Laamanator
Eversti
Ensinnäkin Suomessa on perinteisesti ollut naurettavan vähän kantahenkilökuntaa sijoitettavaksi sodanajanjoukkoihin, kun vertaa mihin tahansa kaaderiperusteiseen asevelvollisuusarmeijaan. 550k aikana tilanne oli katastrofaalinen ja tiputus 350k:n paransi lähinnä operatiivisten joukkojen tilannetta. Taistelevien joukkojen (JV, PST, TYK, MEK) SA-perusyksikönpäälliköksi ei kyllä riitä reserviläisen osaaminen - ei osin edes joukkuetasolle (TIED-, PSTOHJ). Monissa esikunnissa ja tukevien joukkojen yksikönpäälliköiden tehtävissä taas se siviiliosaamista omaava reserviläinen tosin voi taas olla sitä kapiaista parempi.
Onko suomalaisella nykyjärjestelmällä edes realistista mahdollisuutta kasvattaa ammattisotilaiden %-osuutta sa-joukoissa riittävän suureksi? Kenttäarmeijan suorituskyvyn ja maanpuolustuksen kannalta se olisi edullinen ja sen vuoksi ehdottoman tavoiteltava tilanne, mutta nykyinen järjestelmä ei siihen valitettavasti taivu.
Muutama viesti taaksepäin esitin kysymyksen, että tarvitseeko jokaisen ammattisotilaan olla virassa. Tämän kysymyksen esitin sen vuoksi, että sa-joukkojen tarve on huomattavasti suurempi kuin, mitä normaaliolojen aikana on mahdollista pitää virassa. Oman näkemykseni mukaan jokaisen ei tarvitse olla virassa, mutta yhteensä koulutettua ammattipäällystöä tulee olla sa-joukkojen tarpeeseen nähden jos ei riittävästi, niin ainakin mahdollisimman paljon.
Onko asian järjestämisen ratkaisu reservin nykyistä suurempi ammattimaistaminen ja yhtenäisupseeristo, jonkinlainen "tulos tai ulos" järjestelmä vai mikä kaikkine yksityiskohtineen, en tässä vaiheessa ota siihen kantaa. Joka tapauksessa tällainen tarkoittaisi hyvinkin merkittäviä ja jopa radikaaleja muutoksia nykyiseen järjestelmään, ja saattaisi lisätä sotilasuran tuulisuutta merkittävästi. Riskit ja vastuu omasta pärjäämisestä ulkoistettaisiin nykyisin yhteiskunnassa vallitsevan uusliberalistisen käytännön mukaisesti yksilölle itselleen. Olen kohtalaisen vakuuttunut siitä, että esimerkiksi Upseeriliitto taistelisi tällaista muutosta vastaan vaikka hamaan lakkauttamiseensa asti.
Maanpuolustuksen edun vuoksi on kuitenkin tarvittaessa tehtävä suuriakin uhrauksia ja pystyttävä tinkimään ns. saavutetuista eduista. Siitäkin huolimatta, että se aiheuttaisi suurta mielipahaa tai henkilökohtaista vahinkoa. Puolustusvoimien tehtävä on puolustaa Suomea. Ei toimia minkään poikakerhon verovaroin kustannettuna suojatyöpaikkana ja nautintaoikeutena. Tästä muun muassa poliittinen kansanedustuslaitos sekä kansalaiset ja veronmaksajat lienevät järkähtämättömän yksimielisiä.
Kannattaa miettiä sitä, että niissäkin joukoissa jossa khenk:aa on sijoitettu tälle tasolle on kapiaisten kokemus- ja osaamistaso muihin maihin ja jopa meidän omia standardejamme KRIHA operaatioissa alempi. Esimerkkinä vaikkapa Britti armeija jossa "ylenemistahti" vastaa melko hyvin omaamme Komppanian päällikkö on aina majuri (Näin on myös meillä KRIHA operaatioissa). Vaikka paikka olisikin jyvitetty kantahenkilökunnalle, on meidän SA-joukoissa kyseisessä tehtävässä pääsääntöisesti luutnantti - yliluutnantti. Tämä tarkoittaa sitä että KPÄÄL on suomalaisessa organisaatiossa pääsääntöisesti 10v vähemmän kokenut. Vastaavasti PKOM on SA-joukoissa yleensä kapteeni-majuri. BA:ssa ye-everstiluutnatti. Tässä ero on vielä radikaalimpi...mitäpä luulette kuinka paljon enemmän näkemystä ja kokemusta on YE-evl:lla kun SM-kapteenilla....ainakin se 10 palvelusvuotta!
Palvelusvuosiensa lisäksi moni näistä kaukaisten maiden ammattisotureista on lisäksi johtanut sitä omaa joukkoaan oikeissa taistelutehtävissä. Suomalaisilla ammattisotilailla on tältä saralta hieman vähemmän omakohtaista kokemusta ja siten hankittua osaamista. Toivottavasti ne Suomen paljon puhutut "erityisolosuhteet" sitten vähän kompensoivat tätä kompetenssin vajausta ja wanhan sanonnan mukaan paras oppi tulee lopulta kantapään kautta.
Kyllä minulle on tullut vastaan niitä möhömahojakin erinäisiä kappaleita - ja huom minä sentään olen täällä niitä joiden mielestä intti tekee aina välillä jotain oikein, ja jotka ymmärtävät että niitä kirjoituspöytämajureita tarvitaan.
Kyllä Puolustusvoimilla on monessa asiassa peiliin katsomisen paikka ja runsaasti kehittämisen varaa. Sitä ei rehellinen voi kieltää ja asiat eivät hyssyttelemällä tai vaikenemisella kehity mihinkään. Kehitys kulkee eteenpäin eikä maailma tule milloinkaan valmiiksi. Voisi kokonaisuuden kannalta olla jopa erittäin hedelmällistä, mikäli maanpuolustusta koskevat asiat saataisiin nykyistä laajemman ja syvällisemmän kansalaiskeskustelun fokukseen, ja ihmiset oikeasti seuraisivat tarkasti mitä sotaväessä tehdään. Keskustelu kävisi tällöin kuumana myös muista aiheista kuin siitä, että mikä varuskunta lakkautetaan missäkin tai pitäisikö asevelvollisuudesta luopua.