@Analysti Rajasin tietoisesti tapauksen "ohjuksiin, jotka kykenevät itsenäiseen maaliinhakeutumiseen". Tällöin puhutaan käytännössä koordinaattitiedon välittämisestä. Nykyään ei enää vaadita, että sensori tietäisi mitään aseesta, joka sen tuottamiin koordinaateihin hakeutuu. Tutkalta vaaditaan siis:
-Tutka kykenee havaitsemaan kohteen riittävän kaukaa -> Global Eye vaikuttaisi kykenevältä
-Tutkan antama etäisyys ja kulmatieto on riittävän tarkka -> Global Eye vaikuttaisi kykenevältä "normaaleja maaleja" vastaan ja aktiivisella tutkalla ja/tai IIR:llä varustettu ohjus antaa tässä vähän anteeksi
-Maalitieto päivitetään riittävän usein -> Mikä tahansa AESA-tutka pystyy päivittämään vähintään yhden kohteen paikkaa käytännössä reaaliaikaisesti, jos se ohjelmoidaan niin tekemään. Tätä ei välttämättä valvontatutkaan välttämättä ole ohjelmoitu.
-Maalitieto pitää pystyä välittämään nopeasti ja synkronoidusti. -> Tämä nyt on melko tutkariippumaton suorituskyky, vaikka tutkaa toki voi käyttää datan välittämiseen.
Kuten
@Jopuni yllä kirjoittaa, AESA on paljon monikäyttöisempi kuin perinteiset tutkat. Mutta yhtä totta on se, että kaikkea se ei tee samaan aikaan.
Ja homma ei ole missään tapauksessa yksinkertaista. Yllä kirjoitetusta yksinkertaistamisesta puuttuu suurin osa siitä, mitä tapahtuu sen jälkeen, kun tutka on signaalin vastaanottanut, joka on sitten paljon vaikeampaa. Tässä suhteessa en kuitenkaan näe isoa _teknistä_ eroa F-35:n ja GlobalEyen välillä.
Sen verran otan sanojani takaisin, että F-35 on todennäköisempi tähänkin hommaan, koska sen kehittämiseen käytetään rahaa eri suuruusluokassa.