Pantsir on kantamansa puolesta jo alueilmatorjuntaohjusjärjestelmä...koska NASAMSin kuulemma on, mutta Pantsirin ohjuksen torjunta-ala on suurempi kuin NASAMSin lavetin...
Pantsir ei ole kohdetorjuntajärjestelmä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska Pantsir kykenee suojelemaan myös liikkeellä ollessaan. Enemmänkin sitä voisi pitää ylisuurena ja tehokkaana ilmatorjuntapanssarivaununa, Tunguskan isoveljenä.
Ei minusta koska ei ole korrektia vertailla hajautettua ja verkottunutta järjestelmää (jota voidaan joustavasti laajentaa huomattavasti) kuten NASAMS II ja Pantsir joka on yksi järjestelmä yhdellä lavetilla. NASAMS kykenee verkottumalla ulottamaan torjunta-alaansa huomattavasti yhden johtokeskuksenkin ohjaamana ja Pantsir on kiinteä kokonaisuus. Jos 2 Pantsiria tai useampi liitetään yhteen, se on useamman järjestelmän kokonaisuus mutta kuten sanoin verkottumisessa ja taistelunkestävyydessä NASAMS vie voiton kirkkaasti. Pantsirin hyvistä ominaisuuksista huolimatta en usko siihen että ko. järjestelmä on 100% toimintakykyinen siirtyessään.
Pantsirissa on komento-ohjaus. Puoli-aktiivinen tutkaohjus on surkea häivemaalien torjunnassa (toki hiukan parempi kuin aktiivinen tutkaohjaus), koska tällöin ohjuksessa pitää olla niin herkkä vastaanotin, että se kykenee havaitsemaan häivekoneen tutkakaiun. Komento-ohjauksella toimiva on oikeastaan paras häivemaalin torjuntaan (okei, säteen seuraaja olisi about yhtä hyvä), koska tällöin ISO ja TEHOKAS tutka pitää maalin pilkillä ja ohjaa ohjuksen oman tutkakuvansa mukaan perille maaliin. Iso, kunnon tutka ja iso, kunnon vastaanotin ja tehokkaat signaalikäsittelyt itse lavetilla ovat aina paremmat kuin pieni tutka ja pieni vastaanotin (aktiivinen tutkahakeutuminen), tai iso tutka ja pieni vastaanotin (puoliaktiivinen tutkahakeutuminen) ja jopa parempi kuin ip-hakuisetkin (koska stealth voi suojautua niiltäkin aika hyvin).
Ok, kiitos tiedosta ja oikaisusta! Kun pidät järjestelmän etuna ISOA, TEHOKASTA tutkaa niin mieleen tulee selkeästi slaavilainen käsitys siitä että kaikkien sotakoneiden hyvyys = suuruus koossa. Näinhän asia ei ole kuten itsekin varmaan ymmärrät, vaan tutkan tai sensorin kehittyneisyys EI välttämättä korreloi ulkoisen koon kanssa. Tosiasiassa asia on ennemminkin päinvastoin koska kehittyneemmät värkit tuppaavat ennemmin kutistumaan kuin kasvamaan kokoa, ihan näin yleisesti.
Häivekoneen IP-heijasteen vähentäminen tai suhteuttaminen ympäristöön ei ole noin yksinkertaista kun annat ymmärtää. On hieman eri asia naamioida ja häivyttää nopeasti lentävän häivelentokoneen IP-jälkeä/lämpöherätettä kuin maa-ajoneuvon tai laivan, luulen ma.
ITO05(M):ssä on ihan sama juttu, tai itse asiassa se pystyy tulittamaan vain yhtä maalia kerrallaan. Harvapa siitä meteliä pitää...
No minä en asiasta ole vaiennut tai meteliä pitänyt. Tråådi käsittelee ITO-90M korvaajaa, EI ITO-05:n.
Pantsirissa on paljon parempi kantama kuin missää noista. NASAMSin monimaalitorjuntakyky on teoriassa tietysti oikein hyvä, käytännössä, jos verkko ei toimi niin se on tasan nolla. Avengerin kantama on surkea, enkä usko, että sillä pystytään käytännössä ampumaan yhtään nopeammin maaleja kuin Pantsirilla (ne ohjukset pitää jokainen tähdätä, lukita, laukaista, sitten hakea uusi maali manuaalisesti, tähdätä, lukita ja laukaista jne.). Umkhonto on noissa suhtein kyllä eri luokkaa, se pitää myöntää. Umkhonto jollain maston nokkaan nostettavalla IRST-systeemillä voisikin olla oikein hyvä vaihtoehto (jos ei pelätä ip-vastatoimia) kyllä.
Verkon toimivuuden kyseenalaistaminen voi tietysti olla relevanttia jos asian voi perustella TIEDOLLA, ei fiilispohjalla kuten sinä teet. Asialla voi tietysti spekuloida mutta tiedonsiirtäminen nopeasti ja laajasti on juurikin NASAMS järjestelmän vahvuus. Yhtä hyvin voin itse spekuloida Pantsirin kyvyllä torjua häivemaaleja mutta en sitä tee koska minulla ei ole asiasta tietoa. Avenger voidaan aseistaa ainakin 2 eri IT-ohjustyypillä kuten aikaisemmin tuli esille. Sitäpaitsi Avengerilla on muita etuja pelkän kantaman sijaan jotka nekin on jo esitelty joten en ala samaa toistamaan. Jos et usko Avengerin torjuvan maaleja nopeammin niin älä sitten, aivan sama. Maalaisjärjellä ajateltuna maalin lukitseminen, laukaiseminen ja uuden hakeminen on monissa systeemeissä perusperiaate. Se on kuitenkin erona Avengerin ja Pantsirin välillä että kun toinen ohjaa ohjusta tai kahta maaliin niin toinen voi laukaisun jälkeen hakea heti uuden maalin jota tulittaa.
Edelleenkin, Pantsirissa on komento-ohjaus, ei puoliaktiivista hakeutumista. Epäilen vahvasti, että Pantsirin AESA-tutkaa ei ihan tuosta vain paikanneta ja lamauteta. Ohjukset tosin näyttävät savuttavan aika paljon, se voi paljastaa enemmän. Toisaalta, Pantsirilla on sellainen tulivoima ja omasuojakyky, että jos vaikkapa pari Pantsiria toimii kimpassa lähistöllä, niin saa aika epeli olla, jos aikoo ne Pantsirit saada tuhottua nopealla vastatoimenpiteellä. Kantaman sisälle tulleet ammutaan alas ja nopsaan, sitten on omasuojana tykit ja liikkuvuus takaa, että Pantsir voi vaihtaa äkkiä tuliasemaa kun on yksi torjuntatehtävä suoritettu. Tietysti passiivinen systeemi (Umkhonto + IRST-podi) olisi ehkä vielä hankalampi...mutta siinäkin ohjusten laukaisu kyllä paljastaa ampumapaikan ja Umkhontoa ei taida saada kovin äkkiä liikkeelle kun ohjukset on ammuttu?
"Epäilen vahvasti", "en usko" jne.jne. tuota samaa rataa jatkuvat kommenttisi. Ohjusten savu on pienempi haitta nykyään kun IT-ohjusten laukaisulämpö ja tutkien sijainti voidaan nopeasti geopaikantaa. No, siinä kisaavat nopeus ja tarkkuus mutta myös Pantsir kuten muutkin ohjusjärjestelmät maailmassa on elektronisesti häirittävissä. Esimerkiksi ohjuksen ja tutkan välinen radiolinkki on myös mahdollista sotkea. Myös Pantsirin tutkat lähettävät signaaleja yli tehokkaan kantamansa ja ne on mahdollista poimia, mitata ja lähde paikantaa, ei tietysti helposti mutta kuitenkin. HARM-ohjus ja SDB-pommi on laukaistavissa yli 100km:n päästä joten ei tarpeeksi pätevän vastustajan tarvitse edes tulla it-ohjuksen kantaman sisälle.
Nuo toimikoon todisteina tästä:
http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.600486#!
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-24767571
Israelin ilmavoimat on iskenyt arviolta 6 kertaa viime vuoden aikana Syyriaan ja myös tämän vuoden aikana, viimeksi kesäkuussa eikä mahdolliset Pantsirit tai muutkaan venäläisohjukset ole auttaneet tässä tippaakaan! Yhtään Israelin konetta ei ole menetetty näissä iskuissa. Se kertoo selvästi että myös nykyaikainen ilmatorjunta kyetään ohittamaan.Se kertoo viestiään myös siitä että pelkkä ilmatorjunta ei voi olla tehokas tapa pysäyttää hyökkääjää vaan siihen pitää yhdistää ajantasainen hävittäjätorjunta. Uskomattominta on se että jo 2007 Israel teki väitetyn iskun Syyriaan eikä siitä ole todisteita julkisesti esitetty kenenkään taholta! Muistan lukeneeni jostain että venäläisasiantuntijat olivat ihmeissään Israelin oletetusta tempusta.
Pantsir ei ole kuolematon tai voittamaton. Sen tutkat lähettävät säteilyä jonka kehittyneet SIGINT-järjestelmät havaitsevat, kyse on vain etäisyydestä ja lavetti/järjestelmä on tuhottavissa HARM-ohjuksilla tai muilla täsmäohjuksilla. Siinä meneekin sitten kerralla koko systeemi tutkineen, keskuksineen kaikkineen! Ja vaikka Pantsir havaitsisi ja ampuisi alas ne kaksi ohjusta jotka se voi kerralla torjua niin kolmas paukku on sille viimeistään jo kohtalokas. Vai lähettävätkö sen tutkat vain sellaista säteilyä joka on venäjällä keksitty eikä siitä ole lännessä kuultukkaan?
Ainiin, ihan unohdin että Venäläiset, ne tietävät NASAMSin ja NATO-linkkien koodit, laitteet, kryptaukset ja tuntevat viestijärjestelmät kuin omat taskunsa! Ei niitä voi voittaa, on se ihme kun länsimaissa ei noita juttuja osata?! Ne taitaa olla niitä venäläisiä super-hyper-mega-aseita..... :o