Henkilö, nimeltä Vladimir Vladimirovitš Putin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja neme
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Kova kilpailu näillä herroilla.

kim-jong-un-women.jpg
Älä nyt, nehän elättävät USA:ta! Lähettävät heille kekseja, ilman heidän apua amerikkalaiset kuolisivat :D Kaikki materiaalit, rakennusmaterialitkin heille lähetetään P-Koreasta! Huonosti heillä olisi kaiken kaikkea jos ei P-Korea..:confused:
 
Viimeksi muokattu:
Venäläinen asiantuntija: Putinin kannatus romahtaisi, jos Venäjällä olisi vapaa media
”Kremlissä uskotaan, että johtajat ovat ikuisia”, sanoo journalistiliiton entinen johtaja.
Anne Kuorsalo
SK 13/2015|27.3.2015 09:00|Päivitetty 27.3.2015

Presidentti Vladimir Putinin suosio nojaa täysin propagandaan, arvioi Igor Jakovenko, Venäjän journalistiliiton entinen puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Kolmekymmentä vuotta neuvostojohtaja Mihail Gorbatšovin aloittaman glasnostin, avoimuuden, jälkeen valtiollisilla tai valtioon sidoksilla olevilla televisiokanavilla ei Jakovenkon mukaan ole journalismia eikä maassa toimi vaihtoehtoisia kanavia.

Jakovenko jakaa median vaiheet Venäjällä kahteen 15-vuotiskauteen. Aina Putinin valtaantuloon asti oli kehitystä, vaikkakaan edistys ei ollut suoraviivaista.

Vuoden 2000 jälkeen alkoi journalismin hävittäminen ja sivuun työntäminen tiedotusvälineistä. Se alkoi, kun riippumaton televisiokanava NTV siirtyi yksityiseltä mediamogulilta Vladimir Gusinskilta painostuksen jälkeen maakaasumonopoli Gazpromille.

”Virallisesta informaatioista poikkeavaa tietoa on informaatiogetossa, jonka osuus kaikesta informaatiosta on alle prosentin luokkaa”, kuvaa Jakovenko ja luettelee getoksi nimeämänsä alueen toimijoita: televisiokanava Dožd (Sade), Novaja gazeta, TV2, Znak.com ja hallituksen sulkemat verkkosivustot Ej.ru, Grani.ru ja Kasparov.ru.

Jos Venäjällä näytettäisiin pari kuukautta niin sanottuja normaaleja uutislähetyksiä valtakunnallisilla tv-kanavilla, Putinin todellinen tuki kansan keskuudessa olisi Jakovenkon mukaan 5–15 prosenttia.

Jakovenko oli duuman jäsen vuosina 1993–1995 ja toimittajajärjestön johdossa 1998–2008. Nykyisin hän johtaa ajatushautomoa nimeltään Obštšestvennaja ekspertiza. Duumaan hänet valittiin demokraattisesta Jabloko-puolueesta.

Venäjän televisiokanavilla on Igor Jakovenkon mukaan kieltolistoja henkilöistä, joita ei saa kutsua lähetyksiin. Enemmistö työntekijöistä tosin ymmärtää muutenkin sallitun rajat.

”Siitä on omaa ja toisten kokemusta, sillä on annettu potkuja ja muuten estetty pääsy lähetykseen. Töihin ovat jääneet pelin säännöt hyväksyvät. Kun vaihtoehtoista mediaa ei ole, valtiolliselta tv-kanavalta erottaminen merkitsee ammatin harjoittamiskieltoa.”

Median tilannetta pahentaa vielä se, että toimialalta puuttuvat aidot markkinamekanismit. Toki osa internetin julkaisuista, kuten Slon.ru ja jotkut omia sivuja ylläpitävät toimittajat, yrittävät hankkia rahaa lukijoilta, mutta tulokset ovat surullisia.

”Venäjällä ei ole totuttu maksamaan informaatiosta. Poliittista informaatiota ei liioin voi muuttaa käytännön poliittiseksi toiminnaksi, koska ei ole poliittisia markkinoita, sillä vaaleja ei ole.”

Sama koskee taloudellista informaatiota, sillä markkinat eivät toimi taloudessakaan.

”Sen sijaan pelkoa on. Nimenomaan pelko johtaa siihen, että enemmistö toimittajista joko vaihtaa ammattia tai muuttuu propagandisteiksi tai suhdetoiminnan ja mainonnan välittäjiksi.”

Maan suurinta ja merkittävintä kriittistä lehteä Novaja gazetaa uhkaa sen painetun version lopettaminen toukokuussa. Lehden painos on ollut 200 000 kappaletta. Lehti ei voi nojata ilmoitustuloihin, sillä ilmoittaminen Novaja gazetassa ei ole vaaratonta mainostajalle, Jakovenko muistuttaa.

Viime vuonna jakelukustannukset nousivat niin paljon, että Novaja ei voi enää laskea tähän asti lehden pystyssä pitäneiden lukijoiden varaan. Jakovenko epäilee, ettei pelkkä internetissä ilmestyvä versio riitä varmistamaan lehden toiminnan jatkumista.

Voiko Venäjällä alkaa uusi glasnost, joka aikanaan vauhditti neuvostojärjestelmän kaatumista? Jakovenkon mukaan autoritaariset hallinnot kaatuvat joko tappioon sodassa tai sitten juuri glasnostiin, avoimuuteen.

”En halua edes kuvitella ydinasevaltion häviötä sodassa. Myös Venäjän sisällä syntyvä glasnost on mahdoton ajatus. Sen täytyy tulla maan ulkopuolelta, yli rajojen näkyvän tv-kanavan muodossa.”

”Kremlissä uskotaan, että he ovat ikuisia. Myös Muammar Gaddafi [Libyan johtaja] uskoi samaan. Samoin Hitler rakensi tuhatvuotista valtakuntaa. Historian kulkuun liittyviä ironisia käänteitä ei kukaan kuitenkaan ole voinut muuttaa…”

Kun Jakovenkoa pyytää vastaamaan, uskovatko Venäjän johdossa avainpaikoilla olevat omaan propagandaansa, hän tulkitsee omiin valheisiin uskomisen olevan tietoisuuden korruptioita. Se vaivaa hänestä monia poliitikkoja, asiantuntijoita ja median työntekijöitä.

”Monet heistä toki ymmärtävät, että valehtelevat mutta he pitävät valehtelua sotilaallisena oveluutena. Meillähän on menossa informaatiosota, ja siinä niin kuin muissakin sodissa petetään vastustajaa. Samalla sallitaan se, että pääviholliseksi osoittautuu oma väestö. Näillä perusteluilla myös vaiennetaan omatunto, jos sellainen vielä joillakin on…”

Venäjän mediaa tarkasti seuraava Jakovenko paljastaa senkin, miten meillä hyvin tunnetut, Suomeen kytkeytyvät Putinin liikemiesystävät Gennadi Timtšenko ja Arkadi Rotenberg ovat täysin vieraita venäläisten enemmistölle.

”Heistä ei puhuta Venäjän valtiollisilla televisiokanavilla. Putinin ystävien miljardiomaisuuksista kerrotaan internetissä, opposition verkkosivuilla ja blogeissa. 90 prosentille venäläisistä heitä koskevaa ongelmaa ei ole olemassa.”

Jakovenko leimaa illuusioksi näkemykset, joiden mukaan internet voisi olla vastavoima television propagandalle.

”Kotona on televisio, jonka avattuaan saa valmiina ’valmistetun’ mielipiteen kaikista asioista”, hän sanoo. ”Tiedon hankkiminen internetistä vaatii vakavaa työtä, aineiston keräämistä, analysointia ja faktojen tarkistamista.”

Sattuvan vertauksen Jakovenko hakee ruoan valmistuksesta. Kun ihminen haluaa syödä, hän suuntaa kahvilaan, ravintolaan tai kauppaan.

”Vain ani harvat venäläiset hakevat raaka-aineet pelloilta tai metsistä. Internet on ruoan etsimistä metsästä, sen sijaan televisio rinnastuu ravintola-ateriaan.”

Haastattelu on tehty sähköpostilla. Jutussa ovat avustaneet Olga Derkach ja Vladislav Bykov.

======================================================================================

Jep-jep. Vladimir Putin, mies jonka poliittinen dialogi on niin ylivoimaista ettei hänen ole tarvinnut osallistua kertaakaan minkäänlaiseen vaalitenttiin, paneelikeskusteluista tai väittelyistä puhumattakaan. (sarkasmia).

Mieshän itsekin totesi äskettäin että voi hän opposition kanssa käydä rakentavaa keskustelua mutta on mieletöntä keskustella vieraan vallan agenttien kanssa. (Ja koska oppositio on "vieraan vallan asiamiehiä" niin keskustelu olisi "mieletöntä". M.O.T.)

Mutta-mutta. Luurangot kolisevat päivä päivältä äänekkäämmin Putinin komeroissa - ja niitä on paljon. Siksi oman möykkäämisen desibelitasoa pitää nostää koko ajan. Kohta sen kalinan peittämiseen ei riitä jatkuvaa rumputulta ampuva tykistökään.

Luin tuossa jostain ihan äsken miten Google testailee aurinkovoimalla viikkotolkulla stratosfäärissä partioivia miehittämättömiä lentokoneita jotka toimisivat internetin releasemina semmoisten seutujen yläpuolella joihin ei normaalia verkkoa kannata rakentaa. Tuli vaan mieleen että mitäpä jos joku taho pistäisi muutaman tuhannen lennokin laivaston Venäjän yläpuolelle piraattitelevision linkeiksi ja tarjoaisi Venäläisille vähän toisenlaista ohjelmaa. Konsulttiapua ohjelman tekoon voisi kysyä vaikka yllämainitulta Vladimir Gusinskilta. Putinistien päähänpotkimia mediaihmisiä olisi takuulla tulossa mukaan vähintään divisioonan verran vaikka ruokapalkalla.

Itse asiassa aika jännä ajatus että USA ja EU ryhtyisivät ihan oikeasti mediasotaan putinoideja vastaan. Tämän niinsanotun "lännen" sekä taloudelliset että teknologiset resurssit Venäjän vastaaviin nähden kun ovat täysin ylivoimaiset.

Seuraavien pressanvaalien alla vaan Venäjän kansallisetr tv-kanavat tukkoon länsimaista hapatusta parin viikon ajaksi ja katsotaan popcornia napostellen mitähän seuraavaksi tapahtuu.
 
BBC väittää: Tämä puhelu muutti Vladimir Putinin

Uusi Suomi
Luotu:
27.3.2015 19:15


Jos haluaa ymmärtää Vladimir Putinia, täytyy tuntea tämä tarina, väittää Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kyse on joulukuisesta illasta vuonna 1989 Dresdenissä, silloisessa Itä-Saksassa. Berliinin muuri on murtunut ja itäsaksalainen kommunismi on päättymässä. Mieltään osoittava väkijoukko siirtyy DDR:n salaisen poliisin eli Stasin paikalliselta päämajalta tien vastapäiselle puolelle, Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi KGB:n paikallistoimistolle.

Mielenosoittajia vastaan tulee pienehkö mies, joka varoittaa väkijoukkoa tunkeutumasta taloon. KGB:n upseeri saa pysäytettyä väkijoukon, mutta juoksee pian soittamaan neuvostoarmeijan panssarivaunuyksikköön avun saamiseksi. Vastaus, jonka hän saa, on BBC:n mukaan elinikäinen shokki.

– Emme voi tehdä mitään ilman Moskovan käskyä. Ja Moskova on hiljaa, puhelimesta kuuluu.

Silloinen tiedustelu-upseeri Putin on myöhemmin itse kertonut elämäkertureilleen puhelun sisällöstä ja siitä, kuinka tämä neuvostojohdon avuttomuuden osoitus ravisteli häntä. ”Yö, joka muutti Putinin”, otsikoi BBC.

– Uskon, että tämä on avain Putinin ymmärtämiseen, sanoo Putinin saksalainen elämäkerturi Boris Reitschuster.

BBC:n mukaan päällimmäiseksi jäi käsitys siitä, kuinka katoavaista on poliittinen valta.

====================================================================

Tuo päälimmäiseksi jäänyt käsitys taitaa jyskyttää Vladimirin päässä nykyään 24/7
 
Venäjän mediaa tarkasti seuraava Jakovenko paljastaa senkin, miten meillä hyvin tunnetut, Suomeen kytkeytyvät Putinin liikemiesystävät Gennadi Timtšenko ja Arkadi Rotenberg ovat täysin vieraita venäläisten enemmistölle.

”Heistä ei puhuta Venäjän valtiollisilla televisiokanavilla. Putinin ystävien miljardiomaisuuksista kerrotaan internetissä, opposition verkkosivuilla ja blogeissa. 90 prosentille venäläisistä heitä koskevaa ongelmaa ei ole olemassa.”

Jakovenko leimaa illuusioksi näkemykset, joiden mukaan internet voisi olla vastavoima television propagandalle.
Anne Kuorsalo kirjoituksesta kommentoin muutaman asian:
Venäjäjllä internetti on 40% kansasta, tämä luku tuli tarkastetuksi kun vuosi sitten Latynina Dozd kanavalla, kertoi sen olevan 60%. Se ei pitänyt paikkansa kuulemma, Latynina valehteli. Mutta moniko sitä 40% internet käyttäjistä on kiinnostunut lainkaan oman yhteiskunnan menosta? Sen mikä itse serannut, voin sanoa: ei kovin moni, netti venäläisille on pornon katseluun, pirattileffojen ja foorumeiden, joissa saa riekkua vaikka mitä kunhan ei politiikasta. Jos alat kirjoittaa jossain venäjän foorumista jotain Putinista, niin äkkiä saa vähintäin 10 keskustelija, jotka mottavat niin että tuntuu. Heidän VK ja Odnoklassniki sivuilla on pelkkä kukkasia ja perhosia, muotia ja mainoksia, ja,tietty, myös sankaritarinoita (mennään Donbassiin ammuskelemaan fasisiteja) ym "korkealentoista".

Kirjoituksessa luetellut sivut julistettu Venäjällä "ekstrimistisiksi" joten vieraileminen näissä ei koeta turvalliseksi, kun on tämä ekstrimismi lakipykäläkin, ja se on taas keksitty vain toisinajattelijoiden ja muun vallan kriittillisesti suhtautuvien rangaistamiseen, jos niitä sivustoja ylipäänsä ei blokata suoraan. Luulen että blokataan. Mistä informaatio venäläisille? No ei paljon mistään. Ainoastaan kremlin tv propagandaa. Luulen ettei venäläisiä jornalisteja muuten kukaan siellä ei tappaisi massoittain, jos ne eivät kirjoittaisi valheita, koska johonkin hekin voisivat vetää rajan, vaikka sanomalla, että hei, käyn Ukrainassa, ei siellä ole mitään fasismia, tämä on valhe, en ajo kirjoittaa tälläistä, ei sentään näin pitkälle, mutta ei, rahaa ei haisee, kyllä ne valehtelevat, koska sitä maksetaan. Mitä ne keksivat oman sielun myymisen puolustamiseksi, no todennäköisesti tätä mitä kaikilla vatnikeilla aina kielellä "kaikki varastavat, kaikki valehtelevat". Juuri nämä fraasit ovat vatnikkeiden kesken eniten toistettuja. Suomessakin, se on suorastaan muoti heidän kesken. Rikollinen mentaliiteetti, ihan kun jos se vakuutta näin itselleen, se on jotenkin sallitumpi, sekä varastaminen että valehteleminen.

Moraali on hyvin rapistunut siellä, sitä myös ihan tietoisesti rapistutaan, vaikka miten putinit ja astahovit satuilevatkin "perhearvoista" ulkomailla. Mutta mitä vaivaa Suomessa asuvia venäläisiä? Heillä on taas internet melkein jokaisella, iäkkäilläkin, skypen takia ainakin, ja silti he katsovat näitä kremlin propaganda tekeleitä. Valtaosa minun tuntemista venäläisistä ei vitsi katsoa suomalaisia uutisia. Kun kerrot että venäläinen tv on pelkkä propaganda ja valheita, ne kuittavat "kaikki valehtelevat".
 
Viimeksi muokattu:
Lueskelen Sönke Neitzelin ja Harald Welzerin teosta: Sotilaat - taistelemisesta, tappamisesta ja kuolemisesta.

Seuraavasta kohtauksesta tuli monella tapaa mieleen se kulkusuunta joka Venäjällä on tällä hetkellä - ja täsmennys, tarkoitukseni ei ole rinnastaa Putinia Hitleriin vaan ennemminkin rinnastaa Natsi-Saksassa vallinnut ajattelutapa ajattelutapaan joka yhdistää osaa venäläisistä - ajattelutapaan jonka mukaan Putin on saanut aikaan jotain suurta, jotain merkittävää, jotain historiallista:

"Vetter ja Wöffen eivät myöskään ole ainoat, jotka näkevät Führerin historiallisen aikaansaannoksen täysin erillään hävitystä sodasta ja Saksan luhistumisesta. SS-Brigadeführer (kenraalimajuri) Kurt Meyer toteaa lähes samansisältöisesti:

MEYER: Suunnilleen talven 1941-1942 jälkeen Führer ei minun mielestäni ole ollut enää ihan terävä koko tilanteen suhteen. Hänellä on jonkinlaisia hysteerisiä puuskia. Mutta siitä huolimatta minun on sanottava, että Saksan romahduksenkin jälkeen Führer on saanut aikaan ennennäkemättömiä asioita, ja vaikka koko valtakunta on taas luhistumassa, hän on herättänyt Saksassa jälleen suunnattoman monia. Hänhän on tehnyt saksalaisesta ihmisestä taas omanarvontuntoisen
". (sivu 174).

Kirjassa nousee myös esille ajattelutapa Hitlerin kaikkivoipaisuudesta ja kyvystä ratkaista kaikki käsillä olevat ongelmat ja mitä osa venäläisistä ajattelee/kuvittelee? Että lopulta Putin ratkaisee ongelmat ja Venäjä selviytyy voittajana hegemonisesta taistelusta.

Kirjasta löytyy hämmästyttävän paljon yhtymäkohtia nyky-Venäjään - ideologinen kansan ruokkiminen, nationalismiin vetoaminen, rotuun vetoaminen (Venäjällä vastaavana voidaan pitää ajatusta Russkij Mir'istä ja/tai venäläis-slaavilaisten kansojen ykseydestä) ja houkuttelevat puheet siitä, että menneisyyden nöyryytykset korjataan - saksalaisilla oli kipupisteenä WW I antautuminen, rauhansopimus ja nöyryytys, venäläiset kokevat vastaavana Neuvostoliiton hajoamisen että 90-luvun ajan jolloin venäläinen häpäistiin ja vedettiin lokaan.

vlad.
 
Lueskelen Sönke Neitzelin ja Harald Welzerin teosta: Sotilaat - taistelemisesta, tappamisesta ja kuolemisesta.

Seuraavasta kohtauksesta tuli monella tapaa mieleen se kulkusuunta joka Venäjällä on tällä hetkellä - ja täsmennys, tarkoitukseni ei ole rinnastaa Putinia Hitleriin vaan ennemminkin rinnastaa Natsi-Saksassa vallinnut ajattelutapa ajattelutapaan joka yhdistää osaa venäläisistä - ajattelutapaan jonka mukaan Putin on saanut aikaan jotain suurta, jotain merkittävää, jotain historiallista:

"Vetter ja Wöffen eivät myöskään ole ainoat, jotka näkevät Führerin historiallisen aikaansaannoksen täysin erillään hävitystä sodasta ja Saksan luhistumisesta. SS-Brigadeführer (kenraalimajuri) Kurt Meyer toteaa lähes samansisältöisesti:

MEYER: Suunnilleen talven 1941-1942 jälkeen Führer ei minun mielestäni ole ollut enää ihan terävä koko tilanteen suhteen. Hänellä on jonkinlaisia hysteerisiä puuskia. Mutta siitä huolimatta minun on sanottava, että Saksan romahduksenkin jälkeen Führer on saanut aikaan ennennäkemättömiä asioita, ja vaikka koko valtakunta on taas luhistumassa, hän on herättänyt Saksassa jälleen suunnattoman monia. Hänhän on tehnyt saksalaisesta ihmisestä taas omanarvontuntoisen
". (sivu 174).

Kirjassa nousee myös esille ajattelutapa Hitlerin kaikkivoipaisuudesta ja kyvystä ratkaista kaikki käsillä olevat ongelmat ja mitä osa venäläisistä ajattelee/kuvittelee? Että lopulta Putin ratkaisee ongelmat ja Venäjä selviytyy voittajana hegemonisesta taistelusta.

Kirjasta löytyy hämmästyttävän paljon yhtymäkohtia nyky-Venäjään - ideologinen kansan ruokkiminen, nationalismiin vetoaminen, rotuun vetoaminen (Venäjällä vastaavana voidaan pitää ajatusta Russkij Mir'istä ja/tai venäläis-slaavilaisten kansojen ykseydestä) ja houkuttelevat puheet siitä, että menneisyyden nöyryytykset korjataan - saksalaisilla oli kipupisteenä WW I antautuminen, rauhansopimus ja nöyryytys, venäläiset kokevat vastaavana Neuvostoliiton hajoamisen että 90-luvun ajan jolloin venäläinen häpäistiin ja vedettiin lokaan.

vlad.
Eikäs Hitler myös suosinut korruptiota ja ökyrikkaita?
 
Eikäs Hitler myös suosinut korruptiota ja ökyrikkaita?

En ole kovinkaan tarkkaan perehtynyt korruption esiintymiseen Natsi-Saksassa - ei ilmiö varmaan aivan outo ollut (ainakin alemmalla tasolla siitä on viitteitä erinäisten lahjusten annon ja oton kautta) mutta oliko se kuinka merkittävä rikastumisen muoto, siihen en oikein osaa vastata.

Toisaalta aika ennen sotaa ja varsinkin sota-aika antoi useille mahdollisuuden rikastua keinoja kaihtamatta, tämä toimintamalli ulottui alaportaalta aina vallan huipulle saakka. Käsittäen likipitäen kaikkea varkauksista erinäisten "pakko-talteenottojen" jälkeen kiristämiseen. Teoriassa moni toiminta oli rangaistua mutta hyvin usein silmät suljettiin tai toimintaan ei muusta syystä johtuen puututtu. Ja toiminta oli usein rangaistua lähinnä sen tähden, koska katsottiin varastettavan Saksalle kuuluvaa omaisuutta - syy ei siis ollut se, että olisi varastettu jonkun ihmisen omaisuutta. (En ole lukenut T.P. Savasin ja K.D. Alfordin teosta Natsimiljönäärit - joten en tiedä kuinka siinä avataan tätä asetelmaa ja äkkirikastumisia Natsi-Saksassa).

Esim. onhan näitä lukuisia dokumentoituja tapauksia joissa keskitysleirivangeilta takavarikoitua arvo-omaisuutta (rahaa, kultaa, koruja, timantteja tms.) jotka piti tilittää Berliiniin varastettiin ja toki varastaminen oli helpohkoa (joskin usein yksilön kannalta pienimuotoista) koska järjestelmä antoi siihen avaimet tietyille henkilöille. Samoin taidetta takavarikoitiin runsaasti tai sitten ostettiin pilkkahintaan (ei annettu muuta vaihtoehtoa omistajalle/myyjälle). Tätä harjoittivat niin yksittäiset sotilaat/upseerit kuin myös organisoidusti Saksa valtiotasolla (jopa museoita tyhjennettiin arvotaiteesta).

Oma lukunsa on sitten teollisuus ja suur-yritykset, en todellakaan tiedä millaisia kuvioita taustalta löytyy mutta ymmärrykseni on (muutaman dokumentin perusteella) se, että tietyillä tahoilla oli syystä tai toisesta hyvin hyvät välit valtiojohtoon ja varmasti näissä tapauksissa yritysten johto saavutti taloudellista hyötyä sotaponnisteluidensa vastapainoksi. (Toisaalta yritysten välillä oli raakaa kilpailua mikä useissa tapauksissa tuotti ongelmia varusteluteollisuudelle).

Oman kokeukseni perusteella en kuitenkaan uskaltaisi sanoa, että Hitlerin Saksa oli samanlainen kleptokratia mitä Putinin Venäjä on - totalitaarinen valtio luo tiettyjä mahdollisuuksia henkilökohtaisen hyödyn tavoitteluun (parempia mitä demokratiat) mutta tässä tapauksessa minulla on käsitys siitä, että Putinin Venäjä painii aivan omassa sarjassaan.

vlad.
 
Vai onko Putinin Venäjä lopultakin vain jatkumoa ikiaikaiselle venäläiselle perinteelle ja toimintatavoille kleptokratian näkökulmasta? Näin minä olen tätä pohtinut, Venäjä ei lopultakaan ole muuttunut tietyiltä osin lainkaan. Käsitteet ja nimikkeet ovat toki vaihtuneet, asiat kovin vähän. Tässä kohtaa kannattaa huomata se, ettei NL-kausi tehnyt mitään poikkeusta pitkässä aikajanassa. Käsitteet ja nimikkeet uusittiin, muuten sama saundi kuin ennen sitä ja kas, myös jälkeen.
 
Vai onko Putinin Venäjä lopultakin vain jatkumoa ikiaikaiselle venäläiselle perinteelle ja toimintatavoille kleptokratian näkökulmasta? Näin minä olen tätä pohtinut, Venäjä ei lopultakaan ole muuttunut tietyiltä osin lainkaan. Käsitteet ja nimikkeet ovat toki vaihtuneet, asiat kovin vähän. Tässä kohtaa kannattaa huomata se, ettei NL-kausi tehnyt mitään poikkeusta pitkässä aikajanassa. Käsitteet ja nimikkeet uusittiin, muuten sama saundi kuin ennen sitä ja kas, myös jälkeen.

Jos tarkastellaan suuria linjoja niin eipä Venäjällä ole viimeisimpien satojen vuosien aikana juuri mikään suuremmin muuttunut - Neuvostoliiton aikana nimi oli vain toinen mutta suurissa linjoissa toimintamalli samansuuntainen (painotuseroja saattoi olla) - kansa on ollut niin kauan kuin muistan orjuutettua ja ohjattua, johtajat ovat määritelleet valtion suunnan ja toimineet pääsääntöisesti hyvin omapäisesti ja omaa (tai hovin) etua ajaen. Joukkoon on mahtunut lukuisia julmia ja sadistisia johtajia - silti kansa tuntuu olevan onnellinen kun Kremlissä isännöi tiukka johtaja joka pitää maassa kurin. Maaorjia ja heidän jälkeläisiään - sitä Venäjän kansa on.

Ja kyllä sillä johtajalla on ollut ikiaikaisesti ne suosikkinsa - tavalla tai toisella. Hetkittäisiä valopilkkuja on ollut olemassa mutta usein näiden jälkeen on verho laskeutunut ja on palattu entiseen. Tsaarin ympärillä elänyt "hovi" on tiennyt kuolevaisuutensa, yhtenä päivänä ollaan vallan huipulla ja seuraavana hetkenä voidaan rämpiä jäätävässä lumessa Magadanissa Ohotan meren rannalla. Niistä hetkistä jolloin ollaan osa valtakoneista pyritään sitten repimään kaikki mahdollinen hyöty ja lukemaan tilannetta siten, että nähdään milloin suosio omalta osalta alkaa kääntyä ja tuolloin, jos on aikaa ja tilaa, maasta paetaan omaisuuden kera - jos ei ole, jos on tulkinnut asemansa väärin, edessä voi olla pitkä junamatka Siperian perukoille. Kyllähän tämä ruokkii kleptokratiaa ja tekee yhteiskunnasta täten epävarman ja epästabiilin vaikka se muuta antaa ymmärtää. Koskaan et voi olla varma omasta asemastasi - toisaalta eipä voi olla Putinkaan, koskaan ei voi tietää milloin joku "pajareiden" joukosta tulee ja "iskee tikarin sydämeen".

Se mitä nyt pidämme Putinin Venäjällä epänormaalina ja ikävänä näyttää olevan "pitkässä juoksussa" normaaliutta Venäjällä - Venäjä on palannut normaaliin tilaansa 90-luvun liennytyksen ajan jälkeen. Kuinka kauan tämä Venäjän normaalius sitten kestää (ja onko pysyvää muutosta tiedossa...).

vlad.
 
Aivan, tuhatvuotisessa jatkumossa homma on nyt normalno. Pieni repsahdus ja lientyminen näyttäytyivät hetken ja taas palattiin wanhaan kunnon meininkiin.
 
Niin Jeltsinhän murskasi parlamentin tankeilla, tuki Transnitrian separatisteja sotilaallisesti ja antoi liikemieskaveriensa ryöstää kansallisomaisuuden...
 
Niin Jeltsinhän murskasi parlamentin tankeilla, tuki Transnitrian separatisteja sotilaallisesti ja antoi liikemieskaveriensa ryöstää kansallisomaisuuden...

Joo, mutta hoiti lipitilapitin länteen. Mitäs me Transnistriasta tai monesta muusta etelä-Venäjän mestasta...kunhan muut reunaehdot täyttyvät. Jälkeenpäin on helppo nähdä, että rajattomasti suitsutettu rauhanmies Jeltsin oli ihan normi rautahampailla hymyilevä venäläinen, mutta hänen nyrkkinsä ei osunut länteen. Tämähän meitä lopultakin kiinnostaa, vaikka Venäjän tosiolemus olisi pitänyt lukea kaikista niistä tempuista, joita se järjestelmällisesti teki koko senkin ajan, kun se oli ihana länkkäri Jeltsinin komennossa.
 
Joo, mutta hoiti lipitilapitin länteen. Mitäs me Transnistriasta tai monesta muusta etelä-Venäjän mestasta...kunhan muut reunaehdot täyttyvät. Jälkeenpäin on helppo nähdä, että rajattomasti suitsutettu rauhanmies Jeltsin oli ihan normi rautahampailla hymyilevä venäläinen, mutta hänen nyrkkinsä ei osunut länteen. Tämähän meitä lopultakin kiinnostaa, vaikka Venäjän tosiolemus olisi pitänyt lukea kaikista niistä tempuista, joita se järjestelmällisesti teki koko senkin ajan, kun se oli ihana länkkäri Jeltsinin komennossa.

Jeltsin ja tavalliset venäläiset taisivat lähinnä olla läntisen propagandan uhreja. Avataan ovet ja kaikki kääntyy hyväksi. Todellisuudessa suo syveni ja korpitaival piteni. Nyt kärsitään vastareaktiosta. Jopa länsimaiden hyviä aikeita epäillään. Länsi teki virheen ajaessaan liian nopeita yksityistämisiä ja siunatessaan rosvoparonien aikakauden 90-luvun Venäjällä. Täydellisen romahduksen kautta uuteen nousuun malli ei toiminut alkuunkaan, kuten on helppo havaita verrattaessa Venäjän ja Kiinan kehitystä kylmän sodan jälkeen.
 
Venäjän talous kasvoi globaalin talouden myötä. Uskoivat öljyn hinnan jatkuvaan nousuun ja asevarusteluun jota kautta syrjäytetään rapistuva Yhdysvallat ja otetaan ohjat omiin käsiin.
 
Back
Top