HS tietovuoto Puolustusvoimien tiedustelusta

Mistään pikkujutusta ei ole kyse, joten voisiko liittyä tähän Viestikoekeskuksen tapaukseen?

"Rajavartiolaitoksen majuria syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005606018.html
Julkaistu: 16.3. 10:41

Rajavartiolaitoksen majuria syytetään virkasalaisuuden rikkomisesta. Juttua puidaan Helsingin hovioikeudessa huhtikuun alussa. Vähintään majurin arvoisen sotilaan syytteiden ensimmäinen oikeusaste on hovioikeus.

Helsingin hovioikeus tiedotti tänään, että käsittely toimitetaan poikkeuksellisesti pääesikunnan tiloissa tietoturvallisuuden varmistamisesta johtuvasta syystä.

STT ei ole toistaiseksi saanut kiinni syyttäjää kertomaan, mistä asiassa oikein on kyse.

Syytetty majuri kertoi STT:lle, ettei voi vastata asiaan millään tavalla hänelle asetetun ilmaisukiellon takia."

Ei liittyne mitenkään HS:n juttuun. Syytetty RVL:n majuri työskenteli Kaakkois-Suomen rajavartiostossa ja vaihtoi tehtäviä Raja- ja merivartiokoulun puolelle. Hänellä oli tuolloin käytössään ulkoinen kovalevy, jossa oli turvaluokiteltua aineistoa. Virkasiirron yhteydessä tämä otti kovalevyn mukaansa, vaikka tähän olisi pitänyt olla erillinen lupa. Jotain aineistoa on jaettu myös koulutuskäytössä.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201804032200851691_u0.shtml


Kadettikurssin 14 oppilaalle hän olisi paljastanut rajajoukkojen toimintaan ja toiminnansuunnitteluun liittyviä salassa pidettäviä tietoja, jotka liittyvät sodan ajan operatiivisiin tehtäviin ja niihin valmistautumiseen. Tässä syyttäjän mukaan on kyse virkasalaisuuden rikkomisesta.

Toistamiseen hän olisi tehnyt saman rikoksen rajavartijan peruskurssilla 17.8-15.9.2015. Tuolloin oppilailla olisi ollut pääsy salaisiin asiakirjoihin Tuve-verkon palvelimen kautta itseopiskelua varten.
Syytetty olisi myös laskenut asiakirjojen turvallisuusluokituksen tasolle kolme eli luottamukselliseksi. Kurssilla on ollut 60 oppilasta, mutta tietoihin ovat voineet tutustua kaikki koulun opiskelijat ja henkilökunta eli yhteensä noin 120 ihmistä.
 
  • Taustalla on salaisia tietoja sisältäneen kovalevyn siirtäminen, kun upseerin työtehtävä on vaihtunut.
  • Syyttäjän mukaan epäilty olisi jakanut aineistoa Raja- ja merivartiokoulun palvelimella.
  • Tapahtuneesta olisi koitunut haittaa puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen maineelle.

Hmmmm.:unsure:
 
Ei liittyne mitenkään HS:n juttuun. Syytetty RVL:n majuri työskenteli Kaakkois-Suomen rajavartiostossa ja vaihtoi tehtäviä Raja- ja merivartiokoulun puolelle. Hänellä oli tuolloin käytössään ulkoinen kovalevy, jossa oli turvaluokiteltua aineistoa. Virkasiirron yhteydessä tämä otti kovalevyn mukaansa, vaikka tähän olisi pitänyt olla erillinen lupa. Jotain aineistoa on jaettu myös koulutuskäytössä..

Ei voine poissulkeakaan. Kouluttaja, tai joku paikallaolleista voi olla välittänyt materiaalin eri muodoissa jos ajallisesti sopivaa. Tämä toki spekulointia. Kuitenkin, varsinainen julkistaminen on erillinen tutkintailnja.
 
Eipä tuo viestikoelaitos ole täysin vaiettu paikka ollut. Ostin tänään Siivet-lehden 2/1994. Lehdessä oli juttu ilmavoimien 76-vuotisjuhlista Tikkakoskella. Juhlassa palkittiin esim. Kim Jäämeri hävittäjätaktiikan kehittämisestä ja hyvästä opintomenestyksestä. Yksi palkittu oli Viestikoelaitoksen tutkija FT Vesa Halonen. Palkinnon peruste oli ainutlaatuinen tutkimustyö signaalitutkimuksen alalla.
Kerran sattumalta tapasin hänet elektroniikka-alan messuilla. Sain neuvon joka on ollut mielessä vuosikausia kun olen ollut mukana tietojärjestelmien kehittämisprojekteissa: vain yksinkertainen toimii.
Tietojärjestelmillä käsitellään hyvinkin monimutkaisia asioita. Suunnittelijan ei pidä tehdä järjestelmistä yhtä monimutkaisia vaan pitää osata yksinkertaistaa. Vain tällä tavalla voidaan saada aikaan toimivia järjestelmiä
 
...Sain neuvon joka on ollut mielessä vuosikausia kun olen ollut mukana tietojärjestelmien kehittämisprojekteissa: vain yksinkertainen toimii.
Tietojärjestelmillä käsitellään hyvinkin monimutkaisia asioita. Suunnittelijan ei pidä tehdä järjestelmistä yhtä monimutkaisia vaan pitää osata yksinkertaistaa. Vain tällä tavalla voidaan saada aikaan toimivia järjestelmiä

Systeeminen ja systematisoiva ajattelu on periaatteessa yksi tie yksinkertaistamiseen. Suuri määrä asioita ja toimintoja voidaan käsitellä yksittäisinä osa- tai pääkokonaisuuksina. Niiden fragmentoituminen on monimutkaistumista.

Analyyttinen ajattelu ja analysointi on periaatteessa täsmälleen päinvastaista. Edetään pää- ja osakokonaisuuksista osia kohti ja kaikki monimutkaistuu koko ajan.

Näin ollen tuo lausunto voidaan tietyllä aika isolla toleranssilla ymmärtää myös näin:

"Analyyttinen ajattelu on aika hyödytöntä silloin jos pitää saada jotain todellisessa todellisuudessa toimivaa aikaan. Silloin tarvitaan systematisoivaa ajattelua."
 

Hovioikeus käsittelee HS:n toimittajan kotiin tehtyä etsintää – toimittajan mukaan kotietsintä ja takavarikot vaaransivat lähdesuojan



Julkaistu: 20.8. 3:14
Toimittajaa ja hänen kollegaansa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.
Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta aletaan käsitellä tänään hovioikeudessa.

Keskusrikospoliisi KRP teki etsinnän joulukuussa sen jälkeen, kun Viestikoekeskus-uutisoinnista aloitettiin rikostutkinta. Toimittajaa ja hänen kollegaansa epäillään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Toimittaja oli vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot. Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Hän kertoi puhelussa olevansa toinen Viestikoekeskus-uutisen tekijöistä.

Paikalle tuli pelastuslaitoksen mukana poliisipartio, joka kertoi tietonsa KRP:lle. Etsintä ja takavarikot tehtiin tämän jälkeen.

Toimittaja riitautti kotietsinnän, koska katsoi, että kotietsintä ja takavarikot vaarantavat toimittajan lähdesuojan. Käräjäoikeus päätti helmikuussa, että etsintä oli laillinen ja maaliskuussa, että poliisi saa tutkia takavarikoidut laitteet.

Toimittajan asianajaja Kai Kotiranta kommentoi asiaa perjantaina salassapitomääräyksen takia lyhytsanaisesti.

– Olemme olleet tyytymättömiä käräjäoikeuden ratkaisuun. En voi ottaa sisältöön kantaa tarkemmin salassapidon takia. Arvioisin, että käsittely tullaan käymään suljetuin ovin käräjäoikeudesta poiketen.

Käräjäoikeudessa juttu käsiteltiin avoimin ovin poliisin salausvaatimuksista huolimatta.

Toimittajan mukaan tietokoneella ei ole kyseiseen uutisointiin liittyvää materiaalia, vaan hän tuhosi tietokonettaan turvatakseen muihin projekteihinsa liittyvän lähdesuojan.

– Kotietsinnän yhteydessä suoritettu takavarikko on kokonaisuudessaan laiton. Kyse on nimenomaisesti toimittajan lähdesuojaan kuuluvista asioista. Sitä koskevat eri säännöt kuin tavallisia pakkokeinoja. Nähdäkseni tutkinnanjohtajalta on unohtunut tämä, toimittajan asianajaja Kotiranta sanoi käräjäoikeudessa.

Lain mukaan tutkinnanjohtaja saa määrätä erityisen kotietsinnän vain, jos etsintä on välttämätöntä tehdä kiireellisenä. Kotirannan mukaan kiireellisyydelle ei ollut perusteita, joten etsinnän tekemiseen olisi tarvittu tuomioistuimen päätös.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää silloin, kun on syytä olettaa, että etsinnän kohteella on sellaista tietoa, jota koskee laissa yksilöity takavarikkokielto. Tällaista on muun muassa toimittajan lähdesuojan alainen materiaali.

Käräjäoikeuden mukaan ennen kotietsintää oli ilmeistä, että HS:n lähteenä olleet salaiset asiakirjat oli viety Puolustusvoimilta luvattomasti. Oikeus totesi, että tutkinnanjohtajalla oli uutisen sisällön ja kuvituksen perusteella syytä uskoa, että lehden hallussa olisi lisää vastaavaa salassapidettävää materiaalia.

– Käräjäoikeus katsoo, että päivän 17. joulukuuta 2017 tilanteessa on voitu olettaa löytyvän tutkittavana olevaan rikokseen liittyvää aineistoa kotona työskennelleen toimittajan hallusta paperisena tai sähköisesti, käräjäoikeus totesi tuolloin.

Toimittajien epäillyn rikoksen lisäksi poliisi tutkii mahdollista tietovuotoa virkasalaisuuden rikkomisena. Hovioikeuden ratkaisu vaikuttaa siihen, voiko poliisi hyödyntää takavarikoimiaan esineitä jutun tutkinnassa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005796775.html
 
Toivottavasti kaikki Hesarin toimituksessa, jotka olivat tähän juttuun osallisia + päätoimittaja saadaan vankilaan ainakin 5-7 vuodeksi. Tämä lähettäisi jo hyvän viestin siitä, että Puolustusvoimien salaisiksi määriteltyjä papereja ei lähdetä valtakunnan lehdissä julkaisemaan. Ja samalla menisi asiaan syyllisiltäkin elämä mullin, kun saisivat miettiä, että menettävät esim. ison osan lastensa kasvamisen seuraamisesta, yms...
 
"Keskusrikospoliisi KRP:n rikostarkastajan Markku Ranta-ahon mukaan poliisi vaati hovikäsittelyn salaamista, koska esitutkinnassa on tullut esiin tietoja, joita ei voi tällä hetkellä tuoda julki.– Ei mitään räjähtävää uutta tietoa, mutta sellaista, mitä kaikilla henkilöillä ei ole eikä saa olla tiedossa, jotta pääsemme esitutkinnassa eteenpäin kuulustelujen kautta, Ranta-aho sanoi oikeuden istunnon "
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005796989.html
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/ho...etsintajutun-salaiseksi-6.3.407469.717f6da619
 
Aika harva enää kyselee edes vuotajan perään.....kuten varmasti on tarkoituskin.
Kaiketikin se alkuperäinen asiakirjojen lainaaja/kopioija lienee ollut tiedossa heti alkuvaiheissa. Niitä henkilöitä joilla on oikeus kaikkein salaisimpien asiakirjojen lukemiseen on valtakunnassa vain muutamia. Niitä jotka oikeasti voivat ottaa kaikkein salaisimpia asiakirjoja haltuunsa (valvomattomana) on vielä vähemmän. Niihin on normaalitapauksessa ainostaan lukuoikeus (jokainen lukukerta kirjataan ja allekirjoitetaan) ja lukeminenkin tapahtuu asiakirjan saattajan läsnäollessa. Asiakirja tuodaan ja viedään takaisin lukkojen taakse välittömästi (em. valvotun)lukemisen jälkeen.

Mahdollisia ensisijaisia syylliseksi epäiltyjä lienee korkeitaan vain 2-3 henkilöä koko valtakunnassa. Siis sellaisia henkilöitä joilla olisi edes teoreettinen mahdollisuus huippusalaisten asiakirjojen kopioimiseen ja levittämiseen. Kenellä sitten olisi motivaatio tällaiseen rikokseen? Ei heitä kovin montaa voi olla ja nimi löytyy asiakirjaa käsitelleiden diaariolistasta.

Syylliseksi epäillyt ja mahdollinen syyllinenkin pysynee salaisuutena.
 
Oletkos Protheon_93 edes lukenut koko juttua, tuskin. Eihän siinä mitään salaisuuksia paljasteta, ainoastaan vihjataan että firmassa on vuotaja, mikä ei sekään voi olla yllätys kenellekään.
 
Oletkos Protheon_93 edes lukenut koko juttua, tuskin. Eihän siinä mitään salaisuuksia paljasteta, ainoastaan vihjataan että firmassa on vuotaja, mikä ei sekään voi olla yllätys kenellekään.
En ole lukenut alkuperäistä tekstiä, koska se oli maksumuurin takana.
 
Kaiketikin se alkuperäinen asiakirjojen lainaaja/kopioija lienee ollut tiedossa heti alkuvaiheissa. Niitä henkilöitä joilla on oikeus kaikkein salaisimpien asiakirjojen lukemiseen on valtakunnassa vain muutamia. Niitä jotka oikeasti voivat ottaa kaikkein salaisimpia asiakirjoja haltuunsa (valvomattomana) on vielä vähemmän. Niihin on normaalitapauksessa ainostaan lukuoikeus (jokainen lukukerta kirjataan ja allekirjoitetaan) ja lukeminenkin tapahtuu asiakirjan saattajan läsnäollessa. Asiakirja tuodaan ja viedään takaisin lukkojen taakse välittömästi (em. valvotun)lukemisen jälkeen.

Mahdollisia ensisijaisia syylliseksi epäiltyjä lienee korkeitaan vain 2-3 henkilöä koko valtakunnassa. Siis sellaisia henkilöitä joilla olisi edes teoreettinen mahdollisuus huippusalaisten asiakirjojen kopioimiseen ja levittämiseen. Kenellä sitten olisi motivaatio tällaiseen rikokseen? Ei heitä kovin montaa voi olla ja nimi löytyy asiakirjaa käsitelleiden diaariolistasta.

Syylliseksi epäillyt ja mahdollinen syyllinenkin pysynee salaisuutena.

Jussi Niinistö mainitsi jutun tultua julki, että vuoto on ollut selvillä "jo aiemmin".
 
Back
Top