Suomeen on tuotu kaasua Neuvostoliitosta ja sittemmin Venäjältä vuodesta 1974 lähtien. Missään vaiheessa ei ole ollut "toimitusongelmia". Myöskään Loviisan ydinlaitoksen polttoaineen saannissa ei ole ollut ongelmia. Ajatteletko, että ilman polttoaineen toimitussopimusta tilanne olisi jotenkin parempi?Pelkästään se että polttoaine tulee ensimmäisen kymmenen vuoden ajan Venäjältä on riski. Toki Westinghousella olisi mahdollisuus toimittaa sopivaa polttoainetta, mutta jos Venäjällä "yllättäviä" toimitusongelmia... ei polttoainetta ehkä saada muualta tolkullisella aikataululla.
Pahin riski hankkeen kannalta on, jos USA päättää asettaa pakotteita Rosatomille. Toinen suuri riski on, jos suomalaiset poliitikot alkavat sekoilemaan ja estävät hankkeen toteutumisen.
Suomi tarvitsee tämänkin ydinvoimalan. Parempi vaihtoehto olisi ollut, jos Fortumille olisi annettu lupa rakentaa uusi yksikkö Loviisaan. Silloinen hallitus kuitenkin valitsi Fennovoiman jolla ei ollut olemassaolevaa osaamista ydinlaitoksen hankkimisesta ja operoinnista.
https://www.hameensanomat.fi/uutise...nvoimakartalta-jos-uutta-lupaa-ei-heru-21199/Fortum haki valtioneuvostolta periaatepäätöstä Loviisa 3:n rakentamisesta alkuvuodesta 2009. Tuolloin yhtiö suunnitteli, että uusi ydinvoimalaitosyksikkö olisi voinut olla käytössä jo vuonna 2020.
Suunnitelmat kuitenkin kariutuivat, kun valtioneuvosto antoi asiasta kielteisen ratkaisun keväällä 2010. Fortum ei saanut lupaa Loviisa 3:lle, mutta Teollisuuden Voima sai myönteisen periaatepäätöksen Eurajoen Olkiluotoon rakennettavalle nelosreaktorille ja Fennovoima omalle joko Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelle tai Lapin Simoon rakennettavalle voimalalleen.