Jos katsotaan ohjusten hintoja julkisista lähteistä niin amraam voi olla jopa kalliimpi kuin stunner riippuen tietysti käytetystä amraam- kehitysversiosta. Mutta mielenkiintoinen nosto tuo Iron Dome ja Tamir- ohjus. Itsuko- hankehan jatkuu aikanaan 20- luvun lopulla ainakin ITO-90M Crotalen korvaamisella. Samalla tarkastellaan sitä kuinka taistelukenttä on muuttunut sitten Crotalen hankinnan ja mikä olisi tarkoituksenmukaisin järjestelmä tuota korvaamaan. Itse olen ymmärtänyt tuon järjestelmän sopivan parhaimmin helikoptereita ja maataistelukoneita vastaan osana liikkuvia taisteluosastoja. Toisaalta sitä on harjoitettu käytettävän myös ilmavoimien tukikohtien lähi-ilmasuojana(korjatkaa jos olen väärässä). Jos tarkastellaan Ukrainan sodan oppeja niin seuraavat seikat tulevat äkkiseltään mieleen mitä tulee ottaa huomioon jatkossa ilmatorjunnan taktisen tasan kehittämisessä. On kuitenkin huomioitava että nämä perustuvat avoimiin lähteisiin enkä minä tavan pulliaisena ehkä tiedä koko totuutta.
- Helikoptereiden ja maataistelukoneiden käyttö ei ole häviämässä mihinkään. Paljon kuitenkin aiheutuu näille tappioita maasijoitteisesta ilmatorjunnasta ja näyttää siltä että huono panos/tuotos suhde on ollut näillä Ukrainassa: Räiskitään rakettipodeja tutkakatveesta ballistiselle lentoradalle kun ovat suht. hitaita ja isoja maaleja ilmatorjunnalle.
- Lennokkien massamainen käyttö: Lennokit halpoja, satoja/tuhansia maaleja sodan pitkittyessä, lentävät usein taistelijan näkökyvyn ulottumattomissa ja vaativat siten erillisen sensorin löytyäkseen. Aiheuttaa taloudellisen haasteen: Ilmatorjuntaohjukset kalliita, lennokit halpoja. Kuitenkin lennokit on jollain tuhottava, muutoin paljastuu oma toiminta. Tähän kategoriaan sisältyy myös harhamaali- lennokit.
- Vaanivat ammukset. Menee samaan kategoriaan kuin lennokit. Tehokas psykologisen sodankäynnin materiaalin tuottamisessa (Nagorno-Karabakhin sota 2020, Venäjän Lancet- videot Ukrainassa) kun saadaan videotallenne vaikutuksesta ja näyttäytyy avoimien lähteiden maailmassa ehkä tehokkaampana kuin ovatkaan. Kuitenkin vaativat ilmatorjunnalta välitöntä huomiota tarkkuutensa ja tuhovaikutuksensa vuoksi.
- Liitopommit: Venäjä on hiljattain alkanut pulttaamaan siipiä vanhoihin rautapommeihinsa eräänlaisena köyhän miehen j-damina kun eivät pommikoneillaan voi ilmatorjunnasta johtuen lentää rintamalinjojen yllä. Hyvin tuhovoimaisia 500-1500 kg latauksia joita venäjä käyttää taktiseen pommitukseen etulinjassa. Vaatii kuitenkin aselavetin lentämisen suht. korkealla ja/tai lähellä etulinjaa eli riskialtista puuhaa varsinkin jos puolustajalla on pitkälle ulottuvaa ilmatorjuntaa sijoitettuna lähelle etulinjaa ja se on verkostoitunutta kuten Suomessa on. Daavidin linko vastaa myös osaltaan tähän haasteeseen. Kuitenkin jonkinlainen c-ram kykyinen ito-järjestelmä etulinjan suojana olisi hyvä olla näitä vastaan.
- Pitkän kantaman ohjautuvat raketit. GMLRS- videoita katsellessa ja Himars- timeä odotellessa pitää muistaa että ryssällä on myös ohjautuvia raketteja. Ukrainan opsecistä johtuen meillä on aika hatara kuva niiden vaikutuksesta Ukrainan sodassa. Puolustusvoimat on jo ottanut tämän huomioon taktiikassaan: liikkuva taistelutapa sekä perinteiset hajauta, harhauta, naamioi, uudelleenryhmitä jne. kuitenkin aivan etulinjassa pelataan ns. avoimin kortein ja kyky torjua ohjautuvia raketteja olisi plussaa eikä vähiten positiivisen psykologisen vaikutuksen vuoksi omien joukoissa.
Kun näitä edellämainittuja seikkoja ajattelee niin kyllä se Iron Dome/Tamir sieltä putkahtaa ensimmäisenä mieleen soveltuvana järjestelmänä:
- Pysty- ja vaakaulottuvuus on riittävä/kasvaa verrattuna Crotaleen.
- Julkisissa lähteissä Tamir- ohjuksen hinnaksi on annettu 50 000 $ - 200 000 $ elikkä edullisempi kuin Stinger ja Bolide. Crotalen VT-1 hinta ei ole minulla tiedossa. Otetaan nämä hinnat suolan kanssa mutta Israelilla on intressi tuottaa kustannustehokas torjuntaohjus toistuvien massamaisten raketti-iskujen vuoksi.
- Sillä kyetään torjumaan ohjautuvia raketteja.
- Siinä on herätesytytys ja infrapunahakupää datalinkki-ohjauksen lisäksi joten lennokkien, vaanivien ammuksien, helikoptereiden ja lentokoneiden torjunnan pitäisi onnistua taistelijan näkökyvyn ulkopuolella.
- Liitopommin torjunta voi olla haastavaa varsinkin jos sensori sijoitetaan etulinjasta hieman taakse ja syntyy katve. Lisäksi lavetti ei tule Iron Domen kantamalle. Tässä voisi taktiikaksi ottaa ampuvan lavetin toiminnan vaikeuttamisen Daavidin lingon avulla.
Sitten tullaan hintakysymyksiin. Jos Suomi jatkaa mallioppilaana Natossa ja sijoittaa puolustukseen 2% bkt:sta jatkossakin niin ei pitäisi olla rahasta kiinni. Suomihan saavutti nippanappa viimevuonna tuon 2%/bkt rajan Laivue2020 ja HXhanke menoerien vuoksi. Nuo menoerät kuitenkin romahtavat 20- luvun loppupuolella. Palataanko Suomessa siis 1,5%/bkt kulutukseen vai pitäisikö Suomen Naton etuvartiona jatkossa sijoittaa puolustukseensa asianmukainen määrä resursseja? Jää nähtäväksi.
Kuitenkin Suomella on jo entuudestaan Iron Domen pääsensorit olemassa (ja lisähankinta optio olemassa) kun hankittiin Elta ELM-2311- vastatykistötutkia jotka voivat toimia samaan aikaan ilmavalvonnassa, vastatykistötoiminnassa ja maalittaa Tamir- ohjuksille maaleja. Ne on myös sijoitettu mobiilille MB Zetros- kuorma-auto alustalle (havainto tien päältä+pv twitter) ja sijoitetaan joka tapauksessa rintaman välittömään läheisyyteen että sikälikin synergiaetuja olisi saavutettavissa. Tarvitsisi siis hankkia mobiilille alustalle sijoitettavia laukaisuyksiköitä, ohjuksia ja ehkä tulenjohtokontti jos tuo tutkan oma kontti ei taivu tehtävään.
Mopedien ja Kalibrien torjumiseen pitäisi mielestäni käyttää vaikkapa Hawk- suihkuharjoitushävittäjiä varustettuna jonkinlaisella Stinger-podilla sikäli kun niiden lentorata sallisi turvallisen toiminnan vihollisen ilmatorjunnan ulottumattomissa. Tämä olisi hyvin kustannustehokas ratkaisu missä lavetin liikkuvuus kompensoi halvan ohjuksen lyhyttä kantamaa. Lisäksi lentotunnin hinta on pennosia verrattuna ohjusten hintoihin. Voi olla että pv:llä on tämänkaltainen rooli varattuna sota-aikana Hawkeille tosin kalliimmalla Sidewinder- ohjuksella(vähän ohjuksia per lavetti). Aikanaan kun Hawkin seuraajia kartoitetaan niin tuon roolin pitäisi olla yksi kriteeri hankinnalle: Sota-aikana tuli-iskujen torjunnan tukeminen omalla maaperällä kustannustehokkaalla ohjuksella.