Jalkaväkikomppania puolustuksessa

Jalkautuneet saavat siis Camping-alueen tasan vastaanottoasemasta tulta ja tulevat varovaiseksi. Joko ne rynnäköivät tyhjään tilaan tai hakevat järeämpää kalustoa. Uskoisin, että vastaanottoasemaan alkaa kuitenkin tulla heti iskun jälkeen epäsuoraa tulta.

Vastaanottoasemasta on ensimmäisessä vaiheessa hyökkäävään viholliseen yli 500 metriä matkaa, joten muun kuin epäsuoran tulen vaikutus jää pieneksi. Pitäisin jopa todennäköisempänä sitä, että vastaanottoaseman ensimmäinen selkeä vihollishavainto on pellolle tunkeva vaunukomppania (Vaihe 2). Vaunukomppanian lomassa ja rinnalla tulee mekjv-komppania, joten saattaa tulla hieman kiire ottaa irti.

Vihollisen suunnitelmassa 1. K tulee joko sivusta tulevaan kuolemanmyllyyn tai sitten se menee tyhjässä tilassa koti pohjoista naapurin vastuualueen etuosiin. 2. K joutuu tuolla reitillä suoraan joukkueitteni jv-aseiden ristituleen.

Olen voinut tulkita piirrosta väärinkin, mutta mielestäni ainut paikka, missä on vaara joutua sivustatuleen, on vaiheessa 3, kun 2.K hyökkää Saaramaanjärven länsipäädyssä peltoa pitkin Mäkiseen. Tämäkin vain siinä tilanteessa, että toisen vaiheen päätöstilanteessa 3.K ei ole havainnut pellon länsipuolella olevia joukkoja.
Kaikkien puolustavien joukkueiden ristituli on mielestäni teoriassa mahdollista Saaramaan peltojen länsipäätyyn, jolloin siinäkin etäisyydet ovat 2. joukkueeseen n. 300 metriä, ykköseen n. 500 metriä ja kolmoseen melkein kilometri.

Kysymys: Kun kerran hyökkäys on paras puolustus, niin olisikos kenenkään mielestä mitään järkeä järjestää jonkinlainen vastakoullu vaikkapa tuota järveä pitkin? Järvenpoikki toiselle puolelle ja mikäli se pohjoisesta tuleva puro vaan on veneelä kuljettavissa, niin sitä ylös tien varteen. Jos siellä on vaikka rakennettu uusi silta entisen räjäytetyn tilalle.

Monella tuntuu olevan hirveä vimma lähteä omalta vastuualueelta pois. Sitä nyt ei vaan lähtökohtaisesti saisi tehdä ilman lupaa, koska siellä on muita joukkoja tai sinne käytetään muiden toimesta tulta. Joukot, joiden ei siellä pitäisi olla, sotkevat muiden suunnitelmia. Tilanteessa on hieman heikosti ilmaistu alueella toimivat muut joukot, mutta kohdassa "Omat joukot" mainitaan: "Luumäen lounaispuolella Helmala-Kurvila-Saaramaa alueella toimii 8.Hajautettu jääkärikomppania, joka pyrkii häiritsemään tien 26 suunnassa hyökkäävää vihollista."

8.HajJK hoitaa 15.ErJvK:n etumaaston: Saaramaan itäpuolen ja järvikapeikon. 8.HajJK on jo toimillaan sitonut yhden pataljoonan hyökkäysreitin varmistukseen, hidastanut Saaramaan suuntaavaan pataljoonan hyökkäystä ja valmistautuu sopivan tilaisuuden tullen katkaisemaan uudestaan järvikapeikon ylityksen.

----

Tunnun ainakin omiin silmiini kovin kriittiseltä, pahoittelut tästä. Ei ole tarkoitus mollata ketään.
Todella mukava nähdä, että keskustelua on syntynyt ja toivottavasti muutkin innostuvat.
 
Tämähän on hienoa, tällä kertaa on tietoa siitä mitä nuo hajallaan toimivat porukat tekevät. Yleensä tehtävänannot kertovat, että "ne saattavat tehdä jotakin".
 
Pitäsi varmaan käydä paikan päällä ensin. Tämä on vähän kuin katsoisi kalaretkellä Nauvon karttaa ja päättäisi sen perusteella, mistä hakee haukea.
 
Pitäsi varmaan käydä paikan päällä ensin. Tämä on vähän kuin katsoisi kalaretkellä Nauvon karttaa ja päättäisi sen perusteella, mistä hakee haukea.

Itse olen käyttänyt GE:n streetviewiä. Ainakin Saaramaantie ja Kelkantie on kuvattu. Jos tämä nyt mitenkään auttaisi.
 
Itse olen käyttänyt GE:n streetviewiä. Ainakin Saaramaantie ja Kelkantie on kuvattu. Jos tämä nyt mitenkään auttaisi.

Voisi auttaakin, mutta onhan kartassa mittakaava ja pellot ym aukot näkyvät. Jätän kuitenkin homman hetkeksi. Ukrainan tilanteessa riittää seurattavaa. Tuo oli muuten ensimmäinen kerta, kun minä ryhmitin (roiskaisin) komppanian minnekään puolustukseen, ettei ihme jos siinä on vähän viilaamista.
 
Voisi auttaakin, mutta onhan kartassa mittakaava ja pellot ym aukot näkyvät. Jätän kuitenkin homman hetkeksi. Ukrainan tilanteessa riittää seurattavaa. Tuo oli muuten ensimmäinen kerta, kun minä ryhmitin (roiskaisin) komppanian minnekään puolustukseen, ettei ihme jos siinä on vähän viilaamista.

Tähän muuten täytyy sanoa, että olen nähnyt huonompiakin ensimmäisiä ryhmityksiä.
 
Tähän muuten täytyy sanoa, että olen nähnyt huonompiakin ensimmäisiä ryhmityksiä.

Kiitos kannustuksesta. Varusmiehenä tuli etupäässä hyökättyä ja joukkue oli suurin johtamani yksikkö ja reserviläisenä olen etupäässä potkinut ovia ja laittanut maalimiehiä rautoihin.

Edit: yritän parannella sitä vielä, kun saan paperityöt tehtyä. Haastan muitakin mukaan. Tämä on ihan nasta homma - yritetään yhdessä tehdä edes kohtuullinen suunnitelma.
 
Viimeksi muokattu:
ryhmitys.JPG


Kiitän hienosta tehtävästä!

Samaan hengenvetoon minun on myönnettävä, että en kyennyt tekemään suunnitelmaa, joka 3-joukkueisella vanhanmallisella komppanialla olisi ollut jotenkin parempi kuin Vonkan suunnitelma.

Samoin joudun myöntämään, että en kyennyt ratkaisemaan suojautumista 4:n tsthekon tulenkäytöltä ilman komppanian suorassa käytössä olevaa ilmatorjuntaa.

Niinpä otin omia taiteellisia vapauksia, jotka luettelen alla:

Muutos 1: puolustava 15. ErJvK onkin alueellisten joukkojen uudenmallinen nelijoukkueinen komppania. Tästä osittain seuraa...

...Lisäoletus 1: komppanian käytössä on ItOhjryhmä, kalustona 2 kpl ITOhj14 Stinger laukaisin joista kumpaankin 3 laukausta.

Lisäoletus 2: käytettävissä on viuhkapanos m.2010 25 kpl. Sovitaan että nämä vain unohtuivat listalta... ;)

Lisäoletus 3: sattuipa vielä niin, että käytettävissä olevista 200:sta telamiinasta 50 kpl on TM-62:ia, ts. niissä on moniherätesytytin joka toimii samalla raivaamisenestopanoksena. Koska pohjamiina 87:ja oli 24 kpl, yhteensä komppaniallamme on siis 224 panssarimiinaa, joista 74 kpl miinoja jotka vaikuttavat koko vaunun pohjan leveydeltä ja 150 kpl perinteistä tellua m. 65-77.

Lisäoletus 4: koska käytettävissä on tehtävänannon mukaan 2 vkoa valmistautumisaikaa, oletan myös että käytettävissä on vähintään 3-4 traktoria kauhalla ja peräkärryllä, 1 kaivinkone sekä riittävästi moottori- ja raivaussahoja, katuporia yms. työvälineitä asemien, tulialojen ja valemaalien valmisteluun.

Luonnollisesti se, että kyseessä on uudenmallinen komppania, lisää paitsi mieslukua myös komppanian tulivoimaa sillä käytettävissä on 9:n asemesta 24 konekivääriä.

Valmistelut:
  • Rakennetaan panssarimiinoista ja puumurrosteista sulutteet piirroksessa punavioletilla merkittyihin kohtiin. Sulutteisiin/murrosteisiin liittyy tiehävitteet, eli kustakin sulutteesta panee kaivinkone tien parista kohtaa kunnolla poikki. Kuhunkin sulutteeseen tulee sekä koko pohjan leveydeltä vaikuttavia miinoja että telluja, suunnilleen suhteessa 1:3 :een. Telamiina 62:ssa jokaisessa moniherätesytytin ja raivaamisenesto päällä. Murrosteet saavat näkyä reilusti ilmaan, sillä niiden tarkoitus on hidastaa vihollista ja pakottaa vihollinen etenemään raivauskalusto ja/tai jalkamiehet edellä jolloin niihin voidaan vaikuttaa. Kuvaan on merkitty numerolla kuhunkin sulutteeseen käytettävien panssarimiinojen määrä.

  • Rakennetaan valemaaleja kartalla vihrein soikioin merkittyihin kohteisiin. Tarkoituksena on saada vihollinen tuhlaamaan epäsuoraa tulta ja/tai tst-hekojen lentosuoritteita ja/tai aikaa näiden alueiden läpikäymiseen.

  • Kaivetaan tuliasemat ja valmistellaan ampuma-alat jääkärijoukkueille sinisin soikioin merkityille alueille, joilta pystyy ampumaan sulutteisiin. Suojataan asemat viuhkapanos 2010:llä jalkautuvan vihollisen tulosuuntaan päin. Asemat eivät ole heti sulutteen ja/tai aukean reunassa vaan noin 150 metriä metsän sisällä. Saaramaantien varressa 2J, 3J ja 4J asemat on sijoitettu siten että tuli murrosteeseen/murrosteen eteen pysähtynyttä vihollista vastaan voidaan avata sivulta tai jopa takaviistosta.
  • Lähipanssarintorjuntaohjusryhmä alistetaan 2J:lle ja sen asemat ovat osa 2J:n asemaa. NLAWien tulialat peltojen ja urheilukentän yli.
  • Valmistellaan 3J:lle ja 4J:lle suoja-asemat tuliasemien takamaastoon irtautumista varten (merkitty sinisin katkoviivasoikioin) sekä täydelliset vaihtoasemat kartalla näkyviin paikkoihin (nuolen loppupäässä, Saaramaantietä luoteeseen ensimmäisistä asemista katsoen). Vaihtoasemat merkitty sinisin soikioin.
  • Valmistellaan 2J:lle vara-asemat 1J:n vaihtoasemien viereen, jonne 2J voi vetäytyä jos/kun tilanne käy kuumaksi Saaramaantien varressa. Vara-asema merkitty sinisellä katkoviivasoikiolla.
  • Valmistellaan 1J:lle asema 2J.n asemien viereen urheilukentän taakse, vaihtoasema Kaitjärventietä pohjoiseen sulutteen taakse, ja vara-asema vielä pohjoisemmaksi (merkitty sinisellä katkoviivasoikiolla).
  • Mitataan ja nimetään epäsuoran tulen maalipisteet kaikkiin sulutteisiin sekä välittömästi niiden eteen vihollisen tulosuunnassa, valemaalien alueelle ja niiden eteen sekä kaikille peltoaukeille ja tienristeyksiin + urheilukentälle.
  • Valmistellaan komentojoukkueesta irrotetuille tarkka-ampujille, tiedustelupartiolle ja komppanian tulenjohtueelle piilotetut asemat karttaan merkitylle alueelle Kelkantien länsipuolelle valemaalien ja ensimmäisen sulutteen takamaastoon. Komppanian tulenjohtueella on komppanian sisällä etuoikeus epäsuoran tulen käyttöön ennen joukkueiden tulenjohtueita.
  • KrhJ:lle valmistellaan kaivetut ja vahvistetut asemat Aholan talon taakse metsään, josta KrhJ yltää ampumaan kaikkien kiväärijoukkueiden asemien eteen.
  • Komento- ja Huoltojoukkue perustaa komentopaikan ja huoltopaikan Metsäpirtin maastoon kuvan osoittamaan paikkaan.
  • Ilmatorjuntaohjusryhmä valmistelee asemansa korkealle mäelle kuvan osoittamaan paikkaan 1J:n asemien taakse.
  • ItKK:t joukkueiden mukana asemassa.
  • Ajoneuvot ovat joukkueiden luona, paitsi 3J:n ja 4:Jn mukana vain mönkijät, niiden raskaat ajoneuvot KomentoJ:n luona maastollisista syistä.
Harjoittelu:
  • Harjoitellaan tulitoiminta ja asemanvaihdot sekä viestiyhteydet.
  • Harjoitellaan 1J:n ja 2J:n yhteinen hyökkäys Saaramaantien varteen vihollisen sivustaan.
Taisteluajatus:

Toimitaan joukkuepareina, 1J+2J yhdessä ja 3J+4J yhdessä, toisiaan tukien siten että tulittava joukkue suojaa aina toisen irtautumista.
  • Vihollisen saapuessa ensimmäiseen sulutteeseen ja/tai valemaalialueille, tarkka-ampujat avaavat tulen ja tulenjohtue tilaa epäsuoraa heti kun vihollinen pysähtyy/ruuhkautuu. [Mäntylä Caravan & Cafe'n pihaan tulee 155 mm morkulaa niin että muovituolit lentelevät. :cool:] Tulenjohtue säilyttää tähystyksen Saaramaantien varteen niin yhtäjaksoisesti kuin mahdollista, käyttäen epäsuoraa tulta aina kun sopiva ruuhka tai muu maali ilmaantuu.
  • Vihollisen edetessä toiseen murrosteeseen 2J+ PstOhjR+1J suorittaa tuliylläkön singoin ja NLAWein pyrkien tuhoamaan useita ajoneuvoja. Irtautuminen suojataan viuhkapanoksin ja irtautuessa tilataan epäsuoraa Saaramaantielle asemien eteen. Irtaudutaan mönkijöillä.

  • Vihollisen edetessä kolmanteen murrosteeseen 3J ja 4J vaikuttavat siihen yhtäaikaisin tuliylläköin, joiden päätteeksi tilataan epäsuoraa Saaramaantielle. Irtaudutaan mönkijöillä. Irtautuminen suojataan viuhkapanoksin. 3J ja 4J irtautuvat suoja-asemiinsa ja tilanteen mukaan joko palaavat alkuperäiseen asemaan tai siirtyvät vaihtoasemiinsa seuraavien murrosteiden luo.
  • Mikäli vihollinen lähtee etenemään pohjoiseen Kaitjärventien suunnassa, 1J pysäyttää ja aiheuttaa tappioita viholliselle, pysäyttäen sen sulutteeseen.
  • ItOhjryhmä tulittaa vihollisen maataistelukoneita ja tsthekoja tilanteen mukaan.

  • Heti 3J+4J saadessa taistelukosketuksen, 2J+ PstOhjR+1J palaavat suoja-asemistaan/vaihtoasemistaan mönkijöillä etelään vihollisen sivustaan, etenevät taistelukosketukseen lähemmäs Saaramaantietä tuhoten ajoneuvoja NLAWeilla ja mahd mukaan myös singoilla. Tarkka iskukohta määräytyy tilanteen mukaan, tiedustelupartio antaa tietoa ParSalla minkä kerkiää. 2J+ PstOhjR+1J irtautuvat mönkijöillä lyhyen taistelun jälkeen.
Em. taistelutekniikkaa toistetaan tarvittaessa niin kauan kuin porukalla riittää kuntoa ja pst-aseita.


Loppuasetelma, arviolta 24-48h ensimmäisestä taistelukosketuksesta:

Vihollinen huomaa että Saaramaantietä pitkin ei saa joukkoja työnnettyä luoteeseen, johtuen murrosteista, hävitteistä, sulutteista, epäsuorasta tulesta ja jatkuvista tuliylläköistä sekä kolonnan pohjoiseen sivustaan kohdistuvasta jatkuvasta uhasta.
Hyökkääjä tekee tilannearvion, jonka mukaan Saaramaantietä ympäröivien metsien puhdistaminen puolustajan jalkaväestä vaatisi toisen mekanisoidun pataljoonan, jota ei ole käytettävissä. Vihollinen vetäytyy ja keskittyy yritykseen työntää panssarikiila länteen valtatien 6 suunnassa.

Molemmille osapuolille aiheutunut huomattavat tappiot, kuitenkin hyökkääjän tappiot sekä prosentuaalisesti että määrällisesti pahemmat. Hyökkääjä menettänyt useita kymmeniä ajoneuvoja sekä mahdollisesti 1, jopa 2 tst-hekoa. Puolustaja menettänyt kymmeniä miehiä sekä todennäköisesti kaikki 81 mm heittimet ja ajoneuvoja.


Ongelmat/heikot kohdat suunnitelmassa:

Vaatii 2J+ PstOhjR+1J -yhdistelmältä kovan fyysisen suorituksen. Mönkijöiden käyttö kuitenkin pienentää juoksutarvetta oleellisesti ja vähentää sinkojen ja patruunoiden käsin kanniskelua.

2J+ PstOhjR+1J yhdistelmän eteneminen taistelukosketukseen Saaramaantientien varteen aiotulla alueella on estettävissä, mikäli hyökkääjä päättää ampua tienvarteen sirotemiinoja. Silloin kuitenkin voidaan 2J+PstR siirtää helposti mönkijöillä edemmäs Saaramaantien varteen 3J+4J tueksi. Koko tienvartta ei hyökkääjä pysty kyllästämään sirotemiinoitteilla.
 
Viimeksi muokattu:
Hienoista pikku(mahdollisesti pilkun)viilausta: Kannattaisiko TJ pitää erillään TA:sta? Tämä siis siksi, että tarkoitus käsittääkseni on se, että TJ pysyy asemissaan mahdollisimman kauan ja tarkkailee vihollista, vai kuinka? TA joutuisi joko välttämään ampumista tai sitten vaarantaisi TJ:n tähystyspaikan. Pikemminkin koettaisi ohjata TA:lla vihollisen huomio muualle. Jos TA:t sijoitettaisiin hieman edemmäs esim. Kaitjärventien risteyksen itäpuolelle, niin siellä olisi pitkät ampuma-alueet molemmin puolin Saaramaantietä noiden peltojen yli. Lisäksi jos tuossa on tarkoitus olla noita valemaaleja, niin täytyyhän niistä jotakin ampumista lähteä!
 
Hienoista pikku(mahdollisesti pilkun)viilausta: Kannattaisiko TJ pitää erillään TA:sta? Tämä siis siksi, että tarkoitus käsittääkseni on se, että TJ pysyy asemissaan mahdollisimman kauan ja tarkkailee vihollista, vai kuinka? TA joutuisi joko välttämään ampumista tai sitten vaarantaisi TJ:n tähystyspaikan. Pikemminkin koettaisi ohjata TA:lla vihollisen huomio muualle. Jos TA:t sijoitettaisiin hieman edemmäs esim. Kaitjärventien risteyksen itäpuolelle, niin siellä olisi pitkät ampuma-alueet molemmin puolin Saaramaantietä noiden peltojen yli. Lisäksi jos tuossa on tarkoitus olla noita valemaaleja, niin täytyyhän niistä jotakin ampumista lähteä!

Ehdotus hyväksytty :)

Lisäksi huomasin suunnitelmassa vielä yhden pikku ongelman, mutta loppuu joukot kesken: komppanian toiminta-alueen eteläpuolelta on mahdollista kiertää Kelkantien, sähkölinjan ja Saareksintien kautta eteläpuolelta tela-ajoneuvoin joukkojemme ympäri. Pitäisi olla vielä yksi joukkue, tai ainakin valmistellut asemat ja sulute, Saareksintiellä tai Saareksintien ja Saaramaantien risteyksen seutuvilla.

Jos jaksan ja ehdin, teen illalla uuden version jossa on nämä muutokset.
 
Noista valemaaleista: mahtavatkohan ne olla vähän liian ilmeisillä paikoilla? Varsinkin tuo tien eteläpuoleinen kukkula mietityttää, eturinne ainakin olisi varsin vaaranalainen asema. Jos valemaalit eivät ole ihan vakuuttavimmasta päästä, niin pelkään, että vastapuoli saattaa nähdä juonen läpi.

Toki esim. tässä tapauksessa valeryhmityksen voisi luoda tuon mäellä olevan hiekkakuopan ympäristöön ja mäen takarinteeseen. Eikös semmoinen takarinteen asema olisi klassinen väijytyspaikka? (Tätä kirjoitteleepi sotilasurallaan enintään kahdeksan miehen harhaanjohtamiseen osallistunut tiedustelija, joka ei p-kauden jälkeen edes nähnyt kenttälapiota.)

Mietin myös, että mahtaisikohan eräänlainen tuplahämäys toimia tässä tapauksessa. Sen sijaan, että valemaalit olisivat asemien edessä ja alttiina vastapuolen rauhassa suorittamalle tiedustelulle ym, laitetaankin keulille ihan oikea osasto - vaikka jopa PstOhj ja jumalaton määrä konekiväärejä esim. juuri tuon hiekkakuopan tietämille väijyyn, ampumaan risteyksen tienoilla rämiseviä peltitölkkejä kylkeen ja pitämään pahaa meteliä yleisesti. Kun palava(t) vaunu(t) herättää vastapuolen huomion, vastaanottokomitea irtautuu mahdollisesti epäsuoran turvin vaihtoasemaan. Sitten se _seuraava_ asema olisikin valemaaleja - ja oikea puolustus olisikin sillävälin iskemässä esim. kylkeen.

Ajatuksena siis se, että vastapuolikaan ei välttämättä ole Rommel-tasoa, ja ehkä vähän helpommin jättää havaitsematta pienet puutteet valemaalien yksityiskohdissa, jos kohtituleva tulitus on jo aikaansaanut pienimuotoista putkinäköä.

Jos oikein juonikas olisi, niin tätähän tehostaisi sillä, että tuo vastaanottokomitean alue olisi täynnänsä erityisen tökeröitä valemaaleja...

PS. nämä täctiset harjoitteet ovat ihan äärimmäisen mielenkiintoisia, vaikka sanotuista syistä en oikein osaa suuria sotasuunnitelmia laatiakaan. Mutta oppia ikä kaikki - ja ehkä III luokan siltavahtikomppaniankin ressulle olisi iloa vähän ryhmätasoa isomman kuvan hanskaamisesta.
 
Jos nyt seuraan oikeaa sähkölinjaa, niin se menee naapurin tointille, joten päätetäänkö, että se on jo hoidettu toisen porukan toimesta?

Ja myöskin huomatkaa tuo pohjoisessa kulkeva voimalinja. Se menee tie 26:n yli ja jatkaa lähes suorassa linjassa Saaramaantien yli, ylittäen sen suunnilleen Summanjoen sillan kohdalla. Ei sillä, että se joki olisi kovin kummoinen. Jotenkin veikkaan, että useimmat jalkaväkimiehet pystyvät hyppäämään sen yli tetsareissakin ja panssaroiduille ajoneuvoille isoin este on tuo pusikko, joka estää näkyvyyden ympärille.

Mutta mitä tulee noihin koukkauksiin sivuteitä pitkin (oikeastaan sivuteiden, sivuteitä), niin ehdottaisin, että käytetään pohjamiinoja ja valemiinansijoja joka ikisessä risteyksessä tai levikkeessä, niin vihollinen toivottavasti rupeaa välttämään niitä. Hyvässä tuurissa tämä myös aiheuttaa ruuhkia, kun tieltä ei uskalla poiketa.
 
@Deeiii Eikös valemaaleissa pitäisi olla ainakin jonkinlaista elämää, jos ei muuta, niin järjestetään sinne työporukka töihin, kun vihollisen lennokin tiedetään olevan alueella.
 
@Deeiii Eikös valemaaleissa pitäisi olla ainakin jonkinlaista elämää, jos ei muuta, niin järjestetään sinne työporukka töihin, kun vihollisen lennokin tiedetään olevan alueella.

Juu, ehdottomasti. Perinteisen tiedustelun hämäämisen lisäksi, käsittääkseni esim. JSTARS-tyyppinen tutka osasi jo 90-luvulla jopa automaattisesti erotella sellaiset maalit, jotka eivät ole vaikkapa liikkuneet useampaan päivään. En tiedä onko keisarikunnan ylijohdolla käytössään vastaavia tässä skenaariossa, mutta mahdollista se ainakin on.

Sissi/tiedK-marinoituun ja Sun Tzun lukemisella maustettuun mentaliteettiini jotenkin istuisi ajatus siitä, että hämätään vastapuolta luulemaan oikeita asemia valeasemiksi ja valeasemia oikeiksi asemiksi. Eli jonkinlainen kevyt miehitys niihin tarvittaneen; TA olisi hyvä, enemmän olisi parempi. Vähän miehiä, paljon eloa ja pauketta. Jos ja kun vihulainen ryntää valeasemiin, niin sitten pääjoukolla iskua kylkeen ja selkään. Hämmennyksen turvin tappioita ja irti.

En vaan tiedä keisarikunnan tai sen puolta kotimaistenkaan tst-osastojen taistelutekniikasta riittävästi, että olisin mitenkään 100% varma tuon toimivuudesta. "Omalla" tiedK:lla saattaisin uskaltaakin.
 
Kokeillaanpas ihan piruuttaan raapaista oma ajatelma erillisen komppanian taistelusta. Elekää ampuko huonoudesta, kun on lusikalla annettu niin ei voi kauhalla vaatia ;). Lisäksi Google Earth on jostain syystä tällä nuhapumpulla armottoman hidas, joten karttaharjoituksena menen. Oletan, että ajankohta on vähäluminen eikä maa ole jäässä.

Lähden nyt siitä, että joudun sotimaan annetuilla joukoilla, eli komppaukolla (minä) on kolme joukkuetta + jämät. Toinen johtoajatus on se, että vastapuolella on meihin verrattuna perkeleellisesti suora-ammuntavoimaa. Emme siis kykene ottamaan niiltä senkkaa nenästä tasaisella; tarvitaan ns. Juoni. Kolmas johtoajatus on se, että tehtävänä on pitää vihulainen poissa Saareksen alueelta, tykistöä hätyyttämästä. Jos se pysyy sieltä poissa, niin tehtävä on suoritettu.

Mitä nyt joskus olen alan kirjallisuutta lukenut ja jonniinlaisia simulaattoreita hakannut, niin tuntuisi siltä, että voiman keskittäminen on hyvästä ja hajauttaminen pahasta. Lisäksi, humppapumppu on nyt koottu reserviläisistä ja ilmeisesti taistelukokemusta on vähänlaisesti. Tämäkin puoltaisi joukkojen keskittämistä - ja selkeitä suunnitelmia.

Joten.

Minkäänlaista suurempaa vastarintaa en aio tehdä ennen Purhon kylää ja teiden risteystä. Saaramaan ja Saaramaanjärven välinen kapeikko olisi ilmiselvä tulpan paikka, etenkin sulan maan aikaan, joten epäilen vastapuolenkin näkevän saman asian. Lisäksi siellä on peltoalaa panssareiden mellastaa. Ei hyvä meikäläisille, joten pysytään sieltä poissa ja annetaan keisarillisen armeijan kylvää ammuksiaan maisemaan.

Ensimmäinen vastaanottoasema, jossa vainolaista odottaa noin ryhmän verran miehiä (tiedustelupartio + pst-partioista nohevimpia taistelijoita), kymmenkunta raskasta sinkoa (oletan, että mallia Apilas?) ja pari konekivääriä, on etelään menevän tien risteyksen eteläpuolilla, kartalla välillä S. talo - läheinen hiekkakuoppa, rinteen länsipuolella. Hiekkakuopan läheisyyteen tms. on kaivettu havukatteella katetut poterot; jos näihin vielä lykätään retkipatjaa, niiden pitäisi tarjota varsin hyvä suoja jopa lämpökameralla tapahtuvalta lentotähystykseltä. Mäen päällä on taistelijapari, näköaloista riippuen ehkä TJ, vahtimassa mitä vastapuoli tekee. Tämän osaston suunnitelmana on tarkkailla tilannetta ja iskeä piilosta vihollisen kärkivaunujen kylkeen; jos vihollinen jalkautuu ja/tai yrittää tulla mäen yli, tähystäjien pitäisi kyetä varoittamaan ajoissa, jotta osasto ehtii irtautua. Irtautuminen tapahtuu mönkijöillä Ontelaan vieviä polkuja pitkin.

Toinen samanlainen vastaanottoasema on Purhon pohjoispuolella, pohjoiseen menevän tien länsipuolella mäen takana. Letto ehkäissee melko tehokkaasti ihan selkään koukkaamisen, ainakin vaunuilla. Tietä pitkin pääsee ripeästi irti ainakin Aholaan saakka. Mäen päältä lienee mahdollista tähystää Purhon suuntaan.

Kummankin aseman torjuntaa tehostamassa on kevyt panssarimiinoite.

Päätien varrelle rakennetaan näkyvä estemurros urheilukentän kohdalle ja Suurenahonmäen eteläpuolelle. Pohjoiseen menevälle tielle rakennetaan murros vähän pohjoiseen vastaanottoasemasta, pellon loppupäähän. Miinoja ei näihin tai päällystettyihin teihin tuhlata, joskin valemiinoituksia voidaan niihin kuopia. Sen sijaan tellut asetetaan niin, että

1. Ontelan suunnassa
- miinoituksella tukitaan lammen läpi luoteeseen kulkeva tie ja Ontelan kylään pellon läpi lounaasta vievä tie (miinoituksen viimeistelee S. talon vastaanottoasemasta poistuva partio), sekä
- Kolamäen kohdalla tiehen 14687 yhtyvä tie tukitaan miinoilla tai näkyvällä estemurroksella

2. Purhon-Aholan-Lampsinmäen kolmiossa
- miinoituksella tukitaan urheilupuiston suuntaan vievä tie ja vastaanottoasemalta luoteeseen vievä Aholantie, sekä muut selvät kulku-urat

Suosilta Kolamäen luoteispuolella ja/tai suohon rajoittuva pengerrys ennen Kolamäkeä valmistellaan räjäytettäväksi, jos tarve vaatii.

Sitten pääjoukkoon. Koska komppania on reserviläisiä ja ilmeisesti enimmäkseen vailla tulikastetta, pyrin pitämään joukon yhdessä ja välttämään suurisuuntaisia sotaliikkeitä, joihin vanhat nivelet eivät välttämättä niin taivu. Kuitenkin samalla olisi vältettävä vastustajan tst-hekojen alle jäämistä.

Ratkaisu: pidän koko joukon, miinus yllämainitut vastaanotto/tiedusteluosat ja mahdollisesti (maastonäkyväisyyden mukaan) strategisiin paikkoihin sijoitetut tiedustelijaparit tai tulenjohtajat, reservinä Lampsinmäen, Mäen ja Aholan välisessä kolmiossa. Joka ukko maastoutetaan yllämainitun kaltaiseen piilopoteroon. Kaikki NLAWit ovat tällä porukalla; ne kun ovat ne purevimmat (ja joka suunnasta purevimmat) pst-aseet, niin niitä tarvitaan vastaiskussa.

Varsinaiset tuliasemat valmistellaan toisaalta Lampsinmäen länsipuolelle, toisaalta välille urheilukentän pohjoispuolelle n. 150 metrin päähän kentästä, kolmanneksi pohjoiseen menevän tien varrelle kukkulalle, juuri ennen tien risteystä. Näiden asemien valmistelu on suoritettava mahdollisimman näkymättömästi, ja itse asemien tulisi olla erityisen hyvin naamioituja. Sen sijaan urheilukentän laitaan, Suurenahonmäelle ja pohjoiseen menevän tien varrelle - eli estemurrosten kohdille - kaivetaan hieman huolimattomasti perinteisiä tuliasemia.

Lisäksi valmistellaan valemaaleja sekä näihin, että Purhon kylään ja Saaramaa-Saaramaanjärvi-kapeikkoon

Sikäli kun aikaa on, valmistellaan myös toinen puolustuslinja Pieksemäen-Summanjoen väliselle alueelle.

Tulenkäyttö suunnitellaan tukemaan erityisesti varsinaisia tuliasemia, toisaalta tähystyksen alla pidettyjä maastonkohtia kuten esim. Purhon risteystä (pitäisi päästä näkemään paikka että osaisi sanoa tarkemmin). Heitinjoukkue sijoittuu jonnekin Kapusianmäen alueelle, hyvään ilmasuojaan.

Se suuri ratekia tässä on pohjimmiltaan yksinkertainen: vastaanottokomiteat käräyttävät kärkijoukon ja antavat tiedusteluparien kanssa mahdollisuuksien mukaan tietoa vastustajan ryhmityksestä ja suuntautumisesta; sopivissa olosuhteissa (=liikenneruuhka) tuhotyötä täydennetään tykkitulella. Tuli-iskun jälkeen vastaanottajat irtautuvat; eteläinen komitea laittaa kuntoon Ontelan sulkevan miinoitteen ja jää kylään seuraavaa töräytystä varten, tai varautuu siirtymään Summan vaihtoasemia valmistelemaan. Pohjoinen komitea laittaa Aholantien miinoitteen iskukuntoon ja irtautuu kohti pohjoisen tien risteystä, jossa varautuu toistamaan tempun mikäli naapuri karauttaa häikäilemättä läpi.

Tavoitteena on, että yksikään varsinaisista taisteluasemista ei olisi tunnistettavissa sellaiseksi etukäteen. Tästä syystä esim. murrosteilla on lähinnä harhautustarkoitus. Toinen tavoite on lyödä sellaisista paikoista, joissa vastustaja ei pysty tukemaan osasiaan suora-ammuntatulella; tästä syystä taistellaan ensisijaisesti mäkien länsi- ja pohjoispuolilla.

Pääjoukko varautuu antamaan lujan iskun viholliselle sen kulkusuunnasta riippuen joko päätien varressa Lampsinmäen länsipuolella, tai pohjoisessa suon ja mäen välisessä kapeikossa. Hyökkäys tehdään kahdella joukkueella, joista toista johdan itse. Yksi joukkue on nohevimman joukkueenjohtajan johtamana reservissä. Jos vastustaja havaitsee pääjoukon tai muuten vaan hyökkää Purhosta kohti Aholaa, joukolla on valmiina asemat siihenkin. Kapeissa paikoissa ja metsässä mekanisoitu pataljoona ei pysty kehittämään hyökkäystään täyteen voimaansa, joten onnistua voidaan sittenkin. Etäisyydet ovat myös siinä määrin lyhyitä, että etenkin mönkijäin avustamana voi olla mahdollista vaihtaa painopistettä nopeastikin Suurenahonmäen-Metsäpirtin-Mäen välisellä alueella.

Jos painostus kasvaa liian kovaksi, irtautumissuunta on Aholan-Metsäpirtin- kautta kohti Kapusianmäkeä ja sieltä edelleen vaihtoasemiin Summanjoelle. Summalla on ennenkin pidetty linjaa, joten sikälikin tämä lienee sopiva paikka "last standiin." Tässä tilanteessa komppaniani taisteluarvo on luultavasti jo kutistunut aika lailla, joten jättäisin pohjoiseen menevät tiet 2. JK:n huoleksi; omana päätehtävänä kun on Saareksen suunta.

Etelälounaaseen vievä tie 14676 jätetään oman onnensa nojaan, eikä sille tehdä edes esteitä. Jos perivihollinen lähtee tähän suuntaan, niin antaa mennä; jokainen metri siihen suuntaan on metri kauemmaksi Saareksesta. Tien puolustamista kun hankaloittaa se, että se on suurelta matkaa vastustajan tulen ja tähystyksen alaisena Saaramaanjärven toiselta rannalta. Jos vastustaja ohittaa S.talon itäpuolisen kukkulan rantaa pitkin, väijypaikkoja on aika vähän.

Jos vihollinen lähtee koukkaamaan n. Ylä-Hietalan tasalta kohti päätietä, toivon mukaan miinoitteet + asemaa vaihtanut vastaanottopartio ostavat sen verran aikaa, että Ontelaa -päätietä kyetään vahvistamaan, ja Suosilta räjäyttämään. Toivon mukaan vastapuolen mahdollinen koukkaus Ontelan suuntaan liittyisi päätiehen juurikin tuossa Lampsinmäen kohdalla, jossa se kyettäisiin ottamaan vastaan valmistelluista asemista.

Iso heikkous (tai no, yksi niistä...) tässä suunnitelmassa lieneekin juuri se, miten etelän kautta tulevaan koukkaukseen vastattaisiin - varsinkin, jos se lähteekin Ontelasta Kolamäkeen. Yksi vaihtoehto voisi olla joukkueen jättäminen reserviin Ontelan suuntaan; tässä on hyvänä puolena myös se, että varsinainen "karvakolmio" saattaisi käydä aika ahtaaksi kolmella joukkueella, mutta huonona puolena sitten se, että ko. joukkue voisi jäädä eristyksiin eikä pääsisi vaikuttamaan taisteluun. Uhkana on sekin, että vastapuoli laittaa pääosan joukoistaan koukkaamaan tielle tuolta Ontelan suunnasta, ja silloin joukkueella olisi varsin kunniakas mutta lyhyeksi jäävä sotaura.

Mahdollista olisi varmasti sekin, että suunnitelma olisi muuten vastaava "koottu isku," mutta toteutettaisiin tien eteläpuolella. Tällöin pohjoiseen menevä tie vain jäisi suojatta, mutta toisaalta, siellä olisi vastassa 2JK. Isompana miinuksena näen ehkä sen, että irtautumiseen on vähän vähemmän tilaa ja vähemmän polkuja kuin pohjoispuolella.

Ajatuksia? Onko jo liian dynaamista ja uutta taistelutapaa :D

EDIT: On se saatana kun ei tuota eteläpuolen tietä katsonut loppuun saakka - sieltähän sitä tosiaan koukataan huokeasti Pieksemäelle. Tuleeko siitä joku 8 km matkaa tms? Ei kauaa bemari hurise siinä urakassa.

Pitäisiköhän sittenkin vetää puolustus karusti Pieksemäen-Summan maastoon?
 
Viimeksi muokattu:
Käytän uuden puolituntisen kannon nokassa karttalaukkuni kanssa. Reserviläisenä käytän edelleen sitä joukkoa, joka minulle annettiin, koska en luota lupauksiin. Viimeisen yhteydenottooni vanhalla Sanlalla vastattiin: "Apua kielletään pyytämästä, koska sitä ei ole antaa." Siirtelen kuitenkin vähän. Laitan tähystysasemat ja tärkeimmät vaihtoasemat sekä etummaiset vastaanotto + kulunvalvonnat näkyviin. Hienosäätö puuttuu.

Taisteluajatus on yksinkertainen, koska jokaisen ryhmänjotajan tulee tuntea tehtävänsä pääpiirtein. Pidän yhden joukkueen verran + panssarintorjuntaa reservissäni siihen asti, että näen, mihin se pääisku tulee.
 

Liitteet

  • VastuualueJulk.jpg
    VastuualueJulk.jpg
    1.7 MB · Luettu: 26
Kysymys: Kun kerran hyökkäys on paras puolustus, niin olisikos kenenkään mielestä mitään järkeä järjestää jonkinlainen vastakoullu vaikkapa tuota järveä pitkin? Järvenpoikki toiselle puolelle ja mikäli se pohjoisesta tuleva puro vaan on veneelä kuljettavissa, niin sitä ylös tien varteen. Jos siellä on vaikka rakennettu uusi silta entisen räjäytetyn tilalle.

Se järvi on tieltä käsin pellon yli ampuvien vaunuaseiden tulen alla koko matkaltaan.... Ei taida olla hyvä idea.
 
Käytän uuden puolituntisen kannon nokassa karttalaukkuni kanssa. Reserviläisenä käytän edelleen sitä joukkoa, joka minulle annettiin, koska en luota lupauksiin. Viimeisen yhteydenottooni vanhalla Sanlalla vastattiin: "Apua kielletään pyytämästä, koska sitä ei ole antaa." Siirtelen kuitenkin vähän. Laitan tähystysasemat ja tärkeimmät vaihtoasemat sekä etummaiset vastaanotto + kulunvalvonnat näkyviin. Hienosäätö puuttuu.

Taisteluajatus on yksinkertainen, koska jokaisen ryhmänjotajan tulee tuntea tehtävänsä pääpiirtein. Pidän yhden joukkueen verran + panssarintorjuntaa reservissäni siihen asti, että näen, mihin se pääisku tulee.

Ensimmäinen versiosi oli mielestäni parempi. Sen heikkous oli että joukkueet olivat hajallaan ja siksi kyky keskittää tuli ja tukea naapureita oli heikohko. Tämä ryhmitys, jos oikein ymmärsin piirroksesi, pahentaa samoja puutteita.
 
Tässäpä vielä karttakuva ajatelmastani. Lisäsin vähän estemurroksia etelänsuunnan teille, jos ne vaikka hidastaisivat koukkaamista sen verran, että päästäisiin asemiin Summanjoelle...Screenshot 2014-03-10 17.23.23.png
 
Ensimmäinen versiosi oli mielestäni parempi. Sen heikkous oli että joukkueet olivat hajallaan ja siksi kyky keskittää tuli ja tukea naapureita oli heikohko. Tämä ryhmitys, jos oikein ymmärsin piirroksesi, pahentaa samoja puutteita.

Kiitti. Viilaan samaan viestiin (versiooni 2, johon nyt kommentoit) parannukset. Muuten tästä tulee kauhean pitkä ketju.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top