Historialliset taistelut

Merikeskus Vellamon yleisöluento Kotkan edustalla käydystä Ruotsinsalmen meritaistelusta. Taistelukenttäarkeologiaa mukana.

 
Jos olette koskaan miettineet, milloin esiintyi brittiläisessä dokumenttifilmissä ensimmäinen ruumis, niin se tapahtui 1916 ja kyse oli tämän yksikön kaatuneesta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Highlanders

Tämä on mielenkiintoinen, Somme silloin ennen ja nyt... Katselusuositus musiikin kera. Vanhat paikat filmissä on pystytty paikallistamaan nykyaikaan.


100 years ago Malins and McDowell exposed their film to the light capturing a moment in time. It's very difficult to understand and watch the original film as they were very limited by technology and the danger. Malins risked his life on several occasions making this film, being right on the front line with a huge box camera sticking out above the trench. After watching the film many times, over many years, I wanted to find these locations and stand in their foot prints and re film. Some locations were easy to find, some took much research and some I haven't yet been able to locate, but all the ones in this documentary are within yards to feet of where they filmed originally, none are guesses or just possibilities.
 
Kultaisella 1990-luvulla lueskelin jostain aikakauslehdestä (ASE-lehti?), miten ensimmäisen maailmansodan aikaan eri armeijat testailivat erilaisia suojavarusteita. Ongelmaksi mainittiin paino ja kömpelyys. Niinpä niitä käytettiin lähinnä erikoistehtävissä, kuten vartiomiehillä ja tarkka-ampujilla yms. (olikohan tulenjohtajat). Jossain armeijassa oli testattu silkkiä, joka oli riittävän paksusti käytettynä toimiva ratkaisu, mutta massamaisesti varusteita ei voitu jakaa.

Pikaisella googlaamisella vahvistuskin silkkikokeiluille löytyi. Näköjään Franz Ferdinandillakin oli silkistä tehty luotiliivi, mutta ei käyttänyt sitä 28.6.1914. Eli kokeiluja oli siis tehty jo ennen sotaa. Ja korealaiset ovat näköjään käyttäneet 10-kerroksista puuvillakangasta amerikkalaisia vastaan taistellessaan 1871.
 
Areenassa pari jaksoa keskiaikadokkaria jossa käsitellään linnoja ja linnoituksia.


 

Tällainen on maailman vanhin sotamuistomerkki – Uusi tutkimus paljasti 4 300 vuotta vanhasta monumentista ihmisten ja ehkä aasien luita​


 
Back
Top