Minulle oli viimeinen tikki se kun Japanin ydinvoimalaonnettomuuden aikana aikaisempi johtaja Jukka Laaksonen (siirtyi Venäjälle Rosatomin leipiin myöh.) kommentoi A-studiossa että Fukushimasta EI voi mitenkään kehittyä Tsernobylin tasoinen onnettomuus. Samalla taustakuvissa reaktorin katot lentelivät taivaan tuuliin vetyräjähdyksien aiheuttamina....
Myöhemmin on paljastunut että mikäli Tokion brankkarit eivät olisi kyenneet rakentamaan n. 800m vesitietä uraanivarastoon merestä, olisi kaikki toivo menetetty ja voimala olisi pitänyt liian korkean taustasäteilyn vuoksi hylätä. Uhkana oleva uraanin sulaminen ja hallitsematon reaktio olisi aiheuttanut n 160 km eristysvyöhykkeen jonka sisälle olisi jäänyt muuan pikkukaupunki nimeltä Tokio. Eristys olisi jatkunut pari sataa vuotta. Onnettomuus olisi siis ollut maailman historiassa omaa luokkaansa vaikutuksiltaan koskien suurta määrää väestöä ja sillä olisi ollut valtavat taloudelliset vaikutukset myös maailmalla.
Tepco olisi halunnut hylätä voimalan jo aikaisemmin mutta silloinen Japanin pääministeri lensi vispilällä voimalaan ja vaati että Tepco pitää työntekijät hoitamassa laitosta ja yrittää saada tilanteen hallintaansa.
Luotto meni tuon jälkeen viimeistään länsimaiseen ydinvoima-osaamiseen (itäiseen sitä ei koskaan ollutkaan), Olkiluodon onnistumiseen ja STUK:in.
Laaksosesta:
STUK-pomo mokasi – Suomi pahoitteli
Luotu:
27.3.2012 12:43
Päivitetty:
27.3.2012 13:23
Sosiaali- ja terveysministeriö joutui esittämään Ranskalle pahoittelunsa Säteilyturvakeskuksen (STUK) entisen pääjohtajan Jukka Laaksosen lausuntojen vuoksi.
Ranskan suurlähetystö otti ministeriöön yhteyttä kuultuaan, että Laaksonen siirtyy STUK:sta suoraan Venäjän ydinvoimakonserni Rosatomin palvelukseen. STUK toimii sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa.
Ranskalaiset halusivat tietää, onko Laaksosen siirtyminen valvovasta viranomaislaitoksesta suoraan saman alan yksityiseen firmaan sallittua Suomen laissa. Kuten MTV3 eilen kertoi, Ranskassa pelätään, että Laaksonen voisi vuotaa Olkiluodon ydinvoimalaa rakentavan Arevan tietoja uudelle työnantajalleen.
Ministeriö selitti, että eläkkeelle siirtyvä virkamies saa Suomessa ”mennä mihin vaan”, kertoo osastopäällikkö Aino-Inkeri Hansson Uudelle Suomelle. Sen sijaan julkisuuslaki velvoittaa virkamiehen pitämään virassa haltuunsa saamat salassa pidettävät tiedot salaisina.
–He olivat tähän ihan tyytyväisiä, sanoo Hansson.
Laaksosen virassa ollessaan esittämä arvio eri maiden ydinturvallisuudesta oli kiperämpi pala. Laaksonen kehui STUK:n pääjohtajana, ennen Rosatom-pestin julkistamista, venäläistä ydinosaamista- ja turvallisuutta ja haukkui amerikkalaiset ydinvoimalat vanhanaikaisiksi. Kyseinen haastattelu, jossa Laaksonen tosin antaa kehut myös ranskalaiselle ydinosaamiselle, julkaistiin Talouselämä-lehdessä.
Tätä lausuntoa jouduttiin selittelemään Ranskan suurlähetystön väelle.
–Pahoittelimme, että hän vielä virassa ollessaan lausui tällaista, sanoo Hansson.
–STUK on puolueeton viranomainen, joka valvoo turvallisuutta. Ei ollut asiallista arvioida eri maiden ydinturvallisuutta siinä tehtävässä.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki piti asiasta puhuttelun myös Jukka Laaksoselle itselleen.
Kyseenalaista lausuntoa lukuun ottamatta ministeriöllä ei Hanssonin mukaan ollut mitään moitittavaa Laaksosen STUK-urassa. Myös siirtyminen Rosatomiin on täysin laillinen ja sallittu ratkaisu.
Jukka Laaksonen on ihmetellyt ranskalaisten kritiikkiä ja todennut, ettei hänellä edes ole sellaisia salassapidettäviä Arevan tietoja, joista olisi hyötyä Rosatomille.
Tammikuussa Laaksonen kritisoi Talouselämän haastattelussa kovin sanoin Olkiluoto 3:sta rakennuttavaa Teollisuuden Voimaa ja toteutuksesta vastaavaa Arevaa.
–Venäläinen laitos olisi todennäköisesti jo tuottanut sähköä Olkiluodossa, hän sanoi.
Mites se sanonta menikään, "ei se koira pure kättä joka sitä ruokkii"....
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/121245-stuk-pomo-mokasi-–-suomi-pahoitteli
Venäläisten pestaama Stukin ex-johtaja myöntää: Rosatomilla on poliittisia tehtäviä
Olli Ainola 1.4.2012 09:27päivitetty 26.8.2015 15:13
Venäjän valtion ydinvoimakonsernin Rosatomin palvelukseen siirtynyt Suomen säteilyturvakeskuksen entinen pääjohtaja Jukka Laaksonen myöntää, että venäläisyhtiöllä on poliittisia tehtäviä.
Talouselämän haastattelussa Laaksonen sanoo, että Rosatomin ydinvoimalatyömaa Baltiassa Kaliningradissa on ”selkeästi poliittinen hanke”.
Laaksosen mukaan hän ei kuitenkaan osallistu poliittiseen toimintaan. ”Rosatomilla on poliittiset ihmiset ihan erikseen. Minä teen vain sitä työtä mitä osaan. En ole mikään diplomaatti enkä poliitikko.”
Laaksonen kehuu uutta työnantajaansa, joka on hänen mukaansa ”ylivoimaisesti johtavin pelaaja” ydinvoimamarkkinoilla.
Rosatom aikoo kaksinkertaistaa Venäjän ydinsähkön tuotannon ja sillä on tällä hetkellä 21 ydinvoimahanketta ulkomailla.
Jamestown Foundationin mukaan Rosatom rakentaa varsinaista ydinvoimaloiden saaristoa Venäjän lähialueille. Tarkoitus on muun muassa sitoa ydinvoiman rahoitus-, rakentamis- ja ydinpolttoainesopimuksin entisiä Neuvostoliittoon kuuluneita maita Venäjän suojapiiriin.
Valmistuttuaan laitokset muuttavat perinpohjaisesti ainakin luoteisen Euroopan sähkömarkkinoita.
Venäjä yrittää myös lyödä rahoiksi Saksan energiaumpisolmun avulla. Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta ja venäläiset kärkkyvät ydinvoimadiilejä Saksan lähialueilla, muun muassa Tshekinmaassa ja Slovakiassa. Taka-ajatuksena on myydä ydinvoimalla tuotettua sähköä Saksaan.
Laaksonen oli viime viikolla puhumassa Prahassa Rosatomin puolesta.
Laaksosen mukaan Kaliningradissa rakenteilla olevat kaksi voimalaa tuottavat sähköä Saksaan, Puolaan, Ruotsiin ”ja kuka sitä ylipäätään haluaa ostaakin”.
Kaliningradin voimaloiden tarkoituksena on Jamestown Foundationin mukaan kaataa EU:n tukema, Liettuan Visaginasiin suunniteltu uusi ydinvoimala, jossa on mukana japanilainen Hitachi.
Baltia joutuisi näin riippuvaiseksi venäläissähköstä, mikä kaventaa maiden poliittista liikkumavaraa.
Rosatomin Kaliningradin-voimalat valmistuvat 2016 ja 2018.
http://www.talouselama.fi/uutiset/v...a-rosatomilla-on-poliittisia-tehtavia-3420681
Liekö liikaa sanoa että Putinilla on erinomainen Tsusna joukoissaan Fennovoiman kannalta joka tietää suomi-kuviot ja proseduurit ja....kuinka ne voi ohittaa. Lisäksi Laaksonen tietää miten STUK toimii, kehen siellä vaikuttaa, ketä voidella ja miten valvonta sekä poliittinen päätöksenteko toimii Sosiaali- ja Terveysministeriössä. Fortumkin taivuteltiin Fennovoiman taakse Suomen hallituksen toimesta ilman etua Venäjältä niin vaikea kuvitella miten Valtioneuvoston nimittämä STUK:n pääjohtaja ei olisi hallituksen "luottomies" paikassa kuin paikassa.
Hassua tämä piirileikki, kaikki tapahtuu silmiemme edessä kun KEPU ja hallituksen kelmit pyörittää Venäläistä rulettiaan, hyvä Paula, Juha, Olli, Pate ja kumppanit! Suomi nousuun! Suomi menossa mukana vahvasti mutta kuka vie?
Ne peltikatteiden räjädykset olivat toki komean näköisiä, mutta niissä ei räjähtänyt reaktori. Toki Fuku oli vakava.
Mikä tuo merikäytävä on? Eikö siellä jäähdytysvedet vuotaneet mereen?