Päivän Byrokraatti
2 t ·
Muokattu ·
Mieleemme tuli vielä eilisestä Vesa Keskisen alulle panemasta keskustelusta, että tiedättekö miksi Suomessa ylipäätään on aukioloaikalaki?
Ei nimittäin olisi, jos asiat olisivat menneet toisin vuonna 1996. Silloinen Lipposen-Niinistön sateenkaarihallitus (jota nykyiseen nähden tekee kompositiostaan huolimatta mieli tituleerata oikeistohallitukseksi) esitti kauppojen aukiolon täydellistä vapauttamista.
Silloisen liikeaikalain de facto kumoamisesta äänestettiin joulun alla. Neljä kansanedustajaa oli eduskunnan kirjaston pikkujoulutilaisuudessa ja havahtui vasta äänestyksestä ilmoittavaan äänimerkkiin, että heidän pitäisi olla hetken kuluttua salissa.
Emme muista, kuka oli neljäs glögeillä ollut kansanedustaja, mutta kolme muuta olivat aukiolon vapauttamista kannattaneet kokoomuksen Kimmo Sasi, Suvi Lindén ja Osmo Kurola, joka Lapin kansanedustajana tykkäsi käyttää itsestään hauskaa lempinimeä "lumikenttien ruiskaunokki".
Eduskunnan kirjastosta pääsee tunnelia myöten saliin, mutta käytävä on pitkä ja sisältää hissimatkan. Tämä on tavanomainen, ovet sisältävä hissi, ei se eduskunnan päärakennuksesta löytyvä paternoster-hissi.
Edustajat olisivat kertomansa mukaan ehtineet äänestykseen, ellei kohtalo olisi puuttunut peliin. Samaan hissiin osui eduskunnan virkamies, joka ehti ennen edustajia painaa saunakerroksen nappia. Sen seurauksena hissimatkaan kului juuri liian kauan aikaa.
Edustajat ehtivät istuntosalin ovensuuhun asti, ja erään kertoman mukaan "jalka oli jo istuntosalin puolella", mutta salissa puhetta tuolloin johtanut varapuhemies Kerttu Törnqvist (sdp) ei ehtinyt nähdä näitä saapuvaksi, vaan oli jo päättänyt äänestyksen.
Eduskunta hylkäsi hallituksen esityksen äänin kahden äänen erolla 84-82. Jos glögiltä tulleet edustajat olisivat ehtineet painamaan nappia, aukioloaikalakia ei nyt tarvitsisi ihmetellä, vaan kauppiaat ja asiakkaat saisivat itse päättää, koska haluavat kauppaa tehdä.
Viime kädessä siis Suomessa on aukioloaikalaki, koska virkamies meni saunaan.