Pesonen näyttää tulleen tämänpäiväisessä päivityksessään siihen tulokseen, että tiedot ovat jo vuodelta 2005. Tämä arvelu on esitetty tälläkin palstalla jo syksyllä.
Vuotaja on ollut tiedossa muutamassa viikossa, Pesonen kirjoitti silloin: Mikäli KRP ei kykene ratkaisemaan asiaa, alkaa taas samanlainen poliittisten tarkoitusperien haeskelu kuin Zavidovo-tapauksessa.
Minusta tuntuu, että joku vuoti epäillyn STT:lle juuri siksi, että KRP ei ole "ratkaissut" asiaa vieläkään eikä asiassa muuta olekaan kuin poliittisia tarkoitusperiä.
Suomi ei koskaan puhdistautunut menneisyydestään Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen, ja se näkyy.
Missä päivityksessä?
Yhden aihetta liippaavan blogistin ketjuun on kommentoinut näin...
"
Ari Pesonen12.7.2019 21:18
Kirjoitin itsekin 20.12.2017 tännen Uuden Suomen blogipalstalle kirjoituksen otsikolla "Turvaluokiteltujen tietojen vuotaja tulee Puolustusvoimien sisältä".
Arvioin tuossa kirjoituksessa vuotoasiakirjan Word-muodon perusteella ja muistakin syistä, että asiakirjan olisi laatinut todennäköisesti Viestikoelaitos 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälin tienoilla.
Jos kirjoituksen vuotoajankohtaveikkaukseni pitää paikkansa, vuoto tapahtui ennen Alafuzoffin tiedustelupäällikkönimitystä. Alafuzoff toimi tiedustelupäällikkönä vuosina 2007–2013. Alafuzoff toimi toukokuusta 2005 huhtikuuhun 2006 Pääesikunnan tiedusteluosastolla apulaisosastopäällikkönä. Uskoisin, että vuoto tapahtui jo tuolloin. Asiakirja(t) on toki voitu laatia tiedusteluosastolla eikä Viestikoelaitoksella.
Minulle saatettiin tuolloin joulukuussa 2017 tietoon, etteivät tiedot olisi menneet Puolustusvoimista suoraan Helsingin Sanomille, vaan aluksi muualle ja sieltä Helsingin Sanomille. En tuohon luottanut niin paljon, että olisi voinut kirjoittaa blogiin.
Nähtäväksi jää, kun tutkinta valmistuu."
Spekuloin blogissani 20.12.2017 Viestikoekeskuksen tietovuotoa sanoin "Maallikon muistimieleeni tulevat äkkipäätään vain nimet T. Halonen, G. Alafuzoff , E. Tuomioja et consortes".Noin vastasin omaan kysymykseeni "voisiko sit
rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi
Edit: löysin, alkuperäisen blogin lopusta
"
Ari Pesonen12.7.2019 18:30
Turvaluokiteltujen tietojen vuotaja tuli todellakin Puolustusvoimien sisältä. Tämänpäivaisten lehtitietojen mukaan vuotaja on Georgij Alafuzoff.
Jos kirjoituksen vuotoajankohtaveikkaukseni pitää paikkansa, vuoto tapahtui tiedustelupäällikkönimityksen alkuaikana tai ehkäpä todennäköisemmin ennen sitä. Alafuzoff toimi tiedustelupäällikkönä vuosina 2007–2013. Alafuzoff toimi toukokuusta 2005 huhtikuuhun 2006 Pääesikunnan tiedusteluosastolla apulaisosastopäällikkönä. Uskoisin, että vuoto tapahtui jo tuolloin.
Tasavallan presidentti nimitti 18.1.2019 Puolustusvoimien uudeksi tiedustelupäälliköksi prikaatikenraali Pekka Toverin.
Aikaisempi tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Harri Ohra-aho valittiin puolestaan neuvottelevaksi virkamieheksi puolustusministeriöön 1. toukokuuta alkaen. Asiasta uutisoitiin helmikuun lopulla, kun Pekka Toverin virka Ohra-ahon korvaajana oli varmistunut. Tehtävään järjestettiin avoin haku, jossa uutta virkaa haki yhteensä 17 henkilöä.
Ohra-ahon uusi virka liittyy sotilastiedusteluun, kun nyt uusi tiedustelulaki on astumassa voimaan. Kyse näissä kahden henkilön henkilöjärjestelyissä on uudesta tiedustelulainsäädännöstä ja puolustushallinnon valmistautumisesta lainsäädännön mahdollistamiin uusiin verkkotiedustelutehtäviin.
Ohra-aho ohitti valinnassa siis tiedustelupäällikköedeltäjänsä Georgij Alafuzoffin, joka toimi aikaisemmin Euroopan unionin sotilastiedustelun (Military Staff of the European Union, EUMS, The Intelligence Directorate, INT) päällikkönä.
Alafuzoffin kohtalo nimityksessä lienee ollut iän lisäksi Venäjä-mielisyys ja omintakeiset Venäjä-käsitykset, jota hän on osoittanut liikaa tiedustelutoimissaan Brysselissä ja yhä edelleen sivuun siirtymisen jälkeenkin (esim. South Front 2.11.2018). Alafuzoffinin Venäjän toimia ymmärtävät kannanotot ovat saaneet kiitosta Venäjällä (Тасс 30.10.2018).
Uskallan väittää, että Alafuzoff sinetöi kohtalonsa läntisissä tiedustelupiireissä jo vuonna 2014 heti Venäjän Krimin valloituksen jälkeen: ”EU:n tiedustelujohtaja: Venäjä ei ole asemoitunut sotilaallisesti Ukrainaan” (Yle 14.4.2014).
Alafuzoff oli Halosen Venäjä-mielisen ulkopolitiikan ilmentymä ja luojan kiitos, että hänestä on viimein päästy tiedusteluasioissa eroon lopullisesti. Kauan se kyllä kesti.
Uskon, että Alafuzoffin tietovuoto ei ollut vahinko. On myös muistettava, että hän haki siis em. sotilastiedusteluvirkaa, vaikka oli jo poliisitutkinnassa.
Toivottavasti mitään tietoa ei ole mennyt "vahingossa" myös Venäjälle"
Suomessa jahdataan nyt kiivaasti sitä henkilöä tai niitä henkilöitä, jotka ovat saattaneet Suomen puolustushallinnon laatimia turvaluokiteltuja asiakirjoja Helsingin Sanomille ja sitä kautta…
aripesonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi