Mannerheimilla oli petomaisen taitava tapa pitää aina joku pystyvä komentaja tai komentajia vielä hihassaan pahan päivän varalle
Niin oli ja onneksi oli mistä pistää aina uutta peliin.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mannerheimilla oli petomaisen taitava tapa pitää aina joku pystyvä komentaja tai komentajia vielä hihassaan pahan päivän varalle
Melkein samoilla sanoilla kirjoitti eräs meidän puolen sotaveteraani. Että hän lähti sotaan sillä mielellä, että kun se kivääri kerran on annettu, niin sillä kanssa hän sotilaana saa jotain aikaiseksi. Yksilön mitättömyys ja voimattomuus tykistökeskityksessä ja sodan sattumanvaraisuudessa oli selvinnyt äkkiä.Näin juuri. Materiaalitonnit, mekanisoitu liike ja tulivoima....kiväärimies on kuin lastu laineilla.
Tottakai. Miksi meitä olisi kohdeltu mitenkään erilailla kuin Baltian maat tai muut Neuvostoliittoon pakotetut.Olisiko hyökkäävä armeija kohdellut meitä saman vanhan kaavan mukaan ryöstäen kaiken irti lähtevän, raiskaten kaikki kiinni saadut toisen sukupuolen edustajat ja teloittanut miehiä kyläkunnittain kostoksi omista menetyksistä? Ja loput Siperiaan tai työleireille.
Samalla tavalla täällä olisi toimittu kuin etelämpänä, upseeristo ja porvaristo tapettu, naiset raiskattu sekä kaikki irti lähtevä varastettu.Mitä jos venäläisiä ei olisi saatu pysähtymään?
Muutamaa Beevoria luettuaan, sitä ihmettelee ihmisen käytöstä ja moraalia sodan aikana. Enkä edes kuvittelekkaan olevani itse parempi siinä suhteessa.
Jos puolustus olisi pettänyt, olisimmeko kokeneet saman kuin esimerkiksi Preussissa tai Puolassa sodan alussa saksalaisten toimesta? Vai oliko Suomen-rintaman sota jollakin tavalla "sivistyneempää", jota epäilen?
Puolalaiset taitavat muuten olla maailman epäonnekkain valtio tässä suhteessa.
Olisiko hyökkäävä armeija kohdellut meitä saman vanhan kaavan mukaan ryöstäen kaiken irti lähtevän, raiskaten kaikki kiinni saadut toisen sukupuolen edustajat ja teloittanut miehiä kyläkunnittain kostoksi omista menetyksistä? Ja loput Siperiaan tai työleireille.
Me suomalaiset taidamma loppujen lopuksi olla onnenpekkoja kaikesta huolimatta.
Kyllä miehet rintamalla tiesivät miksi he taistelivat...
Ilomantsin kirkolta tiet haarautuivat syvälle Suomeen. Neuvostoliittolaisten vaatimuksena olisi pysynyt Suomen kertakaikkinen antautuminen. Ilomantsin taistelun jälkeen Neuvostoliitto lakkasi vaatimasta ehdotonta antautumista.
Voitto oli tärkeä. Vihollinen oli kokonaisuudessaan lyöty Moskovan rauhan rajojen ulkopuolelle, ja koko taistelukenttä jäi suomalaisten haltuun.
Ei oikeastaan tiedetä, mikä oli ajatus koko Ilomantsin hyökkäyksen takana. Kyllähän sieltäkin tiet Suomeen veivät kuten antiikin Roomaankin pääsi aloittamalla matkanteko Etelä-Saksasta. Meidän historioitsijat epäilee eniten paikallisen komentajan oma-aloitteisuutta. Tämä ei tietenkään yhtään vähennä voiton merkitystä. Ilomantsiin oli lähettää lisävoimia, joilla vihollinen lyötiin takaisin rajan taakse. Jos niin ei olisi tapahtunut, olisi Stalin tietenkin pyrkinyt hyötymään menestyksestä. Aselevosta ei neuvoteltu ennen eikä ihan heti jälkeen Ilomantsin, sillä neukkujen perusvaatimus ja tavoite oli Suomen irrottaminen sodasta. Se edellytti suhteiden katkaisua Saksaan, joka toteutui vasta syyskuussa.Ilomantsin taistelun jälkeen Neuvostoliitto ei enää vaatinut ehdotonta antautumista.
Hajanaisia mietelmiä Ilomantsin taisteluista, kuultuna ja luettuna:
tilannetietoisuus molemmin puolin heikko. Res-ups-vet. kertomia ja lausumia: tyrimme koko ajan, mutta onneksi naapuri tyri paljon pahemmin.
Tiedustelupartio laski eräässä vaiheessa melkein tuhannen miehen marssilla kohti ei mitään järkevää. Kuvaavaa oli, että kun lähetti kertoi asian ylempään portaaseen, niin tietoa ei uskottu. Mutta totta se oli, kuten myöhemmin hoksattiin.
Suomalaiset pystyivät katkomaan tehokkaasti vihollisen puhelinyhteyksiä. Vihollisen epäsuora ryhmittyi monta kertaa päin mäntyä. Ammuskolonnat eivät päässeet tuomaan a-tarpeita asemiin.
S:n pataljoonassa komppanianpäälliköiden vitsailua: missä pat.kom. S on? Vastaus: poterossa komentopaikalla. Miten syvällä? No, ääni kuuluu kuin luolasta. Onko monta kypärää päässä? No, aamulla oli kaksi, päivällä enää yksi. No, nämä nyt ovat tällaisia huumoriheittoja.....kenties kuvaaviakin.
Molempien osapuolien haavoittuneiden asema todella surullinen.
Muutama res.ups-vet. sanoi leikillisesti taistelua Lakkasodaksi. Ilomantsin suot olivat tuona kesänä longollaan hyvää kypsää lakkaa. Ja niitä sotilaat olivat todenteolla syöneet janoonsa ja nälkäänsä. Monella veteraanilla oli jano yksi päällimmäinen muisto taisteluista. Suovesiä juoneet sairastuivat lähes säännönmukaisesti ärhäkkään ripuliin.
Suomalaisia auttoi paikallistuntemus. Seikka, joka käsittääkseni tallennettiin visusti sotilasmuistiin viimeistään Ilomantsin taisteluista. Epäsotilaallistieteellisesti pohdin välillä sitä, että ollaanko nykyään jo liikaa gps-orjia, en tiedä, mutta hiukan sitä epäilen.
Tiesivätkö joukot mikä oli venäläishyökkäyksen tavoite, tiesivätkö joukot, että rauhanteko on tulilla? Mahdotonta jälkikäteen selvittää, koska kerrontaan sekoittuu jälkeenpäin saadut tiedot.
Toisin, kun veli @Vonka muutoin ansiokkaassa kirjoituksessa kertoo, ei Stalin vaatinu ehdotonta antautumista enää heinäkuussa hyökkäysten pysähdyttyä Kannaksella ja Laatokan Karjalassa. Hän ilmoitti 14.7. Ruotsin välityksellä olevansa valmis keskusteluihin rauhasta.
VÄHINTÄÄN KYSE oli perivenäläisestä keinosta -vauhdittaa ja auttaa- neuvotteluja. Vähintään.
En lainannu mitä tykistöhistorioitsija Koskimaa on kirjoittanu, vaan kerroin mitä tapahtui. Kyse ei ollu mistään radion kautta lähetetystä vihjeestä, vaan neukkujen Tukholman lähettiläs Kollontai pyysi 14.7. välittämään suomalaisille viestin neuvotteluhalukkuudesta. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun hyökkäykset pysähtyivät sekä Kannaksella että Laatokan Karjalassa ja venäläisjoukkoja ruvettiin vetämään pois. OnpaKoskimaa ajatellee, että neuvottelumahdollisuudesta viestiminen Ruotsin radion kautta tuossa vaiheessa ei vielä varmuudella ole poistanut juhannusviikolla annettua kirjallista ehtoa, joka käännettynä on osapuilleen tuo:
En lainannu mitä tykistöhistorioitsija Koskimaa on kirjoittanu, vaan kerroin mitä tapahtui. Kyse ei ollu mistään radion kautta lähetetystä vihjeestä, vaan neukkujen Tukholman lähettiläs Kollontai pyysi 14.7. välittämään suomalaisille viestin neuvotteluhalukkuudesta. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun hyökkäykset pysähtyivät sekä Kannaksella että Laatokan Karjalassa ja venäläisjoukkoja ruvettiin vetämään pois. Onpa
Koskimaa menny kirjoittamaan puuta heinää tässä asiassa, oma lähteeni on Jatkosodan historia osa 5 s. 354. Kaikki tykkimiehet arvosti Masa Koskimaata mutta ite en hänen tekstejään lue kun tykistön osalta.
Kun saimme kesän 1944 ainoan voiton Ilomantsissa, on meidän vaikea hyväksyä että mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei Stalin etukäteen tienny mitään koko hyökkäyksestä. Jos olis tienny, olis kieltäny sillä niin toivoton oli tämä yritys. Ehkä ei tienny jälkikäteenkään sillä meillä oltiin viisaasti hiljaa koko suurvoitosta.
Toinen asia on perusteeton hevosromantiikka joka on liitetty Ilomantsin taisteluihin. Oon ite miettiny että tähän syynä on se että hevonen oli ainoa keino saada haavoittuneet hoitoon. Kun joukko lähtee maastoitse etenemään, on sodassa aina mahdollista, että osa kaatuu. No se oli sitten siinä, mutta jos haavoittuu niin lopputulos on sama lisättynä hirvittävällä kärsimyksellä. Vain hevonen voi viedä haavoittuneen purilailla autotien varteen. Kiirekin olisi, sillä kun ei ollu penisiliiniä, tekee tulehdukset lopun lievemminkin haavoittuneesta.
Nykykielen täydennykset ei kuitenkaan hevosilla onnistu tiettömässä maastossa. Tämä huomattiin jo Kiestingissä syyskuussa 1941 (Osasto Turtola).
Hän oli ollut tykkimiehistössä. Kun kysyin, miten lähellä vihollista olet ollut, niin sanoi 50 metriä, kun ampuivat suorasuuntauksella tykillä kohti hyökkäävää. Sitten on jäänyt nuoren pojan mieleen, että olisi ollut rannikkotykistössä ja kalustona joku 75-millinen. Perääntyikö Ilomantsiin ao. yksiköitä, en tiedä,onko saanut siirron tai jotain, mutta näin muistini sanoo 80-luvulta.