No niin, aluetoimistosta vastasi asiallinen ja korkea-arvoinen ammattisotilas.
Paljon hyvin selkeitä linjauksia.
Tarkoitus oli siis saada linjaus siitä, mitä nykyään reserviläisen pitää/ei pidä ottaa mukaansa siinä teoreettisessa tilanteessa, jos LKP tulisi. Kaupasta ostaen kun nykyajan reserviläinen voi niin halutessaan varustaa itsensä täydellisesti suojaliiveistä lähtien.
Avaan tälle oman säikeen, sillä mielipiteen vaihtoa lienee luvassa. Tummennettuna oma kysymykseni, ja sitten perään vastaus lyhentämättömänä.
1) Minkälaista varusesineitä/aseita saa/pitää tuoda mukanaan?
Henkilökohtainen varustus
Mitään yksityiskohtaista listaa ei ole olemassa. Tarve riippuu täysin joukosta ja sen varustetasosta. Esittämäsi "vanha" listaus on ihan pätevä, mutta se on lähinnä esimerkki. Lähtökohtaisesti kaikki henkilökohtaiset varusteet ovat soveltuvia, kunhan ne sopivat muuhun sotilaan varustukseen. Ei siis kannata ottaa hyvää, mutta oranssia gore tex-asua mukaan. Majoittumisvälineet, reput, retkikeittimet, monitoimityökalut (Leatherman/vast), kompassit, väliasut, urheilualusasut, sadeasut..... Ota vain mukaasi. Jos nyt satut omistamaan vaikka sirpaleliivin tai komposiittikypärän, niin ota nekin. Tässä siis esimerkkiä asiasta.
Henkilökohtainen varustus lunastetaan, ja ne jäävät henkilön itsensä käyttöön, jos jotain aivan erikoista muuta syytä ei ole. Aivan erikoisena muuna syynä voisin kaivaa yhden (ehkä hieman keinotekoisen) esimerkin. Kuvitellaan, että sinulla on hyvä suojaliivi, mutta olet jossain esikunassa, joka on luolassa maan alla. Tällöin joku toinen voi tarvita enemmän sinun suojaliiviäsi.
Henkilökohtaisen varustuksen osalta on hyvä huimioida se, että niiden huolto jää lähtökohtaisesti haltijan omalle vastuulle. Jos puolustusvoimilla ei ole vastaavaa tuotetta (esim joku asuste), niin esimerkiksi tuotteen vaihto puhtaaseen on käytännössä mahdotonta (joudut siis pesemään sen itse).
Joukkokohtainen varustus
Mitään yksityiskohtaista listaa ei ole olemassa. Tarpeeseen pätee sama kuin henkilökohtaisen varustuksenkin osalta. Tässä voi käyttää maalaisjärkeä. Mukaan voi ottaa esimerkiksi kiikarit, pimeäkiikarit, etäisyysmittarit, GPS paikantimet,navigaattorit, miksei vaikka lähiradiotkin (tosin taajuushallinan kanalta on oltava tarkkana).
Nämä lunastetaan samalla tavalla kuin henkilökohtaisetkin varusteet. Lähtökohtaisesti nämäkin varusteet jäävät kyseiselle henkilölle tai hänen ryhmälleen/joukkueelleen. Tässä huomioidaan kuitenkin, että kyseiset varusteet soveltuvat joukon käyttöön, eikä niitä kaivata jossain muualla enemmän. Otan taas esimerkin. Kuulut yksikön talousryhmään, ja tuot mukanasi laser-etäisyysmittarin. Tuskin sinä tai ryhmäsi tarvitsette sitä, mutta panssarintorjuntaryhmälle siitä on erittäin suuri hyöty. Tällöin mittarisi menee siis mitä todenäköisimmin muun "porukan" käyttöön
Aseet
PV ei lunasta reserviläisten omia aseita. Jos reserviläinen tuo aseen tullessaan, se lähetetään kotiin muun siviilivarustuksen vuoksi.
Keskeisin syy on se, että muuten aseistus "kirjavoituu" aivan liikaa. Tällöin esimerkiksi huollon ja patruunatäydennysten osalta kohdataan runsaasti erilaisia haasteita.
2) Mitä tapahtuu niille reservilläisen omille varusesineille/ aseille, jota armeija ei hyväksy reserviläisen omaan käyttöön.
Jos varusesine hyväksytään yleensäkin PV:n käyttöön, niin se lunastetaan (maksetaan korvaus). Tällöin sen omistusoikeus siirtyy puolustusvoimille. Jos jostain syystä katsotaan, että varusesinettä tarvitaan jossain muuaalla tai jonkun toisen henkilön hallussa, niin silloin varusesine voidaan ottaa pois alkuperäisen omistajan hallinnasta.
Jos varusesinettä ei lunasteta (katsotaan, että ei sovellu PV:n käyttöön), niin silloin esine lähetetään kotiin muun siviilivarustuksen mukana.