HS tietovuoto Puolustusvoimien tiedustelusta

Mutta miksi GA:lla olisi Brysselissä työpöydällään joidenkin suurin piirtein helkkarin turistiesitteiden seassa vuonna 2014 jotain kymmenen vuoden takaisia Viestikoelaitoksen korkean turvaluokituksen papereita?

Minua kiinnostaa miten hän oli saanut ne ulos TL1 tason tilasta? Jos homma on miten Korhonen ehdottaa niin kyseessä on ihan sama meininki kuin senaatinkiinteistössä kun sieltä lähdin. Ne jotka ovat vastuussa niitä vähiten kiinnostaa pitää tietoturva asiat kunnossa. Olen törmännyt tähän täällä Briteissä paikallishallinnossa ja sitten nähnyt saman asian tapahtuvan WhiteHallissa, WestMinsterissä ja Downing Streetillä. Viime viikolla katsoin kun mamma näpelöi turvaluokitettua läppäriä, missä oli tarrat vielä mukana Lontoon metrossa ja ajattelin että ne ei koskaan opi. Ihmiset on ihmisiä ja ne mokailee kun ne eivät tiedosta vastuutaan.
 
Viimeksi muokattu:
Minua kiinnostaa miten hän oli saanut ne ulos TL1 tason tilasta? Jos homma on miten Korhonen ehdottaa niin kyseessä on ihan sama meininki kuin senaatinkiinteistössä kun sieltä lähdin. Ne jotka ovat vastuussa niitä vähiten kiinnostaa pitää tietoturva asiat kunnossa. Olen törmännyt tähän täällä Briteissä paikallishallinnon ja sitten nähnyt saman asian tapahtuvan WhiteHallissa, WestMinsterissä ja Downing Streetillä. Viime viikolla katsoin kun mamma näpelöi turvaluokitettua läppäriä, missä oli tarrat vielä mukana Lontoon metrossa ja ajattelin että ne ei koskaan opi. Ihmiset on ihmisiä ja ne mokailee kun ne eivät tiedosta vastuutaan.

Mun puoliso joka aikanaan oli UM:n palveluksessa kertoi kuinka nelosella ajo edestakaisin riittää Suomen ulkosuhteisiin liittyvän luottamuksellisen tiedon onkimiseen......
 
Tämmöistä analyysia ja pohdintaa Seurassa:

Seuran vahinko-teoriassa - tai samanlaisessa ilmaanheitossa kuin meillä täällä - on se vika, että kuten täällä on jo mainittu, HS uhosi yksittäisen paljastusjutun sijaan julkaisevansa kokonainen paljastavan juttusarjan.

Mitä juttusarjassa tuleman piti, sitä voimme vain arvailla. Mutta aika vaikea on kuitenkaan uskoa GA:n vuotaneen "vahingossa" kovin mahtavaa määrää salaisiksi leimattuja dokumentteja, joita hänen hallinnassaan ei olisi koskaan pitänyt edes olla.
 
Kontra-amiraalin tietovuotoepäily herättää tukun kysymyksiä ja murentaa luottamusta sotilastiedusteluun
Uutisanalyysi: Salaisten asiakirjojen vuoto Helsingin Sanomille saattaa lopulta paljastua vahingoksi. Puolustusvoimille tapaus on silti äärimmäisen kiusallinen.
KOTIMAA 13.7.2019 17:36
TUOMAS PULSA

Helsingin Sanomat julkaisi lauantaina 16. joulukuuta 2017 artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Artikkeli perustui osin salaiseen aineistoon.© MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA
STT uutisoi perjantaina 12. heinäkuuta, että kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff on epäiltynä tietovuototutkinnassa. Tutkinta liittyy tapaukseen, jossa sotilastiedustelun salaisia asiakirjoja vuodettiin Helsingin Sanomille.
Juuri mikään sotilastiedustelun toiminnasta ei ole julkista. Jopa perusasiat, kuten henkilöstön määrät ja budjetti, ovat salattua tietoa. Tiedustelun tuottama tieto on vieläkin tarkemmin varjeltua ja vain harvojen käytössä.

Nyt tämän koneiston ylimmällä paikalla toiminutta henkilöä epäillään tietovuodosta.
Alafuzoff on Pääesikunnan tiedusteluosaston eli Suomen sotilastiedustelun entinen päällikkö. Hän johti sotilastiedustelua vuosina 2007–2013.



Lue lisää








Sittemmin hän siirtyi koko Euroopan unionin sotilastiedustelun johtajan tehtäviin, mistä jäi eläkkeelle vuonna 2016.
Poliisi ei ole vahvistanut STT:n tietoja. Myöskään Alafuzoff ei kommentoinut tapausta STT:lle.

TAPAUS sai alkunsa jutusta, jonka HS julkaisi 16. joulukuuta 2017. Juttu käsitteli Jyväskylän Tikkakoskella sijaitsevaa Viestikoekeskusta.
Viestikoekeskus on Puolustusvoimien yksikkö, joka harjoittaa signaalitiedustelua eli erilaisen viestiliikenteen sieppaamista ja analysointia.
HS käytti juttunsa lähteenä Viestikoekeskukseen liittyviä asiakirjoja. Ne oli luokiteltu valtion käyttämän neliportaisen asteikon kahteen korkeimpaan luokkaan: salaisia tai erittäin salaisia.


Aineisto oli vuosilta 2002–2010. HS ei kertonut, miten materiaali oli päätynyt sen haltuun. Lehti vetosi lakiin perustuvaan lähdesuojaan.
Korkeimpaan salausluokkaan kuuluvat lain mukaan tiedot, joiden ”paljastuminen voi aiheuttaa erityisen suurta vahinkoa yleiselle edulle”.
Niiden käsittelyä määräävät tiukat säännöt.
Jokainen asiakirjakopio on numeroitava, ja niiden käsittelystä jää jälki: kuka luki, milloin. Niitä ei saa ladata tietokoneelle, joka on kytketty julkiseen tietoverkkoon.
Henkilöt, jotka saavat käsitellä erittäin salaiseksi luokiteltua tietoa, on nimetty erikseen.
Sotilastiedustelun päällikkö on ilman muuta kuulunut tähän joukkoon. Iso osa materiaalista on juuri tiedusteluyksikön tuottamaa.
Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff kuvattiin joulukuussa 2012 puhumassa Maanpuolustuksen suunnittelukunta MTS:n seminaarissa aiheesta Venäjän poliittinen ja sotilaallinen analyysi.
Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoff kuvattiin joulukuussa 2012 puhumassa Maanpuolustuksen suunnittelukunnan seminaarissa aiheesta Venäjän poliittinen ja sotilaallinen analyysi.© RONI REKOMAA / LEHTIKUVA
ON epäselvää, milloin asiakirjat ovat päätyneet Helsingin Sanomille. Tietolähteeksi epäilty Alafuzoff oli ollut eläkkeellä jo reilusti yli vuoden, kun juttu Viestikoekeskuksesta julkaistiin.
Jos Alafuzoff on todella ollut vuotaja, vaihtoehtoja näyttää olevan kolme.
Jos vuoto on tapahtunut juuri ennen artikkelin julkaisua, Alafuzoffilla on ollut tuolloin hallussaan korkeimpaan turvaluokitukseen leimattuja asiakirjoja. Tämä on kiellettyä, sillä Alafuzoff oli jo eläkkeellä eikä olisi saanut viedä papereita mukanaan jäädessään pois töistä.
Koska korkeimman turvaluokituksen materiaaleista on olemassa vain rajallinen määrä numeroituja kopioita, Alafuzoffin olisi pitänyt tehdä itselleen luvattomat kopiot. Se on kiellettyä, vaikka henkilö ei toimittaisi asiakirjoja ulkopuolisille.
Toinen vaihtoehto on, että Alafuzoff on vuotanut aineistot vielä virassaan ollessaan.
Tämä tarkoittaisi, että asiakirjat ovat olleet toimituksen hallussa vuosia ennen jutun julkaisua. Jos näin on, miksi julkaisun kanssa on odotettu?
Kolmas vaihtoehto on, että asiakirjat ovat päätyneet HS:lle välikäden kautta. STT:n uutisessa ei otettu kantaa siihen, onko Alafuzoff tutkinnan ainoa epäilty.
Kaikki kolme vaihtoehtoa herättävät kysymyksen motiivista.
Mitä Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä toimineen henkilön voi ajatella saavuttavan luovuttamalla erittäin salaisia asiakirjoja ulkopuolisen tai tiedotusvälineen haltuun – varsinkin, kun ne eivät paljastaneet väärinkäytöksiä?

ON VIELÄ neljäskin mahdollisuus: entä jos Alafuzoffin teko olikin vahinko?
Sotilastiedustelun nykyinen päällikkö, kenraalimajuri Pekka Toveri kommentoi vuotoepäilyä Ilta-Sanomille perjantaina 12. heinäkuuta.
”Emme tiedä vielä miten vuoto tapahtui. Näissä asioissa käy välillä ihan vahinkojakin. Siksi pitää katsoa se tapahtumaketju. Vahinkoja on tapahtunut ulkomaiden organisaatioissa kautta aikojen niin, että tietoja on joutunut vahingossa vääriin käsiin erinäisistä syistä”, hän sanoi.
”Mutta emme vielä tosiaan tiedä, oliko kyseessä vahinko vai tahallinen vuoto.”
Poliisikaan ei kommentoinut STT:lle, epäilläänkö vuotoa tahalliseksi vai tahattomaksi.

TIEDUSTELUSSA yhteistyö perustuu luottamukseen.
Huolta sen rapautumisesta kannettiin heti HS:n jutun julkaisun jälkeen: uskaltavatko kumppanimaat luottaa Suomen tiedusteluun, jos kaikkein salaisimmatkin tiedot voi lukea maan ykköslehden sivuilta.
Pettyneitä kumppaneita tuskin lohduttaisi vuodon paljastuminen vahingoksi. Myös huolimattomuus voi kieliä vakavista ongelmista.
Ongelmat voivat piillä kulttuurissa tai käytännöissä, joilla salaisia asiakirjoja käsitellään. Joko säännöt eivät ole riittävän tiukat tai niiden noudattamisessa jaetaan erivapauksia.
Tai sitten valvonta ei ole ollut riittävän tiukkaa tai henkilöiden osaaminen riittävän korkealla tasolla.
Tällä vaihtoehdolla spekuloi blogissaanSeura-lehden toimituspäällikkö Petri Korhonen, joka pohjaa arvionsa ”salaisten viranomaistietojen jakeluun perehtyneisiin asiantuntijoihin”.
”Vanhan viitta-ja-tikari -koulukunnan tiedustelumies ei kuulemma ollut työpaikallaan mikään tietoturvan ja salausteknologian virtuoosi”, Korhonen kirjoittaa Alafuzoffiin viitaten. Korhonen epäilee, että aineisto on voinut vuotaa eteenpäin jo vuosia sitten.

POLIISI ja Puolustusvoimat vaikenevat kaikista Alafuzoffiin ja vuotoon liittyvistä yksityiskohdista.
Tiedossa ei ole, milloin Puolustusvoimat on saanut tiedon vuodosta, epäillyn henkilöllisyydestä tai tapahtumien tarkasta kulusta. Tiedossa ei ole myöskään, milloin Alafuzoffille itselleen on selvinnyt, että hän on tutkinnassa epäiltynä.
Miehen viimeaikaisesta toiminnasta sentään tiedetään jotain.
Puolustusministeriö haki viime talvena neuvottelevaa virkamiestä huolehtimaan sotilastiedusteluun liittyvän poliittisen päätöksenteon valmistelusta.
Alafuzoff haki paikkaa.Tiesikö hän hakiessaan, että oli epäiltynä tietovuodosta? Jos tiesi, miksi hän haki?

HELSINGIN SANOMIEN alkuperäisen jutun oli ilmeisesti tarkoitus kysyä, onko tiedustelun kaiken toiminnan salaaminen perusteltua.
Hallitus valmisteli julkaisun aikoihin uusia tiedustelulakeja, jotka olivat tuomassa Puolustusvoimille ja Suojelupoliisille merkittävästi lisää valtuuksia.
Juttu aloitti mylläkän, jonka keskiöön päätyivät Helsingin Sanomat ja sen toimittajat. Lehteä syytettiin vastuuttomuudesta ja epäisänmaallisuudesta.
”Kirjoituksen vastuuttomuutta voisi verrata siihen, että Tuntematon sotilas -elokuvassa oma sotilas olisi huutanut lähestymässä olevalle vihollisjoukolle: Varokaa! Alikersantti Antti Rokan tuliasema on tuolla ja hänellä on taistelijapari, joka tähystää”, silloinen sotilastiedustelun päällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho kommentoi STT:lle.
”Mietelmä: Sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen”, tviittasi silloinen puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).
Moni toimittajakin kyseenalaisti jutunjulkaisun. Miksi vaarantaa kansallinen turvallisuus, jos ei edes paljasta väärinkäytöksiä? ”Pelkkää punaleimapornoa.”
Mitään ei leimata salaiseksi turhaan, Puolustusvoimat linjasi. Juttu sisälsi yksityiskohtia, jotka yhdistettynä muihin tietoihin voivat paljastaa sotasalaisuuksia. Mitä tarkalleen? Sitä ei voinut paljastaa – tietenkään. Sehän oli sotasalaisuus.
Itse vuoto jäi vähemmälle huomiolle.
Valtioneuvoston entinen viestintäjohtaja Markku Mantila yritti kyllä pohtia Talouselämässä vuotajan motiiveja. Kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin uskoi myyrän löytyvän presidentin kansliasta.
Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistöyritti jopa keskustella HS:n jutun sisällöstä eli Viestikoekeskuksen toiminnasta. Tällaiset äänet jäivät isänmaallisuusmekkalan jalkoihin.
HS nöyrtyi kommentoimaan elämöintiä pääkirjoituksella, jossa korostettiin lehden kunnioittavan suomalaisten ”maanpuolustustahtoa”.
Päätoimittaja Kaius Niemi kirjoitti saaneensa Sanoman hallitukselta tehtäväksi selvittää, mitä juttuprosessissa oli tapahtunut. Selvityksen tuloksista ei ole kerrottu yleisölle.

SOTILASTIEDUSTELULAKI astui lopulta voimaan 1. kesäkuuta 2019.
Uusi laki antaa Puolustusvoimille tukun uusia valtuuksia. Sotilastiedustelulla on jatkossa lupa muun muassa tunkeutua tietoverkkoihin tietyin ehdoin, seuloa tietoliikennettä, kuunnella puhelimia ja harjoittaa peitetoimintaa.
Pääesikunnan tiedustelupäällikön tehtävä on nyt entistä painavampi.
Järeimmät tiedustelukeinot vaativat tuomioistuimen luvan, mutta tiedustelupäälliköllä on lupa oikaista. Jos päällikkö katsoo, että tilanne ei salli viivytystä, hän voi ottaa jämerimmätkin metodit käyttöön omalla päätöksellään.
Tuomioistuimen lupa on silti haettava, mutta vasta jälkikäteen – 24 tunnin kuluessa.
Jos tuomioistuin on eri mieltä keinojen tarpeellisuudesta, kaikki hankitut tiedot on hävitettävä. Mitään ei saa säilyttää tai käyttää.
Tiedustelu-upseerit ovat kerta toisensa jälkeen vakuuttaneet, että näin myös tapahtuu – ja että tiedustelua valvotaan sekä sisäisin että ulkoisin keinoin.
Mutta niin valvotaan myös erittäin salaisten asiakirjojen käsittelyä.


Tutustu nyt digipalveluun
9,95 €/kk

Painetun lehden kestotilaajalle
digipalvelu 2,50 €/kk

TILAA NYT

ALAFUZOFFIN mahdollinen tietovuoto ei ole ainoa tiedusteluviranomaisiin liittyvä epäily viime ajoilta. Vain kahta päivää ennen STT:n uutista kerrottiin Suojelupoliisin entisen työntekijän maanpetossyyteestä.

Määräaikaisen työntekijän epäillään hakeneen luvattomasti Supon tietojärjestelmistä arkaluonteisia tietoja.
Tuoreessa muistissa ovat myös lukuisat muut poliisiin liittyvät väärinkäytökset.
Huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapaus on merkittävin, mutta urkintatuomioita on jaettu myös esimerkiksi Anneli Auerin murhatutkintaan liittyensekä edesmenneen hiihtäjän Mika Myllyläntietojen kaivelusta.
Tuomioita ja syytteitä voi toki pitää osoituksena siitä, että järjestelmän omavalvonta toimii ainakin jossain määrin.
Mutta kuten tiedusteluihmiset usein toistelevat viitaten kansainvälisiin suhteisiin: tiedustelussa on kyse luottamuksesta. Saman luulisi pätevän myös kansalaisten ja viranomaisten välillä.

 
Oletetaanpa että henkilö X on vieraan vallan agentti. Hänen käyttöarvonsa putoaa nollaan eläkkeelle pääsyn jälkeen.

Tämän jälkeen X:n toimittama tieto voidaan vapaasti vuotaa vaikkapa valtakunnan suurimmalle päivälehdelle, mikäli vuotamalla voidaan edistää muita tarkoitusperiä, esim vaikuttaa tiedustelulainsäädäntöön sen valmisteluvaiheessa.
 
Oletetaanpa että henkilö X on vieraan vallan agentti. Hänen käyttöarvonsa putoaa nollaan eläkkeelle pääsyn jälkeen.

Tämän jälkeen X:n toimittama tieto voidaan vapaasti vuotaa vaikkapa valtakunnan suurimmalle päivälehdelle, mikäli vuotamalla voidaan edistää muita tarkoitusperiä, esim vaikuttaa tiedustelulainsäädäntöön sen valmisteluvaiheessa.

Bingo. Selittää myös Alafuzoffin suht epätoivoiselta näyttävän yrityksen hakea puolustusministeriön neuvottelevan virkamiehen paikkaa vielä vuoden 2019 alussa - eläkkeellä oleva voidaan uhrata, mutta virassa olevaa kannattaa suojella, koska uusia tietoja voidaan saada
 
Jos vuoto olisi tehty verkon yli niin tämä antaa viittausta miten nopeaa tuo toiminta on kun vuotajan jälkiä paljastetaan.

The suspect behind the leak of confidential memos from Britain’s Washington ambassador has been identified, the Sunday Times newspaper has reported.

British officials have launched an inquiry to find the person responsible for the leak of emails published by the Mail on Sunday. Counter-terrorism police have launched a criminal investigation.

According to the Sunday Times, which cited unnamed government sources, a suspect had been identified and suggestions that it could be the result of a computer hack by a foreign state had been ruled out.

“They think they know who did the leaking,” an unnamed government source told the paper. “It’s now a case of building a case that will stand up in court. It was someone with access to historical files. They went in and grabbed a range of material. It was quite crude.”
https://www.theguardian.com/media/2...eaker-of-kim-darroch-emails-identified-report
 
Tuommoisesta tulee tuomio ja tuomiosta uutinen. Ei sen pidä toisinpäin mennä. Salaisuus on salaisuus. Rehelliset ymmärtää.

Ei tule tuomiota ellei asia tule ensin julkisuuteen. Tästä on maailmassa paljon esimerkkejä. Salaisuus on salaisuus kyllä. Mutta ne salaisuuksien tekijät ja valvojat eivät suinkaan aina ole itse salaisuuksiensa arvoisia eikä heihin voi luottaa 100%.. Hallinnot mielellään leimaavat asioita salaisiksi etteivät joudu selittämään toimiensa syitä ja seurauksia. Kuitenkin salaisuuden pitää demokratiassa olla mahdollisimman vähäistä. Muuten homma ei toimi.

Puhun siis periaatteesta, en vain tästä tapauksesta. Arvostelukyky voi pettää molemmin puolin pöytää.
 
Bingo. Selittää myös Alafuzoffin suht epätoivoiselta näyttävän yrityksen hakea puolustusministeriön neuvottelevan virkamiehen paikkaa vielä vuoden 2019 alussa - eläkkeellä oleva voidaan uhrata, mutta virassa olevaa kannattaa suojella, koska uusia tietoja voidaan saada

Kannattaa nyt kuitenkin muistaa, että eläkeläisiä polttaessa uusien rekrytointi vaikeutuu ja houkutus loikkaukseen kasvaa. Vaikka Venäjästä kyse onkin, kyllä sielläkin tupataan lojaaleista huolehtimaan.
 
..vielä yksi huomio tuohon Seuran toimittajan heittoon mahdollisesti GA:n vuotamiseen salaisen materiaalin tahattomasti: en jaksa uskoa, että edes Pietiläinen olisi niin ahne maineelle, että menisi julkaisemaan vahingossa haltuunsa saatua salaista materiaalia. Vielä vähemmän uskottavaa olisi, että Kaius Niemi siunaisi vahinkovuodetun materiaalin julkaisemisen.

Nähtäväksi jää. Itse laittaisin lanttini sen varaan, että GA - tai kuka ikinä vuodon takana olevat aivot onkaan - on valinnut HS:n ja Pietiläisen yhteistyökumppaniksi vakaalla harkinnalla.
 
EU:n tiedustelupäällikkö GA ei nähnyt Itä-Ukrainassa venäläisiä mutta tällaista näön sumentumista oli toki liikkeellä laajemminkin muidenkin suomalaisten puheissa.

Sittemmin Venäjän joukkojen osuudesta on tullut hyvinkin tarkkaa tietoa.

Eläkeläinen GA oli Moskovassa viime syksynä. Hän herätti huomiota luennoimalla hybridivaikuttamisesta siihen sävyyn, että esim. Salisburyn myrkkyiskuissa voisi hyvinkin olla jotain "ylimääräisiä pelureita". Häntä siteerattiin ylistävästi Venäjällä ja venäjämielisissä julkaisuissa.

Sittemmin Salisburyn pelurit paljastuivat Venäjän agenteiksi.

Nämä ovat tulkittavissa virhearvioiksi, joista voi lukea sympatiaa Venäjää kohtaan. Ne eivät silti todista mitään.

Paljon tulee minulle kysymyksiä, mutta vastauksia saa odottaa. On aivan 100%:sen varmaa, että GA:n tasoinen upseeri ymmärtää, että jos hän antaa materiaalin ja mediatalo käyttää sitä mihinkään, hän on kiinni miltei samantien, koska epäiltyjen määrä on niin pieni. Miksi ihmeessä? Se matsku haisee. Suoraanko hän ihan oikeasti materiaalin vei HS:lle vai veikö joku muu, joka sai sen käsiinsä ja vei lehteen vaikka olisi pitänyt viedä suojelupoliisiin?

Ei kai tässä vain se yksi poliittinen johtokaksikko vielä nouse esiin jollain tavalla?
Joo, historia on enemmän kuin täynnä älykkäiden ihmisten tekemiä rikoksia, kavalluksia, vakoilua jne jotka ovat paljastuneet asioista joita "kukaan niin älykäs ja kokenut ihminen ei missään tapauksessa tee".
Niin se vain taitaa älykkäinkin ihminen olla sellainen olento että kun riittävän kauan touhuilee jäämättä kiinni, niin pikkuhiljaa muuttuu askel askeleelta varomattomammaksi ja varomattomammaksi. Lopulta sitten tulee se askel joka on liian varomaton ja askel lipsahtaa.
 
Hieman mietityttää miksi Alafuzoffin nimi vuodettiin julkisuuteen. Onko mies siis kateissa myös viranomaisilta eikä vain medialta. Vai onko näyttö sen verran kevyt, että näin varmistetaan ainakin yleinen tuomio.

STT:n mukaan salaisten asiakirjojen vuotaja selvisi nopeasti. Tämä taas puolestaan viittaa mahdollisesti siihen, että hesarin toimitus kertoi lähteensä. Silloinhan tutkinnan ei olisi liiemmin tarvinnut seuloa vuotajaa. Vai onko asiakirjojen loki niin aukoton, että epäselvää ei jäänyt.

Alafuzoffin mahdollinen suora yhteys toimittajaan on kummallista sekin. Eikös hän tiennyt kärähtävänsä moisesta ja voittavansa - ei juuri mitään. Toisaalta toimittaja saattoi olla pidättyväinen koska vastassa oli sotilastiedustelun valtakunnallinen ja sittemmin EU:n korkein johtaja. Ja tilanne muuttui juuri kun julkistuskin tapahtui. Tätä tukee ko toimittajan ja Alafuzoffin aiemmat yhteydenpidot.

Ja edelleen. On tiedot voineet tehdä kierroksenkin. Toimittaja on saanut asiakirjat vaikkapa nimettömältä venäläiseltä joka puolestaan on saanut ne Alafuzoffin antaessa tietoa naapurivallalle. Mitä FSB hyötyisi tästä. Eipä kait mitään. Enemmän asiasta hyötyisi jokin oman puolemme väki tai läntinen tiedustelu jos olisi saanut paperit Venäjältä käsiinsä. Polttaisi Alafuzoffin. Mutta tähänkin löytyisi fiksumpia keinoja kuin Hesari.

Kallistuisin siis typerään kotimaiseen kompurointiin jonka farssin toimesta Hesari julkaisi otteita asiakirjoista ja päätelmä on tiedustelumme johdon harrastelijamaisuus, naivius ja virheherkkyys. Tarina ei siis ole sukua vakoilujännäreille vaan lähempänä tragikoomiselle huoltoasemalle unohdettujen eporuiskujen kuviota.
 
Hieman mietityttää miksi Alafuzoffin nimi vuodettiin julkisuuteen. Onko mies siis kateissa myös viranomaisilta eikä vain medialta. Vai onko näyttö sen verran kevyt, että näin varmistetaan ainakin yleinen tuomio.

STT:n mukaan salaisten asiakirjojen vuotaja selvisi nopeasti. Tämä taas puolestaan viittaa mahdollisesti siihen, että hesarin toimitus kertoi lähteensä. Silloinhan tutkinnan ei olisi liiemmin tarvinnut seuloa vuotajaa. Vai onko asiakirjojen loki niin aukoton, että epäselvää ei jäänyt.

Alafuzoffin mahdollinen suora yhteys toimittajaan on kummallista sekin. Eikös hän tiennyt kärähtävänsä moisesta ja voittavansa - ei juuri mitään. Toisaalta toimittaja saattoi olla pidättyväinen koska vastassa oli sotilastiedustelun valtakunnallinen ja sittemmin EU:n korkein johtaja. Ja tilanne muuttui juuri kun julkistuskin tapahtui. Tätä tukee ko toimittajan ja Alafuzoffin aiemmat yhteydenpidot.

Ja edelleen. On tiedot voineet tehdä kierroksenkin. Toimittaja on saanut asiakirjat vaikkapa nimettömältä venäläiseltä joka puolestaan on saanut ne Alafuzoffin antaessa tietoa naapurivallalle. Mitä FSB hyötyisi tästä. Eipä kait mitään. Enemmän asiasta hyötyisi jokin oman puolemme väki tai läntinen tiedustelu jos olisi saanut paperit Venäjältä käsiinsä. Polttaisi Alafuzoffin. Mutta tähänkin löytyisi fiksumpia keinoja kuin Hesari.

Kallistuisin siis typerään kotimaiseen kompurointiin jonka farssin toimesta Hesari julkaisi otteita asiakirjoista ja päätelmä on tiedustelumme johdon harrastelijamaisuus, naivius ja virheherkkyys. Tarina ei siis ole sukua vakoilujännäreille vaan lähempänä tragikoomiselle huoltoasemalle unohdettujen eporuiskujen kuviota.
Niinkuin edellä kirjoitin:
Historia on täynnä kompurointeja joita "älykäs ihminen ei varmuudella tee".
Se lienee inhimillistä että niitä kompurointeja ilmeisen usein kuitenkin käy.
 
Tai se vanha "kunnes sattuma puuttui peliin".

Onko tämä sattuma sama kuin se että, "Firman känny lipsahti pönttöön, saanko uuden?" Tiedän sysadminina että olen vastuussa koneista ja kaikista tilpehööreistä kuten kännyistä, ja uusien mallistojen ilmestyessä koneille tapahtuu "vanhinkoja." Kerran yksi mamma oli pistänyt koiran puremaan näppäimistön, ja se oli hyvin pettynyt kun olin tilannyt uuden näppiksen ja asentanut sen tuhoutuneen tilalle. Sitä suoraan sanottuna vitutti. :ROFLMAO:
 
GA ja TP ovat käyneet Brysselissä kaljoilla ja keksineet tiedustelulakien piinaamina idean, joka silloin tuntui ihan hyvältä.

Miksi muuten Alazupoff haki tiedusteluvalvontavaltuutetuksi jos tiesi olevansa poliisitutkinnan kohteena vuotamistensa kanssa?
 
Minua kiinnostaa miten hän oli saanut ne ulos TL1 tason tilasta?

Niinpä. Niitä ei kuljetella mihinkään eikä niitä jaeta sähköisenä. Ne eivät lähde mihinkään vahingossa.

Se HS:n aineisto oli (sen blogi-Peltosen mukaan) silti jonkinlainen skannaus jutun kuvituksesta päätellen. Voihan se tietysti olla HS:n oma skannaus.

Onko tämä sattuma sama kuin se että, "Firman känny lipsahti pönttöön, saanko uuden?"

Kiinni jääminen voi olla sattuma, sitä tarkoitin. Materiaalin vieminen / skannaaminen on ollut tietoinen rikos.
 
Back
Top