Hanski
Ylipäällikkö
Ovathan jenkit peruneet myös uuden telahaupitsin, rynnäkköpanssarivaunun ja taistelupanssarivaunun kehittämisen, eli nekin ovat siis turhakkeita taistelukentällä?Ei todellakaan näin...
Voit miettiä että USA esimerksiksi katkaisi Commanche-projektin, koska erityisolosuhteet. (Oikeasti taustalla oli raha, tai kustannustehokkuus). Hip hei! Heillä homma toimii tasan niinkuin Suomessakin!
Jos meillä joskus olisi sellainen tilanne että puolustusbudjetissa olisi täysin ylimääräistä rahaa 20 hekorykmentin verran, niin tiedä josko silloinkaan kannattaa ostaa yhtä hekorykmenttiä. Tuolla summalla voisi pistää ilmavoimat ihan uuteen kuntoon, tämä olisi varmaan ihan prioriteettilistan kärjessä.
Täytyy muistaa että hävittäjien määrässä ja merivoimien uusien korvettien määrässä vaikkapa ei ole menty sillä mikä on PV:n mielestä hyvä määrä vaan sillä millä vielä tullaan toimeen. Voit tässäkin kohtaa puhua vaikka meidän erikoisolosuhteisiin soveltuvasta määrästä.
Taisteluhelikoptereille yksi vahva peruste on miettiä myös niiden historiaa. US Army uudisti taistelutapaansa 1980-luvulla ja tuolloiseen raskaaseen divisioonaan sijoitettiin kahden mekanisoidun prikaatin lisäksi ilmarynnäkköprikaati, jolla oli omat kuljetus- ja taisteluhelikopterinsa. Mekanisoitujen ja ilmarynnäkköjoukkojen suhde oli siis 2:1. Tämä tehtiin aikana, jolloin Varsovan liiton maavoimien ilmapuolustus oli vahvimmillaan. Neuvostoliittolaisissa divisioonissa oli jo joukkue- /komppaniatasalla Streloja, pataljoonatasolla Shilkoja tai upouusia Tunguskoja. Näistä huolimatta USA:ssa arvioitiin hekojen hyöty suuremmaksi kuin vihollisen ilmapuolustuksen aiheuttama haitta.
Hekoja epäilevät nostavat aina esille kaksi yksittäistä tapausta: 1) Taisteluhelikoptereita "ei uskallettu" käyttää Jugoslaviaa vastaan voimakkaan ilmatorjunnan pelossa. Miksi olisi käytetty, kun ilmavoimilla saatiin haluttu tulos aikaiseksi? NATO ei myöskään käyttänyt maavoimia tuossa kahinassa. 2) Irakin 2. sodasta yksittäinen tapahtuma, jossa Apache-yksikölle aiheutui kovat tappiot. Tämä on totta, mutta sodassa tulee väistämättä tappioita ja jälkikäteen voi tietysti spekuloida, olisiko tappiot olleet vältettävissä esim. satunnaisemmalla lentokäytävien käytöllä, tiedustelulla sekä lentojen ajallisella ja paikallisella hajauttamisella. Irakissa ja Afganistanissa USA:n heko-lentosuoritteiden määrät ovat olleet hurjia ja käyttö on ollut (oli) koko ajan kasvavaa.
Aina voidaan pohtia myös, että toivatko ne pari käytössä ollutta helikopteria lopulta brittijoukoille voiton Falklandin maataisteluvaiheessa? Kopterimäärä oli todella pieni, mutta sekin mahdollisti esimerkiksi PST-ohjusryhmien yllättävät siirrot ja painopisteen vaihdot vaikeakulkuisessa maastossa (vrt. Suomen Lappi).
Viimeksi muokattu: