@Mili Höpö, höpö! Suomi niin suuri ja suurimmassa osassa maata niin huonosti järjestetty yleinen liikenne että tästä maasta ei autoilu lopu.
Sama koskee Pohjois-Koreaa, eikä sielläkään yksityisautoilla nomenklatuuraa lukuun ottamatta.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
@Mili Höpö, höpö! Suomi niin suuri ja suurimmassa osassa maata niin huonosti järjestetty yleinen liikenne että tästä maasta ei autoilu lopu.
![]()
Tulevaisuustutkija Markku Wilenius tietää, että 10 vuoden päästä elämme täysin erilaisessa maailmassa: "Suuri herääminen on selvästi tapahtumassa"
Professorin mukaan ihmisille pitää palauttaa kyky ymmärtää, miten fyysinen maailma toimii.yle.fi
KOVAT OTTEET mainittu !!!
jäämme odottelemaan VASTARINNAN NUJERTAMISTA
ja Kiinan ylistämistä, sekä miten se tulevaisuuden ihmemaanne
runnoo, valvoo, seuraa ja uudelleenkouluttaa ihmisiä
Valitettavastiko?? häpeän pilkkuko, pitäisi vähän rikkoa niinkö jottei näytetä miltään itä-euroopan maalta?
Suomi on ollut ja on esimerkki onnistumisesta. Elintasomme on noussut ihan uskomattomasti alle sadassa vuodessa; mutta sen ajankohdan kuluessa emme ole tätä maata ja ympäristöä PASKONEET PILOILLE
koko ajan tämä maa tiivistyi, eheytyi ja tuli homogeenisemmaksi.
hyvä kehitys vain kiihtyi kohti viime vuosisadan loppua.
ja nyt se (homogeenisyys, yhtenäisyys) kuuluukin rikkoa? tajuaako tulevaisuudentutkija että vähitellen sekasortoon päätyvän Euroopan ja Venäjän välisessä maailmassa pärjäävät vain yhtenäiset kansakunnat
jos nämä tietyt tahot onnistuvat sotkemaan maan 10 vuodessa niin voi onnettomia.
Jos autoilu saadaan lähes loppumaan tästä maasta niin pysähtyy myös talous.
Täyttä paskaa.Luin tuon Ylen pläjäyksen. Tuli olo, että mitä vatun new age-ajatusvirtasoopaa juuri luin?
Tämä on yleistä ja yleistymään päin. Syy on siinä että keskusvarastot on automatisoituja.Itse melkein repesi kun uusi muistikortti toimitettiin kotiin sellaisessa puolen pizzalaatikon kokoisessa pakkauksessa. Olen aika varma että se kynnen kokoinen SDHC-kortti olisi mahtunut pakkauksineen vaikka kirjekuoreen...
Tuotteita voi olla tuhansia mutta pakkauskokoja kymmeniä.
Väitit, että ydinvoima on hidasta rakentaa, esimerkkinä käytit Olkiluoto 3:sta.Salaisista en tiedä, nopea googlaus antoi seuraavan:
![]()
Solar Energy Installations in 2017 Topped Gas, Coal and Nuclear Combined, Amid Steady Growth in Renewables | News | SDG Knowledge Hub | IISD
Tracking the Implementation of the 2030 Agendasdg.iisd.org
En usko, että tilanne on muuttunut tuon jälkeen.
Ja edelleenkin, graafissasi ei puhuta yhtään mitään rakentamisen nopeudesta, ainoastaan määrästä. Sen käyttäminen nopeuden laskentaan on sama kuin sanoisi, että kun kerran Yhdysvallat rakensi toisen maailmansodan aikana uppoumaltaan paljon suuremman määrän lentotukialuksia kuin soutuveneitä, lentotukialus on nopeampi rakentaa per tonni.
Tuuli- ja aurinkoenergiasta puhuttaessa tuppaa unohtumaan, että aina ei aurinko paista tai tuule. Tämä on merkityksellistä silloin, kun tuulivoiman ja aurinkoenergian osuus sähköntuotannossa kasvaa. Minkäänlaista akkuvallankumousta ei ole tapahtunut (sitäkin on kyllä odoteltu). Mikäli tuulen ja auringon osuus on pieni, ei tämä aiheuta ongelmaa, mutta asia muuttuu jos puhutaan koko sähköntuotannon puhdistamisesta. Yksi vaihtoehto on tietysti se, että kun sää ei sovi tuuli- ja aurinkoenergialle, niin sitten aletaan käyttämään maakaasua tai kivihiiltä... Se on vaan huono juttu, jos tarkoitus on torjua ilmastonmuutosta, maakaasu tai kivihiili kun aiheuttavat melkoisesti hiilidioksidipäästöjä.Tätä nykyä ydinvoima on varsin kallista verrattuna uusiutuviin, ainakin wikipedian mukaan (https://en.wikipedia.org/wiki/Cost_of_electricity_by_source#Current_global_studies). Onko sinulla parempaa tietoa?
Lähde on jo mainittu BP:n Statistical Review of World Energy 2019, ja kyse olikin primäärienergiasta.https://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.FOSL.ZS antaa vuodelle 2015 hiilivedyille hiukan yli 65%. Samalle vuodelle https://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.RNEW.ZS antaisi uusiutuville vajaat 23%, https://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.NUCL.ZS ydinvoimalle reilut 8%. Kovin on iso ero lukuihisi, saisiko jonkin lähteen?
Esko Valtaoja: Ilmastokeskustelussa ideologia ajaa ohi järjen
SATU SCHAUMAN | 27.07.2019 | 08:30- päivitetty 31.07.2019 | 13:54
Professori arvostelee ilmastokeskustelun molempia ääripäitä.
Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja näkee ilmastonmuutoskeskustelussa niin perussuomalaisten kuin vihreidenkin osalta, miten ”ideologia ajaa ohi järjen”.
Ensinnäkin Valtaoja korostaa, että ilmastonmuutos on vakava uhka ja tämä on onneksi vihdoin tiedostettu:
– Ilmasto lämpenee, se on ihmisen aiheuttamaa ja lämpeneminen voi olla todella tuhoisaa. Nämä ovat ne peruslähtökohdat, joita on mahdoton enää kiistää, Esko Valtaoja sanoo Nykypäivän haastattelussa.
Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportista löytyy toki virheitä ja epätarkkuuksia, joita ilmastoskeptikot ovatkin kaivaneet hanakasti esiin. Kokonaiskuvaa ne eivät kuitenkaan muuta. Ilmastoskeptikoiden saama julkisuus perustuu paljolti median ”tasapuolisuusharhaan”.
– Se (tasapuolisuusharha) tarkoittaa sitä, että pitää löytää vastakkainen mielipide, vaikkei sille olisi mitään perusteita.
Perussuomalaisten puheet ”ilmastovouhotuksesta” saavat Valtaojan käyttämään ei-painokelpoista ilmaisua. ”Älytön” ja ”moraaliton” on hänestä myös argumentti, ettei Suomen pienenä maana kannattaisi tehdä niin paljon:
– Sehän on ihan sama kuin jos nyt vaikka tappaisin tässä sinut, koska eihän nyt yhdellä murhalla koko maapallon mittakaavassa ole merkitystä.
Valtaoja korostaa, että Suomi on korkean teknologian maa, jolla on varaa ja mahdollisuudet toimia esimerkkinä. Iso osa suomalaisyrityksistä on myös jo oivaltanut tähän liittyvät mahdollisuudet tehdä bisnestä.
Valtaojan mukaan ilmastonmuutoksen vastainen taistelu ei edellytä talouskasvusta luopumista, ratkaisut ovat jo olemassa ja ne perustuvat viime kädessä tietoon ja teknologiaan.
Vihreitä pelottaa ydinvoima
Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen on arvostellut Valtaojaa siitä, että hänen myönteinen viestinsä ilmastonmuutoksen torjumisessa jättää varjoon, miten isosta ongelmasta on kyse.
– Se ei ole mitään optimismia vaan realismia, että meillä on käytössämme keinot kaikkien ympäristöongelmien ratkaisemiseen. Se ei ole siitä kiinni, ettemme osaisi tehdä, vaan siitä, suostummeko tekemään ja kuinka nopeassa mittakaavassa, vastaa Valtaoja.
Valtaojan mukaan ”vihreät puunhalaajat” uskovat monesti, että maapallo pelastuu sillä, että luovutaan, säästetään ja siirrytään takaisin niukkuuden aikaan. Punainen tupa ja perunamaa.
Tässäkin ideologia ajaa ohi järjen.
– Ei saisi muistuttaa käytössä olevasta teknologiasta, koska sehän voisi tarkoittaa vaikkapa sitä, että – huh! – ydinvoimaloita ryhdyttäisiin rakentamaan lisää.
Valtaoja kuuluu ilmastonmuutoksesta huolestuneiden ihmisten Myrskyvaroitus ry:n hallitukseen. Hän korostaa, että ”monenlaisia palikoita” tarvitaan – myös henkilökohtaisia valintoja, yritysten osaamista sekä päättäjien viisautta.
Nykypäivässä julkaistu Esko Valtaojan henkilöhaastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan VerkkouutistenPlus-osiosta. Kirjautuminen on maksuton.
Väitit, että ydinvoima on hidasta rakentaa, esimerkkinä käytit Olkiluoto 3:sta.
Olkiluoto 3 ei kuitenkaan kelpaa esimerkiksi ydinvoiman hitaudesta, sillä Olkiluoto 3 on poikkeuksellisen hidas ydinvoimaprojekti. OL3 se ei siis kerro ydinvoimaprojektien nopeudesta yleensä, koska valtaosa projekteista on huomattavasti nopeampia kuin OL3. Tämä poikkeuksellinen hitaus on tietysti se syy, miksi OL3 otetaan esimerkiksi ydinvoiman väitetystä hitaudesta, mutta se ei kerro ydinvoimasta yleisesti.
Eli tekijä nainen on hengiltä ainakii ja jos oikein kuulin olisi kai itse ampunut itsensä. Ja neljä oli lähtenyt ambulanssilla sit sairaalaan, tarkempaa tietoa kunnosta ei ollut.
Tampereella tehdään biohiiltä ja kaukolämpöä ensimmäisten joukossa maailmassa
9Kaikkiin hölmöihin asioihin ihmiset uskoo ja on uskoneet, kuten natzeihin, kommunismiin ja jopa Jim Jonesiin, mikäpä siinä jos uskoo imasto hihhuliin, niin kuitenkin kannattaa miettiä mikä koukku jokaisessa hölmössä hihhuli ja poliittisessa hihhuli uskossa on piilotettuna
Toistaiseksi ainoa järkevä vaihtoehto Suomessa.Väitit, että ydinvoima on hidasta rakentaa, esimerkkinä käytit Olkiluoto 3:sta.
Olkiluoto 3 ei kuitenkaan kelpaa esimerkiksi ydinvoiman hitaudesta, sillä Olkiluoto 3 on poikkeuksellisen hidas ydinvoimaprojekti. OL3 se ei siis kerro ydinvoimaprojektien nopeudesta yleensä, koska valtaosa projekteista on huomattavasti nopeampia kuin OL3. Tämä poikkeuksellinen hitaus on tietysti se syy, miksi OL3 otetaan esimerkiksi ydinvoiman väitetystä hitaudesta, mutta se ei kerro ydinvoimasta yleisesti.
Toinen ongelma Olkiluoto 3:n käyttämisessä esimerkkinä ydinvoiman hitaudesta on se, että pahasti myöhässä oleva OL3 tulee näillä näkymin, kaikista myöhästymisistään huolimatta, kestämään nopeusvertailun uusiutuviin verrattuna.
Et ole esittänyt perusteluja väitteellesi ydinvoiman hitaudesta.
Ydinvoiman vastustajat eivät tiedosta asioiden mittakaavaa. Yhdysvaltojen suurin tuulipuisto on Alta Wind Energy Center, ja se on myös maailman kolmanneksi suurin maalla sijaitseva tuulipuisto. Olkiluoto 3 tulee tuottamaan vuosittain jopa kolminkertaisesti energiaa Yhdysvaltojen suurimpaan tuulipuistoon verrattuna. Kannattaa iloita kun Olkiluoto 3 valmistuu. OL3 tulee tuottamaan paljon puhdasta energiaa.
Viimeiset 10 vuotta on joka vuosi kerrottu kuinka juuri tämä vuosi on se vuosi, milloin uusiutuvat lyövät läpi. Varmaan seuraavat 10 vuotta kuullaan sama tarina. Minua kiinnostaa konkreettiset tulokset. Tosiasia on, että ydinvoimalla on saavutettu hienoja tuloksia sähköntuotannon puhdistamisessa jo kymmeniä vuosia sitten. Se ei ole mitään jossittelua siitä, kuinka juuri nyt uusiutuvat on lyönyt läpi.
Alla olevassa kuvassa on mukana Olkiluoto 3.
Katso liite: 31761
Tuuli- ja aurinkoenergiasta puhuttaessa tuppaa unohtumaan, että aina ei aurinko paista tai tuule. Tämä on merkityksellistä silloin, kun tuulivoiman ja aurinkoenergian osuus sähköntuotannossa kasvaa. Minkäänlaista akkuvallankumousta ei ole tapahtunut (sitäkin on kyllä odoteltu). Mikäli tuulen ja auringon osuus on pieni, ei tämä aiheuta ongelmaa, mutta asia muuttuu jos puhutaan koko sähköntuotannon puhdistamisesta. Yksi vaihtoehto on tietysti se, että kun sää ei sovi tuuli- ja aurinkoenergialle, niin sitten aletaan käyttämään maakaasua tai kivihiiltä... Se on vaan huono juttu, jos tarkoitus on torjua ilmastonmuutosta, maakaasu tai kivihiili kun aiheuttavat melkoisesti hiilidioksidipäästöjä.
Järjestelmää tulee katsoa kokonaisuutena, mikäli todella aletaan muuttamaan energiantuotantoa vähähiiliseksi. Tuulivoiman ja aurinkoenergian osalta tulee huomioida se, että ne eivät tuota sähköä aina, vaan ovat säästä riippuvaisia. Tämä on todella merkityksellinen asia, mikäli sähköntuotanto (puhumattakaan lämmityksestä ja liikenteen sähköistämistä) aijotaan puhdistaa. Kun huomioidaan tämä asia, käy ilmi, että ydinvoiman avulla dekarbonisointi on halvempaa kuin ilman ydinvoimaa. Se ei ole yllättävää, sillä ydinvoima tuottaa energiaa säästä riippumatta. Ehkä tulevaisuudessa varastointiteknologiat ja sähköverkko ylipätään on niin joustava, että uusiutuviin perustuva sähköntuotanto on kustannustehokkain ratkaisu, mutta nykyisellään näin ei ole.
Valitettavasti joskus näistä analyyseistä ydinvoima suljetaan suoriltaan pois, ihan puhtaasti ideologisista syistä (jos ilmastonmuutos on suuri uhka, niin onko meillä varaa tehdä tälläisiä ideologisia valintoja?). Joskus taas tehdään järjettömiä oletuksia, kuten että ydinvoiman hiilidioksidipäästöt olisi samaa luokkaa kuin maakaasun...
Kun ydinvoima otetaan mukaan dekarbonisointiskenaarioihin, eikä ideologisista syistä poissuljeta sitä, käy ilmi, että on halvempi pitää ydinvoima mukana kuin toteuttaa 100% uusiutuviin perustuvia ratkaisuja.
Täällä on tutkittu erilaisia skenaarioita, joilla sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä voidaan laskea merkittävästi. Yhdessä näistä skenaarioista on mukana ydinvoima (miksi ihmeessä ydinvoima on ylipäätään suljettu muista skenaarioista?). Tulos? Ydinvoiman rooli kasvaa todella suureksi. https://4thgeneration.energy/down-the-rabbit-hole-part-ii/
Tässä on OECD:n dekarbonisaation hintaa käsittelevä tutkimus. http://www.oecd-nea.org/ndd/pubs/2019/7299-system-costs.pdf
”Nevertheless, this study shows how nuclear power still remains the economically optimal choice to satisfy stringent carbon constraints despite the economic challenges it faces during the changeover between different reactor generations. The reason for nuclear power’s cost advantage is not in its plant-level costs. Instead, it resides in its overall costs to the electricity system. Variable renewables have reduced quite impressively their plant-level costs, but their overall costs to the system are not accounted for as their output is clustered in a limited number of high-level hours.”
tai tämä MIT:ssa tehty tutkimus:
http://energy.mit.edu/wp-content/up...arbon-Constrained-World-Executive-Summary.pdf
” While a variety of low- or zero-carbon technologies can be employed in various combinations, our analysis shows the potential contribution nuclear can make as a dispatchable low-carbon technology. Without that contribution, the cost of achieving deep decarbonization targets increases significantly. The least-cost portfolios include an important share for nuclear, the magnitude of which significantly grows as the cost of nuclear drops. ”
Ydinvoimasta voidaan toki tehdä halvempaa, ja toivottavasti tulevaisuuden pienreaktorit ovat halvempia. Täältä voi lukea tavoista, jotka mahdollisesti tekee ydinvoimasta nykyistäkin halvempaa. On tietysti toinen kysymys, että onko tähän oikeasti halua, vai nirsoillaanko samalla kun valitetaan että ilmastonmuutos etenee ja pitää tehdä kaikki sen torjumiseksi. https://www.iaea.org/sites/default/files/publications/magazines/bulletin/bull58-4/5842021.pdf
Euroopan mahtimaa Saksa on käyttänyt hervottomasti rahaa uusiutuvaan energiaan. Vuoteen 2025 mennessä Saksa on käyttänyt 500 miljardia euroa uusiutuviin. Mikäli Saksa olisi käyttänyt saman rahan ydinvoimaan, olisi Saksan sähköntuotanto jo puhdistettu fossiilisista, eikä siinä kaikki, Saksa Saksa olisi jopa voinut sähköistää merkittävän osan liikenteestään.
Tällä hetkellä Saksassa kulutetun sähkön hiili-intensiteetti on 321 g. Vierestä löytyvän ydinvoiman suurmaa Ranskan hiili-intensiteetti on 54 g. Suomen osalta vastaava luku on 123 g. Jos joskus kuulette jonkun kehuvan miten Saksa on panostanut uusiutuviin, kysykääpä häneltä, että monta vuotta pitää odottaa, jotta Saksassa kulutettu sähkö on yhtä puhdasta kuin Suomessa.
Ja mitä käy kun aurinko ei paista ja on tyyntä? Sitten otetaan puuttuva energia fossiilisista, joita pitäisi välttää, jos ei haluta aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä. Kuva on muutaman kuukauden takaa. Ilmastonmuutoksen kannalta olisi hyvä, että 420 esiintyisi jossain ihan muissa yhteyksissä kuin tässä.
Kaikenlisäksi Saksassa sähkö ei edes ole halpaa.
![]()
Lähde on jo mainittu BP:n Statistical Review of World Energy 2019, ja kyse olikin primäärienergiasta.
”Oil remains the most used fuel in the energy mix. Coal is the second largest fuel but lost share in 2018 to account for 27%, its lowest level in 15 years. The share of natural gas increased to 24% such that the gap between coal and gas has narrowed to three percentage points. The contribution of hydro and nuclear remained relatively flat in 2018 at 7% and 4%, respectively. Strong growth pushed up renewables share to 4%, just behind nuclear. ”
Ydinvoimavastaisuus on kenties tärkein syy mikä on saanut minut epäilemään ilmastofanaatikkojen juttuja. Jos ilmastonmuutos on niin suuri uhka kuin mitä alarmistit kertovat, niin silloin me emme missään nimessä saa poissulkea yhtä toimivaa ratkaisua, vaan kaikki keinot on oltava käytössä. Jos meillä on varaa poissulkea hyvä keino – ydinvoima – niin silloin ilmastonmuutos ei voi olla niin kauhea uhka, mitä alarmistit kertovat.
Ydinvoima on turvallinen tapa tuottaa energiaa. Ydinvoima toimii satoi tai paistoi, tuuli tai ei; ydinvoiman takia ei tarvitse haaveilla akkuvallankumouksesta. Jos alamme puhdistamaan myös lämmitystä ja liikennettä, niin silloin ydinvoiman merkitys vain kasvaa. Jo pelkän sähköntuotannon puhdistaminen uusiutuvilla on ihan tarpeeksi vaikeaa. Ydinvoimalla on saavutettu jo vuosikymmeniä sitten hyviä tuloksia. Jos aijotaan tehdä ”kaikki” ilmastonmuutoksen torjumiseksi, niin silloin ydinvoima otetaan mukaan yhtenä keinona muiden joukossa. Jos ydinvoimaa vastustetaan, niin on turha valittaa, että muut suhtautuu nuivasti ilmastonmuutoksen torjumiseen.
Ydinvoiman vastustaminen on yksi typerimmistä asioista, mitä ilmastonmuutoksen suhteen voi tehdä. Uusiutuvien kehitys on hieno juttu, ja kannatan uusiutuvaa energiaa (totta kai, ongelma on fossiiliset), mutta ei kannata poissulkea ydinvoimaa. Ehkäpä joskus varastointiteknologiakin kehittyy niin, että tuulivoimalla ja aurinkoenergialla voidaan halvasti puhdistaa sähköntuotanto fossiilisista, mutta näin ei ole vielä käynyt. Ei voi sanoa, että pitää tehdä kaikki ilmastonmuutoksen torjumiseksi, jos samalla vastustaa ydinvoimaa.
Helsinki voisi osoittaa olevansa oikeasti edistyksellinen kaupunki: https://tekniikanmaailma.fi/ydinvoi...ea-pienilla-ydinreaktoreilla-toteaa-selvitys/
Ilmastonmuutos ei pysähdy näillä keinoilla, uskokaa jo
Ihmistä itsekkäämpää ja luihumpaa olentoa ei ole. Ei edes se hämähäkkinaaras, joka syö uroksen parittelun jälkeen. Hämähäkit eivät nimittäin valehtele jälkikäteen, että olipa väärin kun tuli syötyä, älkää muut sortuko samaan. Jos osaisi, se toteaisi: tehty mikä tehty - ja odottelisi viehkeänä seuraavaa panomiestä.
Mutta ihminen on toista maata. Varsinkin länsimainen. Se syö mahansa pinkeäksi, panee kaikkea mikä liikkuu, huvittelee maksansa piloille, keimailee koreana, matkustelee että hiilidioksidi pöllyää.... Ja kun se on tehnyt sitä muutaman vuosikymmenen, niin nyt se haluaa kieltää saman niiltä, jotka eivät vielä ole ehtineet. Ilmastonmuutoksen torjumisen nimissä.
Mitäpä ajattelisitte isukista, joka sanoisi puolityhjä karkkipussi kädessään jälkikasvulleen:
”Ei, rakkaat lapsoset! Ette saa. Karkit ovat vaarallisia. Ne pilaavat hampaat, lihottavat ja nostavat verensokeria. ” Ja sitten tyytyväisenä itse jatkaisi karkkien napostelua.
Juuri noin me teemme ilmastovouhotuksessamme.
Olemme ajelleet jo vuosikymmeniä pitkillä ja kiiltävillä autoilla, mopoilla, moottoripyörillä, veneillä, lumikelkoilla, vesiskoottereilla, mönkijöillä... Lentäneet kaupungista toiseen vain koska olemme voineet. Käyneet dokaamassa ruotsinlaivoilla ja Tallinnan risteilyillä. Mässyttäneet seisovista pöydistä lihaa ja herkkuja. Kitanneet laatuviinejä ja parhaita oluita että rakko soi...
Alituinen vaatteenvaihtovimmamme pyörittää nytkin tuhansia tehtaita ylikierroksilla vain, että saisimme uusimmat Adidaksen lenkkarit hiertämään koipiamme ja Bossin puvun läskistyneille harteille.
Älyvempeleitä valmistavat teollisuuslinjat hehkuvat punaisina, että uusin merkkikänny kuudella turhalla kameralla ehtisi käsiimme heti julkistamisen jälkeen. Ja sykemittari täytyy tietenkin olla, vaikka saman asian ajaisi peukalo suonella.
Lehtitalojen rotaatiokoneet pyörivät yötä päivää, että varmasti saamme tiedon Miss Pääkaupunkiseudun ja hänen jääkiekkoääliönsä välisestä riidasta, tai että naisoletettumme tulisivat valistetuiksi uusimmasta huulikiiltotrendistä ja lasten kurahousumuodista.
Tätä kaikkea ja helkutisti muuta mieletöntä olemme tehneet jo vuosikymmeniä. Ei ihme, että on hieman tuprahdellut hiiltä yläilmoihin ja valaat paskovat muovipusseja.
Mutta eipä siinä mitään. Tehty mikä tehty.
Sitten keksimme ryhtyä ilmastotalkoisiin ja vaadimme uutta kuria muiltakin. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ne muut, jotka eivät ole vielä ehtineet kokea tätä uskomatonta yltäkylläisyyttä, eivät koskaan tule sitä kokemaankaan.
Lällällää... Se juna meni jo. Onneksi ME sentään olimme kyydissä.
Jos vänkäät vastaan, niin laske vähän:
Jos kaikki ne, jotka eivät vielä ole ehtineet meidän kulutusjuhliimme, ryhtyisivät niihin nyt, niin valas paskoisi muovipussien lisäksi kännykän merkkikuoria ja Mersun avaimia. Luuletko, että maapallolla on siihen varaa? Oikein. Ei ole.
Ei siis ole mitenkään mahdollista, että meidän juhlistamme ulkopuolelle jääneet koskaan kokisivat samanlaista riehaa. Julmaa.
Mutta kun ne silti haluavat sen saman! Aivan taatusti. Ihminen on sellainen.
Hiffaatko? Vaikka me kuinka täällä saarnaisimme, että karkit ovat vaarallisia, he ovat jo äkänneet sen puolityhjän pussin. He näkivät sen kädessämme viimeistään silloin, kun internet keksittiin. Ja näkevät senkin, että suumme maiskuttaa edelleen. He tulevat vaatimaan samaa, aivan varmasti. Se on heidän oikeutensa.
Ja kenellä on sydäntä kieltää sitä heiltä? Katumaastureita, herkullisia pihvejä, risteilyjä, fitnesskelloja, seinän kokoisia televisioita, lentomatkoja kaukomaihin...
Ilmastotalkoissa vaadittu muutos kulutustottumuksissa tarkoittaa globaalia muutosta, suomalaisten katumusharjoitukset eivät riitä. Toistan: Heille, jotka eivät vielä ole ehtineet aloittaa mälläämistä, se tarkoittaa, etteivät voi sitä koskaan aloittaakaan.
Mutta hei… Onneksi me kerkesimme! Tuhlasimme pokkana niin vimmatusti, etteivät muut enää voi - ja nyt sormi ojossa kerromme sen heille. Se tarkoittaa karkkipussin sulkemista, vaikka oma suu edelleen napsuu. Aika itsekästä, sanoisin.
Miten muuten ajattelitte sen tehdä? Karkkipussin sulkemisen? Läpsimällä köyhiä sormille?
Keinot, jolla ihmiskunta yritetään pelastaa ilmastonmuutokselta - ja itseltään - ovat naurettavia. Ei tuu onnistumaan. Jos ette muuta keksi, ei kannattaisi edes yrittää. Ette ikinä tule saamaan niitä kuutta ja puolta miljardia osattomaksi jäänyttä tyyppiä kuriin. Ette ikinä. Ette ainakaan ilman riittävän topakkaa pommia.
Mutta ei hätää, minulla on pelastuskonsepti tiedossa. Se, josta kukaan ei uskalla pukahtaa sanaakaan, ettei vain loukkaisi yhdeksättä lastaan odottavaa äityliä jossakin päin tuhoutuvaa planeettaa. Tässä se keino, paheksukaa oikein vimmatusti: Maapallon väestönkasvu on pysäytettävä HETI ja väestömäärä on saatava rivakasti pienenemään! Muuta keinoa ei ole.
Meitä on nyt yli seitsemän miljardia, mikä sitten olisi oikea määrä ihmisiä, että kaikille riittäisi kaikkea? Pitäkää hatuistanne:
Pentti Linkola esitti jossakin, että 400 miljoonaa olisi sopiva. Silloin Tellus kestäisi ihmisen kaikki hölmöilyt. Minä olen armollisempi: ehkä 402 miljoonaa vielä menettelisi. Muuten: goodbye ihmiskunta.
Jussi Juhani
197.000.000.000.000 litraa heinäkuussa
TIISTAI 6. ELOKUUTA 2019
Helteisen heinäkuun ennätysmurskajaiset
Kulunut heinäkuu oli EU:n maailman lämpötilaa tarkkailevan Copernicus-verkoston mukaan mittaushistorian lämpimin. Sen mukaan se ylitti aiemman, vuoden 2016 ennätyksen, 0,04 celsiusasteella.
Tällainen maapallon lämpötilaestimaatti on tietenkin epätarkka. Mutta otetaan kuitenkin vakavasti se, mitä meille on uutisoitu ja katsotaan miten se näkyy maapallon nopeimmin lämpenevällä eli arktisella alueella.
Lähteenä käytän jälleen National Snow and Ice Data Centerin eli NSIDC:n nettisivuja, joilta löytyy tieto pohjoisen jääpeitteen pinta-alasta ("reikäjuusto ilman reikiä") ja laajuudesta ("reikäjuusto reikineen"). Jälkimmäisestä löytyy myös päivittäinen seuranta.
Päivittäisen seurannan mukaan pohjoisen napajään laajuus oli pienempi kuin se oli ollut vuoden 2012 heinäkuun 8. päivästä lähtien kuun loppuun saakka. Vuosi 2012 on oleellinen vertailukohta, sillä tuolloin saavutettiin jään laajuuden koon minimiennätys. Tämän mukaisesti myös tämän vuoden heinäkuussa jään laajuuden keskiarvo oli vuodesta 1979 alkaneen tilaston pienin.
Sen sijaan kun katsotaan samasta tilastosta pohjoisen merijään pinta-alaa jää heinäkuu 2019 hiukan tämän tilaston ennätysvuodesta 2012. Lähelle menee myös aiempi ennätysvuosi 2007. Näiden vuosien heinäkuiden aikana napajäiden pinta-alat ovat olleet 5,10, 5,09 ja 5,13 miljoonaa neliökilometriä. Vertailun vuoksi: viime vuoden heinäkuussa se oli 6,76 ja pinta-alan ennätysvuonna 1996 peräti 7,44 miljoonaa neliökilometriä.
Nähtäväksi jää millä tavalla maapallon ilmaston lämpeneminen jatkuu loppuvuoden aikana. Joka tapauksessa sekä jääpeitteen laajuus että sen pinta-ala ovat tänä kesänä olleet suunnilleen samassa linjassa vuoden 2012 kanssa. Siis sen vuoden, kun jääpeite saavutti ylivoimaisesti mittaushistorian pienimmän kokonsa syyskuussa.
Meitä kilpailuhenkisiä tietenkin jännittää erityisesti se, saavutetaanko uusi ennätys. Tosin tuo ennätys lienee syntyessäänkin varsin väliaikainen, sillä esimerkiksi keskiajan lämpökaudella ainakin Suomessa lämpötilat olivat pitkään nykyisissä lukemissa - ja reilut 5000 vuotta sitten paljon nykyistä lämpimämpi ilmasto mahdollisti mäntymetsien kasvun tunturien huipuilla satoja metrejä nykyistä puurajaa korkeammalla.
Vielä lämpimämpää oli edellisellä interglasiaalikaudella ennen viime jääkautta. Niinpä jääkarhutkin voivat katsoa luottavaisesti omaan tulevaisuuteensa, koska laji on aiemminkin selvinnyt paljon nykyistä lämpimämmässä ilmastossa, jossa pohjoinen napajää on kesän aikana mitä todennäköisimmin sulanut kokonaan.