Nato pystyy kokonaisuudessaan myös siihen. Melko helposti. Naton mailla on yli 1000 modernia taistelukonetta Euroopassa. Venäjällä ei ole mitään mahdollisuuksia kiistää sitä edes paikallisesti ja ajallisesti Nato-maiden ilmatilassa.JSTARS on pian mennyttä kalua( 6 järjestelmää on jo luiskassa) ja kyse oli AEW- koneista ja niiden tutkista. JSTARS ei ilmamaaleja valvonut ja se aiotaan korvata ABMS -järjestelmällä, joka yhdistää eri sensorien ja lavettien tuottaman datan yhteen kuvaan.
https://www.airforcetimes.com/news/...red-to-pursue-new-missions-to-replace-jstars/
NATO käyttää AEW&C laivaston, satelliittien ja maalla sijaitsevien järjestelmien lisäksi Italian Sigonellaan sijoitettua RQ-4D Phoenix- lentuetta valvontaan sekä tiedusteluun.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_48892.htm
Meillä suomessa ei tule olemaan tuollaista kykyä itsenäisesti, eikä tarvitsekkaan koska olemme nyt liittoumassa. Sensijaan määrä korvaa osittain laatua, eli edullisia lennokkeja hankkimalla riittivän paljon, voi aselajit tuottaa itse paremmin ilmatiedustelutietoa ja parantaa myös kokonaistilannekuvaa. Nyt 2010- luvulta lähtien tämä alkaa olla mahdollista ensimmäistä kertaa historiassa riittävän kattavasti ja laadukkaasti.
Kyse ei ole nyt tai tulevaisuudessa niinkään enää siitä että onko tietoa tuottavia lavetteja tai yksiköitä riittävästi, vaan pullonkaulana tulee olemaan tiedon hallinta ja seulominen. Tietoa tulee niin rajusti että sen analysointi nopeasti ja tarkasti on haasteena. Hyvä esimerkki joustavasta tiedonkeruusta erittäin laajalti on Ukrainassa käytössä olevat, kännykkäsovellukset ePPO ja Gis Arta. E(e)PPO on ladattavissa kännykkään. E(e)PPO:n avulla voivat myös kansalaiset lähettää tietoa vihollisen ilma-alusten liikkeistä.
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008855802.html
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...tkadataa/e110a3d6-4c09-4d34-ac76-16daed894d00
AEW- koneiden etuna on kyllä valvonnan nopea painopisteen siirtäminen, katveiden kattaminen laajalla aluella sekä tehokas tiedon kerääminen + välittäminen. AEW-koneita ei voida kuitenkaan käyttää turvallisesti täällä etulinjassa jos/kun sota syttyy ja uhka kauas kantavasta ilmatorjunnasta sekä vihollisen hävittäjistä on suuri. Valvontakoneiden suurin hyöty olisi ennakkovaroituskyvyn parantamisessa, jos niitä kyetään muun tilannekuvan mukaan käyttämään oikein. Vain Yhdysvalloilla on kyky hankkia jollain alueella sellainen ilmaherruus, että tutkavalvontakoneilla voidaan operoida kohtuullisella riskillä.
It-ohjuksia ei tartte pelätä lainkaan 150+ km rintamasta. Eli esim Länsi-Suomen päällä on täysin turvallista operoida.