Miten nuo jääkäripataljoonat oli koottu
Perusyksiköt taisivat olla EK, 1.-3.JK, KRHK, HK, TJ- ja VPTRI
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Miten nuo jääkäripataljoonat oli koottu
Perusyksiköt taisivat olla EK, 1.-3.JK, KRHK, HK, TJ- ja VPTRI
Perusyksiköt taisivat olla EK, 1.-3.JK, KRHK, HK, TJ- ja VPTRI
Lähteesi on väärä. Jääkäriprikaatit olivat suunniteltu vain mainitsemillani kalustoilla. Ällit ja kaikki muukin telakalusto oli 1. ja 2. Panssariprikaatin kalustoa.
Tää oli jošsain kaaviossa jossa oli kolme eri ajoneuvoa. Pasi, Teka ja Älli-Tälli
Oliko jäkärikomppanioilla 81 mm kranaatinheittimet.
Ja minkä kokoisia nuo porukat oli
Usko pois, ei ollut ällejä. Oli BTR-60:t yhdellä ja ainoalla joukko-osastolla, nimittäin Savon Jääkäriprikaatilla jonka perusti vähemmän yllättäen Savon Prikaati.
KRHJ:t jotka olivat Pr80 organisaatiossa jäivät pois Pr90:sta aiemmin selittämistäni syistä. Jalkaväkiprikaateihin ne jäivät ja palasivat sittemmin nykyisiin kokoonpanoihin, kiitos luojan!
Usko pois, ei ollut ällejä. Oli BTR-60:t yhdellä ja ainoalla joukko-osastolla, nimittäin Savon Jääkäriprikaatilla jonka perusti vähemmän yllättäen Savon Prikaati.
KRHJ:t jotka olivat Pr80 organisaatiossa jäivät pois Pr90:sta aiemmin selittämistäni syistä. Jalkaväkiprikaateihin ne jäivät ja palasivat sittemmin nykyisiin kokoonpanoihin, kiitos luojan!
Vai oliko esikunta ja huolto koottu omaksi komppaniaksi, EHK:ksi? Muistanko ihan väärin?
Ketjun aiheeseen jjoht-koulutuksen aikanaan saaneena, niin olihan se älytöntä, että komppanialla oli omaa orgaanista raskasta pelkästään it-kookoot. Kiinnostanut aina, miten kauan tätä vaihetta kesti, ennenkuin krh-joukkue palasi?ja palasivat sittemmin nykyisiin kokoonpanoihin, kiitos luojan!
Ketjun aiheeseen jjoht-koulutuksen aikanaan saaneena, niin olihan se älytöntä, että komppanialla oli omaa orgaanista raskasta pelkästään it-kookoot. Kiinnostanut aina, miten kauan tätä vaihetta kesti, ennenkuin krh-joukkue palasi?
Itkoilla sitten murtokohtaan se viimeinen 50-100 metriä, käskettiin, tai kuten meillä Savon Prikaatissa, niin olisi pitänyt neuvotella BTR sellaiseen kohtaan että sillä sitten. Ei muuten mene metsässä kovin ketterästi ainakaan rauhanajan varovaisuudella... Kaikkea tätä osasi jo varusmieskin hieman epäillä, että mitenköhän toimisi tositilanteessa
Eihän se tietenkään toimi! Eikä pyöräajoneuvon taisteluarvo ole pelkästään sen liikkuvuudesta kiinni. Epäsuoraa niskaan niin sen jälkeen ei ole enää renkaita alla. Ja ison vaihtopyörämäärän pitäminen joukon mukana on logistinen mahdottomuus. Tämä hyökkäyscase ei tietenkään ole pahin tilanne ilman krh:ta sillä siihen oli kuitenkin ajateltu löytyvän tulenjohtajan kautta prikaatin/patl:n muuta epäsuoraa tulta. Mutta meidän periaatteiden mukaisesti on epiksemme keskitetty tärkeimpään paikkaan ja muut suunnat sai tällä Jpr-versiolla tulla toimeen pelkän kk- ja sinkotulen voimin.Ketjun aiheeseen jjoht-koulutuksen aikanaan saaneena, niin olihan se älytöntä, että komppanialla oli omaa orgaanista raskasta pelkästään it-kookoot. Kiinnostanut aina, miten kauan tätä vaihetta kesti, ennenkuin krh-joukkue palasi?
Itkoilla sitten murtokohtaan se viimeinen 50-100 metriä, käskettiin, tai kuten meillä Savon Prikaatissa, niin olisi pitänyt neuvotella BTR sellaiseen kohtaan että sillä sitten. Ei muuten mene metsässä kovin ketterästi ainakaan rauhanajan varovaisuudella... Kaikkea tätä osasi jo varusmieskin hieman epäillä, että mitenköhän toimisi tositilanteessa.
Syyt miksi meidän JPr-konseptimme koki ensin voimakkaan supistumisen ja sekin tingitty versio jäi suurimmaksi osaksi toteutumatta ovat pääosin PV:sta riippumattomia. Nämä alkukaavailut laadittiin kahden reunaehdon varaan:
1. Ilmavoimien lentsikat saavat erillisrahoituksen (kuulostaako tutulta?)
2. 1980-luvun talouskasvu jatkuu jos nyt ei ihan samanlaisena nousukiitona mutta kuitenkin hyvällä kasvu-uralla.
Kohdasta 1 kannattaa muistaa, että maavoimien 100 miljardia oli silloinkin ilmavoimille miljardi. Eli pienikin erillisrahoitus olisi näkynyt nopeasti JPr varustuksessa, jos varat olisi siihen ohjattu. Kohdan 2 talouskasvun vaikutus taas aina unohdetaan kun näistä hankinnoista puhutaan. Puolustusmenothan ovat prosenttia bkt:stä, joka luku kertautuu joka budjettiin ja on 10 v päästä ihan muuta kun on kuviteltu jos talous lähteekin miinukselle.
Hyvä ja mielenkiintoinen postaus!
Lähinnä pohdituttaa onko tästä ja epäonnistuneesta valmiusprikaatihankkeesta otettu opiksi, vai maalaillaanko edelleen pilvilinnoja? Yleinen byrokratian laki on, että kaluston hinta nousee ja määrärahat laskevat. Jos onnenkantamoisia tai budjettilisäyksiä tulee, hyvä niin. Tämänkin asian vuoksi olisi hyvää ja toivottavaa että Puolustusvoimissa panostettaisiin myös lähihistorian historiantutkimukseen, voitaisiin ottaa menneestä opiksi.
(Itse veikkaan Ilmavoimien maalailevan pilvilinnoja HX:n suhteen, mutta olen tuonut jo esiin sen monta kertaa niin ei tähän ketjuun...)
Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä miten JPr-konseptiin päädyttiin ja millaisia vaihtoehtoja oli tarjolla, mutta pitänee vielä odottaa parikymmentä vuotta! Näin nojatuolistrategina epäilisin vähän koulutettujen maavoimien hyötyneen enemmän panostuksesta epäsuoraan tuleen, ilmatorjuntaan ja linnoittamiseen, mutta tämä tulee toki nojatuolistrategin näkökulmasta. Linnoittamista rauhan aikanahan olisi estänyt merkittävästi Lappia lukuun ottamatta pakko sumentaa todellinen vastustaja.
Olihan valmiusprikaatihanke sentään jo huomattavasti realistisempi kuin jääkäriprikaatit 80/90-luvuilla. Lähdettiin vuosikymmenen mittaisella panostuksella rakentamaan kolmea prikaatia aiemmin rakennettua uusin hankinnoin terästäen ja päivittäen. Lisärahoitusta tietysti tarvittiin parinkin jatkotilausvaltuuden verran jotta hanke kohtuudella toteutui mutta kyllähän nälkäkin kasvoi syödessä.
Se alkuperäinen suunnitelma valmiusprikaatin kokoonpanoksi oli aikalaiskertomusten mukaan toki tuollakin kierroksella tasoa kosminen. Rahoituksen ja suorituskykyvaateiden ristiriita oli ja on räikeä.
HX kertoo taas totuuden siitä miten realistista meidän on ylläpitää uskottavaa puolustusta vakiintuneella taloudellisella panostuksella.
Niin, hekot ja saattohekot pataljoonan siirtämiseksi kerrallaan, PorPr:lle pyörälliset jalkaväen taisteluajoneuvot, KarPr:lle CV-90:t, psh-psto jokaiselle, YVI-2 kaikille kolmelle...
Näinpä...
Kyllähän jälkikäteen ajatellen nämä JPr-suunnitelmat olivat yliammuttuja, vaikka hyvä taloustilanne olisikin jatkunut. Silloinhan ei ollut edes mitään tietoa Itä-Saksan romahtamisesta tai NATO:n alennusmyynneistä vaan kaikki kalusto oli lähtökohtaisesti tarkoitus ostaa ihan kelpo markkinahintaan. Vahvan nojatuoliasiantuntemuksen perusteella realistisempi tavoite 1980-luvulla olisi voinut olla esim. yksi panssariprikaati (PsPr:n kouluttamana) ja kolme jääkäriprikaatia (Yksi tekakalustolla JPr:n, PohPr:n ja KaiPr:n kouluttamana, yksi SavPr:n kouluttamana BTR:n ja yksi PorPr:n kouluttama Pasein), kussakin kolme jääkäripataljoonaa ja psv-pataljoona, oikeasti vahva ilmatorjuntapatteristo ja KTR. Yhteensä 3 JP (teka), 6 JP (Ps), 3 PsP, 3 PsvP. Sen verran olisi voinut ehkä realistisesti varustaakin 1980-luvun korkeasuhdanteella. Loppuvahvuus sitten ziljoona jalkaväkiprikaatia ja mitä erilaisimpia muita joukkoja.
Sama korkealentoisuushan näkyi sitten valmiusprikaatien kanssa, esiteltiin ja haaveiltiin kolmesta prikaatista kun muutama taisteluosasto olisi ollut realistisempi ambitiotaso.
Toisaalta kokonaisuus toteutui osin suunniteltua laajempana. Vekaralle saatiin CV:t yhden sijasta kahdelle pataljoonalle. Vekaralle saatiin myös Leopardit joita ei alkuun suunniteltu. Säkylään tuli extrana AMV:t jne. Suunnitelma jousti molempiin suuntiin. Toisaalla tietysti leikattiin ylijohdon tykistöä siirtämällä niille tilatut kanuunat uusille prikaateille panssarihaupitseja korvaamaan jne. Monimutkainen kokonaisuus.
Helikopterihanke oli lähinnä mittakaavansa takia sitä heikompaa ajattelua. Toisaalta siinä törmättiin myös Hornet-hankinnan jälkilöylyihin. Osin aiheesta ja osin ei.
Ja Mi-8 kalusto piti kuitenkin uusia.
80-luvun maailmasta Sodankylä ja Pohjois-Karjalan Prikaatit unohtuivat.
Kummassakin väestön ikärakenne mahdollisti prikaatit. Ja paljon puhuttu kylmä sota vaati kykyä vaikuttaa Lapin alueella