No tämä, hörähdin vähän kun luin.Tämä menee taas vakiokaavan mukaan...somesotilaan selitykseen voisi ensikommenttina antaa VMP!
#vihapihetta ja toimittajien maalittamista...vitun posket...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
No tämä, hörähdin vähän kun luin.Tämä menee taas vakiokaavan mukaan...somesotilaan selitykseen voisi ensikommenttina antaa VMP!
#vihapihetta ja toimittajien maalittamista...vitun posket...
Jos joskus olen miettinyt vihreiden äänestämistä niin taas hyvä vahvistus sille että oikein olen tehnyt kun en ole äänestänyt.
Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?
Lukijoiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, kirjoittaa HS:n toimituspäällikkö Esa Mäkinen.
Esa Mäkinen HS
Julkaistu: 16.12. 16:08 , Päivitetty: 16.12. 20:10
Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina laajan artikkelin, jossa kerrottiin Puolustusvoimien sotilastiedustelusta ja signaalitiedustelua tekevän Viestikoekeskuksen toiminnasta. Artikkeli perustui osittain HS:n saamiin, noin kymmenen vuotta vanhoihin salaisiin asiakirjoihin.
Artikkelissa kerrottiin Viestikoekeskuksen toiminnan olevan melko laajaa ja etenkin Venäjän asevoimien liikkeitä seurataan tarkasti. Viestikoekeskuksen tuottaman tiedon tärkein hyödyntäjä on tasavallan presidentti, muu valtiojohto ja puolustusvoimien ylin johto.
Parhaillaan käsittelyssä olevat tiedustelulait antaisivat Viestikoekeskukselle selkeästi nykyistä laajemmat toimivaltuudet. Yksikkö voisi suodattaa ja seurata oikeuden päätöksellä valtionrajat ylittävää internet-liikennettä. Myös muita suomalaisten yksityisyyttä kaventavia oikeuksia olisi luvassa. Tiedustelulait on määrä säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä, eli kyse on selkeästi perusoikeuksiin puuttumisesta.
Artikkelin julkaisemisen jälkeen lauantaina päivällä tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti tiedotteen, jonka mukaan salaisten asiakirjojen vuotamisesta HS:lle on aloitettu rikostutkinta. KRP:n mukaan tutkinnassa selvitetään, onko toimittajakin mahdollisesti syyllistynyt turvallisuussalaisuuden paljastamiseen.
Miksi Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Viestikoekeskuksesta ja käytti salaisia asiakirjoja?
Median tärkein tehtävä on seurata ja valvoa viranomaisten toimintaa. HS on vastuussa lukijoilleen, joiden pitää saada riittävää ja totuudenmukaista tietoa siitä, mitä yhteiskunnassa tapahtuu.
Viestikoekeskukselle ollaan uudessa tiedustelulaissa antamassa merkittäviä uusia valtuuksia. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja kansanedustajat tietävät laitoksesta hyvin vähän. Puolustusvoimat on pyrkinyt salaamaan kaiken tiedon. Ulkopuolisilla ei ole ennen tätä ollut juurikaan mahdollisuutta arvioida, miten toiminta on järjestetty.
Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä ja eikä näytä sisältävän epäkohtia.Kaikki Viestikoekeskukseen liittyvät asiakirjat ovat järjestelmällisesti salaisia. Jos aiheesta haluaa kertoa jotain muuta kuin viranomaisten itsensä antamaa tietoa, pitää käyttää salaisia asiakirjoja.
Asiakirjan leimaaminen salaiseksi on samanlainen viranomaisen päätös kuin vaikka toimeentulotuen myöntäminen. Sitä pitää ja saa arvioida kriittisesti. Asiakirjojen salaisuutta pohtiessa onkin hyvä miettiä, onko näin tiukka salaisuus enää jatkossa perusteltua? Viestikoekeskuksen toiminta vaikuttaa järkevältä eikä näytä sisältävän epäkohtia, mutta ennen tätä siitä on ollut vain viranomaisten sana.
Kun kotimaisille tiedusteluviranomaisille ollaan antamassa laajempia valtuuksia, median pitää seurata niiden toimintaa entistä tarkemmin. Tiedustelutoiminnan arviointi ja valvonta on salaisuuden verhon takia vaikeampaa, mutta salaisuus ei saa estää sitä.
Jonkin toiminnan salaisuus ei itsessään myöskään saa olla este sille, etteivätkö kansalaiset ja media voisi asiasta kirjoittaa ja keskustella. Viranomaiset ovat vastuussa toiminnastaan kansalaisille.
Helsingin Sanomat pyrki asiaa käsitellessään olemaan tasapainoinen ja vastuullinen. Kaikkea HS:n saamaa tietoa ei ole julkistettu, eikä julkisteta. Salaisia asiakirjoja on myös suojattu kuten niitä on syytä suojata.
Presidentti Niinistö ja osa muista kommentoijista ovat sanoneet, että asiakirjojen paljastuminen voi olla Suomen turvallisuuden kannalta kriittistä. Esimerkiksi niin, että julkaisemalla asiakirjoja HS antaa ulkovalloille tietoa viestikoelaitoksen toiminnasta.
Asian voi kääntää myös toisin päin: Tietävätkö ulkovaltojen tiedustelupalvelut viestikoelaitoksesta jo nyt paljon enemmän kuin Suomen kansalaiset? Pitäisikö suomalaisten tietää vähintään saman verran?
Kaikkien, myös Helsingin Sanomien etu on toimiva, lakia noudattava tiedustelu. Asiakirjojen ja artikkelin julkaisemisen tärkein tarkoitus oli tuoda Viestikoelaitos julkisen keskustelun piiriin. Julkisuus voi tuntua aluksi kiusalliselta, mutta se yleensä tekee viranomaisten toiminnasta parempaa ja tehokkaampaa.
Juttua muokattu 16.12. kello 20.09: Lisätty jutun julkaisun jälkeen saatu tieto siitä, että KRP kertoo tutkinnan kohdistuvan myös toimittajiin.
Ongelmana on se, että HS ei ole pätevä eikä oikeutettu taho arvioimaan sitä, minkä osuuden salassapidettäväksi määrätystä aineistosta voi julkaista.
Toivottavasti ei myöskään tule yksityiskohtaista keskustelua perusteista miksi kyseinen tieto oli jo julkaisukelpoista tai miksi se ei ollut. Perusteluissa kun joudutaan taas ainakin sivuamaan tietoja, joiden toivotaan pysyvän salassa.
Lisäksi se, että jotain asioita tiedetään kertoo usein siitä millä tavoilla asioita on saatu selville. Se että mistä tilanteista ja minkäluontoista tietoa on saatu ei vain kuulu julkisuuteen.
Uutta tiedustelulakia voi toki pohtia journalistisesti, lakiesityksiä saa kritisoida ja sotilastiedustelun oikeuksien laajuudestakin saa puhua. Mutta salaiseksi määrättyjä dokumentteja ei saa julkaista.
Mun mielestä uutta oli henkilökunnan koko, Finstar-A termi ja pari yksityiskohtaa.
Loput oli arvattavaa.
Silti juttu yllätti
Viisaasti olet tehnyt.Jos joskus olen miettinyt vihreiden äänestämistä niin taas hyvä vahvistus sille että oikein olen tehnyt kun en ole äänestänyt.
Ville Niinistö
@VilleNiinisto
2143s
Replying to @aleroi @Puolustusvoimat @hsfi
Jos tuota argumentointilinjaa jatketaan, kääntäen voi esittää kysymyksen: mitä haitallista kansalliselle turvallisuudelle on siinä että julkaisee 10 v vanhentunutta "yleistä" tietoa? Tällöin palataan journalistiseen merkittävyyteen ja sen punnintaan. Oppinemme lähipäivinä lisää.
Nyt täytyy kysyä MITÄ VITTUA SIELLÄ ON AJATELTU!!!!!
Vahva epäilykseni on, että ajatteluketju alkaa seuraavin sanoin: "Minulla on oikeus..."
Siis onko teistä jollakin vielä HS tilaus voimassa? Oikeesti.Jos tämä ei ole maanpuolustushenkiselle ja/tai isänmaalliselle ihmiselle riittävä syy pistää HS tilausta peruutusjonoon, niin mikä sitten?
Tätä minäkin ihmettelen, minkä ihmeen takia joku haluaa lukea ja tukea tuota propaganda-aviskaa, about kaikki jutut mitä tuolla paskamediassa on, löytyy myös muualta, en ymmärrä. Toki jokainen lukee ja tekee mitä haluaa.Siis onko teistä jollakin vielä HS tilaus voimassa? Oikeesti.
Itse lopetin tilauksen jo vissiin 3 vuotta sitten.
.
Olen nyt vähän vastarannan kiiski...kyllä hesarissa on hyviäkin juttuja muttei ilmaiseksi. @Ottoville :n tänne postaamat on ollut hyviä ja mielenkiintoisia.Tätä minäkin ihmettelen, minkä ihmeen takia joku haluaa lukea ja tukea tuota propaganda-aviskaa, about kaikki jutut mitä tuolla paskamediassa on, löytyy myös muualta, en ymmärrä. Toki jokainen lukee ja tekee mitä haluaa.
Mulla on pienet linnunaivot.... mutta jotenkin aloin pohtimaan että kuka meillä oli presidenttinä 10 vuotta sitten? Liittyykö se jotenkin tähän aiheeseen...... ?Kröhöm en sano muuta kuin, että jutussakin mainittiin, että presidentti on ylipäällikkönä tiedon ykköskäyttäjä... Julkaistut tiedot yli kymmenen vuotta vanhoja.
Evät ehkä jaksa odottaa niin kauaa.No minkä helkkarin takia Tehtaankadun kannattaa enää vaivau tuaä , kun riittää että tilaa Hesarin?