HS:n toimittaja kiisti käräjillä turvallisuussalaisuuksien käytön – ”Olen aivan varma”
Kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa kuullaan Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeuskäsittelyssä tiistaina.
JUTUN kirjoittaja Tuomo Pietiläinen jatkoi kiistolinjaa Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina aamulla.
– Olemme käyttäneet jutussa vain sellaisia tietoja, jotka ovat julkisista lähteistä, eli ne eivät voi olla salaisuuksia taikka turvallisuussalaisuuksia, Pietiläinen sanoi.
Syyttäjän mukaan syytetyt käyttivät artikkeleiden laadinnassa tietoja, jotka he tiesivät olevan Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettäviä.
PIETILÄINEN näytti juttuluonnoksia kahdelle Helsingin Sanomien ”emeritustoimittajalle”, joilla oli vuosikymmenien kokemus sotilas- ja siviilitiedustelusta. Myös he toivat esille, ettei artikkelissa olisi turvallisuussalaisuuksia.
– He eivät sanallakaan maininneet, että tässä oli jotain uutta kriittistä tietoa, Pietiläinen sanoi.
– Olen aivan varma, että siinä ei ole turvallisuussalaisuuksia, Pietiläinen kertoi.
SYYTTÄJÄ ihmetteli sitä, miksi jutussa kuitenkin viitataan salaisiin asiakirjoihin, jos samat tiedot oli saatavilla julkisista lähteistä. Myös toimituksen sisäisessä sähköpostiviestittelyssä oli korostettu sitä, että toimitus oli saanut haltuunsa salaiseksi ja erittäin salaiseksi leimattua materiaalia.
Pietiläisen mukaan tällä haluttiin kritisoida puolustusvoimien toimintatapaa ylisalata tietoja. Hänen mukaansa salaista materiaalia on korostettu jutussa myös sen takia, "koska sotilastiedustelusta ei ole suomalaisille kerrottu oikeastaan koskaan yhtään mitään”.
KERTOMANSA mukaan Pietiläinen hankki jutussa käytettyjä tietoja muun muassa puolustusvoimien omista julkisista asiakirjoista ja tieteellisistä julkaisuista.
Pietiläinen korosti istunnossa myös laajaa henkilölähdepiiriään, joka ulottuu ulkomaille asti. Lähdesuojasyistä hän ei avannut asiaa tarkemmin.
– En tietenkään vastuullisena toimittajana avaa lähteitä, joita tähän liittyy.
HELSINGIN Sanomien printti- ja verkkojuttu oli kuvitettu salaisilla turvaluokitelluilla punaleimoilla. Tämä on osaltaan herättänyt julkista keskustelua salaisten tietojen mässäilystä jutun teossa. Pietiläisen mukaan hän ei ollut jutun visualisoinnista vastuussa, koska se oli hänen heikko osa-alueensa. Kuvitustilaus annettiin graafikoille.
– Muut saattoivat näistä leimoista innostua. Ja hieman itsekin ihmettelin, pitääkö niitä näin paljon olla kuvitusratkaisussa.
– Voi olla, että tyylillisesti emme onnistuneet, mutta tyyliseikkojen takia toimittajia ei pidä vankilaan laittaa Suomessa.
Jutun toista kirjoittajaa Laura Halmista sekä politiikan ja talouden silloista esihenkilöä Kalle Silfverbergin kuullaan myöhemmin tiistaina oikeudessa. Kolmikko vaatii syytteiden hylkäämistä.
Oikeusjutussa on kyse joulukuussa 2017 julkaistusta artikkelista, joka kertoo puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. Syytteet koskevat myös artikkelikokonaisuutta, jota kaavailtiin julkaistavaksi.
Syyttäjä vaatii toimittajakolmikolle vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeutta turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.
Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.
HS:n toimittaja kiisti käräjillä turvallisuussalaisuuksien käytön – ”Olen aivan varma”
Kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa kuullaan Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeuskäsittelyssä tiistaina.www.is.fi
Eli: "tiedot olivat julkisista lähteistä saatavilla" eivätkä "sisältäneet mitään uutta kriittistä tietoa", mutta "sotilastiedustelusta ei ole suomalaisille kerrottu oikeastaan koskaan yhtään mitään."
En tiedä miten nämä väitteet voivat yhtä aikaa pitää paikkansa.