Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ryhmä Raappanan tykistön muodostivat näiden lisäksi Rask.Psto 4, Rask.Psto 15, III/KTR 5 sekä Rats.Ptri. Oli myös 10. Erillisen Järeän Patterin yksi haupitsi, mutta se ei ilmeisesti ampunut laukaustakaan.Tuunaisen esitelmässä ovat ainakin nämä lähteinä (sotapäiväkirjat)
Kenttätykistörykmentti 5
Kevyt Patteristo 12
Kevyt Patteristo 21
Raskas Patteristo 41
Jos Ilomantsissa on sellaisella ampunut, niin ainoa mahdollinen on III/KTR 5, jonka kalustona oli 75 K17.ja kalustona joku 75-millinen
Olikohan Taavetilla ryyppyputki päällä?Tutkailin aikani kuluksi Valkeasaarta, mutta en jaksa siitä enää tehdä esitystä.
Taavetti Laatikainen kummastuttaa.
Kursiivilla olevat kohdat ovat suoria lainauksia erittäin kiinnostavasta everstiluuutnantti Mäkitalon esityksestä (2014). Laitan omat kommentit ja transformoidun tiedon pystyyn. Esitelmä on lopussa linkkinä.
10. D:n esikuntapäällikkö everstiluutnantti Erkki Kukkonen oli tehnyt esityksen IV armeijakunnan esikuntaan, että ryhmitystä olisi siirrettävä taaemmas, jotta vankempien asemien valmistelu olisi mahdollista. Suunnitelma oli 20 sivun mittainen perusteellinen asiakirja, joka käsitteli suurhyökkäyksen edellyttämiä toimenpiteitä. - - Armeijakunnan komentaja kenraaliluutnantti Taavetti Laatikainen ei vastannut esityksiin eikä edes ottanut vastaan 10. divisioonan komentajaa kenraalimajuri Jussi Sihvoa sekä divisioonan esikuntapäällikköä. Sihvo yritti saada armeijakunnan komentajaa, jääkäritoveriaan, tutustumaan linjan heikkouksiin edes divisioonan esikunnassa, mutta turhaan. He jopa suunnittelivat Laatikaisen luonteenpiirteet tuntien saunailtaa, jotta esitys saataisiin edes jotenkin esille. Armeijakunnan komentaja oli kuitenkin päättänyt olla noteeraamatta suunnitelmaa.
Divisioonan komentajalla ei siis ollut käytössään erillistä divisioonan reserviä. Tähän Sihvon oli kuitenkin keksittävä edes jonkinlainen ratkaisu. Niinpä jokaiselle rykmentille käskettiin, että kaksi pataljoonaa on etulinjassa ja kolmas takana reservinä ja kyseiset JR 58:n ja JR 1:n pataljoonat ovat samalla sekä oman rykmenttinsä että divisioonansa reservinä. Näihin reservipataljooniin liittyi lisäksi IV AK:n osittainen varaus.
Yhtään parempi ei ollut tilanne IV armeijakunnallakaan. Kaikki kenraaliluutnantti Laatikaisen joukot olivat kiinni etulinjassa. Pääaseman takana noin 15 kilometrin päässä hänellä oli aluksi ainoana reservinä virolaisista vapaaehtoisista muodostetun JR 200:n yksi pataljoona. Toki Kannaksella oli muitakin joukkoja, kuten ylipäällikön reserveihin kuuluneet VT-asemassa linnoitustöissä olevat joukot, varsinkin 3. divisioona, mutta sen apu etulinjaan oli yhden päivämarssin päässä. IV armeijakunnan varsinaisena reservinä oli myöhemmin majuri Vetren komentama Jääkäripataljoona 1, joka oli ryhmittyneenä Jäppilän pohjoispuolella. Painopistesuunnan divisioonalla ja kaikilla sen joukoilla oli reserviä siis yhteensä vain kaksi pataljoonaa.
Painopistesuunnan armeijakunnan mahdollisuudet vastata yllättäviin tilanteisiin olivat kahden reservipataljoonan ja divisioonien reservipataljooniin kohdistuneen osittaisen varauksen varassa. Suomalaiselle sotataidolle tyypillinen piirre varata riittävän voimakas reservi kaikilla organisaatiotasoilla ei näyttäytynyt IV armeijakunnan ja sen alajohtoportaiden ryhmityksessä ja taistelusuunnitelmissa. Asiaa on perusteltu divisioonien kokoonpanomuutoksella. Hyökkäysvaiheen päätyttyä divisioonien kolmansien jalkaväkirykmenttien tilalle perustettiin erilliset pataljoonat, jotta vanhemmat ikäluokat kyettiin kotiuttamaan kotirintaman töihin. Organisaatiomuutos ei kuitenkaan vapauta komentajia ohjesääntöjen asettamasta vaatimuksesta varata riittävä reservi.
Toiminnassa näyttää olevan huomattavia puutteita niin divisioonassa kuin armeijakunnassakin, vaikka koko ketju menee komeasti Päämajaan asti.
Kun syyllisiä alettiin etsiä, Taavetti Laatikainen keksi juoruta, että Sihvo oli järkyttynyt venäläisten suurhyökkäyksestä ja menettänyt johtamisotteensa. Laatikainen keksi psykologisen lisäperustelun. Sihvoon oli tietenkin vaikuttanut myös henkilökohtainen menetys, koska hänen oman poikansa oli kaatunut.
Sihvo erotettiin. Läpimurto oli käsitelty. Armeijakunnan häikäisevät johtamissuoritukset uusine syyllisineen jatkuivat seuraavaksi VT-linjalla ja Viipurissa.
Jos Ilomantsissa on sellaisella ampunut, niin ainoa mahdollinen on III/KTR 5, jonka kalustona oli 75 K17.
Öykköstenvaaran puolustusasemissa Möhkön tien varressa tuo olisi voinut olla mahdollista. Mainittu III/KTR 5 tuki siellä 21.Prikaatia.Mutta missä kohden Ilomantsin taistelua tykistö olisi ampunut suorasuuntauksella ja katsonut vihollista 50 metrin päästä?
Tutkailin aikani kuluksi Valkeasaarta, mutta en jaksa siitä enää tehdä esitystä.
Taavetti Laatikainen kummastuttaa.
Isoisävainaa astui varusmiespalvelukseen kesällä 1943.Soti PsD:n riveissä Kannaksella ja reissu jatkui Lappiin saakka. Kotiutettiin sitten kahden vuoden varusmiespalvelusajan täyttymisen myötä. Oli ikäluokkaa 1924.
Etulinja oli määritelty pääpuolustuslinjaksi, jonka tuli meidän silloisten oppiemme mukaan olla taistelujen päätyttyä puolustajan hallussa. Menetetyt kohdat tuli siten automaattisesti ottaa takaisin vastahyökkäyksin. Valkeasaaressa ylivoima oli sellainen ettei tähän ollu mahdollisuutta edes kaikkien tiedusteluhyökkäyksissä menetettyjen tukikohtien kohdalla. Näihin tuloksettomiin yrityksiin kuluivatkin sitten puolustajan voimat. Ei sillä tosin oikeastaan ollut väliä, silla 10.6. hyökkäys oli sellainen jyrä ettei muuta voinu kun yrittää alta pois...Taktiselta kannalta hän vaikuttaa olleen lineaarinen, eli taistelun tuloksen ratkaisee etulinjan sijainti jolle kaikki muu on alisteista. Kaikki mahdolliset äijät etulinjaan ettei sitä vaan vallata.
Tornion (Röytän) maihinnousussa ensimmäistä vastaan tullutta saksalaista kuorma-autoa lavalla olleine sotilaineen morjastettiin puolin ja toisin hämillään, ja molemmat jatkoivat matkaansa. Myöhemmin tilanne muuttui, ja isäni oli päästä hengestään nojaillessaan toisen taistelijan kanssa aitan seinään sakun ampuessa sarjan molempien välistä niin että sälöt tulivat silmille
Katselen feissarista kuvia Öykkösenvaarasta. Pitääkö paikkansa kuten näyttää että venäläiset hyökkäsivät ylämäkeen? Aika jyrkkää mäkeä näkyy olevan.
Tämmöinen kartakin siellä.
Hyökkäsivätpä hyvinkin. Paikka on hyvin edullinen puolustajalle, sillä tien toisella puolella on äkkijyrkkä kalliorinne, ja toisella taas jyrkkä harju. Muutama vuosi sitten kävin paikalla, ja nyt kun rupesin muistelemaan, niin siellä olevissa opastetauluissa mainittiin tien varressa ollut kenttätykin suorasuuntausasema. 21.Prikaatin tykistö joutui kyllä turvautumaan suorasuuntaukseen myös perääntyessään kohti Ilomantsia. Prikaatihan jäi silloin osin mottiin ja menetti pääosan raskaasta kalustostaan. Näitä tykkimenetyksiä korvaamaan sille annettiin Öykköstenvaaran taisteluiden ajaksi tuo III/KTR 5, joka siirtyi sitten RvPr:n tueksi Venttiprikaatin saadessa uuden tykkikaluston.Katselen feissarista kuvia Öykkösenvaarasta. Pitääkö paikkansa kuten näyttää että venäläiset hyökkäsivät ylämäkeen?
Nietjärvessä oli suuren draaman ainekset, kun ensin puolustus petti, mutta Tapola sai kovalla vastahyökkäyksellä asemat takaisin. Vihollisen 114.D sai pahasti takkiinsa, ja sen yksi rykmentti mäskättiin kokonaan sinne juoksuhautaan. Erikoista tuolla oli liekinheittimien merkittävä osuus taistelussa, sinnehän koottiin kaikki liekinheittimet koko armeijakunnasta.Yksi sotahistoriamme kummallisuuksia on se, että paikka jossa puolustus petti on kuuluisa. Siis se Nietjärvi, mutta siitä paikasta, missä puolustus piti ei ole kukaan kuullutkaan. Jälkimmäinen on siis tämä Loimola.
Nietjärvessä oli suuren draaman ainekset, kun ensin puolustus petti, mutta Tapola sai kovalla vastahyökkäyksellä asemat takaisin. Vihollisen 114.D sai pahasti takkiinsa, ja sen yksi rykmentti mäskättiin kokonaan sinne juoksuhautaan. Erikoista tuolla oli liekinheittimien merkittävä osuus taistelussa, sinnehän koottiin kaikki liekinheittimet koko armeijakunnasta.
Raappana/Ehrnrooth- tapausta on historiikeissa käsitelty melko paljon, mutta muista Ilomantsin komentajavaihdoksista (evl Partinen ja ev Tähtinen) olen lukenut vasta Raappanan elämäkerrasta, joka ilmestyi vuonna 2007. Edes Antti Juutilaisen 1990-luvun teoksissa niitä ei mainita. Jossain on kyllä ihmetelty Osasto Partisen tupeksimista ja passiivisuutta, kun se ei katkaissut venäläisten perääntymistietä Hattuvaaran itäpuolella. Samaan aikaan kun HRR hyökkäsi Hattuvaaraan lännestä, niin pohjoisesta Lupasalmelta parinkymmenen kilometrin erämaavaelluksen tehneen Os. Partisen (Er.P 24 ja I/JR 52) piti iskeä vihulaisen selkään. Se kuitenkin tyytyi käväisemään tiellä vain komppanian voimin, ja istuskeli leirissä Lahnajärven maastossa muutaman kilometrin päässä tiestä antaen venäläisten vetäytyä itään. Syynä tähän olivat johtamisongelmat; evl Partinen oli menettänyt hermonsa. Myöhemmin hän sitten peräti karkasi porukastaan, ollen varmaan armeijamme korkea-arvoisin karkuri. Eipä ollut kyllä joukon seuraava komentajakaan häävi, hän oli nimittäin Rukajärveltä surullisenkuuluisa tuplakypärä-majuri Seitamo. RvPr:n komentaja Tähtinen puolestaan sai lähteä juuri tuon liian kaukaa johtamisen aiheuttaman saamattomuuden ja hitauden vuoksi. Hänet poistettiin tehtävästään, vaikka pysyi kuitenkin muodollisesti komentajana syyskuun alkuun asti.Paljon tuosta taistelusta saisi anekdootteja, miten Raappana hermostui Gustaf Ehrnroothiin ja vaihtoi rykmentinkomentajaa tai miten kaukana kaikesta kesäkuussa Mannerheimin erottaman (otse asiassa kaiken voitavansa tehneen) Melanderin tilalle tullut uusi RvPr:n komentaja Tähtinen oli, mutta olkoon.
Raappana/Ehrnrooth- tapausta on historiikeissa käsitelty melko paljon, mutta muista Ilomantsin komentajavaihdoksista (evl Partinen ja ev Tähtinen) olen lukenut vasta Raappanan elämäkerrasta, joka ilmestyi vuonna 2007. Edes Antti Juutilaisen 1990-luvun teoksissa niitä ei mainita. Jossain on kyllä ihmetelty Osasto Partisen tupeksimista ja passiivisuutta, kun se ei katkaissut venäläisten perääntymistietä Hattuvaaran itäpuolella. Samaan aikaan kun HRR hyökkäsi Hattuvaaraan lännestä, niin pohjoisesta Lupasalmelta parinkymmenen kilometrin erämaavaelluksen tehneen Os. Partisen (Er.P 24 ja I/JR 52) piti iskeä vihulaisen selkään. Se kuitenkin tyytyi käväisemään tiellä vain komppanian voimin, ja istuskeli leirissä Lahnajärven maastossa muutaman kilometrin päässä tiestä antaen venäläisten vetäytyä itään. Syynä tähän olivat johtamisongelmat; evl Partinen oli menettänyt hermonsa. Myöhemmin hän sitten peräti karkasi porukastaan, ollen varmaan armeijamme korkea-arvoisin karkuri. Eipä ollut kyllä joukon seuraava komentajakaan häävi, hän oli nimittäin Rukajärveltä surullisenkuuluisa tuplakypärä-majuri Seitamo. RvPr:n komentaja Tähtinen puolestaan sai lähteä juuri tuon liian kaukaa johtamisen aiheuttaman saamattomuuden ja hitauden vuoksi. Hänet poistettiin tehtävästään, vaikka pysyi kuitenkin muodollisesti komentajana syyskuun alkuun asti.