Et sinä mutta muutamalla muulla pohdinta kääntyy aina Halonen/Tuomioja-akselille. Näissä tilanteissa kannattaa kuitenkin pelätä pahinta. Mitä tahansa voi vielä pulpahtaa pintaan. Nälkäänsä nakkeja varastavat Suomessa kyllä löydetään ja tuomitaan mutta isojen tekijöiden kanssa on nihkeämpää. Erilaiset verkostot elävät vahvoina eikä oikeuden toteutuminen aina ole ykkösprioriteetti.
Halonen ja Tuomioja nousevat esiin toki antipatioidemme vuoksi syylllisinä jopa Turun paloon, mutta itse näen asian puhtaan teknisenä: senaikaisella utvalla ja ainakin sen puheenjohtajalla (presidentti) on enemmän tietoa tarkasteltavanaan kuin eduskunnalla.
Zavidovo-vuotajan menneisyys on aika karu. Monet lukijat eivät edes ymmärrä, miten vakava juttu Zavidovo oli. Suomi oli lähentymässä länttä vapaakauppasopimuksen muodossa, mitä SDP:n vasen laita ja kommunistit vastustivat. Kekkonen teki selkoa Suomen liittymisestä ja lupasi, että suhteet Neuvostolittoon säilyvät silti ennallaan. Vuotaja paljasti Kekkosen ja Brežnevin keskustelun kokonaan, ja vuodon tarkoitus oli estää Suomen liittyminen EEC:hen tai jarruttaa sitä. Linnamo, Lindblom ja Jyränki (kaikki demareita) tuomittiin sakkoon, koska he olivat olleet leväperäisiä ja jaelleet omilleen. Kyettiin selvittämään, että nimenomaan Linnamo oli antanut muistion vielä Lipposelle ja Kairamolle mutta toimittajille sen antoi
Erkki Tuomioja. Hän paljasti itsensä vasta kun syyteoikeus oli vanhentunut.
Tämähän johti mutkan kautta Kekkosen valintaan poikkeuslailla, koska hän ilmoitti jättävänsä tehtävänsä. Kekkonen katsoi menettäneensä tapauksen vuoksi Neuvostoliiton luottamuksen ja varmasti myös kaikkien muiden
Näistä pettureista Tuomiojasta tehtiin myöhemmin kansanedustaja ja ulkoministeri. Vanha kaveri Gazprom-Lipponen nosti Tuomiojan, joka ei koskaan kertonut,
keneltä hän taas sai muistion!
Pari skandaalimaista vuotoa tiedetään, mutta toisessa syyllinen ei ole jäänyt kiinni. Toisessa jäi (Jäätteenmäen faksit).
UTVA:ssa oli 13.1.2015 esillä Puolustusvoimien harjoitusohjelma ja sen osana Suomen osallistuminen Yhdysvaltojen hävittäjien ilmasotaharjoituksiin Viron Ämarissä.
Osallistumista puolsivat pääministeri Alexander Stubb (kok) ja puolustusministeri Carl Haglund (rkp). Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) halusivat asiasta seikkaperäisemmän selvityksen ennen päätöksentekoa. Myöhemmin on käynyt ilmi, ettei virallista tai suullista kutsua harjoituksiin ollut esitetty, kun osallistumista esiteltiin UTVA:n päätettäväksi. Asiasta oli vain keskusteltu kenraalitasolla. Ilmeisesti amerikkalaiset halusivat tunnustella herkkää asiaa ilman julkisuutta, jotta siihen olisi voitu vastatakin ilman julkisuutta.
Tämä vietiin UTVA:n sisältä julkisuuteen. Suomen valtionjohdon saattaminen vaikeaan ristiriitatilanteeseen oli mitä ilmeisimmin tarkoituksena niillä henkilöillä, jotka rikkoivat UTVA:n toimintaan sovellettavan vaitiolo- ja salassapitovelvollisuuden.
Tämä tutkinta ei edennyt mihinkään.