Joku kysyi jossain ketjussa kysymyksen jota voi pohtia siitä näkökulmasta, että mikä mahtaisi olla seuraava venäläisen hybridikaavan mukainen subversion alue.
Kysymys jäi pyörimään päähäni.
Mitä enemmän asiaa pohdin, sitä selvemmin näytti siltä, että eräs alue on jäänyt kokonaan tarkastelun ulkopuolelle.
Tämä ketju lähtee siitä, että jos narratiivisia työkaluja yhdistetään audiovisuaalisen kentän työkaluihin ja näitä yhdistelmiä sovelletaan systemaattisesti jonkin vaikutuksen tuottamiseksi, niin vaikutus voi olla massiivinen.
Toiminta voi olla näkyvää ja helposti havaittavaa. Samaan aikaan se voi olla täysin kiistettävissä ja "näkyvillä piilossa".
Ulkoisen vaikutuksen todistaminen esim oikeeussaleissa voi olla mahdotonta. Pahimmassa tapauksessa valtio toteuttaa suuren osan toiminnasta verovaroin - ja käyttää sitä jopa kyseisen toiminnan havaitsemisen ja torjumisen estämiseen.
Ja nyt tulee se osuus missä oman järkeni hitaus, typeryys ja älyllinen laiskuus hävettää. Tämän puheenvuoron ydin olisi pitänyt tajuta ja tuoda esille kuukausia tai vuosia sitten.
Olen ketjussa huomioinut monia muita tuollaisen toiminnan alueita, mutta yksi tärkeimmistä on jäänyt huomioimatta:
Sekä tietokonepelien että etenkin tietoa simulaatioidenn tai niitä muistuttavin keinoin käsittelevän toiminnan alue! Näistä etenkin simulaatioiden kautta tai avulla tuotettava tilannekuvatieto. Sellaisesta etenkin venäläiseen sotilaalliseen-, hybriditoimintaan tai tilannekuvatietoon liittyvän tiedon tuottaminen - jos sellaista on.
Jos kuvittelemme tilanteen, jossa joku venäläisen hybriditoiminnan opportunistisista syistä tahallaan väärin (eli substanssikeskeisesti ja dynamiikan sekä käsiterakenteiden omalakisuuteen liittyvän tiedon sivuuttaen) ymmärtävä taho pääsisi säätämään algoritmeja, datan suodattamisen työkaluja ja etenkin sitä, että mikä pidetään keinotekoisesti tutkakatveessa ja mitä demonisoidaan, niin Venäjä pääsisi käytännössä määrittämään sen, millaista tilannekuvatietoa - tai oikeastaan millaisia siitä tehtyjä koosteita, simulaatioita ja ennusteita - päättäjät ja turvallisuuselimet saisivat.
Tällöin Venäjä voisi heikentää Suomen kestävyyttä ja samaan aikaan tukahduttaa kaikkea, mikä uhkaisi tuoda näkyväksi tuollaisen heikentämisen.
En tiedä onko tuollaisia pelejä, simulaatioita tms. Jos on, niin en tiedä onko Venäjä onnistunut ujuttamaan omat operatiivinsa niihin käsiksi. Jos on, niin en tiedä mitä tekevät. Jotkin valtioin turvallisuuteen liittyvien tahojen typerimmistä lausunnoista vihjaavat kuitenkin vahvasti siihen suuntaan, että vaativille paikoille on istutettu täydellisiä nolllia ja näille on sitten toimitettu "tietoa" tai näkemyksiä joka palvelee Venäjää ja sotii Suomen etua vastaan. Voisin nimetä muutaman, mutta en tässä tässä tekstissä enkä julkisesti.
Sen kuitenkin tiedän, että jos tuollaisia laskenta- tai simulointijärjestelmiä on, niin on erittäin helppoa tarkistaa että ovatko ne Venäjän käsissä.
Jos olisi tuollainen järjestelmä - tai useita - ja jos se tuottaisi Venäjän presidenttihallinnon politiikan kanssa yhtenevää moraali- ja logiikkajärjestyksiin liittyvää näkemystä, niin mahdollisia selityksiä olisi kaksi: algoritmit päätettäisiin venäjällä tai tekijät olisivat idiootteja. Sellaisten tekijät eivät yleensä ole idiootteja, joten sen mahdollisuuden voisi hylätä.
Mikä sitten olisi sitä tilanteen paljastavaa Moskovan linjaa?
Venäläinen hybridivaikuttaminen keskittyy syöttämään Venäjälle niitä moraali- ja logiikkajärjestyksiä, jotka tukevat voimakkaimmin kriisinkestoa ja kohdemaihin niitä moraali- ja logiikkajärjestyksiä jotka heikentävät eniten kriisinkestoa. Moraalijärjestysten puolella kulttuurimarxilainen agenda on keskiössä. Logiikkajärjestysten puolella projektioiden, projektiivisen identifikaation ja refleksiivisen kontrollin teorian mukaisten mallien ymmärtäminen antavat hyviä vihjeitä.
Jos katsotte tällä palstalla tapahtuvaa kirjoittelua, niin miikkajiin kirjoittelu on hyvin pitkälle sekä sen agendan että niiden toimintatapojen mukaista, jotka ovat olleet vuosikymmeniä Venäjän toimintamallien ytimessä. Sitä voi hyvin käyttää esimerkkinä siitä, millaiset johtopäätökset ja millainen tilannekuvaharhautus voisi olla erittäin voimakas vihje tai indikaattori sille, että tilannekuvatiedon säätelyjärjestelmä tai jokin sen ratkaiseva osa olisi Venäjän käsissä. (Juuri miikkajiin loogisuudesta irti olevat syytökset + niihin liittyvä nettistalkkaava suhtautuminen meikäläiseen sai mut miettimään sitä, että mikä ihme multa on jäänyt huomaamatta ja miksi?)
Usein kun mietitään simulaattoreita ja simulointia, niin ajatellaan esim autopelejä ja lentosimulaattoreita. Pitäisi ajatella laajemmin. Tutkien dataa analysoivat ja sen jälkeen näyttävät järjestelmät ovat eräänlaisia simulaattoreita. Sää- ja ilmastolaskenta on simulointia. Nykyisin jättimäinen osa tilannekuvatiedon tuottamisesta tapahtuu erilaisilla simuloivaan laskentaan perustuvilla järjestelmillä.
Quis custodiet ipsos custodes?
Kuka vahtii tiedon portinvartijoita ja muokkaajia? Tarkastaako ja vahtiiko simulointia ja sen tekijöitä kukaan sellainen joka ymmärtäisi mitä tekee?
Alleviivatakseni sitä, että tässä voi olla takana ja mukana muutakin kuin foliohattuilua muistutan että Mattis varoittelee rivien välissä Suomea tämän kaltaisista ilmiöistä. Aina kun Mattis varoittaa nimeltä mainittua maata yksilöidystä asiasta, niin asiaan kannattaa suhtautua samalla vakavuudella kuin kyse olisi valtiollisesta olemassaolosta - ihan siksi, että kyse voi olla siitä.
En usko, että Mattis puhuu lehtietietojen tai keskustelupalstaturinoiden varassa.
Uskon, että se, että Mattis ajoitti kommenttinsa juuri tähän on erittäin tarkkaan harkittua.
Koko Mattisin lausunto perustuu moraali- ja logiikkajärjestysten äärimmäiseen keskeisyyteen sekä sotaa ennen että sen aikana. Mattis puhuu - ja varoittaa - täsmälleen samasta asiasta ja pitkälle samoin näkökulmin kuin minä olen tehnyt koko tämän ketjun ajan ja paljon myös tämän ketjun ulkopuolella.
Donald Trumpin kanssa riitautunut Jim Mattis veti talvisodan tapahtumista yhteyden nykypäivään.
www.is.fi