Ihmetyttää porukan huoli Gripeniin liittyen. Älkää peljätkö - jos se on huono, tai ei ole valmis tmv., niin ei ilmavoimat sitä valitse.
Kannattaa kuitenkin lukea, miten ilmavoimat asiaa arvioi.
Suomeenkin ehdolla oleva Gripen on liian keskeneräinen sveitsiläisten testilentoihin.
www.hs.fi
Ruotsalainen Saab Gripen E -hävittäjä putoaa pois Sveitsin ilmavoimien tulevan hävittäjän tarjouskilpailusta. Syynä on koneen keskeneräisyys. Gripen-hävittäjän uusin versio ei ehtinyt valmistua Sveitsin järjestämiin koelentoihin.
Saab tiedotti tänään, ettei Gripen osallistu koelentoihin, jotka piti järjestää tämän kuun 24.–28. päivä. Sveitsi vaatii kilpailutuksessaan, että koelentoihin osallistuu vain täysin valmiita koneita. Gripenin uusin versio on vielä prototyyppivaiheessa.
Sveitsiläiset olivat jo kerran valinneet Gripenin uudeksi hävittäjäkseen, mutta hanke ei tuolloin läpäissyt kansanäänestystä.
Sveitsin hävittäjähankinta muistuttaa jonkin verran Suomen vastaavaa hanketta. Sveitsi on ostamassa vanhentuneiden koneidensa tilalle 30–40 uutta hävittäjää. Tarjouskilpailun hävittäjäkandidaatit ovat samat kuin Suomessa.
Suomen ilmavoimien tarkoitus on järjestää kilpailutuksessa mukana oleville konetyypeille koelennot Suomessa ensi vuonna. Suomeen rakennetaan koneita varten testirata, jossa hävittäjäehdokkaat voivat osoittaa kykyjään kahden viikon ajan.
Strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä sanoi torstaina HS:lle, että Suomella ja Sveitsillä on erilainen politiikka testien suhteen.
”Sveitsiläiset sanoivat, että koneen pitää olla valmis testeihin, mutta ruotsalaiset eivät pystynyt sitä tarjoamaan. Meillä ei ole tällaista vaatimusta.”
Purasen mukaan Suomen kilpailutuksessa katsotaan erikseen, mitä koneiden ominaisuuksia testeissä pystytään todentamaan ja mitkä ovat niin kutsuttuja tulevaisuuden kykyjä.
”Me katsomme, mitä suorituskykyjä luvataan ja missä vaiheessa. Me arvioimme sitten, että onko se uskottavaa”, Puranen sanoo.
”Meillä ei ole missään vaiheessa asetettu sellaista ehtoa, että jo koelentovaiheessa pitää olla valmis kone.”
Puranen uskoo, että Saab kykenee lähettämään uuden Gripen-hävittäjänsä suomalaisiin testeihin ensi keväänä.
”Kyllä varmaan Gripen tulee, muttei se pysty tarjoamaan kaikkia niitä suorituskykyjä, mitä me tarvitsemme silloin kun meillä on koelentovaihe. Toki meitäkin kiinnostaa, missä vaiheessa niitä suorituskykyjä tulee.”
Saabilla on uudesta Gripenistä valmiina kolme prototyyppikonetta. Purasen mukaan niihin ei ole vielä asennettu edes asejärjestelmiä.
”Ne kehittää sitä koko ajan pikku hiljaa.”
Suomen ilmavoimien Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä. Suomen hallitus päättää niiden seuraajan valinnasta vuonna 2021.
---
Kannattaa mm. muistaa, että tähtäin on vuosissa 2030-2060, vaikka päätös tehdäänkin 2021. Kyse on joka tapauksessa ennustamisesta.
Sitten vastauksia ja kommentteja ja korjauksia.
Tästä voivat varmasti kaikki foorumilla olla samaa mieltä.
Valitettavasti on hyvä muistuttaa, että tietyn epävarmuuden kanssa on pakko elää.
Ainoat "valmiit" koneet ovat nykyversiossaan Superhornet ja Rafale. Ja eri syistä näkisin, että Typhoon, F-35 ja Gripen olisivat kehitettyinä monelta osin parempia. Toki Superia ja Rafaleakin kehitetään, mutta niihin liittyy taas epävarmuus.
Eikä päätöstä tosiaan tehdä sen perusteella, mikä on tilanne NYT.
Ilmavoimat hakee sen sopivan kompromissin edistyksellisyyttä ja luotettavuutta.
Ilmeisesti unohtuu, että Gripen on lentänyt parvilinkillä jo vaikka miten pitkään. Ja myös sen mukaisella taktiikalla. Uusi kone tuo lisää juttuja, mutta ei vallankumousta, kuten jollain muilla.
Ei ole.
Ilmavoimien tämänhetkisen arvion mukaan kyllä. Mutta katsotaan puolen vuoden kuluttua, miten tuo veikkaus osui.
Jos ei ole edellytyksiä, niin sitten kyllä diskataan. Tuskin mitään selkkausta.
Suomi nimenomaan toimii reilusti.
Esim. Sveitsin esimerkki kertoo täysin päinvastaista. Sveitsi kehotti ja Saab päätti jäädä pois.
Ei vahingoita. Tämä asia on kätelty jo vuosia sitten molemmin puolin Pohjanlahtea usealla eri tasolla.
Jos Suomi sen sijaan koittaisi huijata ruotsalaisia, niin siitä voisi tulla tietysti vahinkoa.
Miksi ilmavoimien kertoma ja Sveitsin esimerkki kertovat jotain muuta?