Informaatiosodankäynti, propaganda ja kulttuurivaikuttaminen - Turvallisuuden ulottuvuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja LasUps
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
käännös, puutin setä pistää sut heti töihin jos osoitat taipumusta viruksen kirjoittamiseen

Malware writers whose wares are used by separate attackers to pop Russian national infrastructure could end up fined and in jail, if a new Russian bill become law.

The bill (Number 47571-7, Russian) reported by local media threatens those involved in the manufacture of malware subsequently used in damaging attacks against telecommunications, transport, or energy with up to a decade in jail, forced work for the state, or up to a million rubles (US$15,765, £12,526, A$21,145) fine.

Authors would not need to be directly responsible for attacks: merely having written "deliberately nefarious" tools required to pull off the hacks would be enough for a conviction.

Attacks are considered in scope of the bill if they involve blocking or modificating critical infrastructure data, copying it, or disabling relevant security controls.

It is unknown how such laws could impact authors of legitimate hacking tools, although the bill states wares must be deliberately built for offensive hacking.

Russia's large and vibrant information security community, like others around the world, develops tools for crucial offensive penetration testing that are equally useful to black hat criminals wanting to break into infrastructure.

It's harder to find legitimate uses for tools such as remote access trojans and booter or denial of service network stressing services, yet all are technically dual-use.

The Register has sought comment from Russian white hats hackers on how the draft bill may impact their practices.

The draft bill comes days after Russian President Vladimir Putin signed the nation's new information security doctrine [PDF] (Russian) that lists foreign spies, terrorists, and criminals as the chief threats to Moscow and the main beneficaries of technolgy vulnerabilities and weaknesses.

Russia has recently ramped up its efforts to have government agencies adopt local tech. The resulting recommended vendor list has proved permeable, but has also emboldened local vendors and cloud operators.
http://www.theregister.co.uk/2016/12/09/moscow_draft_bill_could_jail_hacking_tool_writers/
 
Trollit poliisin työllistäjinä
Uusisuomi puheenvuoro 9.12.2016 10:25 Marko Forss


Johdanto

Imatran tapahtumat nostivat trollaamisen taas otsikoihin, kun lähinnä yksittäinen Twitter-tili aiheutti hämmennystä levittämällä väärää tietoa henkirikoksen osallisista. Trollit aiheuttavat miltei päivittäin ilmoituksia nettipoliisille eri aiheista, joihin tosin on harvemmin mahdollisuuksia puuttua. Yritän avata tässä kirjoituksessa havaintojani trollaamisesta internetissä ja käydä läpi erilaisia trollaamisen muotoja ja motiiveja sekä aiheeseen liittyvää poliisin tiedottamista. Kirjoitus on pitkä, mutta aiheesta kiinnostunut jaksaa varmasti kahlata sen läpi.

Perinteiset trollit

Kun aloitin nettipoliisin työt, käsitti trollaaminen yleensä tekomuotoja, joissa yritetään tahallaan ärsyttää toista osapuolta erilaisilla tunteisiin vetoavilla aiheilla. Nykyään näistä suosittuja ovat erilaiset eläinten kiduttamiseen, vähemmistöihin, koulusurmiin ja pedofiliaan liittyvät aiheet. Lisäksi nuorten kuolemantapaukset ovat saaneet aikaan erilaisia trollauksia, joissa julkaistaan esimerkiksi meemikuvia muistotilille tai valeprofiileja kuolleiden tiedoilla. Näistä on useita esimerkkejä myös ulkomailta.

Perinteisten trollien taustalla voi olla satunnaisesti pilaileva nuori, mutta myös aikuinen, jolle trollaaminen voi olla jopa elämäntapa. Kanadalaisessa tutkimuksessa trollaajilla todettiin olevan sadistisia taipumuksia, joita ruokitaan toisten kauhistelevilla reaktioilla. Nettipoliisin selvittämissä tapauksissa motiivina on monesti ollut pelkkä itsensä viihdyttäminen ja tylsyys.

Toisaalta osassa trollaamistapauksista omaa motiivia pidetään myös yleisesti positiivisena, joista esimerkkinä voidaan mainita ns. ”pedohunting”, jossa tekeydytään lapseksi ja mennään jopa tapaamaan pedofiiliä kameran kera. Tilanteesta julkaistaan tämän jälkeen tallenne somessa. Trollaamiseen liittyy myös hyvähenkiset källit, joista omalle kohdalle on esimerkiksi sattunut Linnan juhlissa vuonna 2011, jossa Aamulehden äänestyksessä minut äänestettiin Linnan tyylikkäimmäksi. Äänestys oli masinoitu Ylilauta –sivustolta, josta on lähtenyt myös useita vähemmän mukavia trollaustapauksia. Ulkomailla samantapainen suosittu sivusto on 4chan.

Perinteiset trollit voivat nähdä paljonkin vaivaa valeprofiiliensa uskottavuuden eteen ja myös lavastaa esimerkiksi erilaisia eläimenkidutustilanteita. Yleisempää tosin on, että valeprofiilit ovat helpohkosti tunnistettavissa feikeiksi ja profiilissa käytettävät kuvat on kopioitu netistä. Viimeaikaisimmista kuvista tulee esimerkiksi mieleen kuva hirtetystä koirasta. Kuvaan oli lisätty teksti, jonka mukaan kuva oli otettu Suomessa, vaikka tilanne oli tapahtunut Iso-Britanniassa.

Päihde- ja mielenterveysongelmaiset

Välillä voi olla vaikeuksia erottaa, onko kyse trollista, vai onko taustalla vain erilaisia päihde- ja mielenterveysongelmia. Toki ongelmat voivat liittyä osittain myös perinteiseen trollaamiseenkin, mutta eron tekee tekijän tahallisuus. Näissä erilaisia ongelmia omaavan tarkoituksena ei ole trollata sivullisia tai tiettyä tahoa, vaan älämölö on tahatonta ja henkilökohtaisista ongelmista johtuvaa. Tämän takia erotan heidät omaksi ryhmäkseen, vaikka välillä eron tekeminen voikin olla vaikeaa.

Yritystrollit

Omaksi joukokseen erottaisin myös yritystrollit, joidan tarkoituksena on edistää tietyn yrityksen tuotteita tai asioita. Vaihtoehtoisesti kyseessä voi olla kilpailevan yrityksen tuotteiden tai palvelujen mollaaminen. Tässä kirjoituksessa en käsittele kuitenkaan aihetta tämän enempää.

Valtiolliseen vaikuttamiseen liittyvät trollit

Tuorein luonnehdinta trolleista liittyy informaatiosodankäyntiin ja ns. hybridisotiin, jossa tietty kansallinen taho on palkannut henkilöitä levittämään disinformaatiota ja muuta propagandaa omaksi edukseen internetissä. Valtiollisen vaikuttamisen käsite on siis laajempi kuin pelkkä trollaaminen ja siihen liittyy myös esimerkiksi viestinnän estäminen ja tuhoaminen. Trollaus voi liittyä esimerkiksi konfliktitilanteisiin, joissa jaetaan kuvia, jotka lavastetaan liittyväksi itse konfliktiin. Tarkoituksena voi myös olla levittää yleisesti sisäiseen turvallisuuteen ja kansalaiskeskusteluun vaikuttavaa informaatiota, jolla edistetään omaa agendaa. Sen takia ilmoitukset trolleista kiinnostavat myös nettipoliisia.

Israel on ollut yksi edelläkävijöistä sosiaaliseen mediaan liittyvässä propagandassa, mutta erilaisia informaatiosodankäyntiin liittyviä trolleja löytyy myös useasta muusta maasta, kuten Kiina ja Yhdysvallat. Kiinasta löytyy esimerkiksi 50 Cent Army –nimellä toimiva taho ja Snowden NSA-paljastuksissa kerrottiin erilaisista likakampanjamalleista tiettyä henkilöä tai tahoa vastaan.

Sosiaalista mediaa on käytetty hyväksi myös erilaiseen vakoiluun, jota tosin ei välttämättä voida luonnehtia trollaamiseksi. Tällainen tapaus oli käsillä esimerkiksi vuonna 2011, kun Facebookiin oli tehty profiili yhdysvaltalaisen Naton Euroopan joukkojen komentaja amiraali James Stavridiksen nimissä. Profiili oli haalinut kaverilistalleen useita korkea-arvoisia Iso-Britannian valtion virkamiehiä, esimerkiksi puolustusministeriöstä ja armeijasta. Kaverilistalla olemisen seurauksena, tämä luultavasti vieraan valtion lukuun toimiva taho, oli saanut käsikseen paljon arvokasta tiedustelutietoa esimerkiksi kohteiden perheistä ja liikkumisesta.

Suomessa huomiota ovat saaneet laajimmin ns. venäjä-trollit. Sen takia käsittelen aihetta vielä erikseen omassa kohdassaan.

Venäjä-trolli

Aihetta on tuotu esille erityisesti toimittajien toimesta, mutta koko ilmiöstä on jäänyt ainakin itselleni tietyllä tapaa sekava kuva. Ylen uutisoinnin ja Venäjän trollitehtaan paljastamiseen liittyvissä jutuissa trolleja luonnehditaan ”aggressiiviseksi ja anonyymiksi Venäjän johdon agendaa tukevaksi viestinnäksi”. On kuitenkin suhteellisen yleistä, että venäjä-trolleiksi leimataan myös muunlaisia tapauksia, jonka takia tarkempi erittely julkisuudessa olisi tarpeen. Näiden tapausten osalta viestejä tulee myös nettipoliisille, jossa keskustelu on voinut mennä loukkaavaksi tai uhkaavaksi trolliepäilyjen takia.

Havaintojeni perusteella jakaisin Venäjään liittyvät keskustelijat neljään eri kategoriaan:

1) Anonyymit venäjä-trollit, jotka toimivat yleensä Venäjältä käsin
2) Omalla nimellään ja kasvoillaan esiintyvät propagandistit, joilla vahva venäjämielinen agenda
3) Venäläistaustainen tai -mielinen tavallinen kansalainen
4) Perinteinen trollaaja, joka jäljittelee venäjä-trollia

Ensimmäisen kohdan osalta kyse Ylen trollijutun määritelmän mukaisista tapauksista, joissa kyseessä on anonyyminä esiintyvä palkattu työntekijä. Toiseen kohtaan taas jaottelen ne henkilöt, joilla on vahva agenda aiheeseen liittyen, mutta he esiintyvät omalla nimellään ja kasvoillaan ja mahdollisesti toimivat ainakin osittain Venäjän lukuun. Oli toiminta sitten taloudellisesti tuettua tai ei. Kyseisiä tahoja voidaan nimittää jossain tapauksissa myös vaikuttaja-agenteiksi.

Kolmanteen kohtaan kuuluvat tavalliset kansalaiset, jotka voivat olla venäläistaustaisia tai muutoin venäjämielisiä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 Suomessa asui yli 30 000 venäläistä ja venäjänkielisiä oli yhteensä yli 70 000. Olisikin outoa jos Venäjälle myötämielisiä tai ymmärtäviä viestejä ei löytyisi sosiaalisesta mediasta, ilman että tarkoituksena olisi toimia aktiivisesti Venäjän lukuun. Kyse voi siis olla normaalista kansalaisesta, joka ylitulkintaan venäjä-trolliksi.

Viimeiseen kohtaan kuuluvat perinteiset trollit, jotka näkevät kuumana käyvässä venäjä-trollikeskustelussa paikan sörkkiä tilannetta. Esimerkiksi Imatran tapaukseen liittyen kyse oli tiedotusvälineiden tietojen mukaan tällaisesta tapauksesta ja twitter-trolli sai tökeröstä tekotavasta riippumatta laajahkoa huomiota. Lisäksi suojelupoliisi lausui tänä syksynä hallintovaliokunnalle, että venäjä-trollaaminen on saanut julkisuudessa enemmän huomioarvoa, kuin sen mittakaava olisi ansainnut. Suojelupoliisi piti huomattavasti vakavampana uhkana suoraa henkilövaikuttamista päätöksentekijöihin.

Poliisin tiedottaminen trollaustapauksissa

Poliisia kritisoitiin muutaman tahon osalta tiedottamisesta Imatran tapaukseen liittyen ja poliisin hitauden todettiin jättäneen tilaa trolleille. Itselläni herätti enemmän hämmennystä tapa, jolla täysin selkeään twitter-valeprofiiliin reagoitiin somessa ja tiedotusvälineissä. Samaan aikaan monet muut väärät tiedot jäivät ilman suurempaa huomiota. Tietyllä tapaa tämä tukee suojelupoliisin näkemystä tietystä ylireagoinnista venäjä-trolleihin.

Vaikka puolueellinen olenkin, oli poliisin tiedotus mielestäni Imatran tapauksessa riittävän tehokasta. Tilanteeseen ei olisi esimerkiksi vaikuttanut uhrien määrän kertominen mitenkään. Aina jää tilaa trollaamiselle, koska poliisi ei voi kertoa reaaliaikaisesti kaikkea tietoa. Erityismaininnan ansaitsee hyvin hoidettu tiedotustilaisuus. Eikä tämä tarkoita sitä, etteikö poliisin tiedottamisessa olisi yleisellä tasolla parannettavaa. Poliisi ei kuitenkaan voi julkistaa tietoa, ennen kuin asia on riittävällä tavalla tarkastettu. Tiedotusvälineiden tapa taas on nykyään enemmän ”rakentaa” juttua, jossa alkutiedoissa voi olla useita virheitä ja tietoja korjataan sitä mukaan kun niitä tulee, joka taas asettaa poliisin tiedottamiselle paineita.

Sosiaalisessa mediassa ja erilaisilla keskustelupalstoilla spekulointiin Imatran tapauksen yhteydessä myös useilla muilla skenaarioilla, joissa tekijäksi epäiltiin esimerkiksi maahanmuuttajataustaista henkilöä. Näitä ei kuitenkaan nostettu uutisiin, vaikka luotettavuudessaan ne olivat ihan samaa luokkaa twitter-trollin kanssa. Trollitilin toimien uutisoitiin vaikuttaneen jopa venäläisten matkustamisintoon, mutta olisiko asiasta tullut yhtä suurta haloota, jos asiaan ei olisi reagoitu näin vahvasti tiedotusvälineissä? Näin kävi mielestäni myös ns. pelottelevien klovnien tapauksessa, jossa media lietsoi ilmiötä uutisoinnillaan ja sai mielestäni osaltaan aikaiseksi copycat-ilmiön. Sama koskee myös koulu-uhkauksiin liittyviä tapauksia, jossa yksi epämääräinen viesti voi lähteä elämään täysin omaa elämäänsä, jos siihen ylireagoidaan. Ilmoitus poliisille on yleensä riittävä toimenpide!

Poliisi oikaisi trollitilin levittämän tiedon, mutta itse odottaisin kansalaisilta näissä tilanteissa myös tiettyä malttia ja medialukutaitoa. Sosiaalinen media ja keskustelupalstat ovat vakavien rikosten jälkeen aina täynnä spekulaatiota ja väärää tietoa, riippumatta siitä kuinka nopeasti tai tarkkarajaisesti poliisi saa tiedotetta ulos. Monesti myös oikeiden osallisten henkilötiedot ovat löydettävissä jo saman päivän aikana netistä. Ilmiö ei ole edes mikään uusi, koska jo vuonna 2008 Kauhajoen koulusurmaajan tiedot olivat helposti saatavilla miltei heti teon jälkeen sosiaalisesta mediasta.

Lopuksi

Lopuksi voidaan todeta vielä perinteisiin trolleihin liittyen, että näiden osalta nettipoliisi on tiedottanut jo useamman kerran, että ne häviävät parhaiten siten, että jättää ne huomiotta. Toki ilmoitus kannattaa tehdä tapauksissa, joissa ei ole täysin varma onko kyseessä trollitili. Trollien jakamasta materiaalista voi ilmoittaa ylläpidolle, vaikka se ei yleensä johdakaan materiaalin poistamiseen. Mitä taas tulee valtiolliseen vaikuttamistoimintaan liittyviin trolleihin, ottaa nettipoliisi niistä ilmoituksia vastaan mielellään.
 
Nyt on saavutettu länsimaisen kehityksen suurin huippu kun on poliisi tutkimassa trolleja. Soitankin seuraavalla kerralla hätäkeskukseen ja parkaisen itkunsekaisella äänellä että apua mua trollataan intterwebsissä!! :rolleyes:.
 
Tässä ollaan jo hyvän aikaa manattu pystyyn ennen näkemättömiä noitavainoja, joiden vaikutus sananvapaudelle ja overtonin ikkunan asennolle on tarkoituksellakin äärimmäisen haitallinen.

Nettipoliisikirjoituksessa sentään mainitaan myös "länsitrollit" sosiaalisen median mielipidevaikuttajina. Yhdysvalloilla ja Israelilla on tunnetusti maailman massiivisimmat suorituskyvyt informaatiosodan käymiseen. Kun Itämeren alue on nyt viime aikoina muodostunut Yhdysvaltojen turvallisuuspoliittiseksi painopistealueeksi, niin on jokseenkin hieman naiivi, mutta hämmästyttävän usein kuultu väite, ettei Itämeren alueen valtioihin kohdistuisi Yhdysvaltojen taholta minkäänlaista informaatiovaikuttamista ja propagandaa.

Varsinkaan Suomeen ei tietenkään kohdistu mitään muuta kuin venäläisperäistä vaikuttamista. Uskoo ken tahtoo...
 
Punaisen tai vain USA vastaisen ajattelun omaavien suojelumekanismi on tunnetusti tämä, että "niin tekee jenkitkin ja niin tekee länsimaatkin". Tästä menneessä maailmassa omaksutun aatemaailmansa suojelemisessa Tuomioja lienee selkein esimerkki. On kuin elämä olisi mennyt hukkaan jos myötäisi omat kauan vaalimansa argumentit virheelliseksi.

En ymmärrä, että miten Venäjän painostuskeinojen, trollauksen tai propagandan tekee hyväksyttävämmäksi se, että jokin muukin valtio harrastaa samaa saati niin kuin Laamator edellä vielä naivimmin uskotteli - että joku muu pystyisi vielä paljon pahempaan.

Jos vaikka onkin ollut kommunisti tai sosialisti niin siitä vaan muuttamaan ajatuksia ja maailmankatsomusta. Omien arvojen tarkistaminen on kehitystä. Jos näin ei tehtäisi niin eläisimme puissa hedelmiä syöden.

Ja kun väittää USA:n saati Israelin pyrkivän vaikuttamaan suomalaisten asenteisiin niin vähintäinkin esimerkki tästä trollauksesta olisi tarpeen. Ihan itsekunnioituksen vuoksi.
 
Punaisen tai vain USA vastaisen ajattelun omaavien suojelumekanismi on tunnetusti tämä, että "niin tekee jenkitkin ja niin tekee länsimaatkin". Tästä menneessä maailmassa omaksutun aatemaailmansa suojelemisessa Tuomioja lienee selkein esimerkki. On kuin elämä olisi mennyt hukkaan jos myötäisi omat kauan vaalimansa argumentit virheelliseksi.

En ymmärrä, että miten Venäjän painostuskeinojen, trollauksen tai propagandan tekee hyväksyttävämmäksi se, että jokin muukin valtio harrastaa samaa saati niin kuin Laamator edellä vielä naivimmin uskotteli - että joku muu pystyisi vielä paljon pahempaan.

Jos vaikka onkin ollut kommunisti tai sosialisti niin siitä vaan muuttamaan ajatuksia ja maailmankatsomusta. Omien arvojen tarkistaminen on kehitystä. Jos näin ei tehtäisi niin eläisimme puissa hedelmiä syöden.

Ja kun väittää USA:n saati Israelin pyrkivän vaikuttamaan suomalaisten asenteisiin niin vähintäinkin esimerkki tästä trollauksesta olisi tarpeen. Ihan itsekunnioituksen vuoksi.

Mielenkiintoista olisi nähdä yksikin konkreettinen esimerkki väitetyistä "Putintrolleista", joista on kovalla mölinällä vouhotettu kohta kaksi vuotta. Näin kovan mölinän ja leimakorttien heiluttelun lopputulemana olisi suotavaa jo nähdä jotain todellisia tuloksia eikä pelkkää tarkoitushakuista retoriikkaa siitä, kuinka kaikki kritiikki on putinismia ja "veneen keikuttamista".

Mielenkiintoinen seikka on myös se, kuinka valtamedian natotus on lähestulkoon vaiennut kummasti heti Trumpin voiton varmistuttua. Amerikkalaiset lienevät ottaneen pienen aikalisän.

Nämä eivät tietenkään todista yhtään mitään suuntaan tai toiseenkaan, mutta hassuna yhteensattumuksena ovat varsin mielenkiintoinen seikka. Tämän toteamiseksi ei tarvitse olla kommunisti eikä muutenkaan tarkastella asioita punavihreiden lasien lävitse.
 
Mielenkiintoista olisi nähdä yksikin konkreettinen esimerkki väitetyistä "Putintrolleista", joista on kovalla mölinällä vouhotettu kohta kaksi vuotta. Näin kovan mölinän ja leimakorttien heiluttelun lopputulemana olisi suotavaa jo nähdä jotain todellisia tuloksia eikä pelkkää tarkoitushakuista retoriikkaa siitä, kuinka kaikki kritiikki on putinismia ja "veneen keikuttamista".

Mielenkiintoinen seikka on myös se, kuinka valtamedian natotus on lähestulkoon vaiennut kummasti heti Trumpin voiton varmistuttua. Amerikkalaiset lienevät ottaneen pienen aikalisän.

Nämä eivät tietenkään todista yhtään mitään suuntaan tai toiseenkaan, mutta hassuna yhteensattumuksena ovat varsin mielenkiintoinen seikka. Tämän toteamiseksi ei tarvitse olla kommunisti eikä muutenkaan tarkastella asioita punavihreiden lasien lävitse.

Venäjän informaatiosota tai ns trollit ovat ihan tutkittu ja todettu asia. Jos ei ole asiaa huomannut tai vaikka cyberkeskuspuheita niin ei voi mitään. Kaikesta voi kieltäytyä.

Mikähän on tämä valtamedian natotus. Mielestäni Suomessa valtaosa mediasta nimenomaan suhtautuu epäluuloisesti Natoon - olkoonkin, että syynä on Venäjän reaktioiden pelko tai toimittajilla aikanaan niin muodikas USA-kriittinen kasvatus.

Noiden harhaluulojen kehittämiseksi ei todellakaan tarvitse olla kommunisti. Riittää, että on kiiski vastaiselta rannalta.
 
Venäjän informaatiosota tai ns trollit ovat ihan tutkittu ja todettu asia. Jos ei ole asiaa huomannut tai vaikka cyberkeskuspuheita niin ei voi mitään. Kaikesta voi kieltäytyä.

Mikähän on tämä valtamedian natotus. Mielestäni Suomessa valtaosa mediasta nimenomaan suhtautuu epäluuloisesti Natoon - olkoonkin, että syynä on Venäjän reaktioiden pelko tai toimittajilla aikanaan niin muodikas USA-kriittinen kasvatus.

Noiden harhaluulojen kehittämiseksi ei todellakaan tarvitse olla kommunisti. Riittää, että on kiiski vastaiselta rannalta.

Onko näistä em. asioista tehty jokin puolueeton tutkimus?

Joskus jonkun täytyy uida vastavirtaan, vaikka virran mukana ajelehtiminen olisikin helppoa ja mukavaa.
 
Onko näistä em. asioista tehty jokin puolueeton tutkimus?

Joskus jonkun täytyy uida vastavirtaan, vaikka virran mukana ajelehtiminen olisikin helppoa ja mukavaa.
Mikä on sinulle kelpaava puolueeton tutkimus?
Kotimaan tasolla useat tahot, EU- ja NATO-tasolla sekä useat länsimaat ovat tämän trolliongelman todenneet.

Mutta muistan toki nämä sinun autautumaan kehottamisesi. Trollien olemassaolon kiistäminen käy toki oikein sopivasti samaan genreen.
 
Mikä on sinulle kelpaava puolueeton tutkimus?
Kotimaan tasolla useat tahot, EU- ja NATO-tasolla sekä useat länsimaat ovat tämän trolliongelman todenneet.

Mutta muistan toki nämä sinun autautumaan kehottamisesi. Trollien olemassaolon kiistäminen käy toki oikein sopivasti samaan genreen.

Niin. Missä on niitä puolueettomia tutkimuksia ja mistä sellaisen voi varmasti tunnistaa? Hyvä kysymys. Sen sijaan tiedostan varsin hyvin, että erilaisten "tutkimusten" tekeminen on merkittävä osa informaatiovaikuttamista, mitä on varsin selkeästi käynnissä molempiin suuntiin. Sen huomaa jo pelkästään vertailemalla nykyistä uutisointia ja mediavirtaa esimerkiksi muutaman vuoden takaiseen. Muutoksen kyllä huomaa.

Tutkimuksen paljastaminen "tutkimukseksi" ja informaatio-operaatioksi edellyttää käytännössä tutkimuksen perusteellista avaamista kaikkine taustavaikuttajineen, kytköksineen, lähteineen ja rahoittajineen. Tämän prosessin toteuttaminen on nykyisessä informaatiotulvassa melkoisen haastava tehtävä jopa kokonaisille asiaan työpanoksensa käyttäville instituutioille, saati yksittäisille ihmisille.

En ole missään vaiheessa kehoittanut ketään antautumaan. Olen vain todennut, että nykyaikana ei kannata suuremmin yllättyä, jos ns. maanpuolustustahto ei tosipaikan tullen osoittaudukaan aivan niin korkeaksi, mitä mediakarjalle totuudentorvesta säännöllisin väliajoin kerrotaan ja olen myös perustellut esittämäni hypoteesin, miksi nykyajan koulutettu ja kielitaitoinen suomalainen todennäköisesti harkitsee myös muita vaihtoehtoja. Hieman tämän jälkeen uutisoitiinkin näyttävästi, kuinka maanpuolustustahto on laskenut erityisesti 20 - 34 vuotiaiden ikäryhmässä, mikä niin ikään tukee esittämääni hypoteesia. Tulos ei ole nykyisessä tilanteessa ja näillä referensseillä lainkaan yllättävä, vaan sitä voidaan pitää täysin odotettuna.
 
Kremlin pyörittämä informaatiovaikuttaminen on varmasti kolossaalista tätä nykyä, siinä ei ole mitään uutta. Jo NL harjoitti melkoista vaikuttamishalua alalla. Suomalaiset ovat pääosin varsin tunnistamiskykyisiä, kun kyseessä on Kremlin suorat vaikuttamispyrkeet. Selvästi vaikeampaa on tunnistaa vasittu länsivaikuttaminen.

Kannattaa muistaa, että Britannia ja Usa vaklasivat hyvässä toverihengessä mm. eurooppalaisten johtavien poliitikkojen puhelimia, posteja ja ties mitä....liekö lopettaneet? Onko se mielestänne ystävällistä ja suorastaan vakoiltavien edun mukaista toimintaa? Jos mielestänne niin on, osaan sitten jatkossa pysyä pois tästä keskustelusta.

Kaikki pyrkeet eivät suinkaan ole sotilaallisia. Kannattaa huomata ja todeta se, että teollisuuden-kaupan-politiikan-tutkimuksen röyhkeä vakoilu sataa varmasti vakoilijan, eikä suinkaan vakoiltavan laariin.

Jos todetaan, että vakoilu on de facto, niin miksi ihmeessä siinä tapauksessa jätettäisiin informaatiovaikuttaminen ns. väliin, kun siihen löytyy jättiläisresurssit?

Saahan sitä tässä maailmassa uskoa, eikä Luojakaan ole haaveilemasta kieltänyt, mutta tosiasioiden tunnistaminen ja myöntäminen ei ole koskaan pahasta. Ja eipä tätä nykyä esim. poliitikot enää tähän litskuun mene puhumattakaan teollisuuden, kaupan, pankkien, vakuutuslaitosten tms. piirissä.

Minusta katsotte usein asioita VAIN SOTILAALLISISTA näkökulmista unohtaen sen, että pääosa ihmisen ja vaikkapa eurooppalaisen elämästä kuluu tylsässä arjessa ja monta asiaa on hoidettava kohdalleen, jotta voidaan ylipäätään ryhtyä pohtimaan sotilaallisia kysymyksiä.
 
että nykyaikana ei kannata suuremmin yllättyä, jos ns. maanpuolustustahto ei tosipaikan tullen osoittaudukaan aivan niin korkeaksi,

Niin, maanpuolustustahto mitataan vasta oloissa, jotka haastavat nykyihmisen tavoilla, joihin ei ole vertauskohtaa edes historiassa. Voitokkaissa torjuntavoittoryppäissä hankittu klooria on ohittanut parasta-ennen-päivämäärän pari sukupolvea sitten. :rolleyes: Viimeisin raju torjuntavoitto on ajalta 72 vuotta sitten. Siis 72 vuotta sitten.

Jos miehet ovatkin täyttä kruppin terästä, niin miten muu yhteiskunta jaksaa ponnistella isänmaan yhteisellä asialla luopuen kenties viemäreistä, pitkistä suihkuista, syödä kriisiajan halppispitsoja, sopeutua sähkönsaantipulmiin, bensan säännöstelyyn ja mikä pahinta: netti takkuilee varmasti ja pahasti. :D

Eli kun maatalousyhteiskunta Suomi edellisten torjuntavoittojen saalistusaikoihin pystyikin tavoittamaan hopeisen mestaruusvyön uumilleen v. -44, niin digitaaliyhteiskunta Suomi on -erilainen- vuonna -16.....72 vuotta myöhemmin.

Nämä ovat asioita, jotka tosiolevasti nähdään vasta kovassa ja äänekkäässä puristuksessa. Ja vaikka lie niin, että tällaisella foorumilla uskoa ja halua vähän koitella olisikin naapurin kanssa....asioista vastuullisilla tätä näyttämisenhalua on reilusti vähemmän.

Tietty näköharha syntyy myös siitä, kun toimii esim. MAAKKssa, joka on pullollaan himokkaita, halukkaita, motivaatiota pursuavia ja osallistujien silmissä loistaa vakaa puolllustustahto. Otos on kuitenkin varsin vaatimaton prosentti kokonaisosallistujamääristä, jotka tarvittaessa kerätään maanpiiristä mahtikäskyillä PERKsten riettaaseen käsittelyyn. :cool:
 
Niin. Missä on niitä puolueettomia tutkimuksia ja mistä sellaisen voi varmasti tunnistaa? Hyvä kysymys. Sen sijaan tiedostan varsin hyvin, että erilaisten "tutkimusten" tekeminen on merkittävä osa informaatiovaikuttamista, mitä on varsin selkeästi käynnissä molempiin suuntiin. Sen huomaa jo pelkästään vertailemalla nykyistä uutisointia ja mediavirtaa esimerkiksi muutaman vuoden takaiseen. Muutoksen kyllä huomaa.

Tutkimuksen paljastaminen "tutkimukseksi" ja informaatio-operaatioksi edellyttää käytännössä tutkimuksen perusteellista avaamista kaikkine taustavaikuttajineen, kytköksineen, lähteineen ja rahoittajineen. Tämän prosessin toteuttaminen on nykyisessä informaatiotulvassa melkoisen haastava tehtävä jopa kokonaisille asiaan työpanoksensa käyttäville instituutioille, saati yksittäisille ihmisille.

En ole missään vaiheessa kehoittanut ketään antautumaan. Olen vain todennut, että nykyaikana ei kannata suuremmin yllättyä, jos ns. maanpuolustustahto ei tosipaikan tullen osoittaudukaan aivan niin korkeaksi, mitä mediakarjalle totuudentorvesta säännöllisin väliajoin kerrotaan ja olen myös perustellut esittämäni hypoteesin, miksi nykyajan koulutettu ja kielitaitoinen suomalainen todennäköisesti harkitsee myös muita vaihtoehtoja. Hieman tämän jälkeen uutisoitiinkin näyttävästi, kuinka maanpuolustustahto on laskenut erityisesti 20 - 34 vuotiaiden ikäryhmässä, mikä niin ikään tukee esittämääni hypoteesia. Tulos ei ole nykyisessä tilanteessa ja näillä referensseillä lainkaan yllättävä, vaan sitä voidaan pitää täysin odotettuna.
En nyt vielä heittäisi kirvestä kaivoon maanpuolustustahdon laskun kanssa. Olemme nyt tasolla, joka oli tuttu viimeksi 80-90-lukujen taitteessa.
http://www.findikaattori.fi/fi/77

Antautuminen, maasta poistuminen uhan edessä, sanoilla voi leikitellä, missä oletkin tekijämies, mutta samaa ajat takaa. Pyrit pelkästään löytämään kielteisiä seikkoja yhteiskunnastamme. Minä ymmärrän yksittäisistä asioista repeilyn hyvin, mutta sinä toimit jo järjestelmällisesti. Minulle se on antautumaan kehottamista.
Tässä pari esimerkkiä, joiden nojalla olen muodostanut käsitykseni.
http://maanpuolustus.net/threads/työllisyyden-näkymät.4832/page-21#post-401482
http://maanpuolustus.net/threads/reserviläiset-täyttävät-sivarikeskuksen.5359/page-6#post-397710
http://maanpuolustus.net/threads/reserviläiset-täyttävät-sivarikeskuksen.5359/page-6#post-397710
Ylipäänsä suosittelen sinulle matkailua. Jo reissu Venäjän maalle tai vaikkapa ihan Ruotsiin voi avata silmiä. Ruoho ei välttämättä ole vihreämpää toisella puolella.
 
[QUOTE="JR49, Ylipäänsä suosittelen sinulle matkailua. Jo reissu Venäjän maalle tai vaikkapa ihan Ruotsiin voi avata silmiä. Ruoho ei välttämättä ole vihreämpää toisella puolella.[/QUOTE]


Rajajääkäri:
Ei ole. Sen suhteen voitte olla levollisia.
 
Olen joskus avautunut siitä, miten kivaa monissa maissa on, kun mikään ei oikein toimi. Informaatiosodan luonnehan on koettaa esim. rapauttaa uskoa valtion rakenteiden ja virkamiehistön uskottavuuteen.

Tarkoitan etenkin byrokratiaa jne. Suomessa (vielä) asiat ovat ihan OK. Ulkomailla se monesti vaatii vankkumatonta sotilallista asennetta ja peräänantamattomuutta. Tai jos annat perään niin paikalliset virkamiehet tai muut takuulla Välimeren maissa sitten tosiaan vetävät hanuriin monella tavalla.

Kerran istuin aivan selvän 900€ veroasian takia ihan vittuillessaan 5h paikallisen verovirkamiehen toimistossa esitellen vankkumatoman asiakirjan toisensa jälkeen. Jätkä luovutti ja löi leimat kun siltä loppu tupakka... :D
 
En nyt vielä heittäisi kirvestä kaivoon maanpuolustustahdon laskun kanssa. Olemme nyt tasolla, joka oli tuttu viimeksi 80-90-lukujen taitteessa.
http://www.findikaattori.fi/fi/77

Antautuminen, maasta poistuminen uhan edessä, sanoilla voi leikitellä, missä oletkin tekijämies, mutta samaa ajat takaa. Pyrit pelkästään löytämään kielteisiä seikkoja yhteiskunnastamme. Minä ymmärrän yksittäisistä asioista repeilyn hyvin, mutta sinä toimit jo järjestelmällisesti. Minulle se on antautumaan kehottamista.
Tässä pari esimerkkiä, joiden nojalla olen muodostanut käsitykseni.
http://maanpuolustus.net/threads/työllisyyden-näkymät.4832/page-21#post-401482
http://maanpuolustus.net/threads/reserviläiset-täyttävät-sivarikeskuksen.5359/page-6#post-397710
Ylipäänsä suosittelen sinulle matkailua. Jo reissu Venäjän maalle tai vaikkapa ihan Ruotsiin voi avata silmiä. Ruoho ei välttämättä ole vihreämpää toisella puolella.

Olen asunut vuosia ulkomailla ja tiedän, mitä arki vieraassa maassa on kaikkine puolineen. Kiitos vain ehdotuksestasi. Ruoho ei ole vihreää ulkomailla ja Suomi on erinomainen maa asua, mutta ei loppujen lopuksi niin merkittävästi muita länsimaita parempi, että sen puolesta kannattaisi tehdä ihan mitä tahansa. Lisäksi Suomea on ajettu viime vuosien aikana voimakkain liikkein taloudellisesti, kulttuurisesti ja henkisesti sen verran huonoon suuntaan, että Suomen tosiasiallinen suhteellinen paremmuus heikkenee koko ajan. Nykyisellä kehityksellä ei mene enää kovinkaan kauan, kunnes Suomi on jo vajonnut sijoituksissa muiden kehittyneiden länsimaiden alapuolelle.

Toin em. kommenteissa esille sitä seikkaa, että mitä korkeammaksi kansan koulutustaso kohoaa ja mitä kansainvälisemmäksi ihmiset muuttuvat, sitä useampi ajattelee tällä tavalla. Nykyajan koulutetulla, kielitaitoisella ja kansainvälisellä ihmisellä on aivan toiset mahdollisuudet ja vaihtoehdot käytettävissään kuin vaikka vielä 70 vuotta sitten, eikä ole mitään epäilyksiä siitä, etteikö yllättävänkin moni näitä mahdollisuuksiaan käyttäisi hyödykseen. Tiedän tämän olevan katkeraa kalkkia monelle, mutta nyt on kysymys vuoden 2016 Suomesta, jonka yhteiskuntarakenne ja kansa ovat monin tavoin erilaiset kuin vielä syksyllä 1939.

Hypoteettisena kysymyksenä esitän: miksi ihmeessä esimerkiksi monikansallisen yrityksen Suomen toimipisteessä työskentelevä kauppatieteiden maisteri (ltn res) lähtisi jonkun suomalaisen lakipykälän pakottamana pelkän päivärahan voimalla taistelemaan ja mahdollisesti kuolemaan tai vammautumaan vakavasti, jos vaihtoehtona on siirtyä ulkomaille jatkamaan töitä kohtuullisen normaaleissa olosuhteissa, vaikka saman yrityksen jossain toisessa maassa sijaitsevassa toimipisteessä? Sehän olisi tällöin käytännössä ulkomaan komennus ja normaali osa urakehitystä. Joku pankin omistama pienellä käsirahalla velaksi ostettu neukkukuutio voi jäädä taakse, mutta sekin menee pankin tappioksi, koska kaikessa liiketoiminnassa on aina riskinsä.

Tässä kannattaa mielestäni huomioida myös, että syvän rauhan aikana on helppo uhota ja julistaa omaa järkähtämätöntä isämmaallisuuttaan, mutta rohkenen väittää, että tositilanteen koittaessa pelkkä isänmaallisuus, kunnia ja muu abstrakti kansallisromanttinen retoriikka ovat monelle päätöksentekohetkellä kovin keveitä perusteita kun toisessa vaakakupissa painavat oikeasti konkreettiset asiat ja hyödykkeet. Tietenkään kaikilla suomalaisilla ei ole tasavertaisia mahdollisuuksia lähteä ja myös sotaan lähteviä riittää varmasti enemmän kuin tarpeeksi, kunhan vähän laarinpohjia kaivellaan.

Koulutettu, kielitaitoinen ja kansainvälisesti suuntautunut suomalainen ammattilainen pärjää missä tahansa. Lisäksi kannattaa muistaa, että asuu niitä suomalaisia työn tai opiskelun vuoksi Venäjälläkin ja kaikesta päätellen pärjäävät ihan mukavasti. Kaikesta kauhukuvien maalailusta huolimatta Pietari on ilmeisesti ihan kohtalainen paikka asua, jos kieli ei ole ongelma ja tykkää suurkaupungin sykkeestä.
 
Kansainvälinen, kielitaitoinen ja kansainvälisesti suuntautunut suomalainen saattaa myös olla isänmaallinen.

Kas kummaa, että Pietari on lähellä sydäntä.

miksi ihmeessä esimerkiksi monikansallisen yrityksen Suomen toimipisteessä työskentelevä kauppatieteiden maisteri (ltn res) lähtisi jonkun suomalaisen lakipykälän pakottamana pelkän päivärahan voimalla taistelemaan ja mahdollisesti kuolemaan tai vammautumaan vakavasti, jos vaihtoehtona on siirtyä ulkomaille jatkamaan töitä kohtuullisen normaaleissa olosuhteissa, vaikka saman yrityksen jossain toisessa maassa sijaitsevassa toimipisteessä?

Toivottavasti et satu vastaan, koska tuolla lainaamalla lauseella saat kyllä turpaan ja sitten ostat vokaalin. Jos syytä ei ymmärrä miksi, niin parempi pysytellä poissa.

jonkun suomalaisen lakipykälän pakottamana pelkän päivärahan voimalla taistelemaan ja mahdollisesti kuolemaan tai vammautumaan vakavasti,

Tuon kun sanoit, niin olet ikuisesti silmissäni paskahousu, pelkuri ja pyrkyri, jolla ei ole koskaan ollut ajatustakaan palvella isänmaataan vaan muita ja itseään.

Ulkosuomalaiset ovat muuten tilastollisesti maanpuolustushalukkaampia kuin jopa kantaväestö. Joten syö paskas.

Tämä on sitten se henkilöön käyvä hyökkäys eli ad hominem.
 
Viimeksi muokattu:
Kansainvälinen, kielitaitoinen ja kansainvälisesti suuntautunut suomalainen saattaa myös olla isänmaallinen.

Kas kummaa, että Pietari on lähellä sydäntä.

miksi ihmeessä esimerkiksi monikansallisen yrityksen Suomen toimipisteessä työskentelevä kauppatieteiden maisteri (ltn res) lähtisi jonkun suomalaisen lakipykälän pakottamana pelkän päivärahan voimalla taistelemaan ja mahdollisesti kuolemaan tai vammautumaan vakavasti, jos vaihtoehtona on siirtyä ulkomaille jatkamaan töitä kohtuullisen normaaleissa olosuhteissa, vaikka saman yrityksen jossain toisessa maassa sijaitsevassa toimipisteessä?

Toivottavasti et satu vastaan, koska tuolla lainaamalla lauseella saat kyllä turpaan ja sitten ostat vokaalin. Jos syytä ei ymmärrä miksi, niin parempi pysytellä poissa.

jonkun suomalaisen lakipykälän pakottamana pelkän päivärahan voimalla taistelemaan ja mahdollisesti kuolemaan tai vammautumaan vakavasti,

Tuon kun sanoit, niin olet ikuisesti silmissäni paskahousu, pelkuri ja pyrkyri, jolla ei ole koskaan ollut ajatustakaan palvella isänmaataan vaan muita.

Nyt taisi mennä vähän tunteisiin. :D

11204441_899589373449279_9113990489116458391_n.jpg


Varsinainen pointti menee oikein suhahtamalla hilsettä viistäen ylämummoon.
 
Voi voi. Sanon joskus mitä ajattelen...olet ovelampi kuin monet trollit, mutta samaa paskaa.

Varmasti trollitehtaassa Pietarissa on hauskaa. Noin niinkuin kielitaitoisena ulkosuomalaisena.

Jostain syystä en muuta käsitystäni teikäläisestä, Laamanaama.
 
Back
Top