Gripen E/F

Motorn blir starkare

e89c1794-bac0-4798-84f1-11943739593b


Motorn är en central och dyrbar del av varje stridsflygplan. Gripen E får en motor från amerikanska General Electric. Det är i princip samma motor som används av den tvåmotoriga F-18 Super Hornet från Boeing.

Eftersom den nya motorn är större och starkare kan Gripen ta med sig mer vapen och annan last. Gripen E kan också ta mer bränsle och det gör att planet kan flyga 40 procent längre än nuvarande Gripen C.

Elektronisk krigföring mot ryska vapen

a112a1cf-929a-48fa-9be1-634b16d403f3


En av de viktigaste förändringarna med Gripen E är det nya systemet för elektronisk krigföring. Det gör att Gripen E kan dölja sig genom att störa motståndarnas system och därmed ta sig in på fientligt område även när det skyddas av nya stridsflygplan och nytt luftvärn.

Gripen E kan till exempel skicka ut ett elektroniskt brus som stör fiendens radar så den inte fungerar riktigt. En annan metod är att Gripenplanet skickar tillbaka signaler som gör att det verkar vara många Gripen i luften fast det kanske bara är två.

Då kan motståndaren inte bedöma vad det är för hot. Det går heller inte att veta vilket Gripenplan man ska försöka slå ut, vilket som är ett riktigt plan och vilket som bara är ett falskt och elektroniskt skapat plan.

Gripen blir som smarta mobilen

5305f352-1223-4609-8768-2779e8417ea2


Den kanske största förändringen syns inte alls. Nya Gripen E får nämligen ett nytt datasystem som helt förändrar hur de komplicerade it-lösningarna i planet byggs upp.

Tidigare har det i princip funnits en central dator som skött allt. Nu delar man på systemet.

Alla grundläggande funktioner som styr hur planet flyger hamnar i en separat del. Där blir det sällan ändringar.

I en annan lägger man de funktioner som styr hur olika uppdrag genomförs. Det kan handla om dataprogrammet som styr radarn, hur ett vapen används och så vidare.

De funktionerna kan man ändra i princip hur snabbt som helst. Och viktigast av allt, ändringarna kan göras utan att de på något sätt påverkar planets grundläggande flygfunktioner.

Det blir lite som med de smarta mobilerna. I grunden finns ett operativsystem som är stabilt och som användarna inte kommer åt.

Däremot kan de snabbt lägga till och ta bort appar precis som de vill för att få mobilen att göra nya saker.

Vinsten för Gripenpiloterna är att de snabbt kan lägga till nya funktioner som gör att de får en fördel i en strid

Infrarött letar fientlig värme

6cfc268e-6728-4117-a5dd-59b64fcf0e9a


Gripen E får ett infrarött sök- och spårsystem. Det gör att planet på långa avstånd kan leta upp fiender med hjälp av den värme de ger ifrån sig.

Den stora fördelen är att systemet är passivt. Det letar efter fiender utan att själv skicka ut några signaler som leder till upptäckt.

På det viset skiljer sig det infraröda systemet från radarn. Den märks direkt när den slås på.

Genom att kombinera Gripen E:s infraröda sök- och spårsystem med radarn får piloten betydligt bättre möjlighet att upptäcka andra plan. Det gäller även stealthplan som byggts med smygteknik för att bli svåra att upptäcka.

Till den kategorin plan räknas bland annat amerikanska F-35 och F-22 samt kommande ryska Su-57/PAK FA.

https://www.svd.se/gripens-storsta-forandring--blir-som-en-smartphone#sida-8
 
https://saabgroup.com/media/news-press/news/2018-11/second-gripen-e-test-aircraft-takes-flight/

"The second Gripen E test aircraft, designated 39-9, took off on its maiden flight at 09.50 am on 26 November 2018"

"During the 33 minute long flight, the pilot carried out a number of actions to validate flight characteristics and various test criteria, such as the software, life support system and radio system. "

"The next phase in the test programme for Gripen 39-9 is testing of the tactical systems and sensors. "
 
http://www.lentoposti.fi/uutiset/saabin_gripen_e_h_vitt_j_ohjelman_toinen_koelentokone_nousi_ilmaan

Saabin Gripen E -hävittäjäohjelman toinen koelentokone nousi ilmaan

Saab 39E Gripen -koelentokone 39-9 nousi ilmaan Linköpingistä 26. marraskuuta 2018.
Nyt Gripen E -koelento-ohjelmaa lennetään kahdella E-version hävittäjällä.
Ensilento kesti 33 minuuttia ja se oli valmistajan mukaan onnistunut.

Koelento tehtiin Ruotsin Linköpingissä sijaitsevalta Saabin lentokentältä, ja lentäjänä toimi Saabin koelentäjä Robin Nordlander.
Gripen E 39-9 -koelentokone nousi ilmaan 26. marraskuuta 2018 kello 09.50 paikallista aikaa.

”Joidenkin mielestä koelentäjän työ on maailman jännittävin työ, ja niin sen pitäisikin olla. Gripen E:n lentäminen ei kuitenkaan ole erityisen vaativaa edes tällaisella ensilennolla.
Lento sujui loistavasti ja 39-9 oli miellyttävä lennettävä. Odotan innolla, että pääsen sen kanssa uudelleen ilmaan ja kokeilemaan uusia järjestelmiä”, sanoi Saabin koelentäjä Robin Nordlander.

33 minuuttia kestäneen lennon aikana lentäjä suoritti erilaisia liikkeitä, joilla varmistettiin lento-ominaisuudet ja erilaisten esimerkiksi ohjelmistoihin, elossapitojärjestelmään ja radiojärjestelmään liittyvien testikriteerien täyttyminen.

”Olen hyvin tyytyväinen nähdessäni toisen Gripen E -koneen tulevan suunnitelmien mukaisesti mukaan koelento-ohjelmaan.
Uuden koneen ansiosta voimme laajentaa koelentotoimintaa testatessamme entistä enemmän koneen järjestelmien toimintaa.
Toisen koneen mukaantulo myös nopeuttaa koelento-ohjelmaa. Ohjelma tuottaa edelleen erinomaisia tuloksia ja luo kiinnostusta, sillä niin asiakkaamme kuin muutkin ovat kiinnostuneita näkemään ja kuulemaan lisää Gripen E:n lentäjille tarjoamista mahdollisuuksista ja suorituskyvyistä”, kommentoi Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

Gripen 39-9:n koelento-ohjelman seuraava vaihe on taktisten järjestelmien ja sensoreiden testaus.
Kolmannen koelentokoneen 39-10 odotetaan nousevan ilmaan vuoden 2019 alussa.
Koneet ovat Saabin mukaan sarjavalmisteisiä eikä kyseessä ole pelkkä koelentokone.

Molemmat koneet osallistuvat taktisten -ja asejärjestelmien varmistuslentoihin.

Ensimmäiset koelaukaisut ja pudotukset tehtiin 39-8 -koelentokoneella lokakuun 2018 aikana.
Kuvassa vasemmalla laukaistaan IRIS-T -ilmataisteluohjus. Koelentoja on suoritettu myös Meteor-ohjuksilla.
 
”Olen hyvin tyytyväinen nähdessäni toisen Gripen E -koneen tulevan suunnitelmien mukaisesti mukaan koelento-ohjelmaan.
Uuden koneen ansiosta voimme laajentaa koelentotoimintaa testatessamme entistä enemmän koneen järjestelmien toimintaa.
Toisen koneen mukaantulo myös nopeuttaa koelento-ohjelmaa. Ohjelma tuottaa edelleen erinomaisia tuloksia ja luo kiinnostusta, sillä niin asiakkaamme kuin muutkin ovat kiinnostuneita näkemään ja kuulemaan lisää Gripen E:n lentäjille tarjoamista mahdollisuuksista ja suorituskyvyistä”, kommentoi Saabin Aeronautics-liiketoiminta-alueen johtaja Jonas Hjelm.

39-9 on saman verran aikataulusta jäljessä kuin 39-8 oli, eli reilut puoli vuotta. :unsure:
 
http://www.defesaaereanaval.com.br/...tegrar-a-cadeia-global-de-producao-do-gripen/

Mitä tuosta translatella ymmärrän, niin nyt myös Ruotsin ilmavoimat tulee käyttämään Brassien WAD-ruutua, kolmen erillisen pienemmän näytön sijaan, tämä oli erittäin odotettu, mutta ei kirkossa kuulutettu ratkaisu. Esim. tänään julkaistussa videossa näkyy kolmen erillisen ruudun ratkaisu jota käytetään Gripen E simulaattorissa.
///
Saabin toimitusjohtaja ilmoitti helmikuussa 2018, että 39-9 lentää vuoden lopussa, eli siinä lentoaikataulussa mennään. Ensimmäiset kone-yksilöt luovutetaan asiakkaille Q3 2019.
 
http://www.defesanet.com.br/en/e_gr...plly-displkays-to-Swedish-Air-Force-Gripens-/

Aiempi WAD-juttu englanniksi.
///
https://www.nyteknik.se/fordon/nu-har-det-andra-gripen-e-planet-lyft-6940485

Haastattelu koskien kehitystyötä(googlen translate käännös):

-39-9:ssä on paljon muutoksia, mm. uusi radiojärjestelmä, happijärjestelmä, istuin, näyttö, navigointi, prosessorit ja ohjelmisto
-ohjelmisto on ollut tähän asti koelentäjän näkökulmasta naurettavan vakaa
-39-10 on (maa)testauksessa ja kone lentää keväällä tai kesällä
-selitetään miten komponentteja on järkevintä lisätä asteittain koska kyse on keihäänkärki-teknologioista(39-9:stä puuttuu mm. IRST)
 
Saab ilmoitti tuolloin heti, että ovat yhä valmiita jatkamaan neuvotteluja Slovakian kanssa, eli tiesivät, että Slovakia on pinteessä F-16V kauppojen hieromisessa ja kisa on yhä auki.
The Slovak Ministry of Defence (MOD) has signed technical arrangements for launching the fighter jet fleet replacement process which will see Slovak Air Force procuring F-16 Fighting Falcon fighter jets from the U.S.

https://defpost.com/slovak-mod-signs-technical-arrangements-for-procurement-of-f-16-fighter-jets/
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Jos hankintahinta olisi skaalan alapäästä eli noin seitsemän miljardia euroa, käyttökulut noin kuusi miljardia euroa ja lisäinvestoinnit noin 1,5 miljardia euroa, olisi koko elinkaaren kustannus noin 15 miljardia euroa.

Olemme todennäköisesti huomattavasti lähempänä sitä lukua kuin 30 miljardia euroa”, Skogberg sanoo

Jaaha. Tuntien Ruotsalaiset myyntimiehet, jos he myöntävän olevan edes mahdollisuus että hinta voikin olla myös toisessa päässä, niin minä juoksisin karkuun ja helvetin lujaa.

Miten voi edes puhua noin ympäripyöreästi, ja jossittelevasti, kuin Saabin porukka.
 
Jaaha. Tuntien Ruotsalaiset myyntimiehet, jos he myöntävän olevan edes mahdollisuus että hinta voikin olla myös toisessa päässä, niin minä juoksisin karkuun ja helvetin lujaa.

Miten voi edes puhua noin ympäripyöreästi, ja jossittelevasti, kuin Saabin porukka.

Hinta riippuu konemäärästä. Kyllä se yks kone saadaan 10 miljardilla pidettyä rivissä sen 30 vuotta, mutta jos koneita onkin 2?
 
Taitaa olla siksi, että ruotsalaiset kruunupäitä myöten ryntäsivät ensimmäisenä myymään aseita juntalle. Ikään kuin länsimaisesta siunauksesta kyse kun jotkut ottivat hetken etäisyyttä.

Ja ennen kuin joku älähtää 2007 Gripukka-valinnasta ja jutussa mainitusta 2014 juntan kaappauksesta... 2006 oli myös armeijan juntta, joka vei vallan Man Cityn omistajanakin tämän jälkeen tunnetulta tuolloiselta pääministeri Thaksin Shinawatralta. Siinä on pitänyt myyntireiskan olla ripeä, että jo 2007 on saatu kaupat ajoiksi. :unsure: https://en.wikipedia.org/wiki/2006_Thai_coup_d'état
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top