Puolustusvoimien ex-tiedustelupäällikölle puolitoista vuotta vankeutta törkeästä palvelusrikoksesta – salaisia tietoja kotona
Syyttäjä oli vaatinut Puolustusvoimien ex-tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoffille kahden vuoden ehdotonta vankeutta. Alafuzoff säilytti kotona salassa pidettävää materiaalia.
Syyttäjä oli vaatinut Puolustusvoimien ex-tiedustelupäällikkö Georgij Alafuzoffille kahden vuoden ehdotonta vankeutta. Alafuzoff säilytti kotona salassa pidettävää materiaalia.
yle.fi
Helsingin hovioikeus on antanut tuomion poikkeuksellisessa palvelusrikosjutussa, jossa oli syytettynä Puolustusvoimien ja EU:n sotilasesikunnan entinen tiedustelupäällikkö
Georgij Alafuzoff.
Hovioikeus tuomitsi Alafuzoffin törkeästä palvelusrikoksesta 1 vuoden 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.
Hovioikeus katsoi, että Alafuzoff oli käsitellyt ja säilyttänyt virkatehtävissään saamaansa salassa pidettävää ja turvallisuusluokiteltua sotilastiedusteluun liittyvää tietoaineistoa oikeudettomasti kotonaan.
Hovioikeuden mukaan sotilastiedustelun johto- ja esihenkilötehtävissä työskennellyt Alafuzoff oli tehnyt teon erityisen vastuunalaista tehtävää suorittaessaan.
Salassapidettäviä tietoja kotona 30 vuoden ajalta
Oikeus katsoi, että teko oli tietoaineiston laatu ja laajuus sekä teon yli kymmenen vuoden kesto huomioon ottaen myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.
Tietoaineistoon sisältyi sekä kansallisten että kansainvälisten sotilastiedustelun toimijoiden laatimia salassa pidettäviä ja turvallisuusluokiteltuja asiakirjoja lähes 30 vuoden ajalta. Osa tiedosta oli tätäkin vanhempia.
Hovioikeus arvioi Alafuzoffin menettelyn tällaisen tietoaineiston käsittelyssä ja säilyttämisessä olleen erityisen vaarallinen ja riskialtis ja menettelyn osoittaneen suurta piittaamattomuutta
Oikeus kuitenkin katsoi, että ei ollut syytä epäillä Alafuzoffin kertomusta siitä, että hän oli vienyt tietoaineistoa kotiinsa tarkoituksenaan tehdä kotona töitä.
Hovioikeus lievensi tuomiota tutkinnan keston vuoksi
Hovioikeus katsoi, että ennen lieventämisperusteiden arviointia oikeudenmukainen seuraamus teosta oli 1 vuosi 10 kuukautta vankeutta.
Rangaistusta kuitenkin alennettiin neljällä kuukaudella sillä perusteella, että asian esitutkinta oli valtion vastuulla olevasta syystä viivästynyt kahdella vuodella.
Koska rangaistus on alle kaksi vuotta vankeutta, vastaajan sotilasarvoa ei tuomittu menetetyksi. Alafuzoff on sotilasarvoltaan kontra-amiraali.
Hovioikeus käsitteli asian Alafuzoffin sotilasarvon vuoksi ensimmäisenä oikeusasteena.
Syyttäjä vaati Alafuzoffille kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.
Alafuzoff on kiistänyt törkeän rikoksen ja kertonut vieneensä materiaaleja kotiinsa suoriutuakseen työtehtävistään mahdollisimman hyvin.
Myöskään syyttäjä ei katsonut, että Alafuzoffin toiminnalle olisi ollut jotain toista syytä. Alafuzoff jäi eläkkeelle vuonna 2016.
Epäily myös turvallisuussalaisuuden paljastamisesta
Alafuzoffin epäiltiin syyllistyneen myös turvallisuussalaisuuden paljastamiseen luovuttamalla Helsingin Sanomien toimittajalle muistitikulla Puolustusvoimien salaisia tietoja.
Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta joulukuussa 2017.
Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan artikkeli sisälsi turvallisuussalaisuuksia.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä määräsi juttuun liittyvän
tietovuototutkinnan lopetettavaksi Alafuzoffin osalta, joten asia ei edennyt oikeuteen.
Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoi, ettei tutkintaa jatkamalla olisi saatu näyttöä turvallisuussalaisuuden tahallisesta paljastamisesta.