Poikkeuksellisesti jatkan tästä aiheesta ketjussa, joka sopii siihen paremmin. Nimittäin sotien aikainen lääkintähuolto.
Nimimerkkien kommenteista tuli mieleen, kun kesän alussa jouduin sattumoisin pakotetusti viettämään aikaa Kangasniemellä usean tunnin ajan. Ajan kulukseni kävelin mm. pitäjän hautausmaalla, pyörin kirkon ympärillä ja huomasin sankarihautausmaan.
Kiinnitin huomiota poikkeuksellisiin merkintöihin hautakivissä. Usean kohdalla nimittäin lukee menehtymisluokka, eikä niinkään kaatumisen paikkakuntaa tai pelkkää päivämäärää. Itse pääsin laskuissa lähemmäs 50 ao. merkintää ja Sotasammon mukaan Kangasniemen sankarivainajista 55 kpl eli 17,63 prosenttia oli merkitty kuolleiksi joko sotasairaalassa, sairasjunissa ja vastaavissa. Muissa oli siis menehtyminen paikkakunnittain, mutta sotasairaaloiden määrä pisti silmään. Tämä jotenkin yllätti, vaikka sen on periaatteessa tiennyt. Ainakin hätkäytti ajatustyöhön.
Harvinainen ratkaisu kirjata näin hautakiviin, ainakin vähäisen kokemukseni nojalla. En kyllä kovin monen paikkakunnan sankarihautausmaata ole käynyt läpi.
Mitä tuolta kattelin eri pitäjiä, niin ei ole edes poikkeuksellisen suuri prosentti. Eli ratkaisu tuoda lääkäri nykyään jo siihen komppaniatasolle on erinomainen vakavasti haavoittuneen selviytymistä ajatellen.
Pohdin siinä sankarivainajien äärellä sitä mielikuvaa, että kun sodissamme on taisteltu, niin useinkaan ei tule miettineeksi kaikkia nyansseja kuolemiselle.
Eli tuolloin huonommat lääkkeet, kypärän käytön vastenmielisyys osalla, ei sirpoja, mahdollisesti suurikin etäisyys kunnollisen lääkintähoidon pakeille, kuljetuskyky suhteessa maastoon, osa viety hevosilla purilailla tai miespelissä kantamalla, ilmauhka aiheuttanut viivästymistä, lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa ollut paljon vähemmän suhteessa väestöön jne. tulee mieleen.
Minä nyt tägään tähän vielä muutaman jäsenen, joilla käsittääkseni käsitystä lääkinnästä
@Tetra @kimmo.j @BlackFox nyt ainakin lisäksi.
Miten näette prosenttiluvut tänä päivänä, samaa luokkaa vai selviytyisikö isompi joukko vakavasta haavoittumisesta parantuneen hoitotason, varusteiden ansiosta jne?
Milloin olemme harpanneet Jatkosodan tilanteesta sille paremmalle tasolle? 2000-luvulla vasta?
https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0513_1
https://www.sotasampo.fi/fi/casualties/?facets={"cemetery":{"value":"<http://ldf.fi/warsa/places/cemeteries/h0513_1>","constraint":" ?id <http://ldf.fi/schema/warsa/buried_in> <http://ldf.fi/warsa/places/cemeteries/h0513_1> . "}}
Tämä viimeinen lause ei liity aiheeseen. Mutta on aina validi pointti oli mikä tahansa kyseessä.