Fortum oli haluton lähtemään mukaan, kunnes elokuussa se julkaisi pörssitiedotteessaan tulevansa 6,6 prosentilla eli noin 120 miljoonalla eurolla mukaan osaomistajaksi ”suomalaiselle yhteiskunnalle tärkeään” hankkeeseen. Fortum oli jo sijoittanut Siperian sähköntuotantoon lähes viisi miljardia euroa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin oli ottanut Fennovoiman ydinvoimalan esiin Niinistön työvierailulla Moskovassa kesäkuun puolivälissä 2015. Niinistö totesi tuolloin, että ”poliittiset päätökset on tehty, ja voimme sanoa, että asia on nyt projektiin osallistuvien yhtiöiden käsissä”.
Kirjan lähteiden mukaan näin ei kuitenkaan ollut, vaan Niinistö teki tuoreelle pääministerille Juha Sipilälle ja Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi tilanteen vakavuuden. Suomen ja Venäjän suhteet olisivat vahingoittuneet, jos Fennovoima olisi kariutunut. Samalla olisivat vaarantuneet Fortumin omat miljardiomistukset Venäjällä.
Taustan vahvistaa Rosatomin varapääjohtaja Kirill Komarov syksyllä 2016 Kauppalehdelle antamassaan haastattelussa:
”Presidentti Putin kyllä valvoo valtion etua, mutta sehän on hänen tehtävänsä. Tiedän, että ydinvoimala on aina esillä, kun presidentit Sauli Niinistö ja Putin tapaavat.”