Hypersoniset aseet

Jossain google-pdf:ssä oli koonti julkisessa tiedossa olevista (yliopisto) labroista aka tuulitunneleista, joissa voi testata hypersoonisia. Päätarve on toki ballististen ohjusten kehitys.
Muistaakseni Israelissa oli jytkyimmät pelit (5 mach+) isojen ulkopuolella. Muita oli ainakin Ranska, USA. Ne mahtaa olla kalliita pyörittää kun niin harvalla on.
 
Jossain google-pdf:ssä oli koonti julkisessa tiedossa olevista (yliopisto) labroista aka tuulitunneleista, joissa voi testata hypersoonisia. Päätarve on toki ballististen ohjusten kehitys.
Muistaakseni Israelissa oli jytkyimmät pelit (5 mach+) isojen ulkopuolella. Muita oli ainakin Ranska, USA. Ne mahtaa olla kalliita pyörittää kun niin harvalla on.


Juttua Intialaisten tuulitunnelista.
The first phase of the facility, commissioned in 2012, with Mach 6 system and Shock Tunnel, has been extensively utilised and tests are being carried out for the current programs of ISRO.

The second phase of Hypersonic Wind tunnel consists of the realisation of Mach 8, 10 and 12 nozzles, Heater-II system, Hot Shut-off Valves, Cooling system and associated subsystems. Realisation of these systems involved intricate design and analysis, high precision machining, heavy engineering hardware realisation, fabrication of high temperature performance materials, high temperature and high pressure valves realisation, development of state of the art Cored Bricks as heat storage media, realisation of massive 15-5 PH forgings and high temperature heating modules. Integration of these systems was carried out meticulously, performance assessment was made and trial runs were conducted to calibrate and validate the tunnel systems.

With capability up to Mach 12 operation, Hypersonic Wind Tunnel is the third largest in the world in terms of hypersonic flow simulation capability over a wide spectrum.

Kiinassakin rakennetaan lisää.
"The 265-meter-long tunnel can be used to test hypersonic aircraft that can travel at speeds of up to Mach 25 (30,625 kph), 25 times the speed of sound," Han Guilai, a researcher with China's State Key Laboratory of High Temperature Gas Dynamics at the Chinese Academy of Sciences, was quoted as saying.

Mitsubishin tuulitunneleita.
 
Suomalainen tuulitunneli tarjoaa vielä parempia nopeuksia...

1567955821600.jpeg

No, epäilenpä että halventuvien laukaisukustannusten (Space-X:n aloittama kilpajuoksu) tuloksena pian sijoitellaan aseita kiertoradalle josta iskukykyä on saatavissa nopeasti maan pinnalle. Kiertorata tarjoaa aika paljon etua verrattuna aseiden ammuskeluun laivoista tai lentokoneista. Tämä on yksi syy, miksi pitäisi saada kunnon eurooppalainen vastine SpaceX:n touhuille.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt aletaan pelaamaan twisteriä:
Suomi lähti mukaan kehittämään uutta torjuntaohjusta – hanke antaisi rajoitetun kyvyn avaruuspuolustukseen
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006313172.html
Euroopan unioni sopi uusista puolustushankkeista; Twister-ohjus on vastaus Venäjän hypersoonisille aseille.
SUOMI lähtee mukaan Ranskan vetämään hankkeeseen, jonka tarkoituksena on kehittää torjuntajärjestelmä muun muassa uuden sukupolven häivehävittäjiä ja moninkertaiseen äänennopeuteen kykeneviä ohjuksia vastaan. Toteutuessaan hanke antaisi Suomelle rajoitettuja kykyjä avaruuspuolustuksessa, sillä siihen liittyy satelliittipohjainen ennakkovaroitus- ja seurantajärjestelmä.

Uusi Twister-torjuntaohjushanke on osa Euroopan unionin niin sanottua pysyvää rakenteellista yhteistyötä, jota kutsutaan englanninkielisellä lyhenteellä Pesco. EU:n puolustusministerit sopivat tulevista Pesco-hankkeista kokouksessaan Brysselissä 12. marraskuuta. Kokousta johti EU-puheenjohtajamaa Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Suomi lähtee Twisterin kehittämiseen heti tosissaan, hankkeen varsinaisena jäsenenä. Projekti on kuitenkin vasta aivan alkuvaiheessa, kertoo erityisasiantuntija Tuomas Koskenniemi puolustusministeriöstä.

– Suomi liittyi hankkeeseen siksi, että siitä on saatavana paljon sellaista tietoa, jota ei muualta ole saatavissa. Nyt ollaan kuitenkin suunnittelupöydällä, emmekä ole vielä hankkimassa mitään, Koskenniemi sanoi maanantaina IS:lle.

YHTEENSÄ Suomi on tavalla tai toisella mukana 12 Pesco-hankkeessa, kun niitä on yhteensä 47:stä. Aivan uusia hankkeita on tusinan verran, ja Twister on niistä ainoa, johon Suomi lähti mukaan.

– Kyllä se on meille kiinnostava hanke. Avaruuskyvyt ovat laajemminkin hyvä esimerkki siitä, ettei minkään jäsenmaan kannata sellaisessa olla yksin mukana, Koskenniemi sanoi.

Hankkeen alustava aikataulu ulottuu 2020-luvun loppuun. Jos Twister etenee maaliin saakka, uutta järjestelmää voitaisiin siis käyttää 2030-luvulla.

– Ensimmäiset kolme vuotta on varattu vaatimusmäärittelyyn ja tutkimukseen.

TWISTERIN tapaiset uudet torjuntaohjukset on tarkoitettu täyttämään aukkoa Euroopan ilma- ja ohjuspuolustuksessa. Suomelle järjestelmä tarjoaisi kyvyn katsoa horisontin yli, eli valvoa uhkia kaukana maan rajojen ulkopuolella, ja saada varoituksen ohjusten laukaisuista kohti Suomen aluetta.

Venäjä ilmoitti joulukuussa 2018, että se on tehnyt onnistuneen Avangard-ohjuskokeen. Uuden polven liito-ohjus laukaistiin Dombarovskin lentotukikohdasta. (KUVA: MIL.RU)
Yhdysvalloilla on ohjustorjuntakapasiteettia Romaniassa, Puolassa ja merivoimien aluksissa, mutta nämä Aegis-järjestelmät on lähinnä suunniteltu torjumaan korkealla avaruudessa lentäviä ballistisia ohjuksia. Venäjän uuden sukupolven hypersooniset ohjukset olisivat Yhdysvaltain Aegis-järjestelmille vaikeita torjuttavia, sillä ne lentävät ilmakehässä ja ne voivat liikehtiä lentonsa aikana. Liikehtiviä taistelukärkiä kehittävät myös muun muassa Kiina, Iran, Intia ja Pakistan.

Presidentti Vladimir Putin mainosti Venäjän uusia asejärjestelmiä näyttävästi julkisuudessa viime vuoden maaliskuussa. Uutuuksia ovat muun muassa ilmasta maahan tai merelle ammuttava Kinzhal-risteilyohjus ja hypersooninen Avangard-ohjus, jonka ilmakehässä lentävä taistelukärki voidaan ohjelmoida väistelemään torjuntaohjusten vaikutusalueita.

Vuosi sitten joulukuussa Putin ilmoitti, että Venäjä on jo testannut Avangardia menestyksellisesti.

– Kenelläkään ei ole vielä hypersonisia aseita, mutta meillä on, Putin sanoi Moskovassa.

MiG-31-taistelukone kuljettaa moninkertaisen äänennopeuden saavuttavaa Kinzhal-ohjusta Venäjän puolustusministeriön viime vuoden toukokuussa julkaisemassa kuvassa. (KUVA: MIL.RU)
Eri tietojen mukaan Avangard saavuttaa viisinkertaisen tai jopa 20-kertaisen äänennopeuden.

Kinzhal puolestaan on venäläistietojen mukaan jo hyväksytty palveluskäyttöön. Sen kerrotaan lentävän 10-kertaisella äänennopeudella ja kykenevän väistöliikkeisiin lennon kaikissa vaiheissa. Ohjuksen kärkeen voidaan asentaa tavanomainen tai ydinräjähde.

TWISTERIN teknologia, suorituskyvyt ja valmistaja ovat vielä arvoituksia. Todennäköisesti sen voimanlähde olisi patomoottori, ja sen maalinseuranta- ja tulenosoitusjärjestelmissä olisi apuna tekoäly. Torjuntaohjuksen ja sen maalin kohtaamisnopeudet ovat valtavia, ja kohteen tuhoamiseen tarvittaisiin kehittynyttä tietojärjestelmää.

Eurooppalainen puolustusalan konserni MBDA Systems mainostaa Twister-järjestelmää jos näyttävästi verkkosivustollaan. MBDA:n omistavat Airbus, BAE Systems ja Leonardo.

”Tämä uuden sukupolven torjuntahanke antaa eurooppalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää voimansa ohjuspuolustuksessa ja varmistaa suvereniteettinsa alueella, joka on keskeisen tärkeä strategisen autonomian kannalta”, MBDA tiedotti viime viikolla.

Yhtiön mukaan Twister voisi torjua hypersoonisten maalien lisäksi myös tavanomaisempia kohteita kuten häiveominaisuuksin varustettuja taistelulentokoneita.

KUINKA kalliiksi avaruuspuolustuskyvyn kehittäminen Suomelle sitten tulisi?

Tähän kysymykseen ei puolustusministeriöstä osata vastata, sillä hankkeen rahallisesta arvosta ja siihen mahdollisesti liittyvästä teollisesta yhteistyöstä ei ole vielä tietoa. Kustannuksia ovat Ranskan ja Suomen lisäksi jakamassa myös Italia, Hollanti ja Espanja. Rahoitusta hankkeelle kaavaillaan myös EU:n uudesta puolustusrahastosta, jonka on määrä aloittaa toimintansa unionin seuraavalla budjettikaudella 2021–2027.
 
Ballistinen risteilyohjus?

Venäjän kerrotaan testanneen arktisella alueella huippumodernia Kh-47M2 Kinzhal-ohjusjärjestelmää.

MiG-31K-hävittäjä ampui marraskuussa suoritetussa koelaukaisussa ohjuksen Komin tasavallassa sijaitsevalle Pemboyn maalialueelle. Hävittäjä nousi ilmaan 110 kilometriä Murmanskista etelään sijaitsevasta Olenegorskin lentotukikohdasta. Lentokoneesta laukaistava Kinzhal poikkeaa lentoradaltaan huomattavasti perinteisistä risteilyohjuksista. Hypersoninen asejärjestelmä nousee ballistisella radalla avaruuteen, pystyy väistämään mahdollisia torjuntayrityksiä ja iskeytyy kohteeseensa jopa kymmenkertaisella äänennopeudella eli 3430 metriä sekunnissa.

Kantomatka MiG-31:stä laukaistaessa on noin 2000 kilometriä ja Tu-22M3-pommikoneesta jopa 3000 kilometriä. Ohjus voidaan varustaa perinteisellä taistelukärjellä tai ydinkärjellä.

The Barents Observer -lehden mukaan ohjustyypin on pelätty muuttavan pohjoisten alueiden sotilaallista tilannetta, sillä Olenegorskista nouseva hävittäjä voisi ampua Kinzhjalin suoraan Norjan F-16-hävittäjien päätukikohtaan Bodossa.

Kantaman sisällä ovat myös Kallaxin lentotukikohta Ruotsissa, Rovaniemen lentotukikohta ja 880 kilometrin päässä sijaitseva Satakunnan lennosto Pirkkalassa. Asejärjestelmää voidaan käyttää myös pinta-aluksia vastaan. https://www.verkkouutiset.fi/venaja-testasi-superohjusta-myos-suomi-kantaman-sisalla/

Pinta-aluksia vastaan?
 
Avangard-liidokki Uralilla.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan Venäjä on ottanut uudenlaisen hypersonisen ohjuksen palveluskäyttöön, uutisoi BBC.

– Hypersoninen Avangard-liidokki astui palvelukseen kello kymmeneltä Moskovan aikaa 27. joulukuuta, Shoigu vahvisti.

Venäjä ei ole kertonut, missä ase sijaitsee, mutta viranomaiset ovat pitäneet Uralin vuoristoa mahdollisena sijoituspaikkana.

Hypersoniset ohjukset ovat uudenlaisia asejärjestelmiä, jotka lentävät vähintään viisinkertaisella äänennopeudella. Ohjukset laukaistaan avaruuteen tavallisen ballististen ohjusten tapaan, mutta ne ohjautuvat kohteeseensa hypersonisessa lennossa.

Tämänkaltaista hyökkäystä on vaikea torjua tavanomaisilla ohjustorjuntajärjestelmillä.

https://www.verkkouutiset.fi/venaja-otti-kayttoon-hypersonisen-ohjuksen/

 
KUINKA kalliiksi avaruuspuolustuskyvyn kehittäminen Suomelle sitten tulisi?

Tähän kysymykseen ei puolustusministeriöstä osata vastata ......

Lupaavalta näyttää.:cool:
 
KUINKA kalliiksi avaruuspuolustuskyvyn kehittäminen Suomelle sitten tulisi?

Pitäisi sinne avaruuteen päästä ensin. Ballistinen torjunta saa aikaan konkurssin maasta käsin. Mikrosateliitilla on mahdollista yrittää, mutta niitä pitäisi olla runsaasti ja niiden pitäisi pystyä vaihtamaan kiertorataa. Avaruudesta käsin homma olisi paljon helpompaa. Joten ajan kanssa tässä asiassa saadaan selvyys, mutta maasta käsin homma on tällä hetkellä liian kallista sekä vaikeaa.
 
In August 2018, high in the sky over northeastern China, the Xingkong-2 hypersonic cruise missile raced at Mach 6, or six times the speed of sound, bobbing and weaving through the atmosphere.

This byproduct of the rapidly developing field of hypersonic weapons is merely one of at least three such missiles purportedly in China’s arsenal. Meanwhile, Russia and the United States are in the thick of developing hypersonic weapons of their own.

At the heart of this technology, which is currently undefendable according to sources in the U.S. military, lies a wickedly simple engine, known as a scramjet. “Air-breathing” scramjets enable these weapons to expertly maneuver at a hypersonic pace—speeds of Mach 5 or greater—making them extremely difficult to track and neutralize.

Their potential has led to what is essentially a modern “space race,” in which China, Russia, and the U.S. are jockeying to deploy accurate, highly functional hypersonic weapons.
 
Bloomberg: Pentagon to Test Hypersonic Missiles at Five Times the Speed of Sound

Pentagon to Test Hypersonic Missiles at Five Times the Speed of Sound

The Pentagon plans a “very aggressive” expansion of its hypersonic weapons efforts this year, with at least four initial flight tests of prototypes for glide bombs that can fly five times the speed of sound and maneuver en route, officials said.

A new Hypersonics Transition Office that Congress funded this year will also bankroll a university consortium to conduct advanced research into the weapons and develop a workforce for the new technology, the officials said.

Defense Secretary Mark Esper said on Friday that the next Pentagon budget proposal will increase funding beyond the $5 billion provided in this year’s five-year budget plan for the technology that he called a key part of the “great-power competition” with China.

“We have significantly ramped up flight testing and other experimentation so that we can accelerate the delivery of this capability -- in all its forms -- to our warfighters years earlier than previously planned,” Esper said.

Michael Griffin, the undersecretary of defense for research and engineering, told a congressional committee in 2018 that China has conducted 20 times as many hypersonic tests as the U.S. In addition, Russia claims to have fielded a hypersonic boost-glide nuclear warhead for its SS-19 intercontinental ballistic missiles.

The weapons were elevated to the Pentagon’s top research and development program in 2017, but until now the effort has been limited to development prior to flight testing.

Lockheed, Raytheon

“By the end of the year we will have flown at least four times with different concepts,” Mike White, the Defense Department’s assistant director for hypersonics, said in an interview.

“This year will mark the transition of our development program” as concepts “have been matured” through ground testing and the design process, White said. “We have plans to fly prototypes for land-, sea- and air-launched concepts being developed across our portfolio.” He said Lockheed Martin Corp. and Raytheon Co. are developing the projects as the prime contractors.

Mark Esper Is Sworn-In As Secretary Of Defense

Mark Esper
Photographer: Chris Kleponis/Pool via Bloomberg

“We need to be flying often,” added Mark Lewis, the Pentagon’s director of research and engineering. “We need to be willing to fail” and “test again, learn from those experiences.”

He said the hypersonic weapons “are hard to stop, they can maneuver, they’re unpredictable” and “hard to detect” so “you don’t have a lot of time” to respond. Some of the weapons may travel beyond the earth’s atmosphere or be sent from space after separating from a rocket launched from Earth.

The Navy, Army and Air Force as well as the Pentagon’s advanced research agency are all developing prototype weapons.

Pacific-Based Force

The Army, for example, is developing a “Long-Range Hypersonic Weapon” that service Secretary Ryan McCarthy said might be deployed with a new Pacific-based task force capable of conducting electronic, cyber, information and missile operations against China.

In addition to Lockheed and Raytheon, Northrop Grumman Corp. and closely-held Dynetics Inc. are all developing weapons or key components. The Pentagon hasn’t yet committed yet to procuring their products.

The Congressional Research Service has cautioned that Congress “might consider a number of questions about the rationale for hypersonic weapons.” The issues include “their expected costs, and their implications for strategic stability and arms control,” the nonpartisan agency said in September.

The university consortium that’s being formed will tap into universities already making some investments in hypersonics. Lewis said it could include Purdue, Notre Dame, Texas A&M, and the University of Minnesota. The consortium will receive a “significant portion” of $100 million Congress approved this year when it created the Transition Office, White said.

— With assistance by Roxana Tiron
 
Naapurilla on vaikeuksia.

The Russian Navy's top officer has said that the shadowy 3M22 Zircon hypersonic cruise missile is suffering from "childhood diseases" in its development, which will need to be resolved before it enters service some time in the coming years. This comes as the first at-sea test of the weapon has yet to take place, at least publicly, something previous reports had said was scheduled to occur before the end of 2019.

Admiral Nikolai Evmenov, Commander-in-Chief of the Russian Navy, offered the update on Zircon in a recent interview with state-run media outlet RIA Novosti. He also said that unspecified "frigates," likely the Project 22350 Admiral Gorshkov class ships as previous reports had indicated, were slated to be the first to test fire the 3M22s and carry them operationally. Russia had initially identified the Kirov class nuclear-powered battlecruiser Admiral Nakhimov, which is still undergoing a deep refit, as the first ship that would be armed with the new missiles. In March 2019, state-run news agency TASS had also reported that the first-in-class Admiral Gorshkov, which entered service in 2018, would be the first ship to launch a Zircon at sea "at the end of 2019."

research paper shows that Stratolaunch, the company that owns the world's largest airplane, the Roc, was exploring using it as a platform to launch hypersonic research vehicles, in addition to space launch systems, more than a year ago. Last month, the firm, under new ownership following the death of founder Paul Allen, also co-founder of Microsoft, reportedly shifted toward primarily offering hypersonic test support rather than space launch services, which makes this work especially relevant now.

Stephen Corda, a Senior Technical Fellow-Hypersonics at Stratolaunch, Curtis Longo, a Principal Engineer-Hypersonics at the company, and Zachary Krevor, the firm's Vice President of Engineering, co-presented the paper on Roc's potential for use in hypersonic testing at the American Institute of Aeronautics and Astronautics's International Space Planes and Hypersonics Systems and Technologies Conference in September 2018. They said that, at that time, at least two hypersonic vehicles were in development, the Hyper-A and the Hyper-Z.

Lockheed Martin job posting has offered new details about the design and development schedule of a tactical, ground-launched hypersonic weapon that the U.S. Army and the Defense Advanced Research Projects Agency are working on together. The company won the contract to proceed to the third phase of this program, known as Operational Fires, or OpFires, two weeks ago.

Steve Trimble, Aviation Week's defense editor and good friend of The War Zone spotted the job opening for a "Staff SRM [solid rocket motor] Propulsion Engineer" at Lockheed Martin's facility in Grand Prairie, Texas, on Jan. 20, 2020, and shared it on Twitter. The posting itself is dated Dec. 17, 2019. This was in advance of the Maryland-headquartered defense giant officially getting the Phase 3 OpFires contract, worth just under $32 million, on Jan. 10. Phase 1 had wrapped up in 2019 and Phase 2, which involves further development and testing of various components of the system, is ongoing now. Phase 3 will involve Lockheed Martin integrating the various pieces into a complete weapon system and conducting an end-to-end test, presently scheduled to take place in 2022.
 
Russia and China are the two leading countries in developing and producing hypersonic weapons. Russia was the first to deploy a hypersonic nuclear missile and recently deployed its first hypersonic glider, the Avangard.

Acting US Navy Secretary Thomas Modly has compared America's delay in developing hypersonic weapons, currently preceded by Russia and China, to the "Sputnik Moment" of 1957, when the Soviet Union launched the world's first artificial satellite into space.

Modly, on Friday in his ninth "Vector" speech, a weekly message to the Navy workforce, said that, following the launch of Sputnik by the former USSR, the United States "increased sponsored research and development spending to a height of 3.6 percent of GDP in 1965", resulting in the development of three generations of intercontinental ballistic missiles between 1957 and 1962.

"This historic hindsight should heighten our awareness that major technological breakthroughs such as hypersonic weapons can destabilize the global security environment and pose an existential threat to our nation", Modly said.

He added that the Navy is planning to carry out a test of a Hypersonic Glide Body later this year, arguing that "when it comes to hypersonic weapons, our command today must be - All Ahead Full".

In December 2019, Russia blazed a path in the field of hypersonic glide weapons by deploying its first Avangard gliders. The country also announced plans to add two more hypersonic weapons to its arsenal in the near future: the air-launched Kh-47M2 Kinzhal and ground- and sea-based 3M22 Zircon hypersonic missiles.

China has also made progress in developing hypersonic missiles, beginning with the hypersonic glide vehicle DF-ZF (also known as WU-14), which was made operational in October 2019.
 
Aerojet Rocketdyne has been awarded a contract worth up to $19.6 million by the Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) to develop enabling technologies for an advanced hypersonic defense interceptor known as Glide Breaker.

"Advancing hypersonic technology is a national security imperative," said Eileen Drake, Aerojet Rocketdyne CEO and president. "Our team is proud to apply our decades of experience developing hypersonic and missile propulsion technologies to the Glide Breaker program."

According to DARPA, the Glide Breaker program intends to advance the United States' means to counter hypersonic vehicles. The effort aims to develop and demonstrate a technology that is critical for enabling an advanced interceptor capable of engaging maneuvering hypersonic threats in the upper atmosphere.

Aerojet Rocketdyne supplies both solid-fueled and air-breathing propulsion systems for hypersonic flight. The company provided both types of systems for the joint Air Force-DARPA-NASA X-51A WaveRider, which completed the first practical hypersonic flight of a hydrocarbon-fueled and -cooled scramjet-powered vehicle.

More recently, the company successfully completed a series of subscale propulsion-system test firings as part of DARPA's Operational Fires (OpFires) program, which is an effort to develop a ground-launched hypersonic missile for tactical use.
 
– Rakennamme parhaillaan uskomattomia aseita tasolla, jota kukaan ei ole koskaan nähnyt. Emme voi muutakaan, meidän on tehtävä se, ottaen huomioon vastustajamme, Trump sanoi.

– Meillä on... Kutsun sitä super-duper-ohjukseksi. Kuulin, että se on 17 kertaa nopeampi kuin nykyiset, Trump sanoi Guardianin mukaan.
 
Olisiko DT antanut lausunnon ja saanut syttöjä pengottuaan lelulaatikkoa:
———
Erilaisia kehittyneitä aseprojekteja ja hankkeita on varmasti käynnissä, mutta DT:n lausuntojen terminologia onnistuu usein jotenkin latistamaan tunnelmaa. Esim. Wunderwaffe kuulostaa Super duperiin verrattuna huomattavasti uskottavammalta.
 
Back
Top