Gripen E/F

tutka

Kapteeni
Harmittavan pintapuolisia olleet nämä podcastit....
Joo, valitettavan prosyyri-tasoista tavaraa kaikesta muusta paitsi vanhemmasta kalustosta, josta anekdoottia ja detaljia riittää julkisestikin kerrottavaksi enemmän. Tämä Grevin haastattelukaan ei hirveästi tuo mitään lisää (paitsi havainnon etteivät Jello ja Fish ole lopulta kovin perehtyneitä taistelukoneiden aerodynamiikkaan). Oli vähän tällä tasolla:


(B-1B ja B-2 olivat mielenkiintoisia jaksoja, paljon uutta nippelitietoa niistä ja niiden käytöstä. Niinkuin esim, että B-1 ei juuri lentele yli 30k jalan korkeudessa, ja että kone keikkaa jos siivet on parkissa takana, ja että G-voimat on sille myrkkyä.)
 
Viimeksi muokattu:

Protheon_93

Kenraali
Gripenillä voi olla hyvät mahikset Kanadassa. Varsinkin kun ottaa huomioon USA:n kaiken maailman tariffit Boeingin lobbaamana Bombardieriä vastaan, koska Boeinh halusi savustaa Bombardieriltä noista uusista pienehköistä kaupallisista suihkukoneista IP:t itselleen. Itse kyllä näpäyttäisin Kanadan pääministerinä USA:ta että voitte te tätä peliä pelata mutta älkää kuvitelko että tännä Super Hornettejanne ja Salamakakkosia sen jälkeen kaupittelette ja sanoisin piut paut Amerikalle ja valitsisin Gripenin. Kun tällainen yli 10 miljardin dollarin diili menisi täysin ohi Boeingiltä ja Lämäriltä, niin saattavat tulevaisuudessa olla paljon vähemmän halukkaita tällaiseen tariffipeliin menemään.
 

ajs178

Ylipäällikkö
Kyllä harmaa on tutkittu ja perusteltu. ilma-aluksien tausta kun on mitä sattuu. Yleensä kuitenkin melko tasainen vähäisellä kontrastilla = optisen perspektiivin tasoittama ja vaalentama = kaukana sijaitseva pinta, esim metsä tai järvi on vaaleampi ja kontrastiltaan pienempi kuin lähellä sijaitseva. Autereisena lähes väritön, valon yleisvärin sävyttämä. Näin mikä tahansa maastoväritys on jossakin tilanteessa se juurikin väärä taustaan nähden.

Useimpiin olosuhteisiin sopiva on vähäisen kontrastin keskiharmaa. Sävy myös kaikkia valontaajuuksia sisältäessään taittuu eli heijastaa ympäristönsä taustasävyä. Näin harmaa on sininen yleisvalon sitä sisältäessä tai vaikkapa pronssin ruskea ilta-auringossa. Sävy tummuu mustaksi vähäisessä valossa ja lähes valkoiseksi suorassa päivän auringonvalossa. Ihmissilmä myös hukkaa epätarkkana näkyvän harmaan taustaansa - harmaa näyttää vihreältä ollessaan vihreällä taustalla jne.

Ilmojen valtias haukka ei sekään perusta kykyään värisävyjen erottamiseen koska kohtaisi samat ongelmat. Sen sijaan haukan näkökyky on erikoistunut havaitsemaan pienenkin liikkeen.
Tästä on selvästi erilaisia koulukuntia lännessä ja idässä. Esim. Su-57:ssä on näkynyt hyvinkin voimakkaasti muotoja rikkovaa maalauskuviota. Jopa niin pitkälle menevää, että koneen muotoa on ylhäältä päin katsottaessa muutettu maalaamisella siten, että se näyttää eri konetyypiltä. Su-57:n oli maalattu miehittämättömän S-70 Okhotnikin profiili. Ilmeisesti ajatus on käyttää Su-57 ja S-70 taisteluparina ja aiheuttaa hämmennystä viholliselle sen suhteen, että taistelun tiimellyksessä ei heti erottaisi kumpi on kumpi.

D7590204-FBF3-4003-9461-AA3AF0521125.jpegD7590204-FBF3-4003-9461-AA3AF0521125.jpeg
 

tiedotusosasto

Ylipäällikkö
Ilmeisesti ajatus on käyttää Su-57 ja S-70 taisteluparina ja aiheuttaa hämmennystä viholliselle sen suhteen, että taistelun tiimellyksessä ei heti erottaisi kumpi on kumpi.
Mutta tässä voi valaistuksen niin sattuessa käydä niin kuten kuvassa, että vaalea harmaa sulautuu olosuhteiden myötä taustaansa mutta kone tulee havaituksi maalauksensa vuoksi. Hyvin harvoin kone on ympäristössä jossa sen tausta olisi kirjava tai vaikka olisikin niin kaukana olevana tausta vaalenee ja tasoittuu ns väriperspektiivin tasoittaessa taustan kontrastia.
 

Sarek1

Kenraali
Gripen tulee, oletko valmis? Suomenkielinen tarjousta koskeva mainospamfletti (6,3 Mt pdf) ei näköjään liitetiedostoksi mahdu. Infoa tarjouksen tästä vaiheesta olisi olemassa, vaikka lippistä ei olekaan. Yksärillä tiedosto taisi mennä läpi hieman aiemmin. Olisiko tarjous paisunut tällä välin suuremmaksi?
 

Raveni

Respected Leader
Gripen tulee, oletko valmis? Suomenkielinen tarjousta koskeva mainospamfletti (6,3 Mt pdf) ei näköjään liitetiedostoksi mahdu. Infoa tarjouksen tästä vaiheesta olisi olemassa, vaikka lippistä ei olekaan. Yksärillä tiedosto taisi mennä läpi hieman aiemmin. Olisiko tarjous paisunut tällä välin suuremmaksi?
Onko linkkiä heittää?
 

Soldierblue

Kenraali
Lahjoittaja
Tää on varmasti ollut täällä mutta laitetaan varmuuden vuoksi , eli 36 kpl ja 4,5 miljardia dollar

Saab officials were coy about an exact number, but the sale of 36 Gripen E/F aircraft to Brazil, including related systems, support and equipment, was valued at around US$4.5 billion.

 

Sarek1

Kenraali
Kirjoita nyt jokin lyhyt referaatti tai töräytä yksäri.
Onko linkkiä heittää?
Näettekö täältä?
https://maanpuolustus.net/attachments/2019-12-20-fin_hx_brief-pdf.36213/
Sen verran paljon kivoja kuvia, että en ehdi kuvailemaan niitä. Lumi ja työ, sillä hellavääpeli selkään lyö.

Edit: Ei kuulemma toimi. Pkrl, millä tuon kokojutun voisi ohittaa. Kerran sen latasin yv:nä ja taisi mennä jopa läpi! Aapo Heikkilän kehittämä ultrafiltteri taitaa estää läpipääsyn nyt myöhemmin. Kokeilen vielä jotain muuta, mutta hyvät vinkit ovat tervetulleita.

No, pähkinänkuoressa 52 E+12 F -Gripeniä +2 Globaleyeä. Ja se kaikki muu hyvä ja positiivinen sitten lisäksi.
 
Viimeksi muokattu:
Top