Ja mikä se sanomasi oikein on?
Että kapiaisia on liikaa? Vuodesta 1990 lähtien puolustusvoimien henkilöstömäärä on laskenut 20 000:sta noin 12 500:aan. Eli kun vielä parikymmentä vuotta jatketaan samaan tahtiin, päästään kaikista eroon. Kyllä on sitten puolustus varmaan kunnossa.
Vai maksetaanko kapiaisille liikaa palkkaa? Käy vertailemassa ammattisotilaiden palkkoja muihin, niin toteat että sotilaille maksetaan vähemmän kuin vastaavan vaatimustason soviilivirkamiehille, puhumattakaan nyt siviilitehtävistä. Puolustusvoimissa maksetaan suhteessa parempaa palkkaa mitä alhaisemman tason tehtävässä henkilö on.
Vertaa vähän puolustusbudjetteja eri maissa. Norjassa budjetti on kaksinkertainen ja saavat kasaan kohtuullisen kokoisen laivaston, meitä pienemmät ilmavoimat ja yhden maavoimien prikaatin. Ruotsin kanssa ihan sama tilanne. Kyllä meillä varsin kustannustehokas puolustusjärjestelmä on.
Tätä asiaa kannattaa tarkastella kokonaisuutena ja projisoida sitä muun yhteiskunnan olosuhteisiin sekä toimintaan.
Puolustusvoimissa on käytössä valtion palkkausjärjestelmä eikä sotaväen ja ylipäätään valtion palkkataso nykyaikana enää häpeä yksityisen sektorin palkkatasolle. Tämän osoituksena on lisäksi myös se, että viimeaikaisissa tutkimuksissa valtio on ollut ns. palkkajohtaja. Vaikka vanhan totuuden mukaan rahaa ei ole koskaan liikaa eikä palkka voi saajansa mielestä milloinkaan olla liian suuri, vaan se on aina lähes poikkeuksetta liian pieni, niin rehellisyyden vuoksi on todettava, että usein esille tulevat puheet, myytit ja uskomukset ammattisotilaiden heikosta palkkauksesta on pelkkää asiantuntemattomien höpinää. Liian pienen palkan takia kukaan ei ole vielä nälkään/janoon kuollut tai joutunut muuttamaan rivitalokolmiostaan yömajaan.
Seuraava kysymys on tietysti, että mistä se ammattisotilaan kuukausipalkka tai paremminkin kuukausiansio koostuu ja mitä kaikkea siihen sisältyy. Suoraan kysymykseen suora vastaus: kuukausipalkka koostuu valtion palkkausjärjestelmän mukaisesti tehtäväkohtaisesta palkasta ja suoritusarviointiin perustuvasta henkilökohtaisesta lisästä (esim. +17%, +22% jne.). Kuukausipalkan lisäksi kuukausiansioihin voi sisältyä vielä verovapaana maksettavia lisiä, jotka tyypillisesti ovat sotaharjoituskorvauksia (sh-päiväraha + sh-korvaus = n. 158eur/pv) ja virkamatkojen päivärahoja (39eur/pv). Mitään kovin hikistä urakkaa ei kädet savessa tarvitse painaa, että tehtävästä riippuen kuukausiansiot heilahtavat käytännössä helposti 3000 - 4000 eur/kk haarukkaan. Jotkut yltävät vielä sen ylitsekin.
Valtion vuosilomaoikeus (VES) on 30 tai 38 pv/a (yli 15 vuotta palveluksessa) ja kalenteriin sijoitettuna yhteen lomaviikkoon vaaditaan 5 lomapäivää (ma-pe). Esimerkiksi 30 päivän lomaoikeudella vuosilomaa kertyy täten 6 vko. Tätä voi pidentää vaihtamalla lomarahoja vapaaksi, mikä on suositeltava käytäntö. Vertailun vuoksi yksityisellä sektorilla tyypillisesti myös lauantai lasketaan lomapäiväksi, mikä tarkoittaa vain 5 viikon vuosilomaa.
Suurin yksittäistaistelijan etu on kuitenkin saavutettavissa oleva hyötysuhde henkilön fyysiseen ikään, työmäärään ja koulutuksen tasoon verrattuna. Siviilimaailman keskimääräisiin koulutus- ja kokemusvaatimuksiin suhteutettuna hyvinkin vähäisellä koulutuksella ja nuorella iällä on mahdollista päästä vakituiseen virkaan sekä jo kohtalaisen vastuullisiin ja haastaviin tehtäviin. Puolustusvoimat on perinteisesti varmaan tämän maan ainoa työnantaja, jossa nuoria ihmisiä oikeasti jopa suositaan ja nuori pääsee helposti työnsyrjään kiinni. Nuorten työasiat eivät varmasti järjesty ihan samalla tavalla vaikkapa jossain suomalaista selkänahkaa vieraan hyödyksi parkitsevassa ulkomaalaisomisteisessa yt-pörssiyhtiössä.
Asiaa voidaan myös konkretisoida parin karkean esimerkkitapauksen avulla:
Ammattialiupseeri: Missä muualla 20 vuotias vain lukion ja aliupseerikoulun käynyt nuori ihminen ilman osaamista tai muuta työkokemusta voi saada käytännössä alusta asti vakituisen viran sekä saavuttaa kuukaudessa
lähtöpalkkanaan n. 1900 - 2100 eur/kk + sh-korvaukset?
Sotatieteiden kandidaatti: Missä muualla 24 vuotias vain lukion ja kandidaatin tutkinnon suorittanut nuori ihminen ilman osaamista tai muuta työkokemusta voi saada käytännössä vakituisen viran, turvatun tulevaisuuden hamaan 55 vuoden eläkeikään asti sekä saavuttaa
lähtöpalkkanaan kuukaudessa n. 1900 - 2100 eur/kk + sh-korvaukset.
Oikea vastaus molempiin esimerkkitapauksiin on: ei ainakaan Suomessa missään muualla.
Kysymykseen ammattisotilaiden "oikeasta" määrästä esitän vastakysymyksen: tarvitseeko jokaisen ammattisotilaan olla virassa? Asevelvollisuuslain nojalla jokainen ikähaarukkaan sopiva ammattisotilas on asevelvollinen ja siten Puolustusvoimien käytettävissä myös ollessaan reservissä.