Tongan purkaus räjäytti ennennäkemättömän määrän vettä stratosfääriin
Geophysical Research Lettersissä julkaistussa tutkimuksessa Millán ja hänen kollegansa arvioivat, että Tongan tulivuorenpurkaus lähetti maan stratosfääriin noin 146 teragrammaa (1 teragramma vastaa biljoonaa grammaa) vesihöyryä, mikä vastaa 10 % ilmakehän jo olemassa olevasta vedestä. kerros. Se on lähes neljä kertaa enemmän vesihöyryä, jonka tutkijat arvioivat vuonna 1991 Filippiineillä tapahtuneen
Pinatubo -vuoren purkautuneen stratosfääriin.
The huge amount of water vapor hurled into the atmosphere, as detected by NASA’s Microwave Limb Sounder, could end up temporarily warming Earth’s surface.
climate.nasa.gov
Kun Hunga Tonga-Hunga Ha'apai
-tulivuori purkautui 15. tammikuuta, se lähetti tsunamin ympäri maailmaa ja laukaisi äänibuumin, joka kiersi maapallon kahdesti. Eteläisen Tyynenmeren vedenalainen purkaus räjäytti myös valtavan vesihöyrytulvan maan stratosfääriin – tarpeeksi täyttämään yli 58 000 olympiakokoista uima-allasta. Pelkkä vesihöyryn määrä saattaa riittää väliaikaisesti vaikuttamaan maapallon keskilämpötilaan.
"Emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa", sanoi NASA:n Etelä-Kalifornian Jet Propulsion Laboratoryn ilmakehätutkija Luis Millán. Hän johti uutta tutkimusta, jossa tutkittiin vesihöyryn määrää, jonka Tonga-tulivuori ruiskutti stratosfääriin, ilmakehän kerrokseen noin 8-33 mailia (12-53 kilometriä) maanpinnan yläpuolella.
Pysyviä vaikutuksia
Tulivuorenpurkaukset ruiskuttavat harvoin paljon vettä stratosfääriin. Niiden 18 vuoden aikana, jolloin NASA on tehnyt mittauksia, vain kaksi muuta purkausta – vuoden 2008
Kasatochi-tapahtuma Alaskassa ja vuoden 2015
Calbuco-purkaus Chilessä – lähetti huomattavia määriä vesihöyryä niin korkeille korkeuksille. Mutta ne olivat pelkkiä silmänräpäyksiä verrattuna Tongan tapahtumaan, ja molemmista edellisistä purkauksista peräisin oleva vesihöyry haihtui nopeasti. Toisaalta Tongan tulivuoren ruiskuttama ylimääräinen vesihöyry voi jäädä stratosfääriin useita vuosia.
Tämä ylimääräinen vesihöyry voi vaikuttaa ilmakehän kemiaan ja kiihdyttää tiettyjä kemiallisia reaktioita, jotka voivat tilapäisesti pahentaa otsonikerroksen heikkenemistä. Se voi myös vaikuttaa pintalämpötiloihin. Massiiviset tulivuorenpurkaukset, kuten Krakatoa ja Mount Pinatubo, tyypillisesti jäähdyttävät maapallon pintaa sinkoamalla kaasuja, pölyä ja tuhkaa, jotka heijastavat auringonvaloa takaisin avaruuteen. Sitä vastoin Tonga-tulivuori ei ruiskuttanut suuria määriä aerosoleja stratosfääriin, ja purkauksen valtavia määriä vesihöyryä voi olla pieni, tilapäinen lämmittävä vaikutus, koska vesihöyry vangitsee lämpöä. Vaikutus häviäisi, kun ylimääräinen vesihöyry kiertää ulos stratosfääristä, eikä se riittäisi merkittävästi pahentamaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia.