Eläke-etu on toki kohtuullinen ja kompensoi osin siviilipuolen parempia palkkojaja muita tuösuhde-etuja. Jos siihen puututaan, pitäisi pitää mielessä minkä takia se on aikanaan luotu. Jotta ammattisotilaiden keski-ikä pysyisi riittävän alhaisena. Tavoitteena viimeisimmässä puolutusvoimauudistuksessa on taata riittävästi kouluttajia kentälle. Siksi muun muassa sotilasläänit lakkautetaan ja virkarakennetta pyritään keventämään, niin että olisi enemmän nuorempia upseereita ja aliupseereita. Muta siellä kentällä ei yli 50-vuotiailla paljonkaan enää ole hommia. Vaikka olisi kovakuntoinen, ei sitä yli 50-kymppinen pysy varusmiesten vauhdissa vuodesta toiseen. Ruotsin puolelta voi katsoa ikäviä esimerkkejä kun sotilaiden eläkeikä nostettiin siviilien vastaavaksi. Esikuntaukkoja riittää, joukkueen kouluttajista on uupeloa.
Jos järjestelmää muutetaan, pitää kehittää keino millä sotilas palvelee vaikka 10-15 vuotta ja hänellä on sen jälkeen aito tuettu mahdollisuus siirtyä siviilimarkkinoille. Vaikka viime vuosina sotilaat ovat vielä hyvin työllistyneet, kilpailu kovenee kokoajan ja tutkintoja kysytään yhä enemmän. Pelkillä kranaatinheitinammuttamisoikeuksilla ei jatkossa välttämättä pääse enää henkilöstöpäälliköksi jne. Vain osalla ammattisotilaista on suoraan siviiliin soveltuva koulutus ja varsinkin alle 15-vuotta palvelleet ovat (toivottavasti) oleet pääosin kentällä eivätkä vielä välttämättä ole erikoistuneet esim henkilöstöhallintoon, kuljetuksiintai turva-alaan.
Tarkoituksena ei ollut kritisoida alhaisempaa eläkeikää, vaan näen sen melko perusteltuna ja järkevää olisi, että sama olisi mm palomiehillä.
Nykymaailman puhe pitkittyvistä työurista takaa kuitenkin sen, että tähänkin asiaan joku puuttuu jossain vaiheessa kovalla kädellä...