Mihin lähteeseen tämä väite perustuu?
"Neuvostoliittolaisilla punalentäjillä oli ainakin jatkosodan puolella käsky ampua suomalaislentäjä varjoon. Tätä noudatettiin, mutta kaikki eivät noudattaneet." (Illu Juutilainen viimeisessä TV-haastattelussa)
Saksalaisten muistelmissa on paljon mainintoja siitä, että amerikkalaiset toimivat tällä tavoin keväästä -44 eteenpäin. Sitä en tiedä, tuliko USAAFin puolelta virallinen käsky vai kannustettiinko epävirallisesti.
Yhtään tutkimusta aiheesta ei ole tullut vastaan eivätkä saksalaiset ja amerikkalaiset liiemmin pöyhineet sodan jälkeen näitä. Uuden Länsi-Saksan ilmavoimathan perustettiin amerikkalaisten tuella, ja ensi rivissä toimijoina oli moni selviytynyt Luftwaffen ässä. Günther Rall täällä tulikin mainituksi ja myös suomalaisille tuttu Kurt Kuhlmey oli avainhenkilöitä BRD:n ilma-asetta luotaessa. Vaikea asia kumppaneille.
Varjoon tai maahan ammuttuja olivat ainakin Josef Zwernemann, Rudolf Ehrenberger, Franz Barten, Otto Wessling ja Paul Ickes. Julius Meimbergin kirjassa on lisää, mutta se ei ole nyt hyllyssäni.
Saksalainen hävittäjälentäjä Adolf Dickfeld kertoi muistelmakirjassaan "Footsteps of the Hunter" seuraavan tarinan: Vuonna 1945 amerikkalaiset lensivät todella aika vapaasti Saksan yllä ja maalien puutteessa kelpasivat kohteiksi karja, hevoskärryt ja kaikki mahdollinen. Dickfeldin kentällä oli palveluksessa eräs aliupseeri, jonka pieni perhe asui mökissä kentän ulkopuolella. Vaimo ja tytär kävelivät ulkona, kun amerikkalainen hävittäjälentäjä heidät havaitsi ja ampui ilmasta sarjatulella kuoliaaksi. Sattui niin, että kentän it ampui samaisen koneen alas ja jenkkilentäjä hyppäsi laskuvarjolla ja leijaili kentän läheisyyteen.
Raivostunut isä käveli paikalle ja ampui lentäjän kuoliaaksi palveluspistoolillaan. Sota loppui piakkoin, jolloin isää syytettiin amerikkalaislentäjän surmaamisesta ja liittoutuneet teloittivat hänet.
Briteille ja saksalaisille täydet pisteet toisenlaisesta käytöksestä. Hollywood ja korkkarit ovat yrittäneet muuttaa juttua parhaansa mukaan. Adolf Galland oli hyvin pahoillaan, kun filmiin "Taistelu Englannista" oli laitettu kohtaus, jossa saksalainen oli ampunut brittilentäjän varjoon Kanaalin yllä. Galland sanoi: "Siinä vääristeltiin historiaa."