Tässä on syy miksi tuo vuoto alunperin järjestettiin
Ketkähän ovat vastustaneet kaikkea länsi yhteistyötä, tämän kun huomaatte näette sylttytehtaan osoitteen.
Suomi pääsee uusien tiedustelulakien myötä käsiksi Venäjältä kaapelien kautta tulevaan tietoon – Miten se muuttaisi Suomen ja Yhdysvaltojen suhteita?
Miten uudet tiedustelulait muuttavat Suomen asemaa kansainvälisessä yhteistyössä? Ainakin Suomen tärkeys Yhdysvalloille voi kasvaa, kun Suomi pääsee käsiksi esimerkiksi Venäjältä tulevaan tietoliikenteeseen.
Päivän lehti 19.12.2017
Suomi pääsee uusien tiedustelulakien myötä käsiksi Venäjältä kaapelien kautta tulevaan tietoon – Miten se muu
;
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n päämaja sijaitsee Marylandin Fort Meadessa. (KUVA: NSA / Reuters)
Laura Halminen HS, Tuomo Pietiläinen HS, Paavo Teittinen HS
Julkaistu: 19.12. 2:00
19.12. 2:00
- Uudet tiedustelulait nostaisivat suomalaisen tiedustelutiedon arvoa. Myös Suomen tiedusteluyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa oletettavasti tiivistyisi.
Tiedustelutoiminta on vaihdantataloutta, jossa eri valtioiden tiedustelupalvelut välittävät toisilleen tietoa. Suomella on kattava verkosto tiedustelutiedon vaihtoon: yhteensä noin kuusikymmentä valtiota ja yhdeksänkymmentä eri turvallisuus- ja tiedustelupalvelua.
Tällä hetkellä Suomi nojaa tietynlaisen tiedustelutiedon saamisessa juuri näihin ulkomaisiin tiedustelupalveluihin.
Kyse ei ole vain armopaloista. Suomen tiedustelu on kansainvälisesti arvostettu kumppani varsinkin signaalitiedustelun alalla, ja Suomen tiedoilla on kansainvälistä vaihtoarvoa, sanoo moni HS:n kanssa keskustellut, tiedustelua työkseen tehnyt ihminen.
Signaalitiedustelu kuuntelee ilmassa liikkuvia viestejä ja harjoittaa elektronista mittaustiedustelua. HS kertoi
Suomen signaalitiedustelusta laajemmin lauantainahttps://www.hs.fi/politiikka/art-2000005492284.html.
Tietoliikenne on siirtynyt yhä enemmän ilmasta kaapeleihin. Samalla on ainakin periaatteessa heikentynyt Suomen asema tietojen vaihdossa, koska Suomi ei pääse kaapeleihin kiinni. Tämä on keskeisimpiä syitä sille, että Suomeen ollaan säätämässä lakeja siviili- ja sotilastiedustelusta. Lakien valmistelu on loppusuoralla.
Suomen sotilas- ja siviilitiedustelulla olisi jatkossa huomattavasti suuremmat valtuudet tiedustella – omia tarpeitaan varten sekä vaihtotavaraksi muiden tiedustelupalvelujen kanssa.
Teknisestä toteutuksesta vastaisi Tikkakoskella sijaitseva Puolustusvoimien Viestikoekeskus. Sillä olisi oikeus siepata tietoa esimerkiksi Suomen rajat ylittävistä tietoliikennekaapeleista, joissa kulkee niin puhelin- kuin internet-liikennettä.
Venäjältä kulkee Suomen kautta merkittävä tietoliikenneyhteys Eurooppaan. Ruotsin kautta menevän tietoliikennekaapelin lisäksi uusi Sea Lion -merikaapeli kuljettaa tietoliikennettä Venäjältä Suomen kautta suoraan Saksaan.
Suomi on siis tiedustelutiedon suhteen paikassa, joka kiinnostaa etenkin Yhdysvaltoja.
Suomen ja Yhdysvaltojen tiedusteluyhteistyöllä on pitkät juuret.
Suomalaiset sotilastiedustelu-upseerit ovat tiettävästi pitäneet läheisiä yhteyksiä Yhdysvaltoihin läpi kylmän sodan. Yhdysvalloista on ostettu tiedustelukalustoa 1960-luvulta alkaen.
Eversti Pertti Suominen kertoo
Armeijan silmänä ja korvana -kirjassaan Suomen sotilastiedustelun pitkäaikaisesta päälliköstä
Raimo Heiskasestahttps://www.hs.fi/haku/?query=raimo+heiskasesta siitä, miten Suomi lähetti Yhdysvaltoihin analysoitavaksi esimerkiksi vedenalaisten kuuntelulaitteiden nauhoituksia. Tiedot neuvostolaivaston aluksista ja niiden liikkeistä olivat Suomelle myös hyvää vaihtotavaraa muiden tiedustelupalvelujen kanssa.
Suomen ja Yhdysvaltojen tiedusteluyhteistyö on ollut tiivistä jo ennen nykyistä tiedustelulakihanketta. HS:n tietojen mukaan Espoon Kilossa sijainneiden Puolustusvoimien tilojen suunnittelussa varauduttiin yhteistyöhön Yhdysvaltojen kanssa 2000-luvun puolivälissä.
Tiedustelusuhteista kertoo myös vierailu, jonka suomalaiset tekivät Yhdysvaltoihin. Vuonna 2014 toimittaja
Jason Leopoldhttps://www.hs.fi/haku/?query=jason+leopold julkaisi Yhdysvaltojen julkisuuslainsäädännön nojalla NSA:lta eli Yhdysvaltain kansalliselta turvallisuusvirastolta saatuja matkalaskutietoja. Eräässä laskudokumentissa on sarake nimeltä lähde. Siinä matkan kohdalla lukee: Finnish Intelligence Research Establishment, Suomen puolustusvoimien Viestikoelaitos.
Toukokuun 5. ja 10. päivän välillä vuonna 2013 oli tehty matka Merrimackin kaupunkiin New Hampshiren osavaltiossa.
Matkaan, hotelliin, auton tai autojen vuokraamiseen, bensaan ja päivärahoihin on kulunut 17 449 dollaria. Matkan syyksi on kerrottu tehdastestaus, eli tilaajan ja järjestelmäntoimittajan yhteistyössä toteuttama toiminnallinen tarkastus. Tehdastestaukset osoittavat, täyttävätkö ohjelmistot ja laitteet niille asetetut vaatimukset.
Viestikoelaitoksen tarkka rooli ei käy asiakirjasta ilmi.
Yhdysvaltojen ja Suomen lämpimät välit tulivat ilmi myös aineistoissa, jotka
Edward Snowdenhttps://www.hs.fi/haku/?query=edward+snowden paljasti vuonna 2013. Aineistoon sisältyy NSA:n kalvo vuodelta 2013, jossa kerrotaan Yhdysvaltojen eri yhteistyökumppanuuksien tasoista. Suomen kanssa oli tehty tason kolme, kahdenvälinen, kumppanuussopimus.
Uusien tiedustelulakien myötä Suomen ja Yhdysvaltain tiedustelusuhteen voi odottaa syvenevän entisestään, jos vertailukohtaa haetaan Ruotsista.
Snowdenin paljastamien asiakirjojen mukaan Ruotsin tiedustelun pitkä yhteistyö Yhdysvaltain kanssa läheni entisestään vuoden 2008 jälkeen. Tuolloin Ruotsin signaalitiedustelua harjoittava FRA sai pääsyn Venäjältä Itämeren pohjaa pitkin tulevaan tietoliikennekaapeliin.
Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ja brittilehti The Guardianin toimittaja
Glenn Greenwaldhttps://www.hs.fi/haku/?query=glenn+greenwald kertoivat Yhdysvaltain ja Ruotsin yhteistyöstä vuonna 2013.
”NSA:n suhde FRA:n kanssa, joka on erittäin pätevä, innovatiivinen ja luotettava kumppani, jatkaa kasvuaan. FRA tarjosi NSA:lle pääsyä kaapelista keräämäänsä tietoon vuonna 2011, tarjoten ainutlaatuista tietoa tärkeistä venäläisistä kohteista”, eräässä SVT:n haltuunsa saamassa asiakirjassa todetaan.
Kun Suomi pääsee uusien tiedustelulakien myötä entistä paremmin kiinni myös Venäjältä tulevaan tietoon, on mahdollista, että Suomen tiedustelutiedon arvo nousee ja Ruotsin voi vastaavasti laskea.
Tiedustelulakien myötä Suomen status kansainvälisessä tiedusteluyhteisössä nousee. Se herättää myös monia kysymyksiä.
Millaista ja miten tiivistä tiedusteluyhteistyötä Suomi tulee jatkossa harjoittamaan esimerkiksi Yhdysvaltain kanssa?
Monen tiedustelupalvelun on laillisesti hankalampaa kerätä tiedustelutietoa omista kansalaisistaan. Se on kielletty esimerkiksi NSA:lta. Näin ollen ne saattavat ulkoistaa omien kansalaistensa tiedustelun toisen maan tiedustelupalvelulle.
Tällaisesta järjestelystä on pitkään spekuloitu esimerkiksi Five Eyes -nimisen tiedusteluliittouman yhteydessä. Sen muodostavat Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.
Voisiko Suomi jatkossa kerätä esimerkiksi tiedustelutietoa Yhdysvaltain kansalaisista Suomessa, ja toimittaa sitä Yhdysvalloille? Ja jos näin on, millaista tietoa Suomi voisi saada vaihdossa?
Entä saattaako suomalaisten tietoja päätyä esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedustelupalveluille?
Lakiluonnoksissa säännellään tarkasti siitä, mitä tietoa sotilas- ja siviilitiedustelu voivat kerätä ja miten tiedustelua valvotaan. Tiedon luovutuksesta eteenpäin puhutaan vain vähän.
Puolustusministeri
Jussi Niinistöhttps://www.hs.fi/haku/?query=jussi+niinisto (sin) listasi viime viikolla seminaarissa Suomen tärkeimpiä puolustusyhteistyön kumppaneita. Niinistön mukaan Ruotsi ja Yhdysvallat ovat puolustusyhteistyössä erityisasemassa.
Vaikuttaa siltä, että myös Suomen tiedusteluyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa on läheistä.
Siitä Niinistö kieltäytyi sanomasta mitään. Niinistö ei myöskään vastannut siihen,
voiko tulevien tiedustelulakien https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005489639.htmlperusteella Yhdysvaltoihin mennä tietoja Suomen kansalaisista