F-35A:n kiitotievaatimus on 2400 metriä. Meiltä löytyy tuon pituista tienpätkää vaikka huru mycket.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Riippuu siitä mikä on ilmasta-maahan toiminnan osuus jatkossa. Nyt on pärjätty hyvin noilla ja kannattaa muistaa että esimerkiksi kaukovaikuttaminen ei vaadi mitään podeja. Nuo Litening-podit on JDAMia ja tiedustelua varten hankittu, otaksun.Super Hornetiin varmaan halutaan enemmän podeja uskoisin
Ilmasta pintaan (merelle) ohjuksia ei ole kuin Storm Shadow ja Marte ER. BAE:n ja RAF:n projekti Centurion toi Storm Shadowin ja Brimstone 2:n Paveway IV rinnalle. Marte ER on ainoa meritaisteluohjus koneeseen ja sen kantama on vaivaiset 100km.Minkä tyyppisiä aseita pitäisi olla suurempi valikoima?
Osaan käyttää nettiä ja luen aihetta käsitteleviä lehtia sekä artikkeleita kohtuullisen paljon. Mikä tarkkaan ottaen noissa askarruttaa?No sinähän sen sitten meille kerrot kun se tieto on niin helppo saada
Puhutaanko nousu- vai laskukiidosta? Myös kuorma vaikuttaa asiaan. F-35 pilotti Billie Flynn sanoi että hänen nousukiitonsa Pariisin Air Showssa oli 580 m. Tietysti koneessa ei ollut aseita, mutta onko esimerkiksi Saab sanonut missä kuormassa Gripen E/F pystyy toimimaan 600m kiitotievaatimuksella?Mä olen ihan ymmärtänyt, että F-35:n kohdalla kiitotievaatimus on aikamoinen ja koska vermeessä ei ole pysäytyskoukkua jolla vaijeri laskeutuminen onnistuisi on mm. Norjassa päädytty jarruvarjoon joka ei ole ihan kuitenkaan täyttänyt sikäläisiä odotuksia mitä tulee luotettavuuteen.
Kyllä, mutta kuormauksesta ja paluupainosta ei kerrota. Varakentät ovat kai n. 1-1,5km pituisia, joten ongelmaa tuskin tulee millään koneella.Gripenin ja Rafalen kohdalla kiitotievaatimukset lienevät lyhyimmät ja samoin maantietukikohdissa tapahtuvan toiminnan yksikertaisuus. F-35 lienee vaihtoehdoista se huolto intensiivisin.
F-35 ongelma on että käyttötuntikustannukset ovat tällä hetkellä luokkaa 34 k/ tunti, joka on karkeasti puolet enemmän kuin F/A-18E koneilla, joka on edullisimmmasta päästä. Tavoite on laskea F-35 kustannuksia 25 k/tunti, 2023 mennessä, mutta se on vain tavoite, eikä sitä välttämättä saavuteta. Joka tapauksessa olisi vaikeata kuvitella että kustannukset eivät olisi suunnilleen samassa suhteessa myös meillä, vaikka huollettaisiin niitä koneita miten vaan.Kylähän F-35:n elinkaarikustannukset laskevat yksinkertaisesti siitä syystä, että alkuun jokaisella uudell järjestelmällä on kalliimmat ylläpitokustannukset, koska ylläpitoprosessit eivät ole vielä niin tehokkaaksi tehdyt, henkilöstö kokematonta, josta johtuen henkilöstöstä on alkuun pulaa ja varaosatkin ovat vähissä ja koko asejärjestelmässä ei ole vielä opittu kaikkia tapoja vähentää elinkaarikustannuksia. Kun nämä ratkaistaan, ylläpitokustannukset putoavat kuten hankintakustannuksetkin. Ylläpitokustannukset putoavat vaan hitaammin kuin hankintakustannukset, koska koko prosessin täytyy tapahtua koko organisaatiossa eikä vain pelkästään muutamassa tehtaassa.
Sekä Briteistä, josta on 20% komponenteista tai enemmän.Millä tuokin Saabilta onnistuu kun on itse riippuvainen amerikkalaisista toimittajista. Tai no - lupaukset toki Saabilta onnistuu.
Kaikissa on pysätyskoukku. Sen pääkäyttö ei ole edes pysäyttäminen vaan koneen paikallaan pitäminen kun moottoria testataan maassa sille tehtyjen huoltotoimenpiteiden jälkeen.Mä olen ihan ymmärtänyt, että F-35:n kohdalla kiitotievaatimus on aikamoinen ja koska vermeessä ei ole pysäytyskoukkua
Ilmasta pintaan (merelle) ohjuksia ei ole kuin Storm Shadow ja Marte ER. BAE:n ja RAF:n projekti Centurion toi Storm Shadowin ja Brimstone 2:n Paveway IV rinnalle. Marte ER on ainoa meritaisteluohjus koneeseen ja sen kantama on vaivaiset 100km.
Superbugiin verrattuna kykyä on aneemisesti. SH ottaa Harpoonin ja SLAM-ER versioiden lisäksi, JDAM-sarjan, JSOW Block III, JASSM/JASSM-ER ja LRASM- ohjukset. Jatkossa tulee lisää.
Ok. Jokioisilla ei kyllä ole yhtään varaa kun toisessa päässä tulee notkelma ja Forssan puolella tie alkaa kaartamaan nyppylän jälkeen. Mittaan joskus autolla kuinka pitkä se on kun ajan siitä ohi.@Einomies1 normaalit kiitotiet ovat 2,5 +km ja maantietukikohdissa 2+km. Maantietukikohdassa tietysti on ylimenovaraa runsaasti koska kiitoalue jatkuu normaalina maantienä ja pisimmät niiden varsinaiset kiitoalueetkin ovat 3 km paikkeilla. Nousutiet joita käytetään ensisijaisesti nousuihin ovat noin 1,5 km mittaisia. Aika paljon siis pitää vastapuolen saada aikaan että pitäisi ruveta käyttämään laskuihin muuta kuin kiitoteitä.
Tuosta väyläviraston dokumentista voi lukea tekniset speksit maantietukikohdille. Mitoitusperuste näkyy olevan 1700 m kiitotie.@Einomies1 normaalit kiitotiet ovat 2,5 +km ja maantietukikohdissa 2+km. Maantietukikohdassa tietysti on ylimenovaraa runsaasti koska kiitoalue jatkuu normaalina maantienä ja pisimmät niiden varsinaiset kiitoalueetkin ovat 3 km paikkeilla. Nousutiet joita käytetään ensisijaisesti nousuihin ovat noin 1,5 km mittaisia. Aika paljon siis pitää vastapuolen saada aikaan että pitäisi ruveta käyttämään laskuihin muuta kuin kiitoteitä.
Kyllä. Suositeltu pituus 2000+, jonka mukaisia toteutuneet myös ovat. 1700 m rajoittaisi varmastikin jo operointia.Tuosta väyläviraston dokumentista voi lukea tekniset speksit maantietukikohdille. Mitoitusperuste näkyy olevan 1700 m kiitotie.
Kuule, sinne notkelmaan ei rullailla ihan noinvaan kun se tie kapenee samalla ja tie häviää pilotin silmistä. Varsinkin pimeällä toimittaessa se kone menee suurella todennäköisyydellä peltoon. Hätätilanne on erikseen, mutta tuskin varalaskupaikkaan halutaan yhtään konetta ohjusiskun jälkeen, kunnes vauriot infraan ja huoltoon on selvillä sekä laskutien kunto on tarkastettu + puhdistettu roinasta.@Einomies1 en tarkoittanut että laskeutuminen tehdään kiitotien ulkopuolelle. Eli jos jouduttaisiin aivan hätätilanteessa laskeutumaan lyhyelle kiitotien loppupätkälle ei olisi mitään ongelmaa rullata yli kiitotien päädyn normaalille maantieosuudelle (vauhdin jo hidastuttua), kunhan päädyssä ei ole esteitä. Onnistuu varmasti myös Jokioisissa.
Kansalaisen Karttapaikalla tai vaikka Google Earthillä voit käydä mittailemassa niitä pituuksia.
Jos lasku uhkaa mennä pitkäksi, voisikohan paikallaan pitoon suunniteltua koukkua kuitenkin käyttää siellä baanan loppupäässä, jos jetillä on sopivasti liikaa vauhtia?Sekä Briteistä, josta on 20% komponenteista tai enemmän.
Kaikissa on pysätyskoukku. Sen pääkäyttö ei ole edes pysäyttäminen vaan koneen paikallaan pitäminen kun moottoria testataan maassa sille tehtyjen huoltotoimenpiteiden jälkeen.
Tukialuskoneiden ja ilmavoimien koneiden koukuissa on muutakin eroja kuin vankkuus. Esim. F-35 osalta A:n koukku on kiinnitetty ylemmäs. Sekin tekee käytöstä ilmeisesti vaarallisempaa kuin F-35C:n alemmas kiinitetyn.
Jos vaijeripysäytykseen on varauduttu niin toki. Mutta sitä ei voi käyttää huolettomasti kuin Hornetin, joka on käynyt esimerkiksi Liettuassa tai Latviassa yhdellä lentokentällä sertifioimassa niiden vaijerin koelaskulla.Jos lasku uhkaa mennä pitkäksi, voisikohan paikallaan pitoon suunniteltua koukkua kuitenkin käyttää siellä baanan loppupäässä, jos jetillä on sopivasti liikaa vauhtia?
TunnetustiGripen tulee varmaan alas hyvin
Lastatuissa kuorma-autoissa ja niiden perävaunuissa painopisteen korkeuden suhde raideväliin on selvästi suurempi kuin HX-ehdokkaissa. Edellisissä painopisteen korkeus voi olla selvästikin yli 2 metriä (esim tukkikuormassa) kun paripyörillä varustetuissa akseleissa vasemman- ja oikeanpuoleisten pyöräkuormien etäisyys jää alle 2 metrin. Hx-koneilla painopisteen korkeus lienee kaiketi 2,0...2,5 m tuntumassa, ja raideväli selvästi sitä suurempi, eli jossain 3...4 metrin välillä. Täyteen lastattu raskas liikenne (poikkeuksena ehkä styrox kuorma tai niin suuren tiheyden kuorma, esim teräslevyjä, että kuorman painopiste jää lähes lavan lattian tasolle) siis kaatuu paljon helpommin kuin HX-kone.Kyllä pinnan kallistuksella on suuri merkitys lentokoneelle. Renkaat & raideväli pienet, painopiste korkealla.
Ohjausvoimat ovat yllättävän heikkoja verrattuna painovoimaan. Jos kone lähtee maanopeuksissa painovoiman seurauksena kääntymään/liukumaan jonnekin suuntaan, sitä voi vastustaa vain jarruilla taikka suurella moottoriteholla, joka suuntautuu suoraan taaksepäin ja sitä sitten päätelineiden jarruilla ohjataan kääntövoimaksi.
Vastaavan sisältöisiä sivustoja on netti täynnä. En löytänyt ainuttakaan jonka mukaan ohjattava nokkapyörä olisi harvinaisuus edes pienkoneissa, saati sitten kalliissa hävittäjässä.The nose wheel on most aircraft is steerable from the flight deck via a nose wheel steering system. This allows the aircraft to be directed during ground operation. A few simple aircraft have nose wheel assemblies that caster. Such aircraft are steered during taxi by differential braking.
Kun suurin pyöräkuorma on päälaskutelineellä ja nokkapyörällä selvästi pienempi, niin tottakai myös sivuvoimasta suurin osa tulee päätelineiden kautta. Renkaan pito kitkakertoimella mitattuna kuitenkin paranee pintapaineen laskiessa kuivalla tienpinnalla, joten sivuvoimaa suhteessa pyöränkuormaan löytyy nokkapyörälle tarvittaessa enemmän kuin päälaskutelineen pyöriltä ainakin canardeilla silloin kun vauhtia vielä on. Ja kyllä laskutelineiden rakenne on ne voimat tehty myös kestämään, muuten sivutuulilaskuissa tulisi kyllä aivan liian usein vaurioita. Mitä järkeä olisi tehdä hävittäjän nokkapyörästä tievoimien perusteella ohjautuva, ihan oikeasti ohjattavan sijasta?En ole minäkään hävittäjää lentänyt, mutta pienemmällä koneella käsittelyn tekee ihan pienikin kallistus oleellisesti vaikeammaksi. Tukialuskoneilla ohjaus on yleensä myös nokkapyörässä, mutta muutoin nokkapyörää ei ole tehty ollenkaan käsittelemään tai kestämään sivuttaisvoimia; kaikki isommat voimat välittyvät päätelineiden kautta ja nokkapyörä vain tukee keulaa pystysuorassa suunnassa. Päätelineet toki on tehty kestämään kaikenlaista; tömähtävät laskut ja kovat sivutuulet jne.
Uskoisin koulutetun pilotin siinä mäessä tarpeen vaatiessa operoivan ihan ilman mitään ongelmaa. Ilman jarruvaijeria lienee oikeasti liukkaalla kelillä jopa tarpeen venyttää laskua sinne asti, ja viedä aidat/kuorma-autot ajoissa riittävän kauas. Harjoituksissa voidaan tietystikin ennen laskua torjua se liukkaus, sodan aikana moisen käytännön varaan tuskin lasketaan.Jokioisten pohjoispään mäki on semmoinen etten siinä viitsisi millään lentokoneella operoida. Mutta jos henki on siitä kiinni, pilotti on varmaan valmis koettamaan mitä tahansa. ; ) Jos joku F-35 humpsahtaisi siitä mäestä vauhdeilla alas, olisi hiinä ja hiinä pysähtyisikö se ennen valtatietä sulkevia kuorma-autoja tai aitoja, tai jos se lähtisi kääntymään, taipuisi ohkainen nokkateline ehkä käännöksessä alta pois. Molemmissa tapauksessa runko mennee joka tapauksessa lunastuskuntoon...
Täyteen lastattu raskas liikenne (poikkeuksena ehkä styrox kuorma tai niin suuren tiheyden kuorma, esim teräslevyjä, että kuorman painopiste jää lähes lavan lattian tasolle) siis kaatuu paljon helpommin kuin HX-kone.
Siltikin ohjausvoimat ovat varsinkin liukaalla selvästi pienempiä kuin painovoima, ja pääosa painosta on ainakin paikallaan päälaskutelineillä. Canardikoneilla laskukiidon alussa nokkapyörään saanee jonkin verran enemmän pyöränkuormaa ja siten pitoa aerodynaamisen downforcen ansiosta.
Kun suurin pyöräkuorma on päälaskutelineellä ja nokkapyörällä selvästi pienempi, niin tottakai myös sivuvoimasta suurin osa tulee päätelineiden kautta. Renkaan pito kitkakertoimella mitattuna kuitenkin paranee pintapaineen laskiessa kuivalla tienpinnalla, joten sivuvoimaa suhteessa pyöränkuormaan löytyy nokkapyörälle tarvittaessa enemmän kuin päälaskutelineen pyöriltä ainakin canardeilla silloin kun vauhtia vielä on. Ja kyllä laskutelineiden rakenne on ne voimat tehty myös kestämään, muuten sivutuulilaskuissa tulisi kyllä aivan liian usein vaurioita. Mitä järkeä olisi tehdä hävittäjän nokkapyörästä tievoimien perusteella ohjautuva, ihan oikeasti ohjattavan sijasta?
Tästä olen samaa mieltä. En usko moiseen kuin pakkotilanteessa. Tuonne jontkaan ei ole pakko mennäkään, koska vaijerilaskujärjestelmä ja mahdollisesti hidastusverkko ottavat vauhdin pois ennen sitä.Jokioisten pohjoispään mäki on semmoinen etten siinä viitsisi millään lentokoneella operoida. Mutta jos henki on siitä kiinni, pilotti on varmaan valmis koettamaan mitä tahansa. ; ) Jos joku F-35 humpsahtaisi siitä mäestä vauhdeilla alas, olisi hiinä ja hiinä pysähtyisikö se ennen valtatietä sulkevia kuorma-autoja tai aitoja, tai jos se lähtisi kääntymään, taipuisi ohkainen nokkateline ehkä käännöksessä alta pois. Molemmissa tapauksessa runko mennee joka tapauksessa lunastuskuntoon...
Luuletko että minä puhun lämpimikseni nettilähteitä siteeraten tässä asiassa? Olen siellä minäkin ajellut ja sanon että se pohjoispäässä oleva pituusprofiilinmuutos on melkoinen lentokoneelle, eikä mikään "hieman". Samalla kiitotie kapenee tien laskiessa, joten kyllä se tosi haastava paikka on, varsinkin kun sinne ei näe koneen nokan jäädessä eteen.Olen ajanut autolla useamman kerran tuolla eli tiedän että pohjoispäässä on jonkin verran kallistusta, mutta en kuitenkaan pidä hävittäjiä tai hävittäjälentäjiä ihan yhtä avuttomina kuin ilmeisesti sinä ja siten uskon ettei ole mitään ongelmaa pitää konetta tien keskilinjalla vaikka tiessä olisikin hieman pituussuuntaista kaltevuutta kun tiessä ei kuitenkaan ole kaarretta kuin vasta lähes pellon toisessa päässä.