Ei kyllä löydy mitään moitittavaa.
Jälleen laadukas video forumin jäseneltä
@SatSotHist aiheesta "Oolannin sota oli kauhia", kuten laulu meille kertoo. Ei virheitä sattunut munkaan silmiin, mutta en kyllä oo tämän aiheen kovin hyvä tuntija. Ohessa nyt joitakin, ehkä voisi sanoa, täydentäviä näkemyksiä:
00:22 Kokkolan torilla ei seiso sotalaiva, joka olisikin ollut kunnon saalis. Vaan ainoastaan sen soutuvene, joka toki myöhemmin kerrotaan.
02:00 Nopeasti olisi kertonut syynkin Iso-Britannian ja Ranskan sekaantumiseen Itämaiseen sotaan: Tukivat Turkkia estääkseen Venäjää pääsemästä Välimerelle. Samasta syystä sodittiin taas reilut parikymmentä vuottta myöhemmin. Silloin Venäjän pysäyttämiseen riitti puolen tusinan brittitaistelulaivan pelkkä läsnäolo Marmaran merellä.
02:15 Itämeren lisäksi globaalisti operoiva brittilaivasto hyökkäsi Solovetsiin Jäämeren rannalla sekä Kamtsatkan niemimaalle.
04:30 Sotataidon peruspilarit oli Kokkolassa hallussa! Riistettiin viholliselta sen suurin valtti eli laivojen tykkituli. Omia vahvuuksia eli yllätystä ja hylkeenpyytäjien kivääritulta hyödynnettiin tehokkaasti.
04:55 Taktiikan toimivuus edellytti ennakkovaroitusta, jotta ehdittäisiin puolustusvalmiiksi. Se saatiin optisen lennättimen viesteillä.
09:17 Kekseliäs kytkentä nykyiseen it-tekniikkaan.
09:44 Spekulointia, alkoivatko puolustajat tulittaa liian aikaisin. Samaa on sanottu Russarön linnakkeesta Talvisodan alkupäivinä. On kuitenkin muistettava, että tehtävä oli estää maihinnousu eikä aiheuttaa suurvallalle raskaista tappioita.
15:20 Niinistön vähän lapsellinen jekku tuli varmasti brittihovin tietoon, sillä lähetystöt seuraavat lehdistökirjoittelua ja raportoivat ne omille ulkoministeriöille.
Täysin samanlainen brittien tappioon ja vetäytymiseen päättynyt kahakka käytiin toukokuussa ennen Kokkolan tapahtumia Tammisaareen johtavalla väylällä Vitsundissa. Se jäi varsin tuntemattomaksi, koska ei saatu vankeja eikä sotasaalisveneitä. Ei käyny Venäjän tsaarille propaganda-aineistoksi kuten Halkokari.
Venäjä onnistui tekemään rauhan oikeaan aikaan, vähän kun Suomi vuonna 1940. Sillä kesällä 1856 oli Itämerelle tulossa laulun sanojen mukaiset kolmesataa laivaa valtaamaan Kronstadtin ja sen jälkeen Pietarin. Ruotsikin halusi liittyä mukaan, kun sodan lopputulos oli jo näkyvissä. Heille oli jo ehditty luvata ainakin Ahvenanmaa palkkioksi.