Ilmatorjunta

David's Sling on valittu. Miten ilmatorjunnan veijarit kommentoivat, esim Barakiin verrattuna?
Edit. sattuipa silmään tiedotteesta - kenties Ukrainan oppeja...?

"Hankintasopimukseen sisältyy Israelin ja Suomen puolustusministeriöiden välinen sopimusosa järjestelmän huoltovarmuuden turvaamiseksi. Järjestelyllä varmistetaan kriittisen lisämateriaalin saatavuus myös poikkeusoloissa."

"Hankinnan arvo koostuu n. 213 miljoonan euron arvoisesta pääsopimuksesta ja n. 103 miljoonan euron arvoisesta välittömästi lunastettavasta optiosta."

Yllättävän halpa. Tällä ei saa kuin 2 patteria?
 
Joo ei 300 miljoonaa, josta käytetään vasta 200 ole edes uskottava luku verrattuna aiempiin puheisiin hankinnan kalleudesta.
Joku ulkomaalainen jo kommetoi, että kykyä Iskandereja vastaan. Naurattaa ajatella epäsuhtaa määrissä jos sitä alettaisiin oikeasti tekemään.
 
puolustusvoimien omasta tiedotteesta lainaus

"Hankinnan arvonlisäveroton arvo on noin 316 miljoonaa euroa ja se koostuu pääsopimuksesta sekä välittömästi lunastettavasta optiosta. Lisäksi suorituskyvyn rakentaminen edellyttää yksikkövarustusmateriaalin lisähankintoja myöhemmässä vaiheessa. Rahoitus koostuu vuotuisesta kehittämisohjelmarahoituksesta ja Puolustusvoimille kohdennetusta lisärahoituksesta. "
 
Joo ei 300 miljoonaa, josta käytetään vasta 200 ole edes uskottava luku verrattuna aiempiin puheisiin hankinnan kalleudesta.
Ok, eli oli kuitenkin 316 heti. Yhdistyy 2 eri rahoitusrööriä. Potentiaalisesti hankinta nousee puoleen miljardiin lisäpäätöksellä option täydestä lunastamisesta.
Hankinnan arvo koostuu noin 213 miljoonan euron arvoisesta pääsopimuksesta ja noin 103 miljoonan euron arvoisesta välittömästi lunastettavasta optiosta. Option lunastus rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin. Hankintaan sisältyy lisäoptioita noin 216 miljoonan euron arvonlisäverottomasta arvosta. Mahdollisesta optioiden lunastamisesta päätetään erikseen. Lisäksi suorituskyvyn rakentaminen edellyttää yksikkövarustusmateriaalin lisähankintoja myöhemmässä vaiheessa.

Mitenköhän todennäköistä olisi saada USAsta tälle FMS-pakit? Puolassahan tavallaan niin kävi 2014 kun oli aito USA-myyjä vastassa, jota piti tietysti suosia ensisijaisesti.
Olisi melko mehevä skandaali jos näin voisi edes käydä.

USA rahoitti David's Slingin kehitystä vähintään 2,4 miljardilla.
 
Viimeksi muokattu:
Voisiko stunner olla jopa edullisempi mitä miljoona taalaa? Ainakin monessa paikassa on lukenut että kustannustehokas ohjus. Erilaisia hintoja netissä on pyörinyt mutta ei niiden oikeellisuudesta oikein mitään tietoa ole.
 
USA rahoitti David's Slingin kehitystä vähintään 2,4 miljardilla.

Tulisiko tämä osittain asetukena USA:n pyynnöstä nyt kun Natoon on päädytty? USA:n Israel rahoitushan on käytännössä poliittista tukea ja meille näköjään jenkit myy kaikki venäläisten kannalta kettumaisimmat kamat mitä vaan keksivät.

Toisekseen verkottunut järjestelmä voisi tukeutua vanhoihin tutkiin. Ehkä hintaan kuuluu vähemmän tutkia, koska meillä semmoisia jo olisi?
 
Edit. sattuipa silmään tiedotteesta - kenties Ukrainan oppeja...?

"Hankintasopimukseen sisältyy Israelin ja Suomen puolustusministeriöiden välinen sopimusosa järjestelmän huoltovarmuuden turvaamiseksi. Järjestelyllä varmistetaan kriittisen lisämateriaalin saatavuus myös poikkeusoloissa."

Eiköhän tuo ole ollut ihan perussettiä jo ennen sotaa. Koska järjestelmä ei ole laajalti käytössä, valmistaja on voinut joutua lupaamaan jotain ekstra-järjestelyjä tilaajan esittämien huolien suhteen. Suomi nyt ei muutenkaan (toivottavasti) osta sotakamppeita sillä mielin että ostetaan nyt laukaisimet, kyllä niihin ohjusta saa sitten kun sota alkaa...

Teknisesti järjestelmä on kunnianhimoisempi, ja riskaabelimpi, kuin Barak tai muut tarjokkaat. Israel on poliittisesti myös pikkuisen muuttumassa riskivaltioksi. Nato-jäsenyys tietenkin antaa vähän varmuusvaraa tässä suhteessa.

Jos Daavidin lingon puikko on oikeasti aika edukas? Pikakuuklaus väittää että maksaa noin miljoonan vs Patriot kolme miljoonaa. Ja vielä vähän referenssiasiakkaan ja NATO-jäsenen alennusta päälle.

Onhan siihen voinut tulla joku hyvä nopean tilaajan tarjous. Israelilaiset järjestelmät ovat usein yllättävän edullisia, syistä joita voi spekuloida. (Nato-jäsenkorttialennuksia ei ole).
 
Golden almond eli kultainen manteli on ilmeisesti David's Slingin tulenjohtojärjestelmä.
edit: Manteli videolla kohdassa 0:13

Noita on kuulemma Israelillakin vain 2 patteria, joka riittää peittämään heidät. Eli ei ihme, ettei ole ollut mitään Ukrainaan annettavaksi. Suomenkin toimitus taitaa merkitä nykyisten tuplaamista. Mikä ottaa aikansa.
 
Viimeksi muokattu:
Lisäksi on käynnissä ITSUKO 2 -hanke, jolla korvataan poistuvia järjestelmiä. Yhteensä näissä voidaan päästä tuonne miljardin paikkeille.
Onko siitä kerrottu aikataulua esim. downselectille? Itsuko1 on käytetty tasan kerran julkisesti, Hesarin jutussa.
edit: Palstalla toki tiedetään jo enemmän kuin muut, mikä ei yllätä.
Postilaatikkoon tipahti tänään Ilmatorjunnan vuosikirja 2022. Kannattaa tutustua jos osuu näppeihin.


Otetaan satunnaisena otantana vaikkapa käynnissä olevat ilmatorjunnan hankkeet:

ITSUKO1 = Ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvyn parantaminen ja torjuntatilavuuden kasvattaminen. Torjuntaetäisyys tulee kasvamaan yli sataan kilometriin.

ITSUKO2 = Ylläpidetään ilmatorjunnan kerroksellisuus ja turvataan alueellinen kattavuus perinteisiä maalityyppejä vastaan Maavoimien yhtymille hankittavalla riittävän operatiivisen liikkuvuuden omaavalla it-ohjusjärjestelmällä. Lisäksi mahdollistetaan muiden puolustushaarojen maasijoitteinen ilmatorjunta Crotalen poistuessa. Toteutus 2020-luvun lopulla.

ITSUKO3 = 2030-luvun taitteessa aloitettava hanke it:n maalinosoituskyvyn kehittämiseksi. Toisaalla kirjassa tämä esitetään suoraviivaisemmin it:n sensorien uusimisena.

[ ITSUKO / IlmaTorjunnan SUorituskykyjen KOrvaaminen ]

CUAS = Lennokintorjuntakykyisten ilmatorjuntayksiköiden luominen kaikille puolustushaaroille.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä on aika hyvin esitetty suomen ilmapuolustuksen toimintaperiaatteet ja perusteita. Todellisuus ei ehkä ole niin jäykkä ja riitaisa kuin miltä voi vaikuttaa. Jokaisella on tietysti oma mielipiteensä ja näkökulmansa asiassa.

Ilmapuolustus on ilma-, maa- ja merivoimien yhteinen tehtävä

Usein ilmapuolustusjoukot jaotellaan niitä kouluttavan puolustushaaran mukaan joko ilma-, maa- tai merivoimien suorituskyvyiksi, jotka taistelevat itsenäisesti ilmauhkaa vastaan.

Ilmavoimien valmiuspäällikkö everstiluutnantti Tommi Heikkalan mukaan kaikkien puolustusvoimien joukkojen on huomioitava ilmasta tuleva uhka. Ilmapuolustustehtävistä vastaavien toimijoiden jako puolustushaaroittain ei kuitenkaan käytännössä ole niin jyrkkä kuin joskus oletetaan.

– Ilmapuolustus on jo toisen maailmansodan ajalta alkaen toiminut Suomessa keskitetysti johdettuna. Tämä on myös kansainvälisesti vakiintunut ja hyväksi havaittu järjestely. Meillä sekä ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjien ja muun lentokaluston että maa-, meri- ja ilmavoimien ilmatorjuntayksiköiden tulenkäyttöä johdetaan yhteisen tilannekuvan perusteella.

Yhteinen tilannekuva mahdollistaa kootun johtamisen


Ilmavoimien vastuulla on sekä normaali- että poikkeusoloissa käskeä ilmapuolustuksen tehtävien toteuttaminen sekä hävittäjä- että ilmatorjuntayksiköille.Päätöksenteon tukena ovat ilmavalvontatutkien ja muiden sensorien tuottamat havainnot Suomen ja maan lähialueen ilmaliikenteestä, jotka kootaan ilmatilannekuvaksi.


Ilmapuolustuksen taistelukenttä, valtakunnan ilmatila, on sekä lentokoneille että ilmatorjuntajärjestelmille yhteinen. Yhteisen ilmatilannekuvan ansiosta kaikilla toimijoilla on samanlainen tilannetieto, johon päätöksenteko kaikilla johtamisen tasoilla perustuu.

Datamuotoinen reaaliaikainen ilmatilannekuva jaetaan viestiverkkojen kautta ilmapuolustuksen johtopaikoille, monitoimihävittäjien ohjaamoihin ja ilmatorjuntapatteristojen johtoportaiden tulenjohtojärjestelmiin. Taistelevat joukot voivat myös täydentää sitä omien sensoriensa kuten tutkien tuottamilla havainnoilla.

Yhteisen tilannekuvan avulla sekä ilma- että hävittäjätorjunnalle voidaan käskeä omat vastuualueensa, jolloin rajallista torjuntavoimaa kyetään käyttämään tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Samalla vahvistetaan everstiluutnantti Heikkalan mukaan ilmapuolustuksen joustavaa kykyä vastata monimuotoisiin uhkatilanteisiin.

– Mitä monipuolisempi torjuntakyky on ilmapuolustusta haastavalla hyökkääjällä vastassa, sitä haasteellisempaa ja kalliimpaa sen ohittaminen on. Siksi johtamisen lisäksi myös hävittäjä- ja ilmatorjunnan kehittämisessä ja hankinnoissa tehdään rauhanaikana kaikkien puolustushaarojen välillä tiivistä yhteistyötä.

NASAMS-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä pääkaupunkiseudun suojana


Ilmapuolustuksen taistelukenttä on sekä ilma- että hävittäjätorjunnalle yhteinen, ja niiden molempien tulenkäyttöä johdetaan keskitetysti. Ilmatorjuntaohjus 12 eli NASAMS II FIN -tuliasemassa pääkaupunkiseudulla Uusimaa 17 -harjoituksen aikana marraskuun viimeisellä viikolla 2017. Kuva: Ville Multanen / Combat Camera

Nopea ja monipuolinen – vai pitkäkestoinen ja monikerroksinen?

Uhkien ja niihin vastaavien suorituskykyjen monipuolisuus on syy myös siihen, miksi nykyaikainen ilmapuolustus ei perustu yksinomaan lentokoneisiin tai ilmatorjuntaan. Ilmasodankäynnin yli satavuotisen historian aikana on ajoittain eri maissa pohdittu ilmapuolustusjärjestelmää, joka perustettaisiin pelkästään tehokkaiden ilmatorjunta-aseiden tai vaihtoehtoisesti hävittäjälentokoneiden varaan. Tällaisessa järjestelmässä erilaisten asejärjestelmien suorituskykyjen rajoitukset voisivat kuitenkin muodostaa riskin.

– Monitoimihävittäjien ja ilmatorjuntajoukkojen vahvuudet ja täydentävät toisiaan, eikä kumpikaan voi korvata toista ilmapuolustuksen kokonaisuudessa, everstiluutnantti Heikkala toteaa.

– Hävittäjätorjunta esimerkiksi kykenee reagoimaan nopeasti kehittyvään uhkatilanteeseen kaikkialla Suomen alueella. Hitaammin ryhmitystään ajoneuvo- tai aluslavetilla muuttavan ilmatorjunnan avulla vastaavaa valmiutta ei voitaisi millään rakentaa kaikkialle, missä uhka voi ilmetä.

Monitoimihävittäjän etuihin kuuluu myös sen nimen mukaisesti monipuolisuus. Ilmamaalien torjumiseen keskittyvän puolustuksellisen ilmatoiminnan lisäksi Hornetin kaltainen nykyaikainen taistelukone kykenee vaikuttamaan vastustajaan ja sen joukkojen toimintavapauteen kauaskantoisella ilmasta maahan -täsmäaseistuksella.

Ilmavoimien Hornet-kaluston ja etenkin sitä vuosina 2025–30 HX-hävittäjähankkeessa korvaamaan hankittavan nykyaikaisemman monitoimihävittäjän etuihin kuuluvat myös erittäin edistykselliset sensorit, joilla kone kykenee tuottamaan taistelukentän tilannekuvaa maalta, mereltä ja ilmasta koko puolustusjärjestelmän käyttöön sieltä, missä se liikkuu.

Ilmatorjunnan vahvuudet puolestaan liittyvät Heikkalan mukaan sen kykyyn suojata kohteita polttoainekapasiteettinsa takia rajoitetun toiminta-ajan omaavia hävittäjiä pitkäkestoisemmin.

– Ilmatorjunta voi kerran tuliasemansa otettuaan olla paikallaan periaatteessa rajoittamattoman ajan. Monitoimihävittäjän pitäisi samaan kyetäkseen olla ilmapartiossa odottamassa uhan ilmenemistä tai sen hälytystukikohdan pitäisi sijaita aivan suojattavan kohteen lähellä.

– Lisäksi ilmatorjunta voi olla torjuntakyvyltään erittäin monikerroksinen. Mikäli samalle alueelle on ryhmitettynä erilaisille vaaka- ja korkeussuuntaisille kantamille ulottuvia ilmatorjunta-aseita, voidaan torjua hyvin erityyppisiä maaleja.

Ohjusuhka tuttu jo vuosikymmenien ajalta

Ilmapuolustuksen uhkaympäristölle on tyypillistä nopea kehitys, jossa uudet tekniset innovaatiot mullistavat taistelukenttää samalla kun on varauduttava myös perinteisempiin uhkiin.

Kylmän sodan alkuvuosina ilmasodankäyntiä mullisti yliääninopeudella liikkuvien suihkukoneiden ja kauaskantoisten ohjusaseiden esiinmarssi, mikä teki toisen maailmansodan loppuun asti ilma-aseen taistelukenttiä hallinneista mäntämoottorilentokoneista tykki- ja konekivääri- ja pommiaseistuksineen vanhanaikaisia.

Samaan aikaan tuli käyttöön ensimmäisiä suuriin torjuntaetäisyyksiin kykeneviä ohjusilmatorjuntajärjestelmiä, joiden kehitys jatkuu edelleen. Kylmän sodan aikana kehittyivät myös miehittämättömät ilma-alukset ja pintamaaleihin erilaisilta alustoilta laukaistavat, joko epäsuoraa ballistista tai suoraa lentorataa noudattavat täsmäohjukset. Näiden kaikkien merkitys vanhempien asejärjestelmien rinnalla nykyaikaisen taistelukentän ilmapuolustuksen uhkana on kasvava.

Suomen ilmapuolustuksen toimintaympäristössä kauaskantoisen ilmatorjunnan ja pintamaaleihin kohdistuvien ohjusten muodostama uhka on everstiluutnantti Heikkalan mukaan ollut puolustussuunnittelussa huomioitava tekijä jo vuosikymmenten ajan.

– Suomen ilmapuolustus on jo pitkään varautunut toimimaan tilanteessa, jossa ollaan erittäin suorituskykyisten ilmatorjuntaohjusjärjestelmien kantaman sisäpuolella. Äärikantaman rajoilla järjestelmien teho on kuitenkin rajoittunut, joten monitoimihävittäjän kaltainen liikehtimiskykyinen maali voi siellä toimia. Tätä kykyä voidaan tukea muun muassa elektronisen sodankäynnin ja häiveteknologian keinoin.

Myös tykistöohjusten ja muiden maamaaleihin kohdistuvien aseiden uhalta suojautuminen on tuttua.

– Keinoina ovat muun muassa joukkojen hajauttaminen ja niiden ryhmityksen aktiivinen muuttaminen. Tätä esimerkiksi ilmavoimat tekee viedessään lentokalustonsa kriisitilanteessa eri puolilla valtakuntaa sijaitseviin taistelutukikohtiin. Myös nykyaikaisilla ilmatorjuntajärjestelmillä on kykyä torjua esimerkiksi ballististen aseiden uhkaa, mutta käytännössä yksinomaan niiden varaan tältä uhalta suojautumista ei voi laskea. Torjuntaan tarvitaan erittäin varhainen ennakkovaroitus, jonka saaminen on haastavaa jopa suurvalloille, eikä riittävän tuliyksiköiden määrän hankkiminen kaikkien valtakunnan suojattavien kohteiden peitoksi olisi mahdollista.

– Niin uusien kuin tutumpienkin uhkien edessä korostuu ilmapuolustuksen ajatteleminen kokonaisuutena. Yhteinen, ajantasainen tilannekuva, muodostaa päätöksenteon perustan. Lisäksi pitää olla monipuolisuutta, jotta erilaisiin nopeasti kehittyviin tilanteisiin kyetään uskottavasti vastaamaan, Heikkala summaa.


https://ilmavoimat.fi/-/ilmapuolustus-on-ilma-maa-ja-merivoimien-yhteinen-tehtava
Ahti Lappi on ollut eläkkeellä neljännesvuosisadan( evp est 1997) ja tuskin ymmärtää enää miten ilmatorjuntaa suunnitellaan tai johdetaan nykypäivänä. Lappi oli myös eilispäivän upseeri, jolle perinteet ja nimenomaan struktuuri olivat tärkeitä, joustavuuden ja konsensuksen sijaan. Hän selvästi katkeroitui, koska koki että Hornet-kauppa ajoi ohitse edustamansa ilmatorjunta-aselajin hankintojen. Hän ei tätä edelleenkään peittele tai unohda.

Katkeroituminen ja itsepäisyys ovat asioita, joita yritän itse välttää, koska ne eivät johda kovinkaan suotuisaan kehitykseen. Pitää itkeä tovi ja sitten mennä eteenpäin, varsinkin kuraportaassa. Everstikään kun ei ole ihan siellä ravintoketjun huipulla suoraan sanottuna. On monta muutakin tapaa hoitaa asiat kuin minun tapa tai Ahti Lapin tapa.


Monelle tavikselle on tullut isona yllätyksenä Ukrainan sodan jälkeen se, että suurinta osaa Suomen taajamia suojaa sodan sattuessa Hornetit.


Heille on hankala selittää, että vain PK-seudun ja Nato-sataman alueet on suojattu kohdealueelle sidotulle ilmatorjunnalla.
 
Viimeksi muokattu:
Minkä kokoisen alueen tuolla puolella miljardilla nyt suojaa?

Nimimerkki ulkona urakkahommissa loppu viikon.
 
Mitenköhän todennäköistä olisi saada USAsta tälle FMS-pakit? Puolassahan tavallaan niin kävi 2014 kun oli aito USA-myyjä vastassa, jota piti tietysti suosia ensisijaisesti.
Olisi melko mehevä skandaali jos näin voisi edes käydä.

USA rahoitti David's Slingin kehitystä vähintään 2,4 miljardilla.
Sveitsin hankinnassahan USA esti David's Slingin osallistumisen, ja vain Patriotia tarjottiin.

Eiköhän tuo ole ollut ihan perussettiä jo ennen sotaa. Koska järjestelmä ei ole laajalti käytössä, valmistaja on voinut joutua lupaamaan jotain ekstra-järjestelyjä tilaajan esittämien huolien suhteen. Suomi nyt ei muutenkaan (toivottavasti) osta sotakamppeita sillä mielin että ostetaan nyt laukaisimet, kyllä niihin ohjusta saa sitten kun sota alkaa...
Nimenomaan, nyt niistä vain nähtiin tarkoituksenmukaiseksi tiedottaa, jotta hankintaa ei päästäisi kritisoimaan perusteetta.
 
Israelissa puhutaan sota näyttämön suojaamisesta eli puhutaan aika laajasta alueesta.
 
Viimeksi muokattu:
Joo ei 300 miljoonaa, josta käytetään vasta 200 ole edes uskottava luku verrattuna aiempiin puheisiin hankinnan kalleudesta.
Joku ulkomaalainen jo kommetoi, että kykyä Iskandereja vastaan. Naurattaa ajatella epäsuhtaa määrissä jos sitä alettaisiin oikeasti tekemään.

Ostetaan EU:n piikkiin lisäohjuksia kun valtavat EU-puolustustukipaketit avautuvat vielä suuremman yhteisvelan myötä.
 
Minkä kokoisen alueen tuolla puolella miljardilla nyt suojaa?

Nimimerkki ulkona urakkahommissa loppu viikon.
Hyvä kysymys, nyt tosin vasta on 300milliä ilmeisesti kiinni. Kantomatka on jotain 150km ja 300km välillä. Yksikköhinta on protovaiheessa 150miljoonaa ja 250miljoonalla on saanut 2 patteria. Israelin koko on 400km päästä päähän ja kahdella patterilla katetaan koko maa. Ohjuksen yksikköhinnaksi uhotaan jopa 400keur/kpl tai alle.

Jos oletetaan 100miljoonaa per patteri ja niitä ostettaisiin 3, saataisiin suojattua koko maa helsingistä oulun tasalle. Vaihtoehtoisesti voitaisiin suojata koko viro + helsinki, Pirkkala+turku ja Oulu/Kemi+rovaniemen lennosto.
 
Back
Top