tulikomento
Supreme Leader
Jotkut -politrukit- olivat jo sodan kestäessä tuoreeltaan sitä mieltä, että sotilaille ei saa valehdella, eikä asioita pimittää. Asioiden tarkoituksellinen kaunistelu ei suinkaan heidän mielestään satanut positiivisesti laariin vaan päinvastoin. Jotkut -politrukit- pitivät sietämättömänä sotilaiden aliarviointia mitä tuli heidän kykyynsä arvioida mm. sotatapahtumia laajemmin.
Tämä sotatapahtumien laajempi arviointi tuli esille mm. silloin, kun -suursaksa alkoi oikaista rintamalinjojaan- säännöllisesti. Miehet osasivat korsujen nurkissa lukea karttoja ja ymmärsivät -rintamalinjojen oikaisuista- paljon oleellista. He käänsivät asiat suomalaiskansalliseen tapaan huumoriksi eli louskuttivat leukojaan hyvin ikävästi tavoilla, jotka saattoivat loukata niitä, joilla usko lopulliseen voittoon oli vahvin.
Monissa korsuissa puhuttiin asioista hyvinkin tarkasti tietäen, missä mennään. Kuunneltiin radio-lontoota ja tiedettiin tarkoin Afrikan sotaretken kulminoitumisesta, Stalingradista, Italian maihinnousuista jne.jne. Ymmärrettiin tarkoin se, mihin suuntaan myötäsotijuus oli menossa.....
Tuo Linnan romaanissa mainittu: timosenko pistää SSää matalaksi donin rostovissa -- ei ollut mikään kirjailijan päähänpisto vaan tuo puheenaihe mainitaan monissa raporteissa. Ja suomalaiskansalliseen tapaan sillä on mälvätty ja reposteltu -sopimattomalla tavalla-.....ohhoijjaa.
Luulen jäsen @EK lla olevan jotain pintaa tähän aiheeseen?
Hyviä pointteja. Linnan Väiskillä oli varmasti henk.koht. kosketuspintaa tähänkin teemaan kun kuvaa sitä osuvasti Tuntemattomassa. Tuossa mainitsemassani päiväkirjassa sotasensuurin mielialatarkkailija muuten manailee sitä että suomalaiset kuuntelivat sangen mielellään BBC:n suomenkielisiä uutislähetyksiä. Yksi pääsyy oli se, että niiden katsottiin tarjoavan sotatapahtumista todenmukaista tietoa.