Wikipediassa Muisto Lassilasta:
Muisto Lassila
Muisto Adolf "Kusti" Lassila (
10. maaliskuuta 1920 Viipuri –
12. heinäkuuta 2012 Imatra) oli suomalainen
jatkosodan aikainen
kaukopartioradisti.
[1]
Ylikersantin arvoinen Lassila oli jatkosodan aikana kaukopartiomatkoilla venäläisten selustassa yhteensä 190 vuorokauden ajan ja tehtyjen matkojen kokonaispituus oli yli 3 000 kilometriä. Kesällä 1944 hän oli mukana
Karjalan kannaksella venäläisten selustassa toimineessa nelimiehisessä
Matti 7 -kaukopartiossa, johon kuuluivat Lassilan lisäksi ylikersantti
Urpo Lempiäinen, alikersantti
Olavi Hietanen ja sotamies
Erkki Haltsonen. He jättäytyivät piiloon kesäkuussa 1944
venäläisten suurhyökkäyksen aikana ja tarkkailivat venäläisten kuljetuksia rintamalle ilmoittaen niistä radioteitse
päämajaan. Partiolla oli kätkössä ruokaa ja ammuksia niin että se ei tarvinnut ilmatäydennystä.
[2]
Heinäkuussa Matti 7 -partio havaitsi, että venäläisten junat menivät tyhjinä rintaman suuntaan ja tulivat takaisin aseilla ja miehistöllä lastattuina. Tästä voitiin päätellä, että venäläiset olivat siirtämässä joukkoja pois Suomen rintamalta, ja näin suomalaisilla rauhanneuvottelijoilla oli tieto siitä, etteivät venäläiset enää pyrkineet jatkamaan hyökkäystään eivätkä enää vaatineet ehdotonta antautumista. Matti 7 -partio palasi takaisin yöllä 4. elokuuta uimalla
Vuoksen yli suomalaisten puolelle. Partio oli ollut 51 vuorokautta retkellään.
[2]
Lassila oli vielä mukana kolmimiehisessä partiossa, joka hyppäsi
laskuvarjoilla venäläisten puolelle
Metsäpirtin Munasuolle 31. elokuuta 1944. Partion, jonka muut jäsenet olivat sotamies Roman Guika ja kersantti Arvo Ranki, tehtävänä oli venäläisten huoltoliikenteen tarkkailu. Partion jäsenenistä vain Lassila selvisi takaisin Suomen puolelle aselevon jälkeen uimalla Vuoksen yli 11. syyskuuta 1944.
[3]
Sodan jälkeen Lassila oli 1940-luvun lopulla
Kuohun Pilke -nimisen peiteyrityksen palveluksessa muodollisesti työmiehenä, mutta todellisuudessa jatkuvassa valmiudessa olleen kaukopartion yhtenä jäsenenä.
[4] Lassila teki 1950-luvun alussa
Naton ja
Norjan tiedustelupalvelun palkkaamana ainakin kolme vakoilumatkaa Neuvostoliiton puolelle, ja hän luovutti saamiaan tietoja myös Suomen puolustusvoimien sotilastiedustelulle. Hän yritti yhdessä entisen kaukopartiomies
Viljo Suikkasen kanssa tehdä vakoilumatkan
Stalinin kanavalle mutta tämä retki ei onnistunut.
[5]
Tiedustelu-uransa jälkeen Lassila asui Imatralla ja oli työssä
Imatran terästehtaalla.
[6]
fi.wikipedia.org
Hesarin juttu Muisto Lassilasta:
Muisto Lassila
Kaukopartioradisti Muisto Adolf "Kusti" Lassila kuoli 12. heinäkuuta 2012 Imatralla 92-vuotiaana. Hän syntyi Viipurissa 10. maaliskuuta 1920. Ylikersantti Lassila toimi jatkosodassa vihollisen selustassa 190 vuorokautta. Pituutta reissuille kertyi yli 3000 kilometriä.
HS/Julkaistu: 23.8.2012 0:00
Kaukopartioradisti Muisto Lassila s. 10.03.1920 k. 12.07.2012
Muisto Lassila
Kaukopartioradisti
Muisto Adolf "Kusti" Lassila kuoli 12. heinäkuuta 2012 Imatralla 92-vuotiaana. Hän syntyi Viipurissa 10. maaliskuuta 1920.
Ylikersantti Lassila toimi jatkosodassa vihollisen selustassa 190 vuorokautta. Pituutta reissuille kertyi yli 3000 kilometriä.
Muisto Lassila oli tiettävästi myös viimeinen sotien jälkeen Naton laskuun vakoiluretkiä Neuvostoliittoon tehnyt kaukopartiomies. Hän jakoi tietojaan myös puolustusvoimien sotilastiedustelulle.
Lassila ei itse arvostanut huonosti organisoitua kylmän sodan partiointia. Hän piti saatuja tietoja heikkotasoisina.
Haastattelin Lassilaa pari kuukautta ennen tämän kuolemaa, jolloin hänellä oli voimakas tarve avautua eräistä 70 vuotta vaietuista asioista.
Viipurin poika ei ikinä sulattanut, että "kotikaupunki ja yli kymmenen prosenttia ihaninta Suomea vietiin".
Kaukopartio-osastoihin valikoituneet miehet olivat kovakuntoisia. Lassilaa pidettiin erityisen sitkeänä.
Muisto Lassila teki jatkosodassa 16 ja Lapin sodassa yhden partiomatkan. Kannaksen suurhyökkäyksen selustaan tehdystä Päämajan osastojen pisimmästä matkasta vuonna 1944 Lassilalle myönnettiin aliupseereille harvinainen 3. luokan vapaudenristi. Partio välitti tiedot 46000 miehen täydennyksistä. Se välitti ensimmäisenä myös tiedon venäläisten hyökkäysjoukkojen vetämisestä Kannakselta.
Sodan ajan toiseksi pisimmältä, 51 vuorokautta kestäneeltä partiomatkalta palattuaan Lassila pudotettiin Kannakselle kahden muun partiomiehen kanssa. Toiset eivät palanneet Suomeen. Lassila pääsi omien puolelle viikko aselevon solmimisen jälkeen uituaan Vuoksen yli.
Ennen sotia Lassila oli avustanut Valtiollista poliisia kommunismin vastaisessa taistelussa. Sodan jälkeen hän työskenteli vuoteen 1945 Valpossa.
Saman vuoden syksyllä hän aloitti työt kaukopartiojohtaja Heikki Määttäsen kuormuri- ja pilketehtaassa Kuohulla. Tosiasiallisesti kyseessä oli pääesikunnan salainen alatoimisto, jonne palkatut kaukopartiomiehet olivat tiedusteluvalmiudessa miehityksen varalta.
Lassila lähti yksin kesälomallaan 1946 Kannakselle hakemaan Matti-partion varusteiden joukossa olleita suklaita. Ponnistelut olivat turhia. Kätköä ei löytynyt. Lassila teki kolme vakoilumatkaa Neuvostoliittoon 1950-luvulla. Häntä kysyttiin myös Englantiin tiedustelukurssille, mutta kieliä taitamaton Lassila empi matkalle lähtöä.
Teknikoksi kouluttautunut Lassila asettui asumaan Imatralle ja työskenteli terästehtaalla 35 vuotta.
Pekka Turunen
Kirjoittaja on historiantutkijaja Muisto Lassilan ystävä.