Suomi oli osa Ruotsia sellaiset lähes tuhat vuotta, suurvalta-ajan katastrofivaihe kesti sen seitsemänkymmentä vuotta. Suomen korkeampi kruunun verorasite johtui siitä että aateliston verorasite oli pienempi kuin Ruotsin ydinalueilla. Periferiaa kohdeltiin huonommin kuin ydinalueita, olipa kyse 2020-luvun Kainuusta verrattuna Helsinkiin tai 1620-luvun Kainuusta verrattuna Tukholmaan.
Rasitetta pitää suhteuttaa myös naapureihin. Baltian kalparitareihin, Venäjään, Tanskaan. Saksan täystuhosota-alueeseen.
Suurin vika tässä ei ole runebergilaisuus joka pyrki palauttamaan omanarvontunnetta hävityn sodan jälkeen, ihan kuin veteraanitoiminta talvi- ja jatkosotien jälkeen (Lapin sotahan sentään voitettiin!) vaan Ruotsista kopioitu ideaali jossa suurvalta-aika nähtiin jotenkin hienona. Tavoiteltiinpa Suur-Ruotsia, Suur-Venäjää, Suur-Saksaa tai Suur-Suomea jää tavan kansalaiselle mopen rooli harvalukuisen eliitin kerätessä hyödyt. Se nähtiin harvoina rampoina palanneina hakkapeliittoina, Saksan Stunde Nullina tai jatkosodan valtavina tappioina kun Itä-Karjala vallattiin ja siitä nopsassa tahdissa luovuttiin juuri ja juuri suursaarrostuksista selviten.
Veikkaisinpa että ilman Suur-Suomi -katastrofia olisi kansan yhtenäisyys ja sekä poliiitikkojen ja kansan maanpuolustushenkisyys ollut aivan eri luokkaa kylmän sodan vuosina kun toteutuneessa kehityskulussa.