Tätä ei kukaan laittanutkaan tänne. Tässäpä viimeisimmät käänteet. Jos ette jaksa lukea koko juttua, tiivistän teesit / argumentit. Lokakuun aikana oikeudenkäynti jatkuu asiakirjatodisteluilla ja kuulemisilla.
Syyttäjä:
- HS:n julkaisemat tiedot oli määrätty salaisiksi ja ne olivat turvallisuusluokiteltuja. Samaa koskee syyttäjien mukaan jatkojuttuja, joita HS:n oli tarkoitus julkaista myöhemmin.
- Puolustusvoimat oli tarkistanut ja vahvistanut, että salassapito oli edelleen aiheellista ja voimassa epäiltyjen rikosten tekoaikana.
- Sillä, kuka päätti viime kädessä julkaisusta, ei ole merkitystä kolmen syytteessä olevan toimittajan kannalta.
- Rikosvastuusta ei voi välttyä sillä perusteella, että väitetään, että joku muu teki lopullisen hyväksymispäätöksen.
- Lehdellä ei ollut oikeutta paljastaa tietoja sananvapauden perusteella. Toimittajien sananvapaus ei ole rajoittamatonta.
- Tietojen paljastaminen olisi vaatinut erityisen painavia syitä, koska kyse oli ulkoisen turvallisuuden perusteella salatuista ja turvallisuusluokitelluista tiedoista, mutta HS ei paljastanut mitään vakavaa epäkohtaa, joka perustelisi tietojen julkaisua.
- Tiedustelulainsäädännön uudistuksesta ja Viestikoekeskuksesta olisi voinut uutisoida myös ilman salaisten tietojen paljastamista.
Puolustus:
- Näyttönä oikeudenkäynnissä ei ole konkreettisia salaisia asiakirjoja, joiden tietoja Helsingin Sanomien syytetään julkaisseen luvattomasti. Syyttäjät vetoavat vain puolustusvoimien ja todistajien näkemykseen asiakirjojen salaisuudesta.
- Puolustus ei ole saanut tietoja tapaukseen liittyvästä keskusrikospoliisin toisesta esitutkinnasta (tietovuoto PV:n puolella).
- Syytetyt eivät ole päättäneet julkaisemisesta eivätkä julkaistut tiedot tai julkaistavaksi kaavailtujen juttujen ”muistiinpanot” sisällä turvallisuussalaisuuksia. - Tietojen julkaisu on ollut oikeutettua.
- Kukaan syytetyistä ei osallistunut jutun julkaisusta päättämiseen. Ensimmäisen jutun julkaisun on hyväksynyt normaalin prosessin mukaisesti toimituksen johto ja viime kädessä vastuun kantaa päätoimittaja.
- Syytetyt ja jutun julkaisun hyväksyjä eivät ole tienneet, että juttu sisältäisi turvallisuussalaisuuksia.
- Puolustusvoimat on tiennyt vähintään yli puoli vuotta, että Helsingin Sanomat valmistelee juttuja ja että lehdellä on asiakirja-aineistoa hallussaan. Tästä huolimatta puolustusvoimat teki tutkintapyynnön vasta kuukausien kuluttua. Puolustusvoimat toimi asiassa passiivisesti ja antoi siten hiljaisen hyväksynnän jutun julkaisemiselle.
- Tapauksen arvioinnin ytimessä pitäisi olla ennemminkin Puolustusvoimissa tapahtunut tietovuoto.
- Puolustusvoimat oli yhteydessä poliisiin HS:n hallussa olevan materiaalin vuoksi jo toukokuussa 2017 eli useita kuukausia ennen jutun julkaisua ja tutkintapyyntöjä. Puolustus on pidetty pimennossa puolustusvoimien ja poliisin toimista HS:n jutun julkaisua edeltävien kuukausien aikana.
- Kaikki artikkeleissa mainitut tiedot ovat saatavilla julkisista lähteistä.
Viestikoekeskus-oikeudenkäynnin pääkäsittely alkoi keskiviikkona.
www.hs.fi
Kohostin kaksi kohtaa puolustuksen
vielä heikoista kohdista. 1) Eivät tienneet? Ne leimathan olivat kuvakaappauksissakin... Ei kai siellä nyt ihan amatöörejä ole oikeudessa. Ja 2) kohta "kaikki artikkelissa mainitut tiedot julkisissa lähteissä" on hauska, koska Viestikokekeskus-jutun jälkeen HS mainittiin jopa Wikipediassa lähteenä juuri asioissa, joita ei ennen syksyä 2017 ollut nyt sentään siellä luettavissa. Puolustus marssitti näistä "avoimista lähteistä"
yhden Twitter-tyrkyn todistamaan ja määrittelemään, mikä on salaista ja mikä ei.
En tiedä, onko syyttäjäpuoli kuinkakin laiska, sillä en usko, että he olisivat laittaneet puolustusta rautoihin näistä, vaikka se olisi todella helppoa.
Joskus mietin, olisiko pitänyt lukea juristiksi. Kuolisin varakkaana miehenä.