Kommentti: Supon salailu leviää jo eduskuntaankin – kokoukset siirrettiin suljettuihin tiloihin
Julkaistu: 27.2. 17:22
Eduskunta on aloittanut kohuttujen tiedustelulakien käsittelyn erittäin salaisissa merkeissä. Valiokunnat kuulivat esimerkiksi Supon päällikön Antti Pelttarin katsausta suljetuissa tiloissa, panssariovien takana. Osa edustajista pitää hyshys-turvatoimia jo naurettavina, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Eduskunta sai kiistellyt tiedustelulait eteensä viime viikolla ja valiokunnat pääsivät asian kimppuun tiistaina.
Samaan aikaan etenee riitaisissa merkeissä puhemiesneuvostossa valmistelu uusi työjärjestys, jossa määritellään uuden tiedusteluvaliokunnan tehtävät ja salaisuuden verhon ulottaminen rangaistuksen uhalla myös muuhun eduskuntatyöhön.
Eduskunta elää nyt hyshys-viikkoja, mystistä aikaa.
Suojelupoliisin päällikkö
Antti Pelttari kävi tiistaina informoimassa eduskunnan puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntia tiedustelulakien sisällöstä ja merkityksestä.
Kummankin valiokunnan kokoukset pidettiin eduskunnan salaisissa maanalaisissa tiloissa, neljän panssarioven takana. Vastaavat järjestelyt on ollut myös perustuslakivaliokunnalla.
Kansanedustajilta otettiin kännykätkin pois.
Valiokuntien jäsenet palasivat tilaisuuksista maan päälle päätään pyöritellen. Salailu oli heidän mukaansa mennyt yli äyräiden. Samat asiat, jotka Pelttari kertoi, on voinut tilaisuuden osallistuneiden mukaan lukea jo lehdistäkin.
– Ehkä tässä pönkitettiin Supon imagoa, parikin kansanedustajaa pohti lievästi huvittuneena.
Itse asia, siis tiedustelulainsäädäntö ja sen eteneminen alkaa olla eduskunnassa kuitenkin kaikkea muuta kuin huvittavaa.
PUHEMIESNEUVOSTO äänesti uudesta työjärjestyksestä tiistaina. Tunnelmat ovat kireät, sillä puhemiesneuvostossa ei juuri äänestellä.
Vastakkain on hallituspuolueiden ja Sdp:n linja. Sdp vaatii koko Supon parlamentaarista valvontaa, hallituspuolueet esittävät vain Supon tiedustelutoiminnan valvontaa. Kyse on myös pohjimmiltaan siitä, kumpi valvoo: eduskunta Supoa vai Supo eduskuntaa, sillä Supo tarkistaa tiedusteluvalvontavaliokuntaan kelpuutettavien kansanedustajien nuhteettomuuden.
Riita on iso ja siitä on kiinni tiedustelulakien saaminen nopeutetussa perustuslainsäätämisjärjestyksessä viiden kuudesosan enemmistöllä voimaan jo näillä valtiopäivillä.
Ilman Sdp:n 35 kansanedustajan tukea se ei onnistu.
Myös sisäministerin paikalta eduskunnan puhemieheksi nousseen
Paula Risikon (kok) kaksoisrooli herättää puhemiesneuvostossa kysymyksiä. Puhemiesneuvostossa Risikko kuittailee asioita, joita hän valmisteli – tai jätti valmistelematta – Suposta vastanneena ministerinä: Hallituksessa Risikko päätti, ettei Supon valvontaa valmistella ja eduskunnassa hän linjaa, ettei asiasta voi päättää, kun sitä ei ole hallituksessa valmisteltu.
Sdp on kiinnittänyt huomionsa myös värisuoraan, joka kokoomuksella on tiedusteluasioissa. Supon päällikkönä on kokoomuslainen Antti Pelttari ja sisäministeriön kansliapäälliköksi kokoomuslainen sisäministeri
Kai Mykänen on nostamassa kokoomuslaista Supon ex-päällikköä, EU-komission turvallisuusjohtajaa
Ilkka Salmea.
Vielä 2004
Seppo Nevalan (sd) Supo-kauden päätteeksi kokoomuslaiset edustajat
Jari Vilen ja tuolloinen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja
Kimmo Sasi vaativat Supon parlamentaarista valvontaa, Sasi esitti eduskuntaan jopa viisihenkistä valvontaryhmää.
Näin ne tilanteet muuttuvat.
Koko eduskuntaa luulisi myös kiinnostavan, miten edustajien puheoikeuteen suhtaudutaan jatkossa. Kyse on erityisesti niin sanotuista ”vaiteliaisuuden piirin” kuuluvista asioista, joista
Nikolai Gogolin hengessä voisi todeta, ettei ”itse pirukaan” tiedä kuka tai miten ne määritellään. Siitä huolimatta ilmassa leijuu rikoslain 38. luvun uhka sakoista tai jopa vuoden vankeustuomiosta. Valtiosääntöoppineet esittelevät näkemyksiään näinä päivinä valiokunnille.
Jos vaiteliaisuus kohdistuu muuhun kuin nimenomaisesti työjärjestyksen mukaisesti salassa pidettävään asiaan, kansanedustajan rikosoikeudellinen rangaistus ei tule kysymykseen, kuuluu yhden asiantuntijan näkemys.
Mutta puhetta asiasta piisaa ennen kuin suuri sali tiedustelulaista äänestää. Silloin on jo lehti puussa.
Timo Haapala