On olemassa tällaisia käytännön totuutksia kuten "hajonta auttaa osumisessa" tai "lisää tykkejä - enemmän osumia". Näinhän Adolf Galland välillä pallottelikin aseistuksen meriittien välillä...
Kuitenkin ballistisessa mielessä osumaprosentti käsittääkseni lasketaan ihan yksinkertaisesti osumat jaettuna ammutuilla laukauksilla. Osumaprosentti tarkoittaa kuinka monta luotia ammutuista laukauksista osui maaliin. Muunlaisia tapojakin on arvioida aseiden tehokkuutta kuten saavutetut osumat per minuutti tai sekunti.
Ballistisessa mielessä hajonta tarjoaa hyötyjä ja haittoja, jos suuntaamisen tarkkuus pysyy yhtä huonona verrattuna keskitettyyn tulivoimaan. Osumia tulee lähikantamalla ihan hyvin, mutta kääntöpuolella osumat jakautuvat tasaisesti, joten keskitettyä tuhovoimaa ei tule niin paljon.
Voi toki olla niinkin että totuus on jossain välimaastossa elikkä keskitetty tulivoima olikin paras taktiikka pommikoneiden tuhoamiseen, kun taas hävittäjätaisteluun tietty hajonta oli tehokasta tulen käyttöä. Hävittäjät kuitenkin olivat melkein kaikki haavoittuvampia kuin pommikoneet, jos joutuivat tulen alle osumia kestämään.
Nykyaikana teknologia ja modernit tutkatähtäimet ja tietokonetähtäimet ovat tarjonneet molemmat edut saavutettavaksi. (hajonta esim gatling tykissä yhdistettynä tulinopeuteen, ammuksen lähtönopeuteen, suuntauksen tarkkuuteen tutka- ja tietokonepohjaisilla ennakkotähtäimillä)
Britit kehittivät alunperin toisessa maailmansodassa tuon ennakkotähtäimen (gyroscopic lead computing gunsight). Merkittäviä parannustuloksia saavutti keskivertolentäjä spitfiren puikoissa. Näitä tähtäimiä sitten lisenssoitiin jenkeille tuotantoon josta modifioitiin/ käytettiin jenkkihävittäjissä. Olivat yleisiä vehkeitä mitä ilmeisimmin liittoutuneiden koneissa 1945.
Gallandin kädenjälki näkyikin tässä opaskirjassa 1944 luftwaffe lentäjille. Tuohon aikaan Galland oli kenraalin tehtävissä koulutus ja johtotehtävissä, ja kyseinen opas olikin hänen hyväksyntänsä saanut. Havainnollistavia kuviakin löytyy
Kuva tuosta opaskirjasta kertookin enemmänkin tätä "ballistista totuutta"...
Mitä auttavat kaikki kuularuiskut, jos ne ampuvat vain ympäristöön (eikä maaliin)
Pommikoneita vastaan myös osumien määrä ja laatu auttoivat tuhoamaan tai pahasti vaurioittamaan niitä. Raskaat pommarit kestivät yllättävän hyvin pienten tykkien ja konekivääreiden hajanaisia ja vähäisiä osumia. 30mm sirpalekranaatit sitten olivatkin jytkympiä.
Ainakin modernissa ilmasodassa jenkit tietenkin luokittelevat vaurioitumisen astetta tarkemmin - joka onkin realistista kehitystä kun pohditaan aseiden todellista vaikutusta. A tyypin tappo onkin ajallisessa tilanteessa välitön tuhoutuminen / lentokyvyttömyys (esim siipi ammuttu irti kokonaan tai räjähtäminen). Siitä alaspäin kun mennään, niin tullaan alaspäin vaurioitumisasteessa ja tuhoutumisen ajankohdan siirtymisessä eteenpäin tulevaisuuteen.