Vonka
Supreme Leader
Liekkö kirja Taipaleen tarinoita / Kalle Sistola ?.
Korjaus: kirja oli Tapahtui Taipaleessa.
Taipaleen tarinoita on toinen Sistolan kirja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Liekkö kirja Taipaleen tarinoita / Kalle Sistola ?.
En tiedä kuka on, mutta näyttäisi kyllä kapteenilta.Kuvatunnistustehtävä. Tunnistaako kukaan kuvan everstin ? Lähdetietojen mukaan kuva olisi vuodelta 1942 ja lisäksi ko. upseerilla olisi taustaa Rajavartiolaitoksesta.
Katso liite: 41889
Rannikon puolustaja Nro 1/1994. Sivulla 28 on artikkeli Kellomäen järeästä (10-tuumainen) rannikkotykistöpatterista. Joitain omia ihmetyksen aiheitani:
-patteri rakennettiin varsin lähelle etulinjaa, n. 10 kilometrin päähän. Ilmeisesti tavoitteena oli pystyä tulittamaan Kronstadtin linnakkeita? Linnakkeiden tykistöylivoima oli suuri joten tällainen kaksintaistelu ei olisi voinut päättyä meidän kannaltamme hyvin.
-ilmeisesti juuri tästä syystä patteri oli koko asemasotavaiheen ampumakiellossa (!). Tykkien kokeilemattomuus kostautui sitten häiriöinä
-artikkelissa ei käy ilmi missä määrin venäläiset tiesivät patterista. Ilmeisesti tiesivät, koska sen avattua tulen kesäkuun 10. päivän aamuna, vastatykistötuli alkoi 5 minuutin sisällä.
-vetäytyessä AK kielsi tykkien räjäyttämisen. Miksi? Ajateltiinko että ne vallattaisiin takaisin reippaalla vastahyökkäyksellä? Ainakin yksi tykeistä ehdittiin räjäyttää käskystä huolimatta.
-lopullinen vetäytyminen tehtiin varsin viime tingassa, patteri oli jo lähes saarroksissa.
Näistä on lääkintähenkilökunnan muistelmissa kuvauksia, kun vatsaan haavoittuneet potilaat järjestään kuolevat tulehduksiin muutama päiviä leikkauksesta. Eikä mitään voida tehdä.
Ehrnroothin haavoittumisesta vielä se, että Aake Jermon Siiranmäen miehet -teoksen mukaan Aadolf tuli hyökkäyspäivää edeltäneenä iltana väsyneenä majoitukseen ja olisi halunnut syödä. Lähetti oli kuitenkin pitänyt saunaa lämpimänä asioikseen koko illan, eikä Aadolf halunnut tuottaa hänelle pettymystä, joten kävi saunassa ja vaihtoi vaatteet, muttei ruokaillut.
kuolinsyyluokka "muu kuin vihollistoiminnasta johtuva" käsittäisi etupäässä itsemurhat mutta käsittääkseni tuo merkintä tuli myös niille, jotka kuolivat viikkojen tai kuukausien kuluttua haavoihinsa.
Sotasampo-tietokannasta näitä asioita voi tutkailla.Haavoittuneena kuoltiin nopeammin tai hitaammin. Jossain näissä keskusteluissa on mainittu, että kuolinsyyluokka "muu kuin vihollistoiminnasta johtuva" käsittäisi etupäässä itsemurhat mutta käsittääkseni tuo merkintä tuli myös niille, jotka kuolivat viikkojen tai kuukausien kuluttua haavoihinsa.
Melko suuri osa itse asiassa. Joku juvalainen tutki, että pitäjän sadoista kaatuneista peräti 48:lla on tämä syy "muu kuin vihollistoiminnasta johtuva". Joillakin tämä syy on kirjattu maaliskuun jälkeen vuonna 1940 tai vuonna 1945 eli sota ei ilmeisesti heidän kohdallaan allekirjoittanut rauhansopimuksia.
JR35:n JSP:n lääkäri (aiemmin kenttäsairaalan apulaislääkärinä ollut Neppenström) haavoittui käteen ja reiteen Säämäjärvellä ja kuoli itse muutaman päivän päästä kenttäsairaalassa. Tietenkään en osaa sanoa, miten pahat raapaleet hänellä ovat olleet. Luultavasti epäsuorasta tulesta.
Sotasampo-tietokannasta näitä asioita voi tutkailla.
Kun mainitsit Juvan, niin otetaan se esimerkkinä.
https://www.sotasampo.fi/fi/cemeteries/page/h0510_1
429 hautaa, menehtymisluokassa kuoli haavoittuneena, haudattu 84. Kuolinsyy muu kuin vihollistoiminnasta johtuva (sairaus, itsemurha jne) 31.
Näin niin kuin esimerkkinä. Täältä voi kattavasti etsiä paikkakunnittain.
Latautuu joskus hitaasti, mutta saa kätevästi selville joukko-osastot, sotilasarvot, iät jne jne.
Sellaisenkin ikävän yksityiskohdan saa selville, että montako lasta kaatuneilla oli. Sankarihaudoissa makaa mm. kaksi kahdeksanlapsisen perheen isää...
https://www.sotasampo.fi/fi/casualties/?facets={"cemetery":{"value":"<http://ldf.fi/warsa/places/cemeteries/h0510_1>","constraint":" ?id <http://ldf.fi/schema/warsa/buried_in> <http://ldf.fi/warsa/places/cemeteries/h0510_1> . "}}
Ota noista sitten selvä.Tässä taas lukee näin: "Kansallisarkistosta löytyy vielä 48 juvalaista merkinnällä ”kuolinsyy muu kuin vihollistoiminnasta johtuva”. Suurin osa näistä miehistä on kuollut sairaalassa. Kuolinsyytä ei ole merkitty julkiseen tietokantaan. Heistä 31 on haudattu Juvalle."
Kaikkia ei saatu kotiin – yhteensä 484 juvalaista sotilasta antoi henkensä vapautemme puolesta, kentälle jäi 77 sodissa taistellutta Juvan miestä
Talvi- ja jatkosodassa isänmaatamme puolusti kaikkiaan yli 700 000 suomalaista, heistä lähes 100 000 oli naisia. Nuorimmat sotilaat olivat vastawww.juvanlehti.fi
Kuvatunnistustehtävä. Tunnistaako kukaan kuvan everstin ? Lähdetietojen mukaan kuva olisi vuodelta 1942 ja lisäksi ko. upseerilla olisi taustaa Rajavartiolaitoksesta.
Katso liite: 41889
Vahva leuka. Niska saattaisi olla yli 40-senttinen, eli tuon ajan miehellä vahva, muuten ehkä keskimittainen sälli. Taustalla on mahdollisesti fyysistä työtä. Katsoo kamerasta todella paljon sivuun poseerauskuvassa, mikä on harvinaista, mutta voi viitata siihen, että silmissä on jonkinlainen kierous tai karsastus, jota ehkä halutaan peittää. Tätä valintaa ammattivalokuvaaja ei yleensä ehdota ilman erityistä pakkoa, sillä siitä tulee hiukan epäluotettava vaikutelma.
Vanhojen teorioiden mukaanhan oikeakätinen ihminen katsoi yläoikealle, kun hän ns. kuvittelee asioita ja vasenkätinen vasemmalle. (Nämä tosin on todettu tutkimuksissa täysin myyteiksi). Tietenkin niillä valinnoilla on voitu painottaakin esim. taiteellisuutta, mielikuvitusta ja luovuutta, mutta kun ammattiala on sotilas...
Saatko tuosta rintanauhasta selvää? Onko toinen merkki vasemmalta aselajimerkki? Ja onko silloin siinä - mitä?
Tämän parempaa mallikuvaa ei harmi kyllä ole. Sain tämän työkaverilta jonka sähköpostiin tämä oli tullut äskettäin. Jäin katsomaan olkapäiden satiaisia. Miten minusta vaikuttaisi ettei niissä ole RVL:n karhunpäätä.
Ei varmaan 1942 olekaan, sillä missä oli silloin raja ja kuka sitä vahti? Kaikki! Oliko tuohon aikaan tavallista, ettei koko uraa tehty saman laitoksen palveluksessa ja etenkin sitten sodan tullen rajavartiolaitoksessa olleet upseerit saivat muita tehtäviä? Tuli mieleeni, että talvisodassa Willamo käskettiin Er. P 16:n komentajaksi, Roininen Er.P 17:n komentajaksi ja Raappana Pohjois-Karjalan ryhmän johtajaksi jne... Jatksodassa sitten kaikki olivat kuka missäkin.
Nuo ristissä olevat jutut rinnassa voivat olla jopa kanuunat, joloin tulisi tykki mieleeni... mutta ei näy kunnolla.
Joo. Näiden selvittelyä tosiaan monimutkaistaa se että ennen sotia oli ihan tyypillistä että kantahenkilökuntaa siirtyi yksiköstä toiseen PV:n ja RVL:n kesken.
Kaveri on kansanperinteen arkistossa, tekstillä Rajavartioston eversti 1944.
Tunnistamattomien kuvien alla, No. 233. Tiedän, ei auta.