No ei. Kyllä se RJ:n paikka on kärjessä. Ja juuri sen tilannetietoisuuden takia ja mm. sen takia että se on ainoa joka sille JJ:lle saa tiedon eteenpäin, että mitä kärjessä tapahtuu. RJ:n johtaminen on esitaistelijana toimimista: vedä esimerkillä joukkoa. RJ ei ole niin iso herra että häntä pitäisi jotenkin suojata ja pitää takana, vaikka se kivalta KSE:ltä kuulostaakin rauhan aikana.Ryhmällä me ei tehdä mitään. Joukkue tuolla painaa menemään ja sen kärjessä ryhmä. Kosketuksessa kärkiryhmä ottaa todennäköisesti osumaa kärkipartioon. Sille on oma PTM. Ja vaikkei tulisi osumaa, vastataan tuleen tavoitteena tuliylivoima. RJ pistää tietoa taakse JJ:lle, se voi olla selkeä "koukkaa oikealta, mäki suojaa!". JJ käskee muut ryhmät matkaan ja tyrät rytkymään. Kärki tukee, paikkaa reiät, jatkaa etenemistä.
Mitä RJ:n rooliin tulee, niin on hyvä siirtyä germaanisesta übersoldatista paikkansa tietävään ja ajattelevaan yksilöön. Tietää paikkansa, ja se ei ole kärkipartiossa. Joo kierrätystä tehdään, mutta johto-kärki-tuki on luotu syystä. En tykkää pistää tukiampujaa ja taistelupelastajaa kärkeen ottamaan ensimmäisenä osumaa. Ajattelevaan, sillä tilannetta johtaa se jolla on paras tilannetieto. Monesti se on kärkiryhmän RJ.
Vihollisen irtaantuessa joukkueen PTM olisi että seuraava ryhmä perään, kosketus pidettävä. Äsken kärjessä ollut ryhmä hännille. Osumaa saaneet kannibalisoidaan ja paikataan evakuointikuntoon (lämärin toimesta), lipastetaan/tasataan, huikat vettä ja joukkueen jatkoksi, kohti tavoitetta.
Älkää nyt h*lvetissä lukittautuko mihinkään ohjesäännön kokoonpanoon jossa RJ:n partiossa on mm. se taistelupelastaja. Kokoonpano tehtävän tilanteen ja tehtävän mukaan. Yksi maavoimien yleinen taktinen periaate on joustavuus. Se ei tarkoita kaavamaista toimintaa.
Joskus se päälle pyrkiminen on hyvä idea ja se kosketuksen pitäminen on kriittistä, mutta se ei ole PTM. Se riippuu ihan JJ:n taisteluajatuksesta joka taas on johdettu KPÄÄL:n taisteluajatuksesta ja joukkueen tehtävästä.
Viimeksi muokattu: