Varmaan oli aika lyhyestä havaintoetäisyydestä kyse? Esim. viime talvi eteläisen Suomen alueella oli lokakuusta helmikuuhun semmoinen, että kirkkaita öitä oli 4 - 5 kpl. Samoin arvelen, että kyse oli merelle ajatellusta jutusta? Siellä on selkeämpää kuin mantereella.Jos hieman saivarrellaan, niin näkee kyllä, mutta suorituskyky vain on hyvin rajallinen Kerran erääseen juttuun liittyen (jonkun tekemänä) tutkittiin IR ja IIR -hakupäiden toimivuutta hankalissa olosuhteissa. Lopputulemana oli, että EO-järjestelmät toimivat noin 95% vuotuisista päivistä vähintään tyydyttävästi (käytettiin useiden kymmenien vuosien taltioitua sää-dataa).
On tietenkin aivan helvetin huonoa tuuria, jos se kriittinen käyttöajankohta sattuu juuri sille 5% aikaslotille, mutta simmoista se on...
Viime talvi oli kyllä semmoinen, että prosentit olisi olleet toisinpäin. Kyllä tutkajärjestelmiä ei korvaa ihan heti mikään. Ne tosin voivat kehittyä esim monipaikkatutkatekniikan jne suuntaan.
Optroniset järjestelmät ovat tietysti tarkempia ja osin passiivisia, silloin kun keliä on niiden käyttämiseen. Eli kyllä niitäkin tarvitaan, mutta se, että ne muodostaisivat valtakunnallisen verkon, on turha ajatus. Ja jos vastapuoli tietäisi valvontakyvyn perustusvan semmoiseeen, niin mihinkähän aikaslotiin se hyökkäys ihan sattumalta sattuisi?