Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
koponen kirjoitti:Ja jalkaväkiryhmistä, kaksi konekivääriä ja panssarintorjuntakyky tarvitaan.
commando kirjoitti:Konekivääri ei kyllä tarvitse erikseen mitään lataajaa tai suojamiestä paitsi jos käytössä on joku Maxim vuodelta 1890-luvulta.
Hejsan kirjoitti:No tässä on ainakin ruotsalainen MT-LB panssariryhmä
Kiitos! Mielenkiintoista. Ruotsalaisillakin on tuo tarkka-ampuja.
Ryhmäpäällikkö: Ak5/panssarintorjunta-ase M/86
=> Suomessa "päällikkö" on vain komppanianpäällikkö tai patterinpäällikkö. Ryhmien ja joukkueiden johtajat ovat "vain" ryhmänjohtajia ja joukkueenjohtajia.
Sijainen ryhmänjohtaja: panssarintorjunta-ase M/86/Ak5
=> Vararyhmänjohtaja
konekiväärimies: Konekivääri 58
konekiväärilataaja: AK5
Tarkka-ampuja ?: Ak5B/panssarintorjunta-ase M/86 (ruot: skarpskytt)
=> aivan oikein: tarkka-ampuja, sata vuotta vanhassa suomessa tarkk'ampuja.
Kranaatikivääriampuja: kranaatikivääri Carl Gustav/Ak5 (*)
=> kranaattikivääriampuja
Kranaatinkiväärinlataaja: AK5 (*)
sairaalamies: panssarintorjunta-ase M/86 /Ak5
=> lääkintämies. Suomessa lääkintämies vie pataljoonan joukkosidontapaikalle ja sieltä sitten prikaatin kenttäsairaalaan. Suomessa käsitteet ovat ilmeisesti venäläiset ja taktiikka myös 1900-luvun alusta.
jokiranta kirjoitti:Ellei ole lataajaa, tulee tauko tulituksessa. Ellei ole suojamiestä, yksi tulitukiaseella varustettu vastustaja tappaa tarkoilla laukauksilla sekä ampujan että lataajan.
Jotenkin tuntuu siltä, että Suomessa luullaan, että konekivääriä tarvitaan ja käytetään aivan samalla tavalla kuin Maksimia "Täällä Pohjan tähden alla"- ja "Tuntematon sotilas"-elokuvissa: kaksistaan ja hampaat irvessä jonnekin metsikköön, jossa puut antavat suojaa ja kukkula samoin.
On konekivääri sitten vuosimalliltaan mitä tahansa se tarvitsee omassa työssään lataajan tueksi tai sen tuli katkeaa.
Ei oikein ymmärretä sitä, että ryhmässä yksi ampuu tarkemmin kuin muut ja että pitäisi olla yksi tulitukiase kiikaritähtäimellä juuri tällaista konekiväärien ja muiden ryhmälle ja joukkueella hankalien kohteiden poistamiseen.
Tavallisessa tilanteessa rynnäkkökivääri 50 metrin - 150 metrin matkalle ja tulitukiase 150 metrin - 800 metrin matkalle voi olla parempi ratkaisu kuin klassinen konekivääri joka ryhmälle.
commando kirjoitti:Mitään ns. erillistä pitkän matkan kivääriä ei tarvita edes välttämättä. Normaalilla kalashnikovilla on helppo ampua osumia miehen kokoiseen maaliin tuelta 500 metriinkin asti.
commando kirjoitti:Optiikka vielä parantaa osumista ja tähystyskykä. Olen kyllä samaa mieltä että mieluummin pimeänäkölaitteita ja optiikkaa kuin konekivääreitä. Tosin mistäs minä tiedän mutta eivät tiedä PV:n miehetkään. Kunhan arvailevat hekin.
jokiranta kirjoitti:Tarkka-ampuja ?: Ak5B/panssarintorjunta-ase M/86 (ruot: skarpskytt)
=> aivan oikein: tarkka-ampuja, sata vuotta vanhassa suomessa tarkk'ampuja.
Rahastahan se on kiinni (ja koulutustasosta luulen ma), mutta entäpäs Kanukkien tapaan niin, että jokainen ryhmän taistelija voi toimia tarvittaessa tuossa roolissa?jokiranta kirjoitti:Minusta ryhmään kannattaisi ruotsalaisten ja venäläisten tapaan kelpuuttaa yksi tulitukiase kiikaritähtäimellä.
Jos alkaa opastaa kieliasioissa niin sen voisi tehdä oikein. Suomessa ei ole vararyhmiä niin ei ole myöskään vararyhmänjohtajia vaan ryhmään kuuluu ryhmänvarajohtaja.jokiranta kirjoitti:=> Vararyhmänjohtaja
noska kirjoitti:Jos alkaa opastaa kieliasioissa niin sen voisi tehdä oikein. Suomessa ei ole vararyhmiä niin ei ole myöskään vararyhmänjohtajia vaan ryhmään kuuluu ryhmänvarajohtaja.jokiranta kirjoitti:=> Vararyhmänjohtaja
jokiranta kirjoitti:Käsitykseni mukaan vararyhmänjohtaja on tehokkaampaa suomea kuin ryhmän varajohtaja.
Toisaalta koko "vara" on aivan virheellinen konsepti. Pitäisi sanoa sijaisryhmänjohtaja tai sijaisjoukkueenjohtaja, mutta koska "sijais-" on paljon kankeampi kuin "vara", niin suomen kielessä vain varaillaan eikä sijaisteta.
pstsika kirjoitti:Käsityksesi on väärä.
Tästä on aiemminkin juteltu toisessa ketjussa.
http://maanpuolustus.net/showthread.php?tid=1449&pid=49677#pid49677
Tuossa ketjussa sinulta loppuivat perustelut kesken.
On ihan yksi ja sama mikä on anglistinen kieliasu jos suomenkielisessä sotilassanastossa käytetään termiä ryhmän varajohtaja. Vararyhmän johtaja tarkoittaa suomenkielellä jotain ihan muuta, kuten noskakin sanoi.
pstsika kirjoitti:Jos ryhmänjohtaja saa 152 mm murkulan niskaansa niin alkaako SIJAISJOHTAJA hoitamaan rj:n pestiä vaiko VARAJOHTAJA.
pstsika kirjoitti:Rvj ei myöskään sijaista ryhmänjohtajaa vaan suorittaa varajohtajalle kuuluvia tehtäviä ryhmänjohtajan komennossa.
pstsika kirjoitti:Vai miten usein rj jää telttaan venyttämään esaria ja käskee varajohtajansa käskynjakoon kun ei huvita. Ei kertaakaan, mutta siinä vaiheessa kun rj on tapettu niin rvj nousee pykälän ylemmäs ja menee käskynjakoon, mutta tässäkään ei ole kysymys mistään sijaistamisesta.